SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Zarar Raporu' Yok Oldu!

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:03:55
'Zarar Raporu' Yok Oldu!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da meydana gelen don olayının yolaçtığı zarara ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü resmi internet sitesinde yeralan ve kayısıdaki zarara ilişkin bilgilerin yeraldığı ön rapor, siteden geri çekilirken, bunun yerine yayından çekilen bu rapordaki bilgilerin kesin hasar tespiti çalışması olmadığı, tespitlerin TARSİM tarafından yapılmakta olduğu  açıklaması yeraldı.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından, 21 Mart 2013 günü saat 04.17'de kurumun resmi internet sitesine konulan ve malatyahaber.com'a da "İşte Kayısıdaki Don Hasarı" başlığıyla haber olan zararla ilgili ön tespitleri içeren rapor, aynı günün gecesi internet sitesinden çıkarıldı.

RAPOR GİTTİ, AÇIKLAMA GELDİ!..

Siteye, 22 Mart 2013 saat 01.17 itibarıyla "Kamuoyunun bilgisine" başlığıyla bir açıklama konularak, yayından geri çekilen raporla ilgili şöyle denildi:

"İlimizde 2013 İlkbahar dönemi itibariyle bazı bölgelerimizde meydana gelen don olaylarıyla ilgili hasar tespit çalışmaları konusunda kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla İl Müdürümüzün yaptığı açıklama…

İlimizde 2013 İlkbahar dönemi itibariyle bazı bölgelerimizde meydana gelen don olaylarıyla ilgili olarak düzenlenmesi gereken İl Afet İhbar Formu için kısa süreli ve bölgesel bazda lokal bir çalışma yapılmış, sadece tahmine dayalı olarak belirlenen ön bilgiler 21 Mart 2013 Tarihi itibariyle İl Müdürlüğümüz Resmi Web Sitesinde yayınlanmıştır. Ancak bu bilgilendirmenin yanlış algılanabileceği düşünüldüğünden kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu açıklamanın yapılması gereği hasıl olmuştur.

· Üretici bazında hasar tespit çalışmaları Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Eksperleri tarafından yapılmakta olup, Ön Hasar Tespit çalışmalarına başlanmıştır. Yine TARSİM eksperleri tarafından Mayıs ayı sonu itibariyle kesin hasar tespit çalışmaları yapılacak ve zarar gören sigortalı çiftçilerin zararları bu çalışma sonucuna göre kesinleşecektir. Sigortalı çiftçilerimizin zararlarının tazmini için yapılan ve yapılacak olan bu hasar tespit çalışmalarıyla kurumumuzun bir alakası olmayıp, tamamen TARSİM Eksperlerinin çalışmalarıdır.

· İl Müdürlüğümüzce ilkbahar dönemindeki oluşan don, dolu gibi afetler için öncelikle bölgesel bazda lokal tespitler acil olarak bir ön bilgi için belirlenmekte, kesin hasar sonuçları ise yapılacak kesin hasar tespit çalışmaları sonucunda kesinleşmektedir. Üretim rekoltesinin belirlenmesinde de bu tür tespit çalışmaları yapılmakta ve kesine yakın sonuçlara ulaşılması esas alınmaktadır.

· 21 Mart 2013 Tarihi itibariyle İl Müdürlüğümüz Resmi Web Sitesinde yayınlanan duyuruda da bu konu özellikle belirtilmiş, tespitlerin ön tespit olduğu, meydana gelen don afetinin kayısı üretimi ve rekoltesine kesin etkisinin köyler bazında detaylı tespit çalışmaları neticesinde kesinlik kazanacağı, özellikle meyve ağaçlarında çiçek dönemindeki tabii afetlerden meydana gelen zararlarının tespiti ve zarar tazminatlarının ödenmesi 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına alınması nedeni ile hasar gören çiftçilerimizin doğrudan TARSİM veya sigorta acentelerine hasar ihbarlarını hasar tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde yapmaları gerektiği açıkça belirtilmiştir.

· Kamuoyuna bir ön bilgi olarak açıklanmış olan hususlar kesin hasar tespit sonuçları olmadığından, hasar tespitleriyle ilgili olarak hiçbir kurum ve kuruluş için meydana gelebilecek ihtilaflarda dayanak olamaz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız