SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Zararlı Alışkanlıkların Gizli Tehlikesi..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi tarafından ‘Yeşilay Haftası’ nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Alparslan Özyazıcı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Zararlı Alışkanlıkların Gizli Tehlikeleri” konulu konferansa ilgi büyük oldu.

Malatya Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Müftüsü Bekir Gerek, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Yeşilay Malatya Şube Başkanı Mümtaz Kaplan, Belediye Başkan Yardımcıları, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri vakıf, dernek ve oda başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Cemal Akın, konferans da yaptığı konuşmada; "Ülkemizin de en büyük sorunlarından biri olan zararlı alışkanlıkları kullanım yaşı gün geçtikçe düşüyor. Ülke gençliğini maalesef sigara ve alkole teslim oluyor. Anne ve Babalara düşen görev bu gibi zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak olduğu gibi çocuk ve gençlerimizin yanında sigara ve alkole özendirici davranışlardan kaçınmak olmalıdır. Bu bir toplumsal görev olarak kabul edip ona göre davranmalıyız.

Ülkemizde de zararlı alışkanlıkların önüne geçilmesi için bir takım yasal düzenlemeler yapıldı. İnsanlığın baş düşmanı olan sigara ve alkol birçok hastalığın sebebidir. Bizlere, Anne ve Babalara düşün görev; insanlarımızı, çocuklarımızı bu sağlık düşmanı maddelerden uzak tutmaktır” dedi.

Yeşilay Malatya Şube Başkanı Mümtaz Kaplan’da yaptığı konuşmada; “Tütün toprağın içinde bir takım kimyasal maddeleri temizler, özelliklede topraktaki radyasyonu çeker. Diğer bitkilerin daha sağlıklı yetişmesini sağlar. Maalesef sigara kullananlar tütünün bu zararlı maddeleri bünyesinde bulundurduğundan habersizmiş gibi davranarak sigara’nın ham maddesi olan tütünü tüketmeye devam ediyor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından konferansa geçildi.

Alkolün insanlara fiziksel anlamada zarar verdiği gibi ailevi, sosyal ilişkilerinde bitmesine zemin hazırladığını belirten Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Özyazıcı “İnsan vücudunda 150 km’lik damar vardır. Alkol kanı sulandırmaz. Alyuvarları bir bir yapıştırıp, kılcal damarları tıkar.

Alkol bütün vücuda zarar verdiği gibi beyinde bulunan 14 milyar sinir hücresinin de yok olmasını sağlıyor. Bu da en küçük bir beyin sarsıntısında bile alkol alan insanların ölmesine sebep oluyor.

Alkol insan vücudun da kalp ve damarlara, karaciğere, mideye, cilde zarar verdiği gibi birçok organa daha zarar veriyor. Alkol ve sigara kullananlar hastalıktan kaçamaz. Kanserin başlıca sebepleri sigara ve alkoldür.

Alkol kullanan insanlarda Ruhi bozukluklar, Bunama, Depresyon ve kıskançlık gibi kişisel sorunlarda ortaya çıkar ve tedavileri uzun sürmesine rağmen insan hayatında olumsuz izler bıraka bilir. İçki şiddeti artırır. Günlük hayatımızda özellikle alkol birey sorunu olmaktan çıkıp toplumsal bir yara olmaya başladı. Alkol alan ve araç kullanan insanlar başkalarının da hayatına mal olabiliyorlar. Alkol olan bir kimse ailesine ve çevresindekilere zarar verebiliyorlar. Gazetelerde ve Tv’lerde buna benzer haberlerle izlemiş ve duymuşsunuzdur.

Türkiye de geçen yıl 88.736 boşanma olmuş ve bunların en önemli sebeplerinde biri alkole bağlı aile içi şiddet. Ölümlü sonuçlanan her 5 kazadan en az ikisi’nin sebebi maalesef yine alkoldür. İçki insan vücuduna zarar verdiği gibi insanların cebine de zarar verir.

Yasalar faydalıdır, ama kesin çözüm değildir.

İçki ve sigara gibi zararlı maddelerin satışının önüne geçebilmek için ülkemizde de yasalar çıkartıldı. Yasalar faydalıdır ama kesin çözüm değildir.

Peygamber efendimiz içkiyi insan hayatından men etmiştir ve bu sayede asırlarca kullanılmamıştır. Peygamber efendimiz “ Sarhoşluk veren her şey haramdır. İçki bütün kötülüklerin anasıdır gibi veciz sözlerle de zararlarını insanlara anlatmak istemiştir.

Sigarada bulunan nikotin, bağımlılık yapma özelliği olan bir maddedir. Sigara dumanın içerdiği katran akciğerlere zarar verirken, karbon monoksit kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açar, atardamarların iç duvarlarına zarar verir ve kalp krizlerine neden olur.

Sigara dumanında dört binden fazla zararlı madde vardır. Türkiye’de sigaraya bağlı ölümlerin önemli bir bölümü 35–70 yaş arasındaki kişilerde görülüyor. Ne acıdır ki, bu vatandaşlarımız yaşamlarının en verimli 20–25 yılını sigara nedeniyle kaybediyor. Gırtlak ve Akciğer kanserinin % 90 sebebi sigaradır.

Sigara ve içkinin azı çoğa alıştırır. Eroin gibi uyuşturucu maddeler ise hemen bağımlılık yapar. En iyi davranış biçimi bunlardan, uzak durarak kullanılmalarını engellemek." diye konuştu.

Sigara dumanının,‘pasif içici’ durumundaki çocuklar için büyük sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini dile getiren Özyazıcı çok az sigara dumanına maruz kalan çocukların bile bundan son derece olumsuz etkilendiklerini ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma risklerinin artığını söyledi.

Konferansın sonunda Yeşilay Haftası’na sağladığı katkılardan dolayı Yeşilay Malatya Şube Başkanı Mümtaz Kaplan tarafından Belediye Başkanı H.Cemal Akın’a ve Prof. Dr. Alpaslan Özyazıca’ya kitap seti hediye etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız