SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zarfı Kim Açtı?

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:57:13
Zarfı Kim Açtı?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili görülen davada ele geçirilen hard diskte çıkan belgede ismi geçen Emanuel Bağış adlı misyonerin, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın akrabası olmadığı belirlendi. 

Zirve Yayınevi Davası'nın 91. duruşması Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya sanıklardan Emekli Orgeneral Hurşit Tolon katılmazken, Adıyaman Cezaevi'nde bulunan sanık Varol Bülent Aral ise görüntülü sistem ile duruşmaya bağlandı. Diğer tutuklu sanıkların hazır bulunduğu duruşmaya, öldürülen Alman Tilman Geske’nin eşi Suzanna Geske ile Alman Büyükelçiliği Hukuk ve Konsolosluk Bölüm Başkanı Stafam Delfs ile Hıristiyan Protestan cemaatinden temsilciler ve bazı sanık yakınları da katıldılar.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, dosyaya giren yeni belgeler hakkında bilgi vererek, Malatya'da Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili görülen davada ele geçirilen hard diskte çıkan belgede ismi geçen Emanuel Bağış adlı misyonerin Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın akrabası olup olmadığının araştırılmasına karar verildiğini hatırlatarak, emniyetin yaptığı inceleme ve araştırmada Bakan Bağış’ın Emanuel Bağış adında bir akrabasının bulunmadığı kaydedildi.

Ergenekon Davası'nın kısa kararının Zirve Davası dosyasına geldiğini belirten Mahkeme Başkanı Kısa, Ankara’daki Kozmik Oda soruşturması ile ilgili olarak yapılan taleplere herhangi bir cevabın verilmediğini belirtti.

Kısa, tutuklu sanıklar Levent Ercan Gelegen ve Adem Gedik’in telefon görüşme kayıtlarına ilişkin istenen belgelerin posta yoluyla geldiğini belirterek, gelen zarfların mahkemeye teslim edilmeden önce açıldığının tespit edildiğini ve postayla ilgili araştırma yaptıracaklarını kaydetti.

Kısa, tutuklu sanıklar Haydar Yeşil, Mehmet Çolak ve Adil Akçay’ın avukatı Mustafa Aydın’ın görevden çekildiğini belirterek sanıklardan yargılandıkları suçlar nedeniyle avukat tutmalarını, tutamadıkları durumda barodan görevlendirme ile avukat isteyeceklerini, Adil Akçay’ın ise yargılandığı suçlama nedeniyle avukat tutma zorunluluğunun bulunmadığını kaydetti.

Duruşmada bir önceki duruşmada tahliye edilen ve davada tanık olan Hüseyin Yelki’nin vermiş olduğu 2 sayfalık dilekçe okundu. Sanık ve tanık Yelki’nin verdiği ifadelerden dolayı kendisinin tutuklu sanık Mehmet Ülger ve Ruhi Abat tarafından baskı altında tutulduğunu ve öldürülmek istendiğini iddia ederek, bu şahısların “Diğerleri değil de Hüseyin bizi mahvedecek” dediklerini ileri sürdü.

Duruşmaya Adıyaman Cezaevi'nden görüntülü sistem üzerinden katılan sanık ve tanık Varol Bülent Aral’ın 5 gün süreyle soruşturma savcısına verdiği 16 sayfalık ifadesi okundu. Bu esnada söz alan Varol Bülent Aral, “Mehmet Ülger ters ters bakıyor. Ben bir açıklama gereği duydum. Savcı benim ifadelerime bazı şeyler eklemiş” ifadelerini ileri sürdü.

Sanık Levent Ercan Gelegen ise Mersin’deki misyonerlik faaliyetleriyle ilgili olarak mahkemeye savunma yaptı.

Bu arada, Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, “Mikrofonu sonuna kadar açıyoruz. Ne konuşacaksanız burada konuşun. Gidip savcıya konuşuyorsunuz, gelip 'ifademi yazmadı' diyorsunuz. Anlatacaklarınızı gelip burada anlatın” ifadeleriyle sanıklara uyarıda bulundu.

 

Zirve Yayınevi davasının 91. duruşmasının sonunda ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un evinde yapılan aramalarda ele geçtiği belirtilen CD sayılarının farklılığının sebepleri hususunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğüne yazılan müzekkere cevabının beklenilmesine, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin Balyoz darbe planı yargılaması olarak bilinen Balyoz darbe planı olarak belirtilen davanın gerekçeli kararından ve yine bir takım belgelerin istenmesi için yazılan müzekkere cevabının beklenilmesine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Kozmik Oda soruşturmasının safahat ve akıbetinin sorulması için yazılan müzekkere cevabının beklenilmesine ve dosyadaki bir ses kayıdı ile ilgili olarak yeniden bilirkişi raporu aldırılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, bazı sanıkların ek savunma için süre taleplerini reddederek, “Bir kısım sanıklar ve müdafilerinin tanık beyanları ve dosya kapsamına giren delillere karşı beyanda bulunmak üzere defaatle süre istedikleri, her defasında kendilerine talepleri doğrultusunda istedikleri sürenin verildiği, ancak tekrar süre talebinde bulunarak yargılamayı uzatma saiki ile hareket ettiklerinin anlaşıldığından sanıkların bu yöndeki taleplerinin makul yargılama süresi ile bağdaşmadığı, AİHM Kararları, gizli tanığın Mayıs 2013 tarihinde ifade verdiği o tarihten bu yana geçen süre ve diğer tanıkların dinlendiği tarihler ve dosya kapsamına giren ek delil klasörlerinin dosya arasına geldiği tarih ve buna göre geçen süre, diğer sanıkların bu delillere karşı beyanlarım sunmuş olmaları ve sair hususlar birlikte değerlendirildiğinde taleplerin yerinde olmadığından taleplerin reddine” şeklinde karar verdi.

Dosyanın mütalaa hazırlığı için Cumhuriyet savcılığının verilmesine de karar veren Mahkeme Heyeti tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti duruşmayı 24 Şubat 2014 tarihine bıraktı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız