SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zebra Balığıyla Nanoteknoloji Araştırması

0
Güncellendi - 2019-05-15 03:37:06
Zebra Balığıyla Nanoteknoloji Araştırması
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde, kromozom sayısı, yetişme süresi gibi artılarıyla geleceğin tercih edilen deney hayvanı olarak da lanse edilen zebra balığıyla nanoteknolojinin etkileri araştırılacak.

İnönü Üniversitesinde 2014'te TÜBİTAK desteğiyle kurulan laboratuvarda üretilen zebra balıkları, deneylerde kullanılarak toksikoloji (zehir bilimi) alanında bilimsel çalışmalara katkıda bulunuyor.

Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zebra balığının diğer deney hayvanlarından farklı olarak yumurta aşamasından itibaren tüm gelişimlerinin mikroskopla izlenebildiğini söyledi.

Balığının 25 kromozoma sahip olduğunu anlatan Özmen, diğer memeli hayvanlarla yapılan testlere göre zebra balığının çok önemli avantajlarının bulunduğunu ifade etti.

Özmen, günlük üretilebilen balıkların, yumurtalarının şeffaf zarla çevrili olması dolayısıyla gelişimlerini anlık izlediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Başka bir memeli hayvanda, fare, sıçan gibi hayvanlarda anne karnında gelişen embriyoda bunun izlenmesi olanaksızdır. Dolayısıyla zebra balığında bunu izlerken, aynı zamanda insan üzerinde, diğer canlılar üzerinde oluşabilecek olası bozukluklar, olası toksikolojileri inceleme şansımız oluyor. Bütün aşamalarını takip edebilme şansımız var. Bir embriyonun balık formuna girmeye başlaması yaklaşık 24 ile 48 saat zaman aralığını alıyor. 48. saatten sonra yavru embriyolar yüzmeye de başlıyor. Yaklaşık 72 saatten itibaren de artık serbest olarak kendileri yüzebiliyor. Bu sayede ortaya çıkabilecek bütün organ bozukluklarını ya da herhangi gelişimsel bozukluk, gelişim üzerinde herhangi baskılanma olduğunda bunları da tespit etmiş oluyoruz."

- "Nanoteknolojinin olası etkileri bilinmiyor"

Çalışmalarının uluslararası düzeyde olduğunu bildiren Özmen, yurt dışında olduğu gibi yurt içinde de ortak paydaşlarla çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Sağlık alanındaki çalışmaları kapsamında Hacettepe Üniversitesi ile bir proje yürüttüklerini dile getiren Özmen, şöyle devam etti:

"Proje, ilaçların olası kas hastalıkları üzerinde genetik temelli etkilerini değerlendirmeye yönelik bir çalışma. Bunun yanı sıra nanopartiküller günlük hayatımızda çok önemli yer tutmaya başladı. Nanoteknoloji 21. yüzyılın önemli bir bilim alanı haline geldi. Nanoteknolojiyle gelişen birçok malzeme, özellikle günlük yaşamımızda diş macunlarından kozmetik ürünlere, çeşitli gıda maddelerine kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ama bunların henüz olası etkileri bilinmiyor. Canlılar üzerinde ne tür bir risk oluşturacağı bilinmiyor. O açıdan çalışmalarımız, her boyutlu olarak insan sağlığına dayalı düzeyde çalışmalardır."

Hayvanları ilk kez akvaryum balıkları getirten firmalar vasıtasıyla temin ettiklerini bildiren Özmen, yaklaşık 5 yıldır ise kendi laboratuvarlarında üretim yaptıklarını kaydetti.

Özmen, kurdukları laboratuvarda günlük 500 balık üretebileceklerine değinerek, "Türkiye'de zebra balıkları deney hayvanı olarak pek bilinmez. Yeni yeni tanınıyorlar. Bununla ilgili eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Bu balıklar üzerinde çalışmalar yürütülürken de eğitim alınması gerekiyor. Türkiye'de bazı laboratuvarlarda yapılıyor ama çok dar kapsamlı." şeklinde konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Kayahan FIŞKIN (4 yıl önce)
    İnöno Oniversitesi Fen-Ede Fakültesi Biyoloji Bölümü elemanlarından Murat Özmen ve ekibini kutluyorum. Sabırlı çalışmaları çok değerli bulgularıyla süsleniyor. Bölüm ve ekiplerini yabana atmamak gerekir. Tümünü kutluyorum ve başarılar diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feramuz Karaca (4 yıl önce)
    Sayın hocalarımı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan yıldırım (4 yıl önce)
    İnönü üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kimya Fizik bölümü hocaları alanlarında gerçekten çok başarılıdır. Bu haber içeriğinize benzer bir sürü çalışmalar vardır. Fakat gündem veya magazinel olmadığı için pek ilgi görmüyor. Hocalarımızın emeğine yüreğine sağlık. Bilimle büyüyen toplum güçlüdür. HERŞEY BİLİMLE GÜZEL OLACAK.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Değerli hocamızı özverili çalışmalarından dolayı kutluyorum. Üniversitelerin bilgi üretmesi, donanımlı aydın gençleri yetiştirmesi çok çok önemli..
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilim seven (4 yıl önce)
    İnönü üniversitesinin adını bilimsel faaliyetler yapılırken görmek gerçekten takdir edilmesi gereken bir husus.ayrica temel bilim alanında yapılan bu faaliyetler çok önemli . umarım ülkemiz ve milletimiz temel bilimin öneminin farkına varır İyi çalışmalar
    0
    0
    Yanıtla
  • turabi (4 yıl önce)
    Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Hikmet Geçkil (4 yıl önce)
    Zebra balığı özellikle Alzheimer Hastalığında öne çıkan bir model deney hayvanı. Bu güzel laboratuarı mümkün hale getiren Prof. Dr. Murat Özmen ve ekibine teşekkür. Malatya Haber Com'dan da siyasi ve populist şovlarla sıvanmış sözde! bilim insanlarının demeçleri yerine, bu gibi gerçek haberleri daha çok bekleriz...
    0
    0
    Yanıtla
  • huseyin (4 yıl önce)
    hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
    0
    0
    Yanıtla