SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zehirlenen Malatya!

A- A+ PAYLAŞ

Osman KARAKAŞ
Bişkek, KIRGIZİSTAN

Malatya’dan 5 bin kilometre uzaklıkta kadim dostum İsmet Yalvaç’ın yönetimindeki malatyahaber.com’dan memleket havadislerini okuyorum.

Aylardır Organize Sanayi Bölgesi’nden kaynaklanan zehirli ve kirli sular doğaya salınıyor.

Aslında uzun yıllar önce başladı bu kirlilik!

Arıtma tesisi vs. derken Organize Sanayi Bölgesi büyüdü, gelişti, yenileri yapıldı ama öncelikli olan yeterli bir arıtma tesisi yapılmadı!

Bu da yetmezmiş gibi imalat sanayi ile hiç bir ilgisi bulunmayan bir maden ayrıştırma tesisisinin OSB içinde yeraldığını öğrendiğimde şok oldum!

İzlediğim kadarı ile bu nokta üzerinde kimse durmadı. Maden ayrıştırma başlı başına farklı bir alan ve OSB içinde yer almaması gerekiyor.

Bunu “Odun kafalı” olanlar bile kolaylıkla anlar. Ya da Malatya’nın delilerini toplayıp onlara doğaya salıverilen kirli ve zehirli suları sadece gösterip hiç bir analiz yapmadan bile gösterseniz onlar bile işin yanlış olduğunu sizlere söyleyecektir!

Malatyalı ve sorumlular ne yapıyor?

Bazı Malatyasever basın mensubu ile birkaç gönüllü bu ciddi sorunla mücadele etmeye çalışıyor, “üstü kapalı” tehdit ediliyor!

Zehirlenen Malatya!

Zehirlenen Malatya’nın geleceği!

Diğer bir deyişle, çocuklarımız, torunlarımız ve tüm gelecek nesiller.

Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok!

Biraz önce okudum; güya kirli ve zehirli suyun vanası kapatılmış ve mühür bile takılmış.

Ama su akıyor!

İnanılmaz bir olay!

Ödüllük bir belgesel fotoğraf!

Aynı zamanda Malatya’nın utanç fotoğrafı!

Malatyalılar bu kadar mı duyarsızlaştı?

Başka ülkelerden çevre örgütlerini davet edip kendilerini vanaya zincirlemelerini mi isteyelim?

Nerede siyasiler, adaylar, yöneticiler, sağlık kuruluşları ve en önemlisi Malatyalılar?

Odun kafalı kinyaslar, çevreye duyarlı, şehrini, ülkesini seven, gelecek nesilleri düşünenlerden sayı olarak daha mı fazla acaba? Çok merak ediyorum!

Karakaya Baraj Gölü’nde gölün imkanları ile, dışarıdan herhangi bir besleme ile yetişen o lezzetli ve sağlıklı Aynalı Sazan cinsi balıklara ne oldu? Ekonomik fiyatla sağlıklı beslenen Malatyalı neden bunu sorgulamıyor? Geçimini balıkçılıkla sağlayan aileler şimdi ne yapıyor?

Unutmayın ki; çocuklarınız ve torunlarınız hatta bütün Türkiye bu tür doğa katliamlarına ve ayıplara seyirci kaldığınız için sizleri suçlayacaktır.

İnancı olanlar için de birkaç söz:

Yaradan da sizden hesap soracaktır!

Partilerinizin, örgütlerinizin, ideolojilerinizin herhangi bir etkinliği için işi gücü bırakıp meydanları doldurup, karşılama konvoylarında saatler ve para harcayıp gövde gösterisi yapanlar; birlik olup bir defa da olsa daha ulvi ve faydalı bir iş yapıp o muhteşem vananın başında toplanın!

FOTOĞRAF: 24 Nisan 2011'de çekilen üstteki fotoğraf OSB'lerin atık sularının akıtıldığı Şahnahan Deresi'nin yakınında otlayan koyunları gösteriyor. Dere, biraz ilerde Tohma Çayı'na, Tohma Çayı da Karakaya Baraj Gölü'ne karışıyor ve böylece kirliliğin alanı genişliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız