SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zekayı Geliştirmek İçin Beş Altın Kural

A- A+ PAYLAŞ

Birçok şeyi unutmaya başladınız, isimleri karıştırıyorsunuz, iki sayfa bile okusanız beyniniz zonkluyor. Bu dertleri yenmenin yolu yediklerinizden geçiyor.

Kalp ve damar sağlığına faydalı olduğu kanıtlanan kırmızı şarap, beynin çalışması için de oldukça yararlı. ABD’deki Columbia Üniversitesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Clinton Wright’ın yaptığı araştırmasına göre, günde iki bardak kırmızı şarap beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyerek, özellikle kavrama ve idrak yeteneklerini geliştiriyor. Ancak şarap içerken sınırı aşmamak şart...

Tükettiğimiz besinlerin taze olması, olumlu etkilerini kaybetmemeleri açısından çok önemli. Dr. Caroline Leaf, et, balık, yumurta, tavuk, meyve ve sebze gibi besinleri mümkün olduğu kadar az pişirmek gerektiğini belirterek, bunun da beyin fonksiyonlarını iyi yönde geliştirdiğini söylüyor. Ancak besinleri çig tüketmek için hijyen kurallarından vazgeçmemek gerekiyor.

Beynin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirebilmesi için stresten uzak durmak gerekiyor. Bunun ilacı da vücuda B vitamini sağlayarak strese karşı çok etkili olan taze fasulye, bezelye gibi gıdalarda. Dr. Leaf, “Zihinsel ve fiziksel baskılar beyindeki asetilkolin akışını azaltır. Bu nedenle hafıza olumsuz etkilenir. Stresi azaltmak için yeşil sebzelerin tercih edilmesi lazım” diyor.

Beynin dinlenmesi, yenilenmesi, olayları düzgün şekilde hafızasında depolaması için iyi bir uykuya ihtiyacı var. Beyin ihtiyacı kadar dinlenemediğinde fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremiyor ve hafıza giderek zayıflıyor. İyi bir uyku içinse düzenli sebze tüketmek gerekiyor. Normal bir öğün ya da hamurişi tüketirken bile yanında sebze yemek daha rahat uykuya dalmanızı sağlar.

Güçlü bir hafıza için beyinde yeterli miktarda su olması gerekiyor. Beyin ihtiyacı olan suyu bulamadığında kortizol salgılamaya başlıyor. Bu da beyin damarlarının, bilgiyi depolayan ve hafızayı oluşturan sinirlerin daralmasına yol açıyor. Dr Leaf, “Sağlıklı yaşamın ilk şartı bol bol su içmek. Birçok ağır hastalığın tedavisinde bile mutlaka bol bol su içilmesi öneriliyor” diyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Hande Ercel (7 yıl önce)
    Cok guzel ve pozitif olmasi beni mutlu ve huzurlu etti
    0
    0
    Yanıtla