SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"ZENNE Engelleniyor" mu?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya 2. Uluslararası Film Festivali'nde yarışacağı belirtilen filmlerden "ZENNE"nin yönetmenleri, kendilerinden yeni belgeler istendiğini, bunun istenen tarihe kadar çıkarılmasının zor olduğunu öne sürerek, filmin yarışmasının engellenmeye çalışıldığı iddiasında bulundular.

Filmin yönetmenleri M.Caner Alper ve Mehmet Binay tarafından konuya ilişkin olarak yapılan ortak açıklama şöyle:

"Üzülerek duyuruyoruz ki, 48. Antalya Uluslararası Film Festivali’nden 5 ödülle dönen filmimiz, 2. Malatya Uluslararası Film Festivali’ndeki gösterimimize 2 haftadan az bir süre kala bürokratik engeller öne sürülerek gösterim dışı bırakılmak istenmektedir. Oysa son derece önemli bir sosyal problemi ve nefret cinayetlerini öne çıkaran filmimizin, Doğu Anadolu’da halkla buluşacak olmasından dolayı ekip olarak büyük heyecan duymaktaydık.
 
Eylül 2011 başında 2. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ulusal yarışma bölümüne festival ekibince davet alan filmimiz, ön elemeleri 10 Ekim’de geçmiş, festival komitesi tarafından istenen tüm belgeler de teslim edilmiştir. “ZENNE”nin festivalin ulusal yarışma bölümündeki 8 filminden biri olduğu, festivalin tüm promosyon yayınlarında ve basında duyurulmuştur. Ancak festival komitesi 9 Kasım 2011’de, Kurban Bayramı’nın son gününde telefonla bizi arayarak, daha önceden talep edilmemiş olan ve sadece Kültür Bakanlığı’ndan belirli bir süreç sonucunda alınabilen ‘Eser İşletme Belgesi’ni kendilerine 18 Kasım’a kadar teslim etmemizi istemiştir.
 
‘Eser İşletme Belgesi’, vizyona girecek tüm sinema filmlerinin Kültür Bakanlığı’ndan edinmesi gereken bir evraktır. 1 Kasım 2011 tarihinde yapısal bir yenilemeye giden ve müdürü görevden alınmış olan birim henüz akıcı hizmet verememektedir. Malatya Film Festivali’nin bakanlık bünyesindeki bu değişim ve gecikmelerden de haberi olduğunu tahmin ediyor, 10 gündür bağlantıyı kesmiş festival ekibinin bayramın son günü akşam üzeri bu belgeyi talep etmesinde kötü niyet seziyoruz. Zira Antalya Altın Portakal Film Festivali dahil pek çoğu bu ön şartı festivallerde aramamakta olup, Sanatsal Etkinlikler Komisyonu’nun yayınlamış olduğu bildirgelerde Türkiye çapında kaldırılmıştır.
 
Ayrıca “ZENNE”nin yapımcı firmasının da temsil edildiği Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği SE-YAP’tan elde ettiğimiz bilgilere göre; film festivalleri ticari dolaşım alanları olmadığından, ‘Eser İşletme Belgesi’ zorunlulukları yoktur ve olmamalıdır. 1990’lı yıllarda bazı filmler bu sebeple festival dışında bırakılmakta, dolaylı yoldan sansüre tabi tutulmaktaydı. Daha sonra bu uygulama yönetmeliklerinden çıkarılmıştır. Ancak zaman değişmiştir ve Türkiye de o eski günleri artık geride bırakmıştır. Malatya Valiliği himayesinde gerçekleşen ve henüz ikincisi yapılmaya çalışılan bir festivalin daha en baştan böyle bir imajla anılmak istemeyeceğini ümit ediyoruz.
 
“ZENNE” filmi, yakında vizyona çıkacağı için, Kültür Bakanlığı’nın Telif Hakları Temsilciliği’ndeki yapısal problem giderildiği anda ‘Eser İşletme Belgesi’ne resmi başvurusunu yapacaktır. Ancak bu belgenin alınması, Malatya Film Festivali’nin şart koştuğu 18 Kasım 2011 tarihine kadar bizim dışımızdaki sebeplerce mümkün görünmemektedir.
 
Aynı durum, “Unutma Beni İstanbul” filmi için de geçerli olup, projenin yapımcı ve artistik direktörü Hüseyin Karabey ile yaptığımız görüşmeler sonucu edindiğimiz kanı, onların da 18 Kasım’a kadar belgeyi temin edemeyecekleri yönündedir.
 
Umudumuz, önceden özel davetle ve ısrarla dahil ettikleri filmimizi, -son anda- ve halkının muhafazar olduğunu satırarası öne süren yetkililerin “ZENNE”yi festival programından çıkarmayacakları, Doğu Anadolu’daki değerli sinema izleyicileriyle buluşma ve diğer filmlerle mertçe yarışma imkanından men etmeyecekleridir.
 
Nefret cinayetleri Türkiye’mizin her yerinde yaşanan acı bir gerçektir ve “ZENNE” filminin Doğu Anadolu’daki gösterimine konulmaya çalışılan suni engeller bu utancın ancak katmerlenerek büyümesine sebep olacaktır."
 

VE YANIT..
Zenne filmi yönetmenlerinin açıklamasının ardından, festival organizasyonunu yapan Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı'ndan da bir açıklama geldi.
 
Vakfın açıklaması şöyle:
 
"2.Malatya Uluslararası Film Festivali olarak; Ulusal Uzun Film yarışmacılarından biri olarak açıkladığımız “Zenne” filminin bugün yapmış olduğu basın açıklamasını üzüntüyle karşıladık.
 
2.Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Uzun Yarışma film başvuru koşulları ve yönetmeliği 25 Ağustos 2011 tarihinde www.malatyafilmfest.org.tr adresinde duyurulmuş ve başvurular bu tarihten sonra kabul edilmeye başlanmıştır.
 
Ekte de bulabileceğiniz yönetmeliğin “Katılım Koşulları” başlığı altında bulunan “d” maddesinde “Yarışmaya KASIM 2010 tarihinden sonra eser işletme belgesi almış olan filmler katılabilir.” ibaresi bulunmaktadır.
 
Yarışmaya aday olan ve hala eser işletme belgesini teslim etmemiş olan filmlerden “Zenne” ve “Unutma Beni İstanbul” filmlerine eser işletme belgelerini tarafımıza iletmesi için festival açılış tarihi olan 18 Kasım 2011 tarihine kadar opsiyon tanınmıştır.
“Zenne” filminin yaptığı açıklamada yer alan 09 Kasım 2011 tarihi kendilerine bu konuda yapılan son yazılı hatırlatma tarihidir.
 
“Zenne” ve “Unutma Beni İstanbul”  filmlerinin gerek festival gösterim programı, gerek ise şu anda basımda olan katalogda yer alması iddiaların asılsızlığının kanıtıdır.
 
Hala geçerli olan tarihe kadar, ”Zenne” ve “Unutma Beni İstanbul”  filminin yönetmeliğin koşullarını sağladığı takdirde, Ulusal Uzun Yarışma filmleri arasında yer alacağını duyururuz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız