SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Zeugma'ya Eşdeğer!..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen Roma dönemine ait mozaik bulundu.

İlçenin Günedoğru köyünde Doğanşehir Belediye Başkanı Hanifi Bayram'a ait olan arazide yapılan kazılar neticesinde, Roma dönemine ait paha biçilemez değerde bir tarihi eser bulunduğu bildirildi. Başkan Hanifi Bayram, yaptığı açıklamada, "Sanatsal değeri yüksek olan bu mozaiği biz 3 sene önce bulduk. O zaman çoktu. Defineciler yarısından çoğunu tahrip etmiş. Müze Müdürlüğü talebimize cevap verdi, yasal prosedüre takıldık. Bu kurtarma kazısı önceden yapılsaydı eserin daha fazla bölümü kurtarılabilirdi" ifadelerini kullandı.

Malatya Müzesi Müdürü İzzet Esen, restoratör Aysel Aksüt ve arkeologlar Mustafa Poyraz ve Zeynep Yıldırım da kazı çalışmaları hakkında açıklama yaptı.

Müze Müdürü İzzet Esen, "Malatya Müzesi tarafından 2007 yılı Haziran ayından itibaren gündeme alınan Doğanşehir ilçesi Günedoğru köyü İçmeler mevkiinde kurtarma kazısı yapıldı. MS 200-300 yıllarına ait mozaikler, Kurul kararı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile yapılacak kurtarma kazısında açığa çıkarılacak ve Malatya Müzesi'nde sergilenecek. Kazı çalışmalarının 2008'in Mayıs ayında tamamlanması hedeflenmiştir. Kazı çalışmalarımız uzman ekip tarafından gerçekleştirilmektedir" şeklinde konuştu.

Restoratör konservatör Aysel Aksüt ise, "Önemli bir kısmı tahrip edilen mozaikler, renkli taşlardan oluşan otlayan karaca ve önünde muhtemelen nar ağacı olan motiflerden ibaret" dedi. Mozaiklerin Roma dönemine ait özel bir konutun bir odasının taban mozaiği olduğunu vurgulayan Aksüt, "İnce bir işçilik ve yüksek sanatsal değere sahip. Mozaikli alanın kenar bölümleri genellikle motiflerle süslenmiş. Mozaikler bu anlamda 'Zeugma' mozaikleriyle eşdeğer bir nitelik taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız