SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Zil Takıp Oynayacaklar!."

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:24:46
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 3 kişinin öldürülmesi olayına ilişkin Zirve Yayınevi Davası'nın 103. duruşması yapıldı.

Malatya’da 18 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi’nde 3 kişinin boğazlarının kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 103. celsesine, tutuksuz yargılanan Emre Günaydın, Abuzer Yalçın, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Mehmet Ülger, Ruhi Abat, Haydar Yeşil, Hüseyin Yelki, Mehmet Çolak, Abdullah Atılgan, Adil Akçay, Murat Göktürk, Adem Gedik ve Levent Ercan Gelegen katıldı. Tutuklu sanık Varol Bülent Aral ise mahkeme heyetine hakaret ettiği gerekçesiyle bugünkü duruşmaya dahil edilmedi.

Öldürülen Alman Uyruklu Tilman Geske’nin eşi Suzanna Geske ile sanık yakınları ve avukatlarının da katılımı ile başlayan duruşmada ilk olarak söz alan müdafi avukatlardan Erdal Doğan, Türkiye’de yaşanan siyasi olaylardan dolayı her şeyin kumpas ve paralel yapıya bağlandığını ileri sürerek, "2012 yılından beri talep ettiğimiz konular reddedildi. TUSHAD ile ilgili belgeleri talep ettik ancak bu belgelerin devlet sırrı olduğu söylendi ve belgeler gönderilmedi. Bu talebimizi yineliyoruz" dedi.

Daha sonra söz alan sanıklardan Salih Gürler ise adli kontrol kararının yumuşatılması talebinde bulundu.

Diğer sanık Cuma Özdemir de adli kontrol çevresinde uygulanan konut yasağının kaldırılmasını ve yasağın evlerinin etrafını kapsayacak şekilde genişletilmesini talep etti.

Davanın tutuksuz yargılanan sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un avukatı İlkay Sezer, deliller arasında bulunan 5 nolu hard diskin düzmece olduğunu ve sonrasında sistem saatinin değiştirildiğinin ortaya çıktığını söyledi. Sezer, "İster 17 Aralık ister 25 Aralık, bunların arkasına sığınmaya gerek yok. Biz kimseye kin ve nefret duymuyoruz. TSK ve ülkemizi hedef alan bir çeteyle mücadele ediyoruz. Bu nedenle yıllardır cezaevinde yatan insanların beraatlarını çok görmeyin. Balyoz Davası olarak bilinen davada savcı mütalaasını değiştirdi. İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinde karara bağlanan ve Balyoz Davası olarak bilinen dava dosyasıyla ilgili bu dosyaya sunulan esas hakki mütalaa kısa kararının bir örneğinin celbine karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

Zirve Davası’nda gizli tanık olarak ifade veren İlker Çınar’ın yalan beyanda bulunduğunu ve bu iddiaların arkasında sığınanların olduğunu savunan Avukat Sezer, “Zirve Davası’ndaki esas hakkındaki mütalaa tartışılır. Benim müvekkilimin neden cezalandırılmak istenildiğini savcının söylemesi gerekiyor ki ben de buna cevap vereyim. İlker Çınar’ın iddiaları arasında ismi gecen Ahmet Erdoğan’ın dinlenmesini talep ediyorum” diye konuştu.

Haydar Yeşil de daha önceden karara bağlanan kovuşturmanın genişletilmesini talep ettiğini dile getirdi.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan eğitim görevlisi Ruhi Abat, daha önce ne söylediyse aynısını tekrar ettiğini belirterek, “Bu dava bir kumpas davasıdır. Kendi oynadıkları, her şeyi oluşturdukları naylon gruplarla topluma maniple ettiler. 2007 yılından beri yapılan bu manipülasyon geldi ve onların başına geçti. Bu fabrikasyon belgelerin nasıl ele geçtiği yönünde binlerce yalan var. Dosyada yer alan flaş bellekler incelendiğinde pislikler de ortaya çıkıyor. Bu sahtekarların ortaya çıkmasını istiyoruz ve bunun için uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

Mahkeme 14.30’da ara kararı vermek üzere öğle arasına girdi.

“KOZMİK ODA BELGELERİNİ İSTİYORUZ”

İkinci oturumda sözalan mağdur avukatlarından Erdal Doğan, "Biz 2012 yılından beri TUSHAD ile ilgili evrakları sorduk. Kozmik Oda soruşturmasında olabileceğini belirttik. TUSHAD ve sanıklarla ilgili belgeleri 'devlet sırrı diye gönderemeyiz' dendi. Bu dava devlet sırrıyla ilgili bir dava. Soruşturmanın selameti açısından bunların gönderilmesini istiyoruz" diyerek, devlet sırrı olduğu gerekçesiyle gönderilmeyen belgelerle ilgili olarak gerekirse bir inceleme yaptırılarak TUSHAD ve Özel Kuvvetlerle ilgili kısımlarının dosyaya aldırılmasını talep etti.

“YALANIN ARKASINA SIĞINANLAR OLDU”

Davanın tutuksuz sanıklarından emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer, Balyoz Davasında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan teknik inceleme sonucu 5 nolu harddisk ile ilgili olarak ‘Düzmece, sonradan sistem saati değiştirilmiş harddisk’ şeklinde rapor verildiğini hatırlatarak, bu konuda verilmiş olan raporun TÜBİTAK ve Askeri Savcılık tarafından daha önce verilen raporlarla uyumlu olduğunu kaydetti.

Avukat Sezer, Balyoz Davasında savcılığın 36 sayfalık mütalaa verdiğini ve sanıkların beraatlarını istediğini kaydederek, mahkeme tarafından bu mütalaanın ve kısa kararın bir örneğinin istenmesini talep etti. 

Mahkemeye Balyoz Davasında savcılık mütalaası ile birlikte kısa karar örneğini sunan Avukat İlkay Sezer, "Anlaşılan o ki bu mütalaa ve kararın itibarsızlaştırılmasına ilişkin sözler duyacağız ama yalan en baştan beri vardı. Bu yalana sığınanlar var şimdi. İlker Çınar bir yalan söyledi. O yalanın arkasına sığınanlar oldu. Asker düşmanlığını ortaya çıkaranlar oldu. Konuşmalardaki o nefreti duyuyoruz. Kozmik Oda soruşturmasındaki kovuşturmaya yer olmadığı kararı bize ders veriyor. Burada askerler mahkum olsun birileri zil takıp oynayacak. Burada suçlular mahkum olsun" ifadelerini kaydetti.

ARAL: “DAVA KUMPAS”

Mahkemeden gizli tanık ve sanık İlker Çınar hakkındaki tanık koruma kararının kaldırılmasını isteyen tutuksuz sanık Mehmet Ülger,  Malatya Valiliğinden İl Emniyet Müdürlüğü komisyon tutanaklarının ve gündemlerine ilişkin belgelerin istenmesini de talep etti. 

Davanın kumpas bir dava olduğunu belirten tutuksuz sanık Ruhi Abat, "Sözde TUSHAD belgelerinin nasıl ele geçirildiğine ilişkin binlerce yalan var. Ek iddianame ise paralel yapıyı anlama kılavuzudur" dedi.

Elektronik kelepçe ile haklarında adli kontrol kararı bulunan sanıklar ise, uygulamanın yumuşatılmasını talep ettiler.

Duruşma esnasında, söz alan sanık ve avukatları İstanbul Adliye Sarayı'nda teröristlerin saldırısı sonucunda şehit olan ı Mehmet Selim Kiraz’a yönelik saldırıyı kınayarak, başsağlığı dileklerinde bulundular.

BALYOZ DAVASININ KARARI İSTENECEK

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti,  verilen aradan sonra ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Heyeti, elektronik kelepçe ile haklarında adli kontrol karar ıbulunan sanıkların uygulamanın yumuşatılmasına yönelik isteklerini red ederken,  , İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara bağlanan kamuoyunda Balyoz Davası olarak bilinen davanın mütalaası ile verilen kısa karar örneğinin istenmesine de karar verdi.

KOZMİK ODA BELGELERİNE RED 

Mahkeme Heyeti,  Malatya Valiliği’nden, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında İl Emniyet Toplantılarında Emniyet veya MİT görevlileri tarafından ıslak imzalı olarak sunulan toplantı sunumlarının asıllarının istenmesine de yeniden karar verirken, Kozmik Oda Soruşturma dosyasından belge istenilmesi taleplerini de reddetti.

Mahkeme Heyeti, davanın tek tutuklu sanığı olan Varol Bülent Aral hakkındaki tutukluluk halinin devamına karar vererek, önümüzdeki duruşmada bulundurulmamasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, 104. duruşmanın 6 Mayıs 2015 tarihinde yapılmasını kararlaştırdı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız