SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Zindeyiz, İzin Vermeyeceğiz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:54:41
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’nin 2014 yılı kültürel etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği ‘28 Şubat’tan Günümüze Türkiye’ panelinde post modern darbenin Türkiye’ye verdiği zararlar anlatıldı.

Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Eğitimci Fikret Doğan yaparken, konuşmacı olarak da Sosyolog Neslihan Akbulut, Avukat Cüneyt Toraman ile Gazeteci-Yazar Nevzat Çiçek katıldı.

Panelde ilk olarak 28 Şubat sürecinde Malatya’da sahnelenmek istenen oyun ile ilgili kısa bir belgesel sunuldu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanvekili Ertan Mumcu, 28 Şubat’ın emperyalist güçlerin Türkiye üzerinde sahnelendiği oyunun gün olduğunu söyledi.

28 Şubat’ın Türk milleti üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını vurgulayan Mumcu, “Başörtüsü ile başlayan tezgahlar, başka kirli oyunlarla devam edip, seçimle iktidara gelen dönemin başbakanı merhum Necmettin Erbakan koltuktan indirilerek, halkın iradesine darbe yapılmıştır. O günleri unutmamak için bu programı düzenledik. Etnik ve mezhepsel farklılıklarımıza rağmen ortaya koyduğumuz kardeşlik ruhuyla müstesna bir il olduğumuzu düşünüyorum. Bu durum 28 Şubat’ta toplum mühendislerinin iştahını kabarttı. En büyük tahripli oyunlarından biri o dönemde ilimizde sergilendi. Ama unuttukları bir şey vardı. Zafer daima inananlarındır. Son 10 yılda Türkiye çok uzun bir yol aldı. Ne zaman güçlü olmaya başlasak aynı oyunlarla karşı karşıya kaldık. Ama izleyici olmadık. Son 10 yılda birçok alanda Türkiye’nin her metre karesini inşa ederken, Ortadoğu’dan, Kafkasya’ya, Afrika’ya, insanlığa el uzattık. Mazlumlara yalnız değilsiniz, biz yanınızdayız mesajını verdik. Bu birilerini rahatsız etmiştir. Şimdi kasetlerle, montajlarla yeni bir senaryo yazmaya çalışıyorlar. Artık zindeyiz, bu oyuna izin vermeyeceğiz. Misyonumuzun omuzlarımıza verdiği yük ile hep ileriye gideceğiz” dedi.

Panelin moderatörlüğünü yapan Eğitimci Fikret Doğan, Sevgi Şahin tarafından yazılan ve 28 Şubat anılarını anlattığı ‘Savrulanlar’ kitabından alıntılar okuyarak, darbenin toplum üzerinde bıraktığı yaraları anlattı.

28 Şubat sürecinin zihinlerde unutulmaması gerektiğini belirten Doğan, “28 Şubat’ın çağrıştırdığı anlamlar ve mesajlar, gelecek nesillere aktarılmalıdır. Unutulması mümkün olmayan darbenin kirli ellerini, gençlerimizin de bilmesi gerekiyor” dedi.

28 Şubat’ın sosyolojik ve toplumsal boyutunu anlatan panelistlerden Sosyolog Neslihan Akbulut, o süreci acı bir şekilde yaşamış Malatya’da 28 Şubat’ı anlatmanın farklı anlamlar taşıdığını söyledi.

28 Şubat’ta her insanın hüzünlü anılarının olduğunu vurgulayan Akbulut, “28 Şubat süreci Türkiye’de İslami kimliğe yönelik yapılan bir saldırı süreciydi. Ne düşündüğümüzden ziyade ne giydiğimiz önemliymiş gibi gösterilen, ülkemizi belirsizliğe sürükleyen sembol savaşı haline gelmişti. Bizim için önceden belirlenmiş, dini kimliklerden sıyrılmış bir modernleştirme projesiydi. O dönemde yapılmak istenen, insanın hassasiyetleriyle oynayarak bir kaos ortamı oluşturmaktı. Bunun için de üniversiteye türbanlarıyla gitmek isteyen o yılların genç kızları seçilmişti. O dönemin mağdurlarından biri de bendim. Okula gidiyorsunuz ve başörtünüzden dolayı içeri alınmıyorsunuz. Temel hakkınız olan okuma yazma hakkınız meşru sebeplerle elinizden alınıyor. Buna da modernleşme diyorlardı. Bu durumu kullanarak Türkiye’de OHAL yaratılmak istendi. Başarılı da oldular. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden başörtüsüyle başlayan olaylar oldu. Malatya’da bu oyunlar farklı organize edildi. 28 Şubat ile ilgili hiç konuşulmamış bir çok hikaye var. İslami kimliğe karşı yapılan bu saldırıların gerçeklerini şimdi daha rahat görebiliyoruz. 51 kişinin idamla yargılandığı, Hukukun olmadığı o günlerden bugünlere gelmek, Türkiye için hiç de kolay olmadı” diye konuştu.

28 Şubat Sürecinde birçok davada görev alan Avukat Cüneyt Toraman ise sürecin hukuki boyutu ile darbelerin tarihini anlattı. 28 Şubat’ı tek sahneyle anlatılamayacağını belirten Toraman, Cumhuriyet dönemi ve Osmanlı döneminde de aynı geleneklerin sürdürüldüğünü söyledi.

Panelist gazeteci-yazar Nevzat Çiçek ise 28 Şubat’ın günümüze yansımalarını ve etkilerini anlattı. Darbe yapanların kolay bırakıldığını belirten Çiçek, Türkiye’deki hukuk düzeninin her insanı rahatsız ettiğini söyledi.

Meseleyi anlamak adına olaylara ve süreçlere toptan bakmak gerektiğini vurgulayan Gazeteci-Yazar Çiçek, “28 Şubat ile 17 Aralık aynıdır, evet darbedir. Öz be öz darbedir. Bir darbenin darbe olması için mutlak suretle sıkıyönetim uygulanmasına gerek yoktur. Seçilmiş iktidarların düşürülmesi noktasında demokratik olmayan her yöntem darbedir. 28 Şubat mühendislik halidir. 28 Şubatın yarattığı travma halen devam ediyor. 28 Şubat’ın bittiğini toplum önünde gerçekten hesap verdiği, 28 Şubat mağdurlarının dışarı bırakıldığı ve anayasadan aldıkları güçle darbe yaptıkları, eğitim sistemlerinin ve kendi yarı mensuplarının ve başka paralel kısımlarının bir şekilde yok edilmesiyle tehlike ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.

Panelistler panelin son bölümünde vatandaşların sorularını cevaplandırırken, Başkanvekili Ertan Mumcu panelistlere kayısı ve çeşitli hediyeler takdim etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız