SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ziraat'ta 2. Böcek Festivali

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:08:01
Ziraat'ta 2. Böcek Festivali
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde okutulan ‘Bahçe Bitkileri Zararlıları’ dersinde verilen araştırma ödevi kapsamında, Malatya Faunasında toplanan yüzlerce böcek, koleksiyon haline getirilerek ‘2. Böcek Festivali’ adı altında sergilendi ve koleksiyoner öğrenci grupları arasında yarışma düzenlendi. 

İlki geçen yıl yapılan ve alanında bir ilk olan Ziraat Fakültesi Böcek Festivali’nin bu yılki yarışmasında, Ziraat Fakültesi öğrencileri Çiğdem Çuhacı, Zeynep Mercan, Melike Güngören ve Selim Elmas’tan oluşan koleksiyoner grup kazandı. 

İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampüsü’nde yapılan 2. Böcek Festivali’ne, fakültenin öğretim üyeleri Prof. Dr. Ergün Doğan, Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, Yrd. Doç. Dr. Hatice Diğdem Oksal, Yrd. Doç. Dr. Joanna Marie Cross, Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş, Uzman Fırat Ege Karaat İnönü Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Kandi ve Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldı. 

Festivalin açış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, geçen yıl ilki yapılan ve farklılığı ile ilgi toplayan Böcek Festivali’nin, ‘Bahçe Bitkileri Zararlıları’ dersinin bir bakıma sahadaki pratiği olduğunu belirterek, araştırma ödevi ile sağlanan bu pratiğin öğrencilerin bu alandaki gelişim ve uzmanlığına önemli katkılar sağladığını kaydetti. 

Böceklerin öğrenciler tarafından Malatya’nın farklı coğrafyalarında toplandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, Malatya’nın geniş bir yelpazede çeşitlilik arzeden ve araştırılmaya değer bir faunaya sahip olduğunu söyledi. Apak, “Bu çalışma ile bir yandan öğrencilerimiz böceklerin yaşam alanlarını yerinde öğrenirken, diğer yandan Malatya faunasının böcek varlığının kayda geçmesine ve böcek envanterinin oluşumuna katkıda bulunmaktadır” dedi. Apak, koleksiyon oluşturarak festival ve yarışmaya katılan öğrencilere ve festivalin hazırlık çalışmalarına katkı sunan fakülte yöneticilerine, öğretim üyesi ve görevlilerine teşekkür etti. 

Böceklere ilişkin 8 sunum yapıldı 

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak’ın konuşmasından sonra Ziraat Fakültesi öğrencilerinin ‘Böcek Dünyası’na ilişkin hazırladığı sunumlara geçildi. 

Bu kapsamda, Eda Afşar,  ‘Atom Bombası ve Hamam Böceği’, Gülnur Kızılaslan, ‘Ayrıştırıcı Böcekler’, Hayrullah Ağaç, ‘Pislik Böcekleri’, Azad Başkan ‘Leş Böcekleri’, Sena Nur Arı, ‘Mite’, Pekcan Poyraz ‘Bombardıman Böcekleri’, Özcan Ünal, ‘Öpücük Böcekleri’ ve Rıdvan Akbaş ‘Mimikri – Böceklerin Doğada Kamuflajı’ başlıklı sunumlar yaptı. 

Zorlu yarışma 

Ziraat Fakültesi öğrencilerini ‘Böcek Dünyası’na yönelik bu sunumlarından sonra festivalin yarışma bölümüne geçildi. 

Öğrencilerin, fakülte öğretim üyesi ve öğretim görevlilerinin oylaması ile yapılan yarışmada, her koleksiyoner öğrenci grubu, oy kullanacak olanlara kendi koleksiyonunun özelliklerini ve farklılığını anlatarak propaganda yaptı ve oy istedi. Zorlu geçen bu aşamdan sonra böcek koleksiyonlarının oylamasına geçildi. 

Oylama sonucunda, festivalin birinciliğini Çiğdem Çuhacı, Zeynep Mercan, Melike Güngören ve Selim Elmas’tan oluşan koleksiyoner grup kazandı. Yarışmada, ikinciliği ise Mehmet Zincirkıran, Songül Aydın, Mehmet Akgeyik, Hasan Davut Orhan, Adalet Çatalca ve Kemal Öğman’ın topladığı böceklerden oluşan koleksiyon kazandı. Festivalin 3.’lüğünü ise, Cansel Emir, Mustafa Demiral, Kadir Bozkurt, Sena Nur Arı ve Ayşegül Salman tarafından toplanan böceklerin yer aldığı koleksiyon aldı. 

Festival, yarışmada dereceye giren öğrenci gruplarına çeşitli hediyeler verilmesi ve davetlilere yapılan ikramla sona erdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız