SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zirve Cinayetlerinin 5 Failine Tutuklama

0
Güncellendi - 2016-09-30 02:22:23
Zirve Cinayetlerinin 5 Failine Tutuklama
A- A+ PAYLAŞ

  • Zirve Yayınevi'ndeki 3 misyoner cinayeti nedeniyle hüküm giyen ancak tutuklama kararı verilmeyen 5 faille ilgili bu karara savcı itiraz edince tutuklama kararı çıktı. 5 fail, polis tarafından gözaltına alındı.

Malatya’da 18 Nisan 2007 tarihinde meydana gelen ve 3 misyonerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi davasında 9 yıl 5 ay 10 gün sonra çıkan kararda 21 sanığa “örgüt” ve “darbe girişimi” suçlarından beraat verilirken, cinayetlerin faili olan 5 kişiye 3’er kez “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası ile birlikte 39’ar yıl 9’ar ay hapis cezası hükmedilmiş ve tutuklama verilmemişti. Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun’un itirazı üzerine 5 fail için adli kontrol kararı kaldırılarak, yakalama karar çıkartıldı.

18 Nisan 2007 tarihinde Malatya merkez Niyazi Mısrı Caddesi Ağbaba İş Merkezi’nin üçüncü katında meydana gelen ve kamuoyunda Zirve Yayınevi Cinayeti olarak bilinen olay da Hıristiyan Protestan Cemaati’nin misyonerleri olarak belirtilen Alman uyruklu Tilmann Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel (aşağıdaki fotoğraflarda) öldürüldü. Olay anında hemen sonra cinayetlerle ilgili olarak kaçmak isterken üçüncü kattan yere düşen Emre Günaydın yaralı olarak, diğer sanıklar Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker suçüstü yakalanmışlardı. Davada cinayetin 5 asıl sanığı ile birlikte, davaya sonradan meslekten atılan FETÖ'cü savcı Zekeriya Öz tarafından, Ergenekon Davası bağlantısı sağlamak amacıyla eklenen Emekli Orgeneral Hurşit Tolon,Emekli Kurmay Albay  Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil,  İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Ruhi Abat, Astsubaylar Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, ve Adil Akçay, Uzman Çavuşlar Mehmet Çolak, ve Adem Gedik, Eski Uzman çavuş Aykut Saka, Eski papaz olan davanın hem sanığı ve gizli tanığı İlker Çınar ile Levent Ercan Gelegen, Kürşat Kocadağ ve Mehmet Gökçe yargılanıyordu.

misyoner, zirveToplam 21 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması da olan 28 Eylül’deki 115. duruşmada  Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde  “Terör Örgütünün Kurucusu ve Yöneticisi ve Üyesi Olmak” ile  “Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevlerini Yapmasını Kısmen veya Tamamen Engellemeye Teşebbüs” suçlarından Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile birlikte toplam 21 sanık “Delil yetersizliğinden” beraat ederken, 5 asıl fail dışındaki 16 sanık ise cinayete ilişkin tüm suçlamalardan beraat etmişlerdi.

Mahkeme Heyeti cinayetlerin asıl failleri olan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve  Hamit Çeker’e “Tasarlayarak Adam Öldürmek” suçundan 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılmak” suçundan 30’ar yıl hapis cezası ve “Nitelikli Yağmaya Teşebbüs” suçundan 9’ar yıl 9’ar ay hapis cezası hükmetmiş  ve bu sanıklar hakkında tutuklama  kararı vermeyerek, sanıklar için tutukluluk süresinin 3 yılı geçemeyeceği yasal  uygulaması nedeniyle  “evlerinde elektronik kelepçe ile adli kontrol altında” tutulmalarına karar vermişti.

ADLİ KONTROL KARARINA İTİRAZ EDİLDİ

Aynı zamanda davanın duruşma savcısı olan ve yine davanın son mütalaasını hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun, Zirve Yayınevi’nde 3 cinayet işleyen ve 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen 5 fail için adli kontrol kararının kaldırılması istemiyle Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İtirazda bu faillerin verilmiş olan hükümle birlikte tutuklanmaları gerektiği, verilen mahkumiyete konu hapis cezalarının süresi itibariyle kaçma şüphesinin oluştuğu ve adli kontrol  hükümlerinin yetersiz kalacağını belirtilerek tutuklanmaları talep edildi.

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vermiş olduğu “Evlerinde elektronik kelepçe ile adli kontrol” hükmünü kaldırılarak Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker hakkında tutuklama kararı verdi. Karar Emniyet birimlerine bildirilerek, 5 sanığında yakalanması istendi.

5 failin polis tarafından ikametlerinden gözaltına alındıkları bildirildi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

zirvesanık

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız