SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zirve Davası 5. Savcıda

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:24:40
Zirve Davası 5. Savcıda
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 3 Hıristiyan misyonerin öldürülmesi cinayetleri davasının dosyayı yeni savcıya verildi.

Malatya’da 18 Nisan 2007 tarihinde Zirve Yayınevi Bürosunda 3 misyonerin öldürülmesi ile ilgili olarak Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyanın yeni bir savcıya verildiği bildirildi. Buna göre, dava dosyası 8 yıllık sürede 5 duruşma savcısı değiştirmiş oldu.

Zirve Yayınevi cinayetleri davasına o dönem özel yetkili savcı olan Şeref Gürkan duruşma savcısı olarak görev almış ve 40 duruşmaya katılmıştı.  Ardından Ağustos 2012’den itibaren Zafer Hazar duruşma savcısı olarak dosyaya bakmıştı.

Haziran 2015’de Zafer Hazar’ın Bursa’ya savcı olarak atanmasının ardından Zirve’nin duruşma savcısı Mehmet Özel olmuştu. Mehmet Özel ise Ekim 2015’te Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına atanmıştı. Bu atamanın ardından Zirve’nin duruşma savcılığına Cumhuriyet Savcısı Necmettin Yıldırım atanmıştı. Savcı Yıldırım, 21 Ekim 2015 tarihindeki Zirve’nin 108. Duruşmasında dosyanın taraflarına verilmesini, incelemenin ardından yeni deliller kapsamında genişletilmesi ya da yeni mütalaa hazırlanması için süre talep etmişti.

Mahkeme ise savcı Necmettin Yıldırım'ın deliller çerçevesinde gerekli görülmesi halinde soruşturmanın genişletilmesi ya da mütalaa hazırlanması için ek süre talebini kabul ederek duruşmayı 5 Ocak 2016 tarihine ertelemişti.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, son yaptığı görevlendirme ile Zirve Davasının duruşma savcılığına Malatya Adliyesi’ne yeni atanan Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun’u atadı.

ÖZ DAVAYA DAHİL OLUNCA YARGILAMA SÜRECİ UZADI

Hakkındaki soruşturmalar ve yakalama kararı nedeniyle yurtdışına kaçtığı iddia edilen Savcı Zekeriya Öz’ün İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı iken 17 Mart 2011 tarihinde başlattığı soruşturmada Ergenekon Terör Örgütü ve Zirve Yayınevi Davası arasında bağlantı bulunduğu gerekçesiyle başlattığı soruşturma sonrasında Malatya Zirve Yayınevi Davası’nın 5 asıl sanığı ile birlikte 9 olan sanık sayısı 21’e yükselmiş ve davanın sanıkları arasına Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Emekli Albay Mehmet Ülger ile birlikte 12 askeri personel sanık olarak yargılanmaya başlamıştı. Davanın sanıkları arasında yer alan eski misyoner İlker Çınar ise gizli tanık olarak yer aldı. Zekeriya Öz’un İstanbul’dan başlattığı Zirve soruşturmasından sonra davada ikinci aşamaya geçilerek, yargılama süreci 8 yılda bitirilemedi.

DOSYANIN ANA KONUSU TUSHAD ÖRGÜTÜ ANKARA’DA ÇIKMADI

Zekeriya Öz’ün Zirve Yayınevi dosyası ile ilgili olarak İstanbul’da yaptığı soruşturma sonrasında hazırlanan Zirve Yayınevi’nin ikinci iddianamesinde cinayetleri işlettiği iddia edilen TUSHAD adlı örgüt ile ilgili olarak, Zirve Yayınevi davasının gizli tanığı İlker Çınar’ın ifadelerinden yola çıkılarak ve kamuoyunda merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın zehirlendiği iddiasını kapsayan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Emekli Tümgeneral Levent Ersöz aleyhine dava açılmıştı. Dava kapsamında merhum Özal’ın mezarı da açılmıştı. Söz konusu davada Levent Ersöz beraat etmiş ve mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadeler yer almıştı; “Bir olay üzerinde maddi gerçeğin tespiti için yapılacak araştırma ve belirlemelerde 'varsayımlar'la uğraşılmaz. Aydınlatılmış, karanlıkta kalmış noktalar, gerçekliği tartışılır beyanlara dayanılarak ispat edilmiş, kanıtlanmış sayılamaz. Ceza hükmü kurulabilmesi bir ihtimale değil, kesin ve açık bir ispata, kuşkudan uzak bir kesinliğe dayanmalıdır. Somut olayda gizlenen tanık Selçuk ve İlker Çınar’ın anlatımlarının doğruluğu ispatlanamayan duyumlara dayandığı, kaldı ki bu beyanların tek başına hükme esas teşkil etmeyeceği, bu beyanlarının, ispat konusu olayın gerçekliğini yansıtmadığı, bu nedenlerle maddi gerçeği ortaya çıkaracak nitelikte bulunmadığı, Adli Tıp raporunda da ölüm nedeninin zehirlenme ve radyoaktif maddeye maruz kalarak gerçekleşmediği tespit edildiğine göre, tanık beyanlarına itibar edilmemiş, sanığın atılı suçu işlediği yönünde de yeterli, kesin, birbirini tamamlar delil elde edilememiştir.” Söz konusu dava da Özal’ı da zehirlettiği iddia edilen TUSHAD adlı örgüt belirlenememişti.

Bu arada, Zirve Yayınevi dosyasının birleştirilmek istendiği Ergenekon davası ile ilgili verilen karar Yargıtay tarafından esastan bozulmuş ve Yargıtay’da temyiz duruşması yapılarak kararın 21 Nisan 2016’da açıklanması kararlaştırılmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız