SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zirve Davasında Tolon'a Tahliye

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:14:28
Zirve Davasında Tolon'a Tahliye
A- A+ PAYLAŞ

Zirve Yayınevi Cinayetleri davasında, asli faillerin tahliye edilmesinden sonra, dava kapsamında tutuklu olan 9 sanıktan Emekli Orgeneral Hurşit Tolon hakkında tahliye kararı verildi.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından 3 misyonerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi dosyası, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin feshedilmesi nedeniyle Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yapılan itiraz üzerine tutukluluk haline karar vermesi üzerine Tolon ve avukatının Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunduğu öğrenildi. Emekli Orgeneral Tolon hakkında Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen tahliye kararı şöyle:

“Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, tasarlayarak kasten adam öldürmeye azmettirmek suçlarından sanık Ahmet Hurşit Tolon hakkında açılan kamu davalarının yargılaması Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyası üzerinden devam etmekte olup, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmiş, bu karara sanık ve müdafileri tarafından itiraz edilerek dosya mahkememize gönderilmiştir. Tutuklu sanık Ahmet Hurşit Tolon'un tutukluluk durumunun değerlendirilmesinde tutuklamanın, yargılamanın sağlıklı bir şekilde yürümesi amacını taşıyan ve delillerin temini ile muhafazasına hizmet eden geçici nitelikte bir koruma tedbiri olması, delillerin takdiri aşamasında mevcut durumun sanık lehine değişme ihtimali, sanığın yaşı, kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunmaması, sabit ikametgah sahibi olması hususları hep birlikte değerlendirildiğinde kişi özgürlüğünü kısıtlayan ve istisnai nitelikte olan tutuklama tedbirinin devamının ileride telafisi güç veya imkansız mağduriyete yol açabileceği ve böylece tutukluluk halinin devamının tedbirden umulan fayda ile ölçülü olmadığı kanaatine varılmıştır.”

Tolon hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Malatya’da 18 Nisan 2007 tarihinde Alman Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel adlı misyonerlerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi davasının 5 asıl sanığı olan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler, yeni yasal düzenleme nedeniyle 8 Mart 2014 günü 7 yıl sonra cezaevinden tahliye edilmişlerdi.

Dava kapsamında emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, Öğretim Görevlisi Ruhi Abat, Uzman Çavuş Mehmet Çolak, Astsubay Murat Göktürk, Astsubay Abdullah Atılgan, Varol Bülent Aral ve Levent Ercan Gelegen tutuklu yargılanıyordu. 

Davanın diğer 8 sanığının tutukluluklarına yapılan itirazla ilgili dilekçelerin de bu hafta içerisinde görüşülmesi bekleniyor.

CEZAEVİNDEN ÇIKTI..

Bu arada Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında hakkında tahliye kararı verilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden çıktı. Tolon, “Yakında Adaletsizlik Müzesi olacak bu yerde çok haksızlıklara uğradık” dedi. 

Malatya’daki Zirve Yayınevi davasında azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon hakkında davaya bakan Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verdi. Tahliye kararı Tolon’un tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Silivri Cezaevi’ndeki işlemlerinin ardından cezaevinden çıkan Tolon’u yakınları ve sevenleri karşıladı. Yakınları ile cezaevi önünde bir süre hasret gideren Tolon, cezaevi önünde bir açıklama yaptı. Tolon, “Zihinlerinde ve gönüllerinde böyle büyük bir kumpasın mağduru olmuş TSK’nın yüzlerce kahraman evladı, aydınlar, yazarlar, düşünürler, öğretim üyeleri bu bulunduğumuz yerde, yakında Adaletsizlik Müzesi olacak bu yerde çok haksızlıklara uğradık. Bütün bu haksızlıklara yüce milletimiz vicdanında ve gönlünde hayır dedi. Kar kış demeden Türkiye’nin her yerinden gelerek burada bizi destekledi. Bizim suçsuzluğumuza inanan cefakar milletimize teşekkürü borç biliyorum. Pek çok olumsuzluğa, pek çok kötü örneğe rağmen bu ülkede halen vicdanlı, vicdanında Allah korkusu olan, bağımsız ve adil yargılamayı şiar edinmiş yargı mensupları vardır. Onun sonucu olarak huzurunuzda bulunuyorum. O yargı mensuplarına bu gerçeği anlamış ve gecikmiş hürriyetimi bahşetmiş olmaları nedeni ile teşekkürlerimi sunmak zorundayım" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız