SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Zirve Sonrası Misyoner Avı..'

A- A+ PAYLAŞ

HABER: Radikal Gazetesi

'Gizli tanığın' Savcı Zekeriya Öz'e verdiği ifadeye göre Malatya'daki katliamın ardından 'misyoner karalama çalıştayı' yapıldı.

Malatya’da 2007’de üç kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan Zirve katlia-mından sonra da ‘misyoner avı’nın devam ettiği ortaya çıktı. Gizli tanık D.U,, 24.12.2010 tarihinde Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’e verdiği ifadede misyonerlere yönelik yeni karalama planları yapıldığını iddia etti. 13 Mart 2011’de Öz’e ulaşan bir CD’deki içerikle gizli tanığın ifadeleri de birbiriyle örtüşüyor.

CD’de, 27 Ocak 2008’de eski Malatya İl Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger, Malatya İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Müdürü Binbaşı Haydar Yeşil, Uzman Çavuş Adil Akçay, istihbarat elemanı İlker Çınar ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat’a ait olduğu öne sürülen ‘çalıştay toplantısı’nın ses kayıtları var. Kayıtlardan yola çıkan savcılık, çalıştayın yeni misyoner cinayetlerine meşru zemin oluşmak için yapıldığı kanaatinde.

2006’da ‘Korkutma’

İddiaya en büyük dayanak ise yine gizli tanığın ifadeleri. Çünkü gizli tanık 2007’deki Zirve katliamının da 2006’da Mehmet Ülger başkanlığında yapılan bir misyonerlik çalıştayında gündeme geldiğini, öldürülen üç kişiye yönelik bu toplantıda ‘korkutma eylemi yapma’ kararı alındığını söyledi. Yine aynı tanık, 2007 Mart’ında da Ülger’in yapılacak eylemle ilgili olarak Kayseri Jandarma Bölge Komutanı’na ve Jandarma Denetleme Başkanlığı’na da bir brifing verildiğini iddia etti.

2008’de Yeni Çalıştay

18 Nisan 2007’de gerçekleşen cinayette, yayınevi çalışanları Necati Aydın, Thilman Geske ve Uğur Yüksel katledilmişti. Bu cinayetlerle ilgili dava Malatya’da devam ederken 2008 başında misyonerlerle ilgili yeni bir çalıştay yapılması, misyonerlerin hâlâ karanlık güçlerin hedefinde olduğunu ortaya koydu.

Ses dosyalarında adı geçen sanıkların Zirve Yayınevi cinayetini direk azmettirdikleri, sanıklarla ilişki kurdukları şeklinde bir ifadeleri yok. Ancak savcılık konuşmalardan hareketle şüphelilerin cinayet sonrası misyoner cinayetlerine meşru bir zemin oluşturmak için birtakım raporlar hazırladıklarını iddia ediyor.

‘PKK ile İlişkili Gösterilsin’

Çalıştayda hazırlanılmasına karar verilen raporda bazı misyonerlerle ilgili yol haritaları var. Hedef gösterilen misyonerlerin PKK ile ilişkisi olduğu izlenimi vermek için yapılan ve yapılacak işlemlerden bahsediliyor. Raporda özellikle vurgulanması istenen bazı konular ise şöyle:
“Misyonerlerin, Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Büyük Kürdistan’ı kurmak için PKK’lılar ile ortak hareket ettiği, PKK’lıların misyonerlerin evinde kaldığı, bazı örgüt mensuplarını Yunanistan’da eğitime gönderdikleri, Trabzon’daki misyonerlerin buradaki gençleri yurt dışına eğitime yolladıkları, ‘Magnus’ isimli misyonerin Rahip Santoro cinayetine zemin hazırlamak için Trabzon’a yerleştiği, Santoro cinayetinin muhafazakar kişiler tarafından işlendiği, Magnus’un Gülen cemaatiyle ilişkide olduğu, bazı misyonerlerle ilgili yerel basında karalayıcı haberlerin çıkarılması.”

Tutuklanan Albaya Gizli Tanık Soruldu

Malatya Zirve Yayınevi’ndeki cinayet davasıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9 askerden 6’sı muvazzaf 7’si, dün sabaha karşı İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklananlar arasında dönemin Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger de bulunuyor.

Radikal’in ulaştığı ifade tutanaklarına göre Ülger, suçlamaları reddetti. Sorguda Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Ergün Poyraz, Sinan Aygün ve Volkan Dönmez’i tanımadığını söyleyen Ülger, Malatya’daki misyonerlerle ilgili rapor hazırladığı iddialarını da reddetti.

‘Tolon Malatya’da mıydı?’

Halen Ergenekon davasında yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un Zirve Yayınevi cinayetinin olduğu gün Malatya’da olup olmadığını soran savcıya, “Benim bilgim yoktur, basında da bu tür şeyler yazıldı, ancak doğru olup olmadığını bilmiyorum” diyen Ülger, misyonerlik faaliyetleri için herhangi bir çalıştayda görev yapmadığını ifade etti.

‘Telefonda Sormuştur’

Emekli Albay Mehmet Ülger, soruşturmanın başında haber elemanı ve soruşturmanın ‘gizli tanığı’ D.U’yu tanımadığını söyledi. ‘Neden D.U’ya telefon cihazı ve telefon numarasını verdiğini ve kendi telefonundan D.U. ile yaptığı konuşmalarını açıklaması’ istenince “Haber elemanı bana telefonda bir şey sormuş olabilir, ancak ben kimseye telefon vermem ve vermedim” yanıtını verdi.

Gizli tanık: Konutgan’a suikast yapılacaktı

Gizli tanık D.U.’nun Aralık 2010’da İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’e verdiği ifadede Türkiye Protestan Kiliseler Başkanı Behnan Konutgan’a yönelik bir suikastın planlandığı iddia edildi.

Konutgan’ın ismi ‘Kafes Eylem Planı’nda da yer almıştı. Aynı planda ‘Rahip Santoro, Malatya Zirve Yayınevi ve Hrant Dink’ eylemleri için ‘operasyonlar’ ibaresinin kullanıldığı görülmüştü. Hedefteki Behnan Konutgan, Ocak 2011 tarihinden itibaren korumaya alındı.

FOTO:Malatya da Zirve Yayınevi ndeki 3 kişinin vahşice öldürüldüğü olayın ardından aralarında Abuzer Yıldırım ın da (üstte) olduğu sanıklar kaçmaya çalışırken yakalanmıştı..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız