SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zirveye 2. Ordu Komutanları

A- A+ PAYLAŞ

Yüksek Askeri Şûrası çalışmalarına başladı. 4 Ağustos tarihine kadar sürecek olan YAŞ toplantısının ardından alınan kararlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasının ardından kamuoyuna açıklanacak.Yaygın basında yer alan haberlerde 2.Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in 1. Ordu Komutanlığı’na atanması bekleniyor. 2.Ordu Komutanlığı’na ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun ismi geçiyor.

Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haber şöyle :

“... Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) başında zorlu 2 yıl geçiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak. Teamüllere göre Başbuğ’un yerine Kara Kuvvetleri Komutanı (KKK) Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanı olması ve bu görevi 3 yıl sürdürmesi bekleniyor.

TEAMÜL IĞSIZ DİYOR AMA
Koşaner’in boşaltacağı KKK’ye yapılacak atama ise YAŞ’ın en hassas noktalarından birisi. Teamüllere uyulması halinde KKK’ye 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın gelmesi bekleniyor. Yani, normal şartlarda Iğsız’ın KKK olmasının önünde bir engel bulunmuyor.

ATİLA IŞIK KKK OLABİLİR
YAŞ’ta sadece terfi ve emeklilik durumu ele alınıyor, kuvvet komutanlığına atama ise üçlü kararname (Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı) ile oluyor. Hükümetin Iğsız’la ilgili bir tasarrufa gidilmesini istemesi halinde, Iğsız’ın emekliliği gündeme gelebilir. Bu durumda görevinde 4 yılını dolduran, Iğsız’la kıdem farkı bulunmayıp orgeneralliğe ikinci sıradan terfi etmiş olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, KKK olabilecek. Nitekim geçmişte bunun örneği bulunuyor. 2002 YAŞ’ında Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman KKK olmuş, Yalman’la aynı kıdeme sahip, orgeneralliğe daha üst sıradan terfi etmiş ve teamüllere göre kuvvet komutanı olması beklenen dönemin 2’nci Ordu Komutanı Edip Başer emekliye sevkedilmişti. Teamül işlediğinde, sıralamada Iğsız’ın bir altında olan Işık, görevde 4 yılını doldurduğundan emekli olacak. Dolayısıyla Iğsız KKK’nin başına geçecek ve 1 yıl sonra emekliye ayrılacak.

SALDIRAY BERK SORU İŞARETİ
Işık’ın boşaltacağı Jandarma’ya ise kimin geleceğine dair askeri kulislerde değişik isimler ortaya atılıyor. Erzincan Ergenekon iddianamesinin 1 numaralı sanığı olduğu için, YAŞ’taki en hassas isimlerden olan 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in bu göreve getirilmesine hükümetin sıcak bakmayacağı öne sürülüyor.

Buna gerekçe olarak hükümetin Berk’in MGK’de bulunmasını istemeyeceği gösteriliyor. Bu nedenle Berk’in KKK Eğitim-Doktrin Komutanlığı’na (EDOK) getirileceği ileri sürülüyor. Jandarma Komutanı olacağı iddia edilenler arasında Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Aslan Güner ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun isimleri de öne çıkıyor.

IĞSIZ’IN ATAMASI YAPILIRSA GENELKURMAY YOLU AÇILIYOR
Orgeneral Hasan Iğsız KKK olduğu zaman, 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in 1’inci Ordu Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyor. Bu durumda bir yıl 1’inci Ordu’da görev yapacak olan Özel’in, önümüzdeki yıl Iğsız’ın emekli olmasından sonra KKK, 2013’ten sonra da Genelkurmay Başkanı olması öngörülüyor. Orgenerallikte kıdemi Iğsız ve Işık’tan 1 yıl daha az olan Özel’in, Koşaner’in boşaltacağı KKK’ye getirileceği iddiaları ise askeri teamüllere tamamen ters olduğu için gerçekçi bulunmuyor.

2’NCİ ORDU’YA KİM GİDECEK?
Özel’in boşaltacağı 2’nci Ordu’ya ise korgenerallikten orgeneralliğe yükselecek bir komutanın veya daha önce Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanlığı yaptığı için bölgeyi iyi bilmesi nedeniyle Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun gelebileceği belirtiliyor..”

ARŞİV FOTO: 2 yıl önce Orgeneral Iğsız (soldaki), 2. Ordu Komutanlığı görevini Orgeneral Özel'e (sağdaki) devretmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız