SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ZMO Başkanından İlaç Uyarısı

A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Fevzi Çiçek, bitki koruma ürünlerinin toptan ve perakende satışı, depolanması ile ilgili yönetmelikte yeni uygulamaların getirildiğini belirtti ve ayrıca zirai ilaç kullanımında mutlaka teknik eleman tavsiyesi alınmasını istedi.

Çiçek'in konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Bitki Koruma ürünlerinin toptan ve perakende satışı ile depolanması hakkında yönetmelik 11.10.2007 tarihinde yayımlanarak yeni uygulamalar getirilmiştir.

1996 yılından beri uygulanmakta olan bu konudaki yönetmelikte yürürlükten kaldırılmıştır.Zirai ilaç satan ve depolayan bayi ve toptancılar daha önceki yönetmeliğe göre Mesul Müdür çalıştırmak suretiyle Tarım İlacı bayisi açarken yeni yönetmeliğe göre Mesul Müdür sistemi kaldırılmış satış bizzat teknik eleman tarafından yapılması ve yetki belgesi almış olmak zorunluluğu getirilmiştir.

Bu kapsamda zirai ilaç bayisi ruhsatı almak için Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümü mezunu bunun dışındaki Ziraat Mühendisleri ise en az 3 yıl Kamu kurum veya kuruluşlarında veya özel sektörde zirai mücadele hizmetlerinde çalışması gerekmektedir. Ziraat Teknisyeni ve teknikerlerine bu süre 10 yıl olarak getirilmiştir. Bu husus daha önceki yönetmelikte Ziraat Mühendisleri için Bitki Koruma dersi almış olması şartı Ziraat teknisyen ve teknikerlerine ise 3 yıl çalışmış olma zorunluluğu bulunmaktaydı.

Ayrıca yeni sistemle bu sektörde faaliyet gösterecek teknik elemanların Tarım ve Köyişleri Bakanlığının açacağı sınavdan 80 ve üzerinde puan alması gerekmektedir. Geçmişten ruhsat hakkı almış bayilerin ise 1.1.2009 tarihine kadar mevcut durumlarını yeni yönetmeliğe uygun hale getirmeleri gerekmektedir.

İlk sınavda bayilik açma hakkı kazanan teknik elemanların yine Bakanlık tarafından her 5 yılda yenilecek olan sınavdan en az 65 puan alma zorunluluğu getirilmiştir.

Bölgemizde özellikle İlimizde büyük önemi olan ve yaygın kullanımı olan zirai mücadele ilaçlarının satış depolama ve kullanımındaki kontrole kalite ve takip edilebilir bir sistem geleceğini beklemekteyiz. Halen İlimiz ve İlçelerinde 100’ün üzerinde Zirai ilaç bayisi bulunmaktadır. Bu bayilerden birçoğu Mesul Müdür kontrolünde faaliyet göstermektedir.

Bitkisel üretimde hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlar üründe % 65’e varan bir kayba neden olmaktadır. İstatistiklere göre dünyada bu şekilde oluşan ürün kaybı 23 milyon ton olup 150 milyon insanın bir yıllık ihtiyacı kadardır. Bu nedenle tarımda hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı zirai mücadele bir zorunlulukturKontrol sisteminin yeterli olmaması, üreticinin istediği ilacı kolayca satın alabilmesi ve istediği üründe rahatça kullanılabilmesi sorumsuzluğu bu gibi hataları doğurmakta, sağlığımızı riske atabilmektedir.İnsan sağlığına olumsuz etkilerinin önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılan, bitki gelişim düzenleyiciler olan ve Kamuoyu tarafından HORMON olarak bilinen kimyasallardan daha tehlikeli ve önemli olan Zirai kimyasalların satış ve pazarlanmasına kullanımına getirilen bu kontrol mekanizmasının amacı doğrultusunda uygulanmasını bekliyoruz.

Bu gün zamansız, tavsiye edilen ölçünün üzerinde kullanımından, gereksiz kullanımından uzun vadede insan sağlığının ekonomimizin ne kadar zarar gördüğünü yaşayarak görmekteyiz.Zirai mücadele ilaçlarının yanlış kullanımının önüne geçilebilmesi için ilaç bayileri ziraat mühendisi olmalı, ilaçlar reçete ile satılmalı, üreticiler tarımsal danışmanlık hizmeti satın almalı, etiketten tarlaya-tarladan sofraya izleme sistemi kurulmalı ve Tarım Bakanlığı denetimlerini artırmalıdır.

İlimiz polikültür tarıma uygun bir coğrafyada yer almaktadır. Her ne kadar Tarım denince ilk akla gelen Kayısı yetiştiriciliği gelse de bu gün birçok tarım ürünü üretilmektedir. Mevsim itibariyle Birçok tarımsal ürünün yıllık bakım, mücadele, ekim, dikim, gübreleme veya toprak hazır döneminde bulunmaktayız. Mesleki sorumluluğumuz gereği her türlü tarımsal faaliyette Ziraat Mühendisi Teknik elemanlardan bilgi almak ve yapılan tavsiye ve tespitlere önem vermenizi tavsiye ediyoruz. Yanlış ve gereksiz uygulamalar telafisi mümkün olmayan zararlara uğramanıza neden olacaktır. Özellikle Kullanılacak zirai mücadele ilaçların kullanımında Teknik Eleman tavsiyesi olmayan hiçbir kimyasalı kullanmayın."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız