SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ZMO Temsilcisinden Üreticiye Uyarı

A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Fevzi Çiçek, "Bahçemizin veya ürünümüzün sigorta yaptırılması bakım çalışmasının aksatılmasına sebep değildir" dedi.

Odada düzenlediği basın toplantısında, kayısıdaki ilkbahar don olayına temas eden Ziraat Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Fevzi Çiçek, "Kayısı bahçelerinde üreticinin geçmiş yıllarda olduğu gibi ilkbahar donlarından zarar görmesi sonucu ürünün az veya hiç olmaması, kimi zaman da tam tersi yüksek rekolteden dolayı fiyat düşüklüğünden yakınarak ve haklı olarak da maddi nedenlerle takip eden süreçte meyve ağaçlarına bakmaları gerektiği şekilde bakamadıklarını üzülerek görüyoruz. İlimizde yaygın yetiştiriciliği yapılan ve büyük alanları kaplayan kayısı bahçelerinde budama, sulama, toprak işlemenin teknik tavsiyelere uygun yapılması gerekmektedir.

Üreticilerimizde çok iyi bilir ki pişkin tomurcuk soğuktan daha az etkilenmektedir. Bu nedenle sezon sonuna kadar bitki, besleme ve sulamanın yıl boyunca uygun şekilde yapılması ve yeni tomurcukların kış dinlenmesine pişkin, gelişmiş tam teşekkül etmiş olarak girmesi gerekmektedir" dedi.

"Oysa fiyat, don zararları ürün azlığı veya yokluğunda olsa dahi ağaçların bakımları hem takip eden yılı kurtarmak hem ağacın sağlıklı kalabilmesi için mutlaka periyodik olarak yapılmalıdır. Kabaca; ilaçlama, budama, toprak işleme, sulama ve özellikle bitki besleme gibi temel yıllık bakım unsurları mutlaka yerine getirilmelidir. Yine üzülerek takip ettiğimiz bariz bir aksaklığı dile getirmek istiyorum. İki yıldır uygulanmakta olan Tarım Sigortası nedeniyle üreticilerimizin büyük bir yanlış anlaşılma içerisinde olduğunu görmekteyiz.
Bahçemizin veya ürünümüzün sigorta yaptırılması bakım çalışmasının aksatılmasına sebep değildir. Bakım aksamasından dolayı meydana gelen ürün kayıpları sigorta kapsamında da değildir" diyen Çiçek, şunları söyledi:

“Başta sonbahar döneminde bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlama yapmayanların mutlak surette ilkbahar ilaçlamasını yapmaları gerekmektedir. Takip eden dönemlerde ise ürün çeşidi bölge şartları ve iklim durumuna göre zirai mücadele çalışmalarını aksatmamaları gerekmektedir. Bir diğer önemli husus ise kullanılan kimyasalların içerikleri ve özellikleridir. Çiftçilerimiz zirai mücadele ilaçları tercih ederken kesinlikle teknik eleman nezaretinde satış yapan ve teknik özelliklerini bilen bayilerden almalarına dikkat edilmelidir. Gereksiz kullanılan kimyasallar bu gün dünyada en büyük tehlikeyi oluşturmaktadır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız