SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Zor Ama Zevkli'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Amatör Futbol Ligi'nde tek bayan il bayan hakemi olan Songül Çoban, azmiyle görenlere parmak ısırtıyor.

Basketbol sporcusu olarak spor hayatına başlayan genç bayan hakem, 2006 yılında Malatya'da açılan futbol hakemliği kursuna müracaat etti. Dünya'nın gözde sporu olan futbola büyük bir ilgi duyan Çoban, kursu başarıyla bitirdi. 2007 yılında il hakemi olan genç hakem, o yıldan bu yana da Malatya Amatör Futbolu'nun renkli siması olmayı başarmış durumda. Malatya'da şuna hem Basketbol hem de Futbol hakemliği yapan Çoban'ın hedefi ise Süper Lig'de düdük çalmak.

İHA Muhabirine özel açıklamalarda bulunan 22 yaşındaki bayan hakem, "Basketbol sporunu çok seviyordum, 6 yıl kadarda Basketbol oynadım. Basketbol'da hakemlik kursuna gittim. 1 yıl sonrada yani 2006 yılında da Futbol hakemliği kursu açıldı. Futbol hakemliği kursuna kayıt yaptırdım. 1 sene namzet hakemliği yaptım 3 yıldır da il hakemi olarak görev yapmaktayım. 4 yıldır futbol hakemiyim" dedi.

BAYAN HAKEMLİK ZOR AMA ZEVKLİ

Bayan hakem olmanın zor yanlarının da olduğuna dikkat çeken Çoban, "Zor yanları olduğu kadar kolay yanları da var. Bayan hakemliğinin zor yanları var ama bana göre çok zevkli. Zevkli olduğu için zor yanları gözünüzün önüne gelmiyor. Farklı bir ortam ve çok güzel yanları var" ifadelerini kullandı.

BAYAN HAKEM GÖRÜNCE ŞAŞIRIYORLAR

Genç bayan hakem, ilk başta beni görünce şaşırıyorlar ama daha sonradan alışıyorlar. Erkek hakemlere göre daha güzel geçiyor maçlar. Bayan hakem olunca hor görmüyorlar aksine çok iyi davranıyorlar. İtiraz olayı ve küfür olayı pek olmuyor. Çok sert itiraz olmuyor. Bayan olduğum için sahada daha kibar davranılıyor. Bu benim hoşuma gidiyor. Hatta bir gün Malatya 1. Amatör Küme'de Hekimhan-Çatyol maçına yardımcı hakem olarak gitmiştim. Tribünden bağırıyorlardı. Bir taraftarda bana dönerek; "Hocam hocam evine git. Ne işin var senin burada. Git evde köfte yoğur, eşinin dizinde otur çay iç" demişti. O an çok tedirgin olmuştum" diye konuştu.

FİFA OLMAK İSTİYORUM

Hedefleri konusunda da açıklamada bulunan Çoban, "Tabi ki hedefler bitmez. Ben de çok yüksek yerlerde hakemlik yapmak istiyorum. FİFA olabilirim. Seçim Demirel vardı bayan hakem olarak. Kendisi FİFA oldu, ben de FİFA olabilirim. Malatya'dan çıkan Suat Arslanboğa ve Zafer Demir gibi çok güzel hakemlerimiz var. Çok güzel yerlerdeler. Ben de öyle olabilirim" şeklinde konuştu.

FUTBOL VE BASKETBOL'U AYIRT EDEMEM

Hem Futbol hem de Basketbol hakemliği yapan Çoban, "Futbol ile Basketbol'u ayırt edemem. Biri salon diğeri ise açık hava sporudur. İkisinin de farklı yönleri var. Basketbol oynarsın çok farklıdır, müsabakayı yönetmek çok güzeldir. Basketbol seyircisi biraz daha farklıdır. Pek küfür olmaz. Tabi futbolda da seçicilik var. Açık hava olması nedeniyle hoşuma gidiyor. Arada bir fark yok. İkisini de yapıyorum ve ikisinden de oldukça memnunum" dedi.

DUA ETMEDEN MAÇA ÇIKMAM

Çoban, maça çıkmadan önce muhakkak dua ettiği kaydederek, "Maç öncesinde çok heyecanlanırım. O gecem çok kötü geçer. Sabaha kadar maç nasıl geçer diye düşünürüm. Kural kitabını okurum ve maç öncesi hazırlık yaparım. Aynanı karşısına geçer bayrak çeker ve düdük çalarım. Televizyonda bütün maçları seyrederim. Amatör maçlar ve profesyonel lig maçlarını izlerim. Dua etmeden kesinlikle maça çıkmam. Maç öncesi çok iyi hazırlanırım. Bana ait olan ve üzerinde melek olan bir kolyem var. Maça çıkmadan önce onu da takarım. Onu saklarım. Onun dışında ailemin de duasını alırım. Ablalarımın bana çok desteği oluyor. O yüzden ablalarımın da maç öncesinde seslerini duyar, öyle maça çıkarım" dedi.

SPOR BENİM İÇİN YAŞAM FELSEFESİ

Genç bayan hakem, herkesi spor yapmaya davet ederek, "Spor benim için bir yaşam felsefesi ve spor yapmayı çok seviyorum. Bunu herkese de öneriyorum. Herkes Futbol hakemliği yapabilir. Çok zor değil aksine çok güzel. Bence her şeyden ziyade spor, sağlıktır. Bayanlara da tavsiye diyorum" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız