SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Zorla Bağış Alınamaz" Ama!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:58:38
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Vasip Şahin, Malatya'daki ihracatçılar ile bir araya geldi. Toplantıya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürsel Özbey, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Genel Sekreteri Fehmi Yılmaz ve Yönetim  Kurulu Üyesi Kemal Zapçı, Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu Genel Müdürü Aydın Tay ve çok sayıda ihracatçı da katıldı.

"Bazen Boş Duran Mekanizma Olmuştur"

Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı'nın geçmişte zaman zaman boşta duran bir mekanizma haline geldiğini belirten Vali Şahin, " Malatya’nın ekonomik konularının tartışıldığı ya da konuşulduğu her yerde mutlaka kayısıda konuşuluyor. Çünkü ülkemizdeki kayısı üretiminin ve ihracatının % 80’inin sağlandığı bir yerde ekonominin de belirleyici lokomotifinin kayısının olmaması mümkün değil. Tabi bu anlamda kayısı sorunları ile daha çok gündeme geliyor, istikbali ile daha çok gündeme geliyor. Çiftçinin daha çok nasıl kazanabileceği ya da kayısısını nasıl değerlendirebileceği gündeme geliyor. Aynı şekilde sizler gibi ticaret erbabının özellikle ihracatçıların dünyaya bunu daha iyi nasıl pazarlayacağı ve kayısıyı dünya pazarında daha rekabetçi nasıl yapabileceği hususunda sürekli tartışma konusu oluyor. Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı bu amaçla kurulmuş ve yıllardır bu amaçla faaliyetlerini az veya çok yaparak sürdürmüştür. Bu vakfın bugüne kadar neler yaptığını ve bundan sonra da kayısının daha iyi tanıtımı için neler yapabileceği konusunda çalışmalar yaptık. Bu vakıf kayısının tanıtılmasında önemli bir platform, iyi değerlendirildiğinde boşluğu dolduran çok iyi bir mekanizma olduğu ama bütün mekanizmalar gibi iyi değerlendiremezseniz boşta duran bir mekanizma halinde bir kurum halinde durur. Zaman zaman öyle olmuş zaman zaman da güzel hizmetleri olmuştur. " dedi.

"Sorunlar Çözülmeli"

Amaçlarının; Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı'nın daha hareketli ve daha kayısı odaklı bir hizmet alanında kullanılmasını söyleyen Vali Şahin, " Vakıf yönetiminde yer alan kamu yöneticileri olarak sadece vakıf ile ilgili değil kamu yöneticisi olarak da kayısı için neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Belediye Başkanımız kendi imkanları ve görev yetkisi dahilinde çalışmalar yapıyor, Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğümüz çalışanları, ticaret odamız, ticaret borsamız bir şeyler yapmaya çalışıyor. Herkes bu işin bir tarafında olma, sorumluluk alma noktasında istekli ve gayretli. Ama sorunu sizler yaşıyorsunuz, çiftçilerimiz yaşıyor. Bu sorunların çözümünde zaman zaman sizler bizleri bilgilendirmelisiniz, neler yapılabileceğinin araştırılması konusunda sizler bizleri yönlendirebilirsiniz. Biz bu işin yükünü çeken özellikle dünya piyasasına kayısıyı taşıyan arkadaşlarımızla bir araya gelirsek onların açısından Türkiye’de yaşanan sorunların ne olduğunu, dünyadaki sıkıntıların ya da dünyadaki gidişatın ne olduğunu daha iyi görebiliriz diye vakıf çatısı altında bu gün bir araya geldik. Uzun bir zamandır yapmayı planladığımız bu toplantımız bu güne denk geldi. " ifadelerini kullandı.

"Festival Parası Ayrı.."

Vakfın içerisinde yer aldığı bazı çalışmalardan dolayı kamuoyunda konuşulan yanlış bilgilendirme konusununda düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Vali Vasip Şahin, " Vakıf film festivali yapıyor veya bir takım başka faaliyetlerde bulunuyor şeklinde kamuoyunda yer alan ve bazen sizler tarafında da dile getirilen konuyu öncelikle düzelteyim. Festivale harcanan para vakfa kayısının araştırılması amacı ile aktarılan paradan kesinlikle değil, Festivale harcanan para festival yapılması amacı ile vakıf üzerinden yapılan bağış parasıdır, onun ayırımı yapıldı, yapılıyor. Böyle bir bilgi yanlışlığını da bu şekilde düzeltmiş olayım. Film festivali için yapılan bağışların çoğunluğu da kurumsal ya Başbakanlık Tanıtma Fonundan ya Kültür ve Turizm Bakanlığı’ ndan yada bizzat bilgisi dahilinde sponsorlarımızdan, Halk Bankası gibi kurumlardan yapılan bağışlardır. Vatandaşlardan yapılan bağışlardan harcanan para kayısının tanıtımı için yapılan bağışlardan değil, film festivalinde kullanılmak için yapılan bağışlardandır. Vakıf bu anlamda amacına aykırı olmayacak bir tarzda da görevini yürütmüştür. Bunun ayırımını yapmak durumundayım aksi takdir de yanlış anlaşılmalar olur. Ben tekrar hoş geldiniz diyor, katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

"Kayısı Malatya İçin Önemli"

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada; “Burada konu kayısı ve Malatya’ ya çok büyük değer katan ihracatçılarımız ve esnaflarımız var, sadece Malatya merkezi ve ilçeleri için değil bölge için önemli bir ürün kayısı ve kayısı ile ilgili mutlaka bir takım mücadeleler, çalışmalar yapmak gerekiyor. Tek bir konuda çalışma yaptığımız zaman kayısı değerini bulur veya sıkıntılardan kurtulur diye şey yok, belki onlarca kalem yapılması gereken, atılması gereken adımlar var, bunlardan bir tanesi tanıtım, tabi bunlar tartışılabilir daha iyi neler yapılabilir diye. Kayısının hediye gitmesinden, ikram edilmesinden tutunda üreticilerin sıkıntılarının giderilmesi, kalitenin arttırılması, ihracatçının sorunları, uluslararası piyasadaki standartların belirlenmesi esnasındaki sıkıntılar, ambalaj çeşitlemesi, müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda atılması gereken birçok adım var. Bu toplantı Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı olması sebebi ile vakıf şimdiye kadar neler yapmış ne adımlar atmış bunu öğreneceğiz. Belki bu adımlar çok yetersiz görülebilir, sizlerin atılması gereken adımlarla ilgili mutlaka öneriniz vardır. Bu toplantının yararlı olacağı kanaatindeyim, kayısı için mutlaka bir şeyler yapılması gerekiyor, çünkü kayısı bölge için, bölge insanımız için çok önemli. Bizler görevimiz gereği yapılması gereken her türlü adımı atıyoruz, kayısıda kükürtleme oranları gibi, don desteklemesi gibi yasal düzenlemelerin yapılması için çaba gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda daha sonra vakfın faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Faaliyet olarak ; Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne, Malatya Ticari Tahliller ve Standardizasyon Laboratuar Müdürlüğüne, kayısı hastalık ve zararlılarının tespitinde, ihracat numunelerinin alımında, tahlil ve standardizasyon çalışmalarında kullanılmak üzere stromikroskop, kuru hava sterilizatörü ve kükürt düzeneği alındığını, üreticilerin eğitimi amacı ile birçok eğitsel kitabın bastırıldığı, kayısının üretimi, hasadı, depolanması vb. konularda yapılan birçok projeye katılımın sağlandığı ve destek verildiği, İnönü Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi öğretim görevlilerinin kayısı ile ilgili çalışmalarına destek verildiği, kayısının tanıtımı amacı ile tanıtım filmi, CD, afiş, broşür vb. hazırlatıldığı, İlimizi ziyaret eden AB ülkeleri heyetlerine, yerli ve yabancı konuklara kayısının tanıtıldığı, ABD, Almanya, Fransa, vb. Avrupa ülkelerinde yapılan fuar ve festivallere kayısının tanıtımı amacı ile katılım belirtildi. Daha sonra söz alan ihracatçılar kendilerini tanıtarak Vali Şahin’e uzun zamandır yapılmayan böyle bir toplantıyı gerçekleştirdikleri için teşekkür ederek sorunlarını dile getirdiler. Söz alan ihracatçılardan bazıları vakfın güzel çalışmalara imza attığını, bir kişi de bağış olarak alınan paranın alınmasını istemediğini, bazılarının da organize sanayi bölgesinde yer alan işletmelerine çalışanlarının taşınmasında sorun yaşandığını, lisanslı depoculuk çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtip, ilimizde ihracatçılar birliğinin kurulması temennisinde bulundular, kayısı da standardizasyonun ve kalibrasyonunun bu birlik aracılığı ile tespit edilmesi gerektiğini, Sivil Toplum Kuruluşlarının koordinasyonunun kopuk olmasından dolayı kayısıda istikrarın sağlanamadığını belirttiler.

Genel Sekreter Yılmaz, İhracatçılar birliğinin kurulması için 50 ihracatçının ve son iki yılda 500 bin dolar ihracat yapılması şartı arandığı, konu ile ilgili çalışmaların ve evrakların tamamlanarak Dış Ticaret Müsteşarlığı’ na teslim edildiğini ancak bu güne kadar bir sonuç alınamadığını dile getirdi. Vali Şahin’ de ihracatçılar arasında söz birliği ve koordinasyon olmadığı sürece Fiskobirlik ve Kayısıbirlik örneğinde olduğu gibi başarılı olunamayacağını belirtti. İstikrarın sağlanmasının ihracatçıların kendi elinde olduğunu, belirlenen fiyatın altında veya üstünde satış yapılmayacağı konusunda söz vermesi gerektiğini söyledi.

"Kimse Bağış Yapmaya Zorlanmayacak"

Vali Şahin, vakfa yapılan bağışların, adı üzerinde bağış olduğunu ve zorla alınamayacağını, bu konuda bir yanlış anlaşılmanın olduğunu, ortada yürütülmesi gereken bir hizmetin ve bu hizmetin de yürütülmesi için desteğe ihtiyaç duyulduğunu, desteğin de bağışlardan sağlandığını dile getirip destek veren ihracatçılara teşekkür etti. Lisanslı depoculuk ile ilgili yönetmelik çalışmalarının sürdürüldüğünü ve Mart 2013 dönemine kadar bitirileceğinin ilgili genel müdürlükçe kendilerine bildirildiğini, belli bir süreç ve kendi prosedürü içerisinde yönetmelik çıktıktan sonra lisanslı depoculuk yapacak firmalar ve şirketler müracaat edecek, gerekli kriterlere ve yönetmeliğe uygun olmaları halinde bakanlıkça ruhsat verilebileceğini, bunlar aracılığı ile lisanslı depoculuk hizmeti yapılarak üreticilerin korunacağını dile getirdi.

Çakır, "Bağışlar Yük Getirmez"

Bağışlar konusunda değerlendirme yapan Malatya Belediye Başkanı Çakır da, “Kamu yararına olan bu sistemin yürütülebilmesi için cüzi bir miktar tutan bu bağışların ihracatçılarımıza bir yük getirmeyeceği kanaatindeyim. Bizler de kayısı konusunda her türlü çalışmayı yapmaktayız, bakanlıklar nezdinde olsun, yetkililer nezdinde olsun başta sayın valimiz olmak üzere elimizden gelen her türlü çalışmayı yapmaktayız, ilimize gelen konu ile ilgili olsun, ilgisiz olsun tüm bakanlarımıza konuyu defalarca iletmekteyiz. Sizlerde bu konu ile ilgili yapılan çalışmalarda yer alın, toplantılara katılın, vakfımıza, bizlere, sayın valimize görüş ve önerilerinizi sayın valimizin de belirttiği gibi yazılı olarak iletebilirsiniz.” dedi.

Kaynak : Görüş Gazetesi

 

 

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız