SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zorlu Terfi Günü

A- A+ PAYLAŞ
 
Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) dün yapılan 2’nci gün oturumunda, “kor”luk rütbesinden “or”luk rütbesine yükseleceklerin durumları ele alındı.YAŞ toplantısı olağan seyretseydi, “kor”luktan “or”luğa terfilerin durumu ilk gün görüşülecekti. Ancak ilk gün toplantısı 1 saat sürdüğü için üst kademeyi yakından ilgilendiren terfiler dün ele alındı.
 
Başbakan Erdoğan sabah katıldı
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 08.30’da başlayan 2’nci gün toplantısının sabah bölümü 5.5 saat sürdü. Başbakan Erdoğan, sabah bölümü toplantısından saat 14.00’de ayrıldı ve Başbakanlık Merkez Binası’na geçti. Öğleden sonraki toplantı ise Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Necdet Özel başkanlığında devam etti. Bu bölümde de ilk günden kalan diğer bürokratik işlemler tamamlandı.
 
Tutuklular görüşüldü
 
Dünkü toplantıda tutuklu ve terfi sırasında bulunan 14 general ve amiralin durumu ayrı bir öneme sahipti. 14’ler içinde “kor”luktan “or”luğa terfi sırasında toplam 5 isim bulunuyor. Bu isimler şunlar: Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan (Kara Kuvvetleri), Korgeneral Korcan Pulatsü, Korgeneral Ziya Güler (Hava Kuvvetleri) ve Deniz Kuvvetleri’nden Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu.
 
Açılan ‘or’luklar
 
Işık Koşaner ve Erdal Ceylanoğlu’nun erken emeklilik istemeleri, Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Saldıray Berk’in de emekliye sevkedileceği dikkate alındığında, Kara Kuvvetleri’nde boşalan 3 “or”luğa atama yapılması gerekiyor. Hava’da Hasan Aksay, Deniz’de de Eşref Uğur Yiğit emekliliklerini istedikleri için bu kuvvetlere de 1 “or”luk ataması yapılacak. Jandarma’da ise “or”luk kadrosu bulunmuyor ve bu kuvvete komutan ataması Kara Kuvvetleri’nden orgeneral düzeyinde yapılıyor. 
 
Dosyalar ele alındı
 
Tutuklu olanlar dahil terfi sırasında bulunan korgeneral ve koramirallerin dosyaları dün kapsamlı şekilde ele alınıp gerekli değerlendirmeler yapıldı. Bu değerlendirmeler sonucu Kara’da 3, Hava’da 1 orgeneral, Deniz’de de 1 oramirallik için atama yapılması bekleniyor.
 
Kuliste değişiklik yok
 
Kuvvet komutanlıkları için kulislerde konuşulan isimler arasında herhangi bir değişiklik bulunmuyor. 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na, 2’nci Ordu Komutanı Servet Yörük’ün Jandarma Genel Komutanlığı’na, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in 1’inci Ordu Komutanlığı’na, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun da 2’nci Ordu Komutanlığı’na, orgeneralliğe yükselecek bir ismin de EDOK Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyor.
 
Hava’da belirsizlik
 
Hava’da “or” sıkıntısı nedeniyle belirsizlik sürüyor. Bu kuvvet için şu iki iddia konuşuluyor: 1- Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten “or”luğa yükseltilip kuvvet komutanı yapılacak. 2- Hükümet karargâh tecrübesi olmayan Erten’in komutanlığına sıcak bakmıyor. Bu nedenle, bu yıl terfi sırasında olmamasına rağmen Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal, vekaleten kom utanlık yapacak ve gelecek yıl orgeneralliğe yükselerek asaleten komutan olacak.
 
Üçüncü gün çalışmaları başladı
 
YAŞ üçüncü gün çalışmaları bugün, Erdoğan’ın başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda devam ediyor. Toplantı, saat 09.30’da başladı. Başbakan Erdoğan saat 11.45'i gösterdiğinde toplantıdan ayrıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız