SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Zorunlu Ama Üretici Tutmuyor!'

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:16:25
'Zorunlu Ama Üretici Tutmuyor!'
A- A+ PAYLAŞ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bitkisel üretim yapanların kullandıkları kimyasallar için kayıt defteri tutulmasının zorunluluğu olduğu, ancak Malatya’da yapılan denetimlerde üreticilerin “Üretici Kayıt Defteri “ tutmadığının belirlendiği bildirildi. Kayıt Defteri nedeniyle kayısı ihracatında sıkıntı yaşandığı açıklandı.  

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre;  1 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe giren "Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmeliğe"  kapsamında Üretici Kayıt Defteri tutmanın zorunlu hale getirildiği belirtildi.

İHARACAT SIKINTIYA GİRİYOR 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün açıklamasında üreticilere kayıt defteri zorunluluğu tekrar hatırlanarak şu bilgilere yer verildi; “ İl Müdürlüğümüzce bu konuda yapılan denetimlerde birçok üreticimizin Üretici Kayıt Defteri tutmadığı, yıl içerisinde kullanmış oldukları zirai mücadele ilaçlarını kayıt etmedikleri görülmüştür. İlimiz ve dolayısıyla Ülkemiz açısından büyük ekonomik öneme haiz kayısı gibi bir üründe 'Üretici Kayıt Defteri'nin olmaması Rusya Federasyonu başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatta ihracatçılarımızı sıkıntılarla karşı karşıya getirmiştir. Bu durum hem üreticiler hem ihracatçılar hem de ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından büyük kayıplara neden olmuştur.”

“ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİ ZORUNLU BİR UYGULAMA”

Açıklama da; “Üreticilerimizin ürettikleri ürünler için tarlada, bağda, bahçede yetişme aşamasından hasada kadar geçen sürede kullandıkları zirai mücadele ilaçlarını kayıt etmeleri gerekmektedir. Hastalık ve zararlılar, ürünlerine zarar vermeden önce kültürel tedbirlere önem vererek Mekanik, Biyolojik, Biyoteknik veya Entegre Mücadele gibi değişik mücadele yöntemlerinden birini yapmaları, eğer bu yöntemlerden sonuç alınamazsa en son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurmaları ürünümüzün kalitesi ve ihracatımız açısından büyük önem arz etmektedir. Üretici Kayıt Defteri ile güvenli ve sağlıklı gıda üretilecek, ayrıca ihracatımızda da en büyük problem olan ilaç kalıntısının önüne geçilerek tüketiciye sunulmuş olacaktır” denildi.

“ÜRETİCİLER KAYIT DEFTERİNİ ALMALIDIR”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün açıklamasında üreticilere şu uyarılar yapıldı; “Üreticilerimizin İlçe Müdürlüklerine giderek sisteme kayıt olmaları ve Üretici Kayıt Defterlerini almaları gerekmektedir. Defterlerini varsa danışmanları yoksa kendilerinin doldurmaları, kesinlikle üçüncü bir şahsa doldurtmamaları oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçecektir. Gerekli hassasiyeti göstermeyen üreticilerimiz hakkında yönetmelik gereği yasal işlemler yapılacak ve cezai müeyyideler uygulanacaktır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız