SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zuppeli'nin 'Türkiye Sevdası'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi ile İnönü Üniversitesi’nin işbirliği sonucu 15 Haziran- 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen 1. Uluslar arası Taş Heykel Sempozyumu’na katılan 2’si Türk, 12 sanatçı tarafından yapılan heykellerden, İtalyan sanatçı Luca Zuppeli’nin yaptığı “Türkiye Sevdası” adlı eser, kentin en merkezi yerine yerleştirildi ve gece de özel olarak ışıklandırıldı.

Malatya Belediyesi’nin yeni hizmet binasının çevresindeki alanı atölye olarak kullanan sanatçılar, 1 ay içerisinde mermer blokları yontarak, ortaya anlamlı eserler çıkardılar. Bu eserlerin, Malatya’da belirlenecek alanlara belediyece yerleştirileceği belirtilirken, sıkıntılı bir dönem yaşayan Türkiye’nin birlik ve beraberliğini sembolize eden “Türkiye Sevdası” adlı eser, İtalyan sanatçı Zuppeli tarafından ortaya çıkarıldı.

Malatya Belediyesi’nin bazı yöneticilerinin, anlaşılmaz bir şekilde, eski belediye binasının yerine düzenlenen alandaki çim bölümlere bir süre önce yerleştirdiği, ne anlama geldiği ve hangi Malatya’yı sembolize ettiği bilinmeyen ve halk arasında da “Horoz ve Haremi” diye adlandırılan 1 horoz ve 2 tavuk figürünün sökülmesine de 1. Uluslar arası Taş Heykel Sempozyumu vesile oldu.

Alaylara ve fıkralara neden olan “Horoz ve Haremi”nin meydandan kaldırılmasından sonra, İtalyan sanatçı Zuppeli’nin mermerden oyarak ortaya çıkardığı Türkiye haritasını içeren mermer eser yerleştirildi. Eserin orta bölümüne de camdan ay yıldız yerleştirildi ve gece de ışıklandırıldı. Böylece Malatya’nın önemli bir alanına değerli bir mesaj içeren sanat eseri yerleştirilmiş oldu.

Bu arada, diğer eserlerden ikisinin de Sümerpark’a dikildiği, 9 eserin de kentin değişik bölgelerindeki alanlara dikiminin gerçekleştirileceği belirtildi.

KİM NEYİ YAPTI?
Malatya 1. Uluslar arası Taş Heykel Sempozyumu’na katılan sanatçılar, ülkeleri ve eserlerinin adları şöyle:

-Kırgızistan Zakir AZİZOV - ANNE ŞEVKATİ
-Gürcistan Valeri JİKİA - AYRILIK ANI
-Romanya HIRISTEA COSMIN - GÜNEŞ
-Iran MORADPOUR ESFANDYAR - GÜNEŞİN DOĞUŞU
-Türkiye Nihat Sezer SABAHAT - ANADOLU KADINI
-Ukrayna Mykhailo LEVCHENKO - GÖZ
-Kore Bongsoo KİM - KALBİMDEKİ IŞIK
-Mısır Ahmed KARALY - ORYANTAL MİMARİ
-Türkiye Songül COŞKUN - GEÇİŞ
-Italya Luca ZUPPELİ - TÜRKİYE SEVDASI
-İspanya Pedro JORDAN MATEO - AY AİLESİ
-Güney Kore Seungwoo HWANG - BİRİKİM

Sempozyuma katılan 12 sanatçının eserleri için bir derecelendirme yapılmadığı, tamamına katılım ve teşekkür belgesi verildiği belirtildi.

FOTOĞRAFLAR: Güler HAZAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız