SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Don, Dolu ve Şiddetli Yağış.. Büyük Kriz Göstergesi"

0
Güncellendi - 2016-07-08 20:30:12
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Ramazan Bayramı süresince etkili olan sağanak sergendeki kayısılara zarar verdi. Bu arada, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Don, dolu ve son olarak şiddetli yağışlar Malatya ekonomisinin 2016 yılında büyük bir kriz yaşayacağının göstergesidir” dedi.

KURU KAYISIYA BÜYÜK ZARAR..

Kentte son günlerde yaşanan sağanak, hasadı yapılıp kurumaya bırakılan kayısılarda kalite kaybına neden oldu. Sağanağın kaliteli kayısı rekoltesini de düşürdüğü belirtildi.

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde yaşanan sağanağın etkisiyle kayısıda kalite kaybının oluştuğunu söyledi.

Alanı büyük olan bahçe sahiplerinin ürünlerini sağanaktan koruyamadığını dile getiren Boyraz, "Bu nedenle kayısılar büyük zarar gördü. Sergendeki kayısıların yaklaşık yüzde 90'ı hasar gördü. Çekirdeği çıkarılmamış gün kurusu kayısılar da kasalarda çürüdü. Bundan dolayı çiftçi büyük zararda. Bu kayısıların piyasa değeri hiç yok. Kükürtlü kayısıların da yaklaşık yüzde 50'si zarar gördü. Ancak en çok zarar gün kurusu kayısıda. Üreticiler zor durumda. İlçemiz genelindeki bahçelerde incelemelerimiz sürüyor. Şu ana kadar yaklaşık 50 üreticimiz zarar nedeniyle odaya başvurdu. Zararın doğal afet kapsamına alınması için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvuracağız."

Boyraz, yetkililerden iyi tarım uygulaması yapan çiftçilerin sergen yerlerine koruma için yapacağı çalışmalara destek verilmesini de istedi.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz ise yıla don felaketiyle başladıklarını daha sonra ürünlerini dolu vurduğunu anlatarak, son günlerde etkili olan sağanağın sergendeki kayısıyı olumsuz etkileyerek, üreticiyi ekonomik anlamda mağdur ettiğini ifade etti.

Solmaz, sağanak dolayısıyla mağdur olan üreticilere destek verilmesini de istedi.

"DON VE DOLUDAN KURTULANI YAĞMUR VURDU.."

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya bu yıl arka arkaya tabii felaketler yaşadı. 17 Mart ve 21 Nisan tarihlerinde Malatya’da meydana gelen don nedeniyle hemen hemen tüm ilçelerde kayısı başta olmak üzere tüm ürünler zarar gördü. 24 Mayıs’ta başlayan dolu olayı ise , dondan kurtulan kayısıya zarar verdi. Don ve doludan kurtulmayı başaran kayısılar ise Ramazan Bayramı boyunca yağan şiddetli yağış nedeniyle bozuldu” Dedi.

Ağbaba, “Biz her felaketin ardından üreticilerin haklı taleplerini gündeme getiriyoruz. AKP Hükümeti her defasında bu taleplere sırtını dönüp, üreticilerin çığlıklarını duymazdan geliyor. Oysa,felaketi sadece üreticiler değil,tüm Malatya yaşıyor.Malatya ekonomisinin bel direği kayısının yok olması,mahalle bakkalından, müteahhidine, beyaz eşya satıcısından, sanayicisine herkesi çok yakından etkiliyor. Don, dolu ve son olarak şiddetli yağışlar Malatya ekonomisinin 2016 yılında büyük bir kriz yaşayacağının göstergesidir” dedi.

Ağbaba, üreticilere mutlaka destek verilmesi gerektiğini kaydederek, “Her yıl yaşanan doğal felaketler nedeniyle üreticiler ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. 1 yıl boyunca emek verip yetiştirdikleri ürünlerin yok olup gitmesine karşı halen çözüm bulunamaması üreticileri topraktan soğutmaya başladı. Soruna mutlaka ve en kısa sürede kalıcı çözüm bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

AA- Bülten

kayısı1

kayısı2

kayısı3

kayısı4

kayısı5

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • ali (7 yıl önce)
    Eskiden don parasi mi vardi.simdi kuruşuna kadar alıyorsunuz.vallahi insanlar cok nankor billahi de cok nankör. Allahın vermediği rizkin sorumlusu olarak da akp yi gösterecek kadar alçaliyorsunuz.yazıklar olsun ya
    0
    0
    Yanıtla
  • tabi ki akp yüzünden...akp gelmeden önce don dolu olmazdı..hepsi akp döneminde oldu!! al sana senin zihniyetin!!!!!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf (7 yıl önce)
    evet teşhisi koymuş sayın vekil,yağmur dolu ve benzeri tabii afetlerden akp hükümeti veya tayyip bey suçludur!Beyin ve malzeme bu!Akıl para değil ki çıkarıp verelim.davul iktidarda ama tokmağı kimin eline vermişler.ama yine de chplileri eleştiremezsiniz.düşünce özgürlüğü elit bu kesime aittir,halk kullanamaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf bey, sayın Ağbaba'nın açıklamalarından nasıl böyle bir sonuç çıkardın pes doğrusu!
    0
    0
    Yanıtla
  • İktidarın üreticinin magduriyetini gideren herhangi bir aksiyonu ve çözümü vardı biz mi görmedik,size zahmet varsa söyleyin biz de bilelim
    0
    0
    Yanıtla