SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 200 Bin Fidan Toprakla Buluştu

0
Güncellendi - 2019-11-13 01:00:14
Malatya'da 200 Bin Fidan Toprakla Buluştu
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa başlattıkları 'Geleceğe Nefes' kampanyası çerçevesinde Türkiye genelinde 11 milyon fidan toprakla buluşurken, Malatya'da da yoğun bir katılımla 200 bin fidan dikildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan "Geleceğe Nefes" seferberliği çerçevesinde 11 Kasım saat 11.11'de 11 milyon fidan, Türkiye'nin 2023 noktasında toprakla buluşturuldu. Malatya'da da 200 bin fidan toprakla buluştu.

Malatya Valisi Aydın Baruş, 2. Ordu Kurmay Başkan ve Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Salim Afgün, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, askeri ve mülki erkanın katılımıyla Orduzu Pınarbaşı'nda Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen '11 milyon fidan dikimi' töreni düzenlendi.

Fidan dikimi öncesinde konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koordinasyonunda Türkiye genelinde 81 ilde düzenlenen 'Geleceğe nefes ver', 'Bugün fidan yarın nefes' kampanyası çerçevesinde dikilmesi planlanan 11 milyon fidanın toprakla buluşacağını kaydederek, son katılımlarla birlikte bu sayının 14 milyona ulaştığını belirtti.

Vali Baruş, Malatya'da fidan dikim kampanyası çerçevesinde Orduzu Pınarbaşı'ndaki manzaranın göğüslerini kabarttığını ifade ederek, "Bugün burada özellikle geleceğimizle gurur duyduğumuz ve gelecekte Türkiye'yi dünyanın en önemli güçlerinden biri yapacak olan yeni nesillerimizin, sevgili çocuklarımızın gösterdiği bu rağbet, bu ağaç ve doğa sevgisi bizleri umutlandırıyor" dedi.

Fidan'ın nefes olduğunu dile getiren Baruş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fidan, temiz hava teneffüs etmemizi sağlayan doğanın en güzel nesnesidir. Fidan ve yetişen ağaçlar sayesinde havamız temiz olacak, çocuklarımız temiz hava soluyacak. Fidan, sudur. Fidan çektiği yağmurlarla, bulutlarla toprağımıza su sağlayan nesnedir. Bu sayesinde topraklarımız bereketlenir, verimli hale gelir ve ekonomimiz daha da büyük güç kazanır. Fidan, topraktır. Biz toprağı, aziz bilen bir milletiz. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy, hepimizin bildiği İstiklal Marşı dizelerinde, "Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!" derken, bu toprağın bizim için ne kadar aziz olduğunu veciz bir şekilde ifade etmektedir. Çünkü toprağımızın her zerresi şehitlerimizin kanlarıyla sulanmıştır. Dolayısıyla bu toprağa bekçilik etmek, canımız gibi korumak vatanseverliğinde göstergesidir."

Baruş, kentte dikilecek olan fidanların aynı zamanda Malatya ve cennet vatanın toprağının bekçisi olacağını ifade ederek, "Fidan, umuttur. Fidan, geleceğe olan inançtır. Malatya'da dikeceğimiz 200 bin fidan, Türkiye genelinde dikilecek olan 14 milyon fidan büyüyecek, geleceğimize umut getirecek. Çocuklarımızla birlikte ülkemizin geleceğini kurtaracak ve ülkemiz daha da bereketlenecek, yemyeşil bir vatana sahip olacağız. Fidan, gelecektir. Bugünün fidanları yarının ormanları olacak. Tepelerimizi yeşil gördüğümüzde gönlümüz şenlenecek" dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise 'Geleceğe Nefes' kampanyasına Malatya'da yoğun bir katılımın olduğunu ifade etti.

Gürkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde 'Geleceğe Nefes' kampanyasına çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın organizenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "İnsanlara ağaç sevgisinin aşılanması ve içselleştirilmesi noktasında önemli bir platform oluşturulmuş. Bu platformu oluşturmalarından dolayı emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Mehmet Emin Yurdakul, "Yaş ağaca balta vuran el onmaz', Fatih Sultan Mehmet, "Ağaçta bir dal kesenin kafasını keserim" Peygamber Efendimiz, "yarın kıyametin kopacağını bilseniz dahi , bugün elinizdeki fidanı dikin" diyor. İşte 'Geleceğe Nefes' kampanyasının temel esası budur. Ağaç dikmek bir sadaka-i cariyedir. O ağaç var olduğu, etrafına oksijen saldığı ve meyve, gölge verdiği müddetçe onu dikenin amel defteri sürekli açık olur. Bu anlamda ağaç kutsaldır. Ağaç; insan, insan hayatı ve toplum için önemli bir unsurdur" şeklinde konuştu.

Gürkan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde başlattığı 'Geleceğe Nefes' kampanyası çerçevesinde 11 milyon fidan dikilmesinin planlandığını anımsatarak, "Şuandaki veriler 14 milyon rakamına ulaştı. Malatya'daki 200 bin fidanın da 240 binlere yaklaştığı verileri var. Resmi kampanyanın dışında gönüllü katılanlarda var. Bu noktada Malatya'da 250 bin, Türkiye genelinde de 14 milyon fidanın toprakla buluşacağını ifade ediyoruz. Bu ağaçlar geleceğimize nefes olacak" dedi.

Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye'nin 2023 noktasında 11 Kasım'da saat 11.11'de 11 milyon fidanın toprakla buluşacağını ifade etti.

Kalaylı, kampanyanın birçok anlamda ilk olma özelliği taşıdığını kaydederek, şunları söyledi: "Milyonlarca insanın katıldığı ve 11 milyon fidanın dikileceği böyle bir kampanya bugüne kadar görülmemiştir. Bu yönüyle de Guinness Dünya Rekorları Kitabına girmeye aday olmuştur. Bugün aynı zamanda Milli Ağaçlandırma Günümüzün birincisini gerçekleştiriyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Kasım'da yayınladığı genelgeyle bundan böyle 11 Kasım, Milli Ağaçlandırma Günü olarak kutlanacaktır."

Kampanyanın temasının 'Bugün fidan yarın nefes' olduğunu anımsatan Kalaylı, "Türkiye genelinde dikeceğimiz milyonlarca fidan ile ülkemizin oksijenini, nefes alma miktarını artıracağız, insanlarımız kaliteli oksijenle bu vesileyle tanışacaklar" dedi.

Kalaylı, kampanya dahilinde Malatya'da 200 bin fidan dikileceğini kaydederek, fidan dikimine 19 bin katılımın olacağını belirtti.

Orduzu Pınarbaşı'nda 10 bin fidanın toprakla buluşacağını ifade eden Kalaylı, fidan dikimine yoğun bir katılımın olduğunu kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından saat 11.11'de Orduzu Pınarbaşı'nda 10 bin, Malatya genelinde ise 200 bin fidan toprakla buluştu.

Malatya'da 200 bin 470 fidan dikimi hedeflenirken, şuana kadar gelecegenefes.com adresinde 225 bin 207 fidanın sahiplenildiği kaydedildi. Malatya'da katılım ise yüzde 112 oranında gerçekleşti.

Bu arada, Malatya'da başta Yeşilyurt ve Battalgazi olmak üzere ilçe belediyeleri, çeşitli kurum ve kuruluşlar ile İnönü ve Malatya Turgut Özal Üniversiteleri tarafından da fidan dikimi gerçekleştirildi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Ahmet i Hani (4 yıl önce)
    YAPILAN İŞ COK GÜZEL .ORAYA BURAYA ÇEKMEYİN.KEDİ ETE KAVUSAMAMİS YE BABAM HAYRINA DEMİŞ.
    0
    0
    Yanıtla
  • fuat (4 yıl önce)
    şimdi görev belediye çevre ekibi ve il orman müdürlüğünde, bu ağaçlara en azından bir kaç yıl sadece su vermek gerekecek bir tutsa gerisi gelecek, ama yıllrdır dikeriz sadece %10 şansa tutar gerisi kurur gider, devletin eksik olduğu yer denetim, yapılan işi takip etmek lazım, onlarca ilçe tarım yada orman müdürlüğü belediye çevre ekipleri var ofiste iş olmaz herkes sahaya insin....
    0
    0
    Yanıtla
  • mltykrl (4 yıl önce)
    11.fotoğrafta ben mezarı göremedım ama...tek eksık mezar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (4 yıl önce)
    Yavv agac dikilmiş . Yok rant ,yok konut yok vs. Kardeşim basit birşey ağaç dikim etkinliği . Canın istemedi gelmedin dikmedin bir süs . Onca insan can suyu oldu ,emek harcadı. Evinde oturup gereksiz işler müdürü gibi klavyeden siyaset yapma. Ağaç dikilmiş ağaç dört harf okuyun . Oy verme sevme ağaç dikiyorsun noluyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (4 yıl önce)
    Sonuç olarak ekilmiş 1 ağaç dikmezsiniz dikene de dünya laf edersiniz emeği geçen herkese çok teşekkürler herkesin ekmesi dileğiyle
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (4 yıl önce)
    1 kişi ağaç ekiyor beş kişi etrafında poz veriyor.Hepsi takım elbise kravatla ağaçmı dikiyor.Güldürmeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sende güldürme . Boş ver onları takma kafana erken yaslanirsin sen yapilani gör o gün kaç ağaç diktin seni gidi seni sen onu söyle ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    İstanbul da Yeşilköy de havalimanı varken milyonlarca ağacı yok edip rant uğruna yeni havalimanı yapan siz değil misiniz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan neyin rantı şehrin göbeğinde eskimiş yetersiz gelen havaalanı . Ben o bölgede oturuyorum . Sianki havalimanı lazımdı yapıldı . Her yapılanı bozuk plak gibi rant rant. Mendereste hizmet yapınca ozaman ki basın rant yazıyormuş,Turgut Özal hizmet edincede şimdide. Düşünce değişmiyor. Sizin için rantı önlemenin en iyi yolu hizmet etmemek. Onun için hizmet anlayışı yok bazılarında. Herşeye rant ran dikilmiş ağaçlar milyonlarca insan ağaç dikmiş. Havaalanına vs küsüp ben oynamıyorummu diyorsun. Ağaç dikiliyor başka yere bagliyorsun . Siyasiii hirsss. Sen dikme diken insanlar var .
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Anadolunun asıl ağacı meşe dir. Çok eski çağlarda anadolu dan "meşe denizi" diye bahsedilir. Bakıyorum dikilen tüm fidanlar çam fidanı. Bu memleketin kendine has meşe, çınar, ardıç varken neden hala çam fidanı dikiliyor. Bu ağaçların yaşaması için dikimden sonra bakımı da gerekli. Acaba bunun için gerekli organizasyon oluşturuldu mu? Aksi halde çoğu kuruyacaktır. Tv de izlediğimde çoğu fidanların 5-6 cm boyunda çok küçük olduğunu gördüm. Henüz dikim çağına gelmemiş bu fidanların dikimi bile bile ladestir. Bunların yaşaması çok zor. Yine de emeği geçenlere teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ağaçlandırma çalışmalarında çam ağaçları sık tercih edilir çünkü yapraklarını dökmez. Böylece yıl boyu fotosentezle oksijen üretmeye devam ederler. Ayrıca çam ağaçları ağır bir bakıma ihtiyaç duymaz. Meşe gibi ağaçlar yaprak döktüğü için daha az tercih edilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Saim yilmazer (4 yıl önce)
    Türkiye genelinde 11 milyon fidanı bir günde toprakla buluşturmak , büyük proje.Ağaçlarımızı koruyalım.Emeği geçen herkese teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nk (4 yıl önce)
    Memlekete hayırlı faydalı olan her ne varsa karalamak, aşağılamak için, mevzuyu sürekli Suriyelilere bağlayan bir yorumcu ekibi vardı Malatyahaber'de. Bu sefer göremedim onları ve değerli yorumlarını... Nerdesiniz arkadaşlar (!) Vazife bekler sizleri. Boşluk bırakmayalım. Tabiat boşluk kabul etmiyor zira...
    0
    0
    Yanıtla
  • Green (4 yıl önce)
    Toplu konut, bina yapılacak diye Bostanbaşı,tecde ve birçok yerde ağaç bırakmadınız veya ağaç kesilerek yerlerine bina yapımına izin verdiniz; şimdide ağaç dikip nefes alalım diyorsunuz bu ne tezatlıktır kardeşim.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (4 yıl önce)
    Beydağı na BADEM dikseler daha iyi olurdu , hem su istemez hemde meyvesi olurdu, yani bir taşla iki kuş vurulurdu. Bademin çoğu ithal geliyor ülkemize.
    0
    0
    Yanıtla
  • serkan44 (4 yıl önce)TUNCAY isimli kullanıcı yorumuna
    cuma günü beydagına 5000 den fazla badem dıkıldı zaten tarım ıl mud tarafından ama bu kadar reklama gerek duyulmadı
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı Hakyemez (4 yıl önce)
    Bu ağaçları dikmek için Kasım ayı doğru bir seçim mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (4 yıl önce)
    Guzel proje ve dusunce,emegi gecenlere Tesekkur Asil sorun bunlara su vermek bakmak kayisi Kentli Asil kuklalar.orman lari agaclar kesenlerdir
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğrucu Davut (4 yıl önce)
    Şimdi sormazlar mı adama "madem doğayı bu kadar seviyorsunuz, düşünüyorsunuz, neden Kazdağları'ndaki ağaçları yabancılara talan ettirdiniz?" Söyleyeceklerim bu kadar.
    0
    0
    Yanıtla
  • DEVLET YIKTIGI KADAR TEKRAR DİKER BUNU UNUTMA KARDEŞ
    0
    0
    Yanıtla
  • Yabancılara talanda bu iktidarın yaptığını hiç bir iktidar yapmadı. Bu senaryo da maskeleme. 2 yıl önce çam tohumu millete dağıttılar, 1 tanesini fide yeşerteni duymadım. Bu fidan alımında gör hangi yandaşına koltuk çıktılar ? Yapılan göz boyamaktan başka bir şey değil. İnancı kalmadı milletin bunlara ! İnşallah o dikilen fidanlar kurumaz, canlı kalır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakyemez (4 yıl önce)
    Çok güzel bir etkinlik. Lakin yetkililere bir önerim olacak Bu ağaçlar dikilirken yöre ve iklim koşullarına uygun ağaçlar seçilirse daha verimli olur. Çam, Malatya'nın doğal bitki örtüsü değil. Bu nedenle dikilen çamların çoğu kuruyor. Çünkü bu fidanlar Akdeniz Bölgesindeki fidankıklarda yetiştiriliyor. Haliyle buralarda toprağa tutunması da zor oluyor. Keşke Malatya'ya meşe palamudu tohumu dikilseydi. Büyüdükçe tohumlarıyla çoğalmaya devam edecektir. Hem daha ekonomik hem de zahmetsiz olurdu. Saygılarımla.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (4 yıl önce)
    Güzel bir etkinlik. Her yıl yapılmalı. Yalnız Elazığ daha fazla ağaç dikmiş. Yani burada Malatya yı geçmişler. Aslında Malatya nın 350 bin dikmesi gerekirdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    ağaç dikme şenliğide 10 kasım olsaydı.atatürk daha güzel yad edilirdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı hakkı (4 yıl önce)
    gezi parkı kaz dağı eylemlerinde ortaya çıkp avazı çıktığı kadar bağıranlar bugün 11 milyon ağaç dikildi hani nerdesiniz sizin amacınız ağaç değil
    0
    0
    Yanıtla
  • sen haklımısın (4 yıl önce)malatyalı hakkı isimli kullanıcı yorumuna
    aynı şey değil,sen anlayamamışsın,oradaki ağaç kesen zihniyet şimdi ağaç dikiyor..kendileri ile çelişiyorlar bağırsalar kimse yine duymaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Peki Siz kaz dağları talan edilirken hiç sesiniz çıktı mı? Yoksa iyide yapsa - kötüde yapsa Bizimkiler yaptı helal olsun mu dediniz?
    0
    0
    Yanıtla
  • kayısı kentli (4 yıl önce)Reşit isimli kullanıcı yorumuna
    ben sadece şunu diyorum ağaç için ortaya çıkanların amacı ağaç değil size bunu anlatmaya çalışıyorum ama ne yazıkki
    0
    0
    Yanıtla
  • kayısı kentli (4 yıl önce)
    yaptığım yorum yüzde yüz doğru ve isabetli bi yorumdu editör zoruna ne gitti hani senin her görüşe karşı saygın vardı işine gelmedi
    0
    0
    Yanıtla
  • kayısı kentli (4 yıl önce)
    gezi eylemlerinde ağaç ağaç diye ortaya çıkan kuklalar yine kaz dağları eylemlerinde ortaya çıkan sanatçılar bugün on bir milyon ağaç dikiliyor hadi destek verin amacınız ağaç değil çünkü
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (4 yıl önce)
    Çok güzel bir etkinlik her yıl olması dileği ile. Sahte çevrecileri göremedik yalnız bu etkinliklerde .
    0
    0
    Yanıtla