SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Niyazi Doğan

24 Ocak Depremi Sonrası Bir Malatya Kent Portresi

24 Ocak Depremi Sonrası Bir Malatya Kent Portresi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya halkının çıkarlarını korumak yerine, bir grup müteahhidin, bir grup inşaatçı..

Niyazi DOĞAN dogannd@gmail.com

Tam bir yıl oldu.

Takvim yapraklarının 24 Ocak 2020’yi, saatlerin ise 20.55’i gösterdiği anlarda; Malatya ve Elazığ’ı 6.8 ile sarsan, her iki şehrin deprem tarihine büyük bir yıkım daha ilave eden ve her iki şehrin sakinlerine uzun yıllar hafızalarında silemeyecekleri, sarsıcı saniyeler yaşatan bir deprem meydana geldi.

Sivrice merkezli deprem, 37’si Elazığ’da olmak üzere her iki şehirde 41 kişinin hayatını kaybetmesine, yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açarken, binlerce insana da psikolojik desteğe ihtiyaç duyacak düzeyde derin bir travma yaşattı.

6.8’in yarattığı yeryüzü sarsıntısı, birkaç dakika içinde, Elâzığ’ın yanı sıra Malatya’da binlerce binanın farklı derecelerde hasar görmesine neden oldu.

Malatya Valiliği’nin depremden iki ayı aşkın süre sonra, 31 Mart 2020 tarihinde yayınladığı basın bültenine göre; Malatya’da az hasarlı / orta hasarlı / ağır hasarlı / yıkık gibi kategorilendirme bağlamında toplam 14 bin 691 bina ve bu binalardaki 40 bin 744 bağımsız bölüm zarar gördü.

Valiliğin, 31 Mart 2020 tarihli, 24 Ocak depremi kesin hasar tespit envanterine göre, hasar gören 14 bin 691 binanın, 4 bin 947’si, yani % 34’ü ‘ağır hasar’ görürken, ağır hasar gören binaların kapsadığı bağımsız bölümlerin (daire, müstakil ev, her bir iş yeri vb.) sayısı ise 9 bin 342 olarak açıklandı.

Deprem, sadece konut ya da işyerlerinden oluşan binaları değil, okul binalarını, ibadethaneleri, köprüleri, kamu binalarını da vurdu; bu kategorinin en çarpıcı örneğini Malatya Yeni Camii oluşturdu.

İşin buraya kadar olan kısmı, 24 Ocak depreminin bilançosu konusunda sonuncusu 31 Mart 2020 tarihinde açıklanan kesin hasar raporunda yer alan sayışıl verilerden oluşuyor.

Şimdi, bir süreliğine deprem öncesine dönelim; daha sonra ise deprem sonrasına döneceğiz.

Türkiye, tam anlamıyla bir deprem ülkesi.

Türkiye’de son 120 yılda 4.0 ile 7.9 arasında değişen büyüklüklerde yaklaşık 13 bin 700 deprem meydana geldi. Bu depremlerde 86 bin 616 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 700 bin yapı ise ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü.

Ama aynı zamanda Türkiye, belediye meclislerinde alınan zırva kararlarla deprem fay hattının kâğıt üzerinde başka bir bölgeye taşınıp, gerçekte fay hattı olan yerin ise yüksek katlı yapılaşmaya açıldığı ‘acayiplikler ülkesi’dir.

Türkiye coğrafyası gibi, Malatya’nın da büyük bölümü 1. derecede deprem riski yüklenmiş bir coğrafya üzerinde yerleşmiş durumda.

Malatya’nın depremsellik riskinin ölümcül yüksekliğine karşın, başta Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetimi ve diğer belediyeler olmak üzere, Malatya yerel yöneticileri, merkezi yönetimin temsilcileri, sorumlu konumda bulunan siyasiler, üniversiteler, ilgili mesleki kurum ve kuruluşlar her deprem sonrası, geleneksel hamaset nutuklarını attıktan bir süre sonra, sanki Malatya ve deprem kavramı tarihin hiçbir döneminde bir araya gelmemiş gibi davranmakta, şehrin depreme hazırlığı bağlamında lafazanlıktan başka bir ‘icraat’a imza atmamak konusunda özel bir çaba sarf etmektedir.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, Battalgazi Belediyesi’nin, Yeşilyurt Belediyesi’nin her ay toplanan belediye meclis toplantıları gündem maddelerine bir bakın lütfen…

O gündemlerde halkın derdine derman, şehrin sorunlarına çözüme dair bir madde aradığınızda katsayısı yüksek bir mercek kullanmanız gerekecektir. Hatta o mercekler de işe yaramaz; halkın sorunlarına, kentin imar ve ihyasına dair doğru – düzgün bir madde bulma çabası beyhudedir; çünkü yoktur o meclis gündemlerinde.

Peki ne var o meclis gündemlerinde?

Varsa yoksa, Malatya’nın kent rantının devşirilmesi, kent kemirgenlerinin doymak bilmez gözlerinin, müteahhit / beton ve inşaat sektörü lobisinin bitip tükenmek bilmeyen iştahının tatmin edilmesi için kat artışı maddeleri, yoğunluk artışı maddeleri, cins değişikliği; mesela yeşil alandan ticaret alanına / mesela ibadethane alanından turizm alanına dönüştürme maddeleri var o meclis toplantılarının gündem maddelerinde.

Ama Malatya’nın depremsellik riskinin azaltılmasına yönelik tek bir madde / tek bir bilimsel proje / depremselliğin yaratacağı yıkımın şiddetini azaltacak tek bir çalışma, tek bir öneri / teklif yok… İmar planlarının şehrin depremselliğinin dikkate alınarak hazırlanması; yok. İmar planı değişikliklerinin depremlerin yıkıcı etkisinin büyümesini engellemeye yönelik yeniden ele alınması; yok…

Peki, başka ne var?

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, diğer belediyelerin meclis toplantılarını izleyin; bütün dertlerinin, tarım arazilerini yok etmek, imara açmak, yapılaşmayı vilayetin her santimetrekaresine yaymak olduğuna tanıklık edeceksiniz.

Çünkü, kent merkezi artık yetmiyor müteahhitçi belediye kafasına. Hazır bir de köyleri mahalleye çevirerek, tarım arazilerinin tamamını ticarileşmeye / yapılaşmaya açan bir 6360 Sayılı Kanun var ki, değme keyfine müteahhitçi belediye kafasına.

Oysa, ortalama zekaya sahip bir bireyin de çok rahat bilebileceği gibi; bilim ve bugüne değin dünyanın geçirdiği deneyim, tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasının sadece tarım arazilerinin yok edilmesiyle oluşacak tehlikeleri değil, bu topraklar üzerindeki yapılaşmanın depremsellik riskini ölümcül düzeye taşıdığını vurguluyor.

Sadece belediyelerde mi sorun var?

Hayır.

Merkezi Yönetim’in Malatya örgütlenmesi de farklı değil.

Bütün kurumlar, deprem öncesi için değil, deprem sonrasına kurgulu.

Çünkü Türkiye ve Malatya, risk yönetimini değil, kriz yönetimini seviyor.

Risk yönetimi çalışmayı, önlemeyi, önleyici tedbirleri, önleyici projeleri hayata geçirmeyi gerektirir.

Oysa kriz yönetiminde bunların hiçbirine ihtiyaç yoktur.

Deprem mi oldu, sel mi kenti aldı götürdü?

Elin sıcak paltonun ceplerinde, kalabalık bir heyetler gidersin enkaz alanına; içinde “Takdir-i ilahi’ geçen, birkaç cümle edersin, ölenler için ‘Fatiha’okur, kalanlara ‘sabr-ı cemil niyaz’ edersin; kurumunun sitesine konulacak birkaç kare fotoğraf çektirir, depremzedeye  mikrofonları uzattırıp, ‘Allah razı olsun. O bizim için Allah’ın bir lütfu. O buraya geldi ya, daha ne isteriz ki biz faniler?’ dedirtir ve ardından makam otona kurulur, sıcak makamına döner, müteahhitler için çalışmaya devam edersin…

Ee ne de olsa bu işin doğasında var değil mi?

Seçim kampanyalarında fakirlerin sorunları konuşulur, seçim sonrası ise zenginlerin gündem maddeleri oylanır ve onaylanır meclislerde…

24 Ocak sonrasına dönelim biraz da.

Malatya binlerce bina hasar gördü.

Biliyorsunuz 1999 Marmara Depremi’nin, deprem – yapı ilişkisi bakımından bir milat olduğu ileri sürülür.

Yeni Deprem Yönetmeliği, yapı denetim kuruluşları filan…

Oysa, hasar sadece kırsal alandaki yapılarda ya da kent merkezindeki eski binalarda meydana gelmedi.

Malatya’nın yeni ama plansız ve kuralsız gelişen, her bir dairesi en az 400- 500 bin TL düzeyinde olan Fahri Kayahan ve Bostanbaşı’nda da ciddi hasar gören çok sayıda bina ve bağımsız bölüm olduğu tespit edildi.

Bu şu anlama geliyor: Malatya Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili belediyeler, yasaları, yönetmelikleri ve temel şehircilik ilkelerini uygulamıyor; denetim yapmıyor.

Yani, Malatya halkının çıkarlarını korumak yerine, bir grup müteahhidin, bir grup inşaatçı lobisinin ya da siyasi çıkarla birbirine bağlı rant organizasyonuna hizmet ediyor.

Zaten bunu açıklamakta da bir sakınca görmüyorlar; çünkü Malatya halkının ebediyen el-mahkûm AKP’ye oy vermek zorunda olduğuna inanıyor Malatyalı yerel yöneticiler.

Bir belediye kendini halka adayıp, deprem açısından güvenli yerleşim mekânları üretmek yerine kendini zenginlere adamış, “Benim görevim zenginlere villa yapmaktır” diyor; bunu demekle de kalmıyor, nüfusunun yarısından fazlası sosyal yardımlarla geçinen ilçesinde, bütün enerjisini zenginlere villa yapmak için harcamaktan övünçle söz ediyor.

Bir lokma – bir hırka kültüründen geldiğini iddia edip, yoksulluğun dibini gören ilçe halkı için merkezi yönetimin gönderdiği parayla zengine villa yapmak da size yakışırdı zaten…

Malatya Büyükşehir Belediyesi’ni neresinden tutsanız elinizde kalır ama size çarpıcı bir örnek vereyim: Malatya Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı için, ‘Planlı kent gelişimi’ hedefi için 120 bin TL, yanlış okumadınız sadece 120 bin TL ayırırken, belediye icraatlarının tanıtımı (hangi icraatlarsa artık…) için fevkalade cömert davranabiliyor.

Deprem sonrası, yaşananlar da ibret-i âlem niteliğinde derslerle doludur Malatya’da.

Her şeyden önce, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün son derece ciddiyetsiz tutumu ile hasarlı binaların hasar kategorisi konusundaki yanlış tespitleri muhataplarını çileden çıkaracak düzeydeydi.

Ağır hasar raporu verilmiş ve acilen boşaltılması istenen binalara daha sonra orta hasarlı ya da az hasarlı raporu verilmesi, ya da tam tersi, orta hasarlı binalar için bir süre sonra, pardon ‘binanız ağır hasarlıymış’ denilmesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün hasarlı okul yıkımı konusundaki bozuk sicilinin derinliğine dair de ipuçları veriyordu.

Depremde hasar gördüğü iddia edilen okul binalarının yıkım listesine alınmasında, sadece deprem hasarı değil, kent rantını elinde tutan bazı grupların, kentin en önemli noktalarındaki okul binalarını yıktırarak bu alanlara iş merkezleri ya da rezidanslar diktirme amacına da hizmet ediyordu.

Bu konudaki en kritik örnek; depremde hasar almadığı halde ticari alana çevrilme hedefiyle yıkım listesine konulan, ancak malatyahaber.com’un yaptığı haberler sayesinde yıkımdan son anda kurtarılan Kız Meslek Lisesi binasıydı.

Deprem fırsatçılarının sadece Kızılay ya da AFAD tırlarıyla gönderilen battaniyelerden 10’ar 20’şer almak isteyenlerden müteşekkil olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Şayet böyle düşünüyorsanız çok iyi niyetlisiniz.

Sultansuyu Tarım İşletmesi (Sultansuyu Harası)’na ait 80 yıllık tarihî ve kültür hafızası niteliğindeki  binalarında tek çizik olmadığı halde, bu binalar için, depremden 10 ay sonra hazırlanan sipariş bir raporla yıkım kararı alındı.

Deprem fırsatçılığı üzerinden, Malatya’nın, Osmanlı’dan günümüze ulaşan paha biçilmez değeri Sultansuyu Harası’na yönelmiş bu yıkım projesinin arka planına dair iddiaların çarpıcılığı ise başlı başına bir yazı konusu olacağı için bu kadarla yetinelim şimdilik…

Diğer yandan, Malatya yerel yönetimlerinin kenti inşa etmede olduğu gibi, hasarlı binaları yıkmada da beceriksiz olduğu ortaya çıktı.

Hasarlı binaların yıkımı da bina inşası gibi teknik bilgi gerektirir; ama Malatya yerel yönetimlerinin bu alanda da derin bir zaaf içinde olduğu ortaya çıktı.

Çünkü kriz anları, kurumların zaaflarını çıplak biçimde ortaya koyar.

Hasarlı binayı yıkmak isterken, sıfır hasarlı binaları da beraberinde yıkmak konusunda yıkım literatürüne önemli katkıda bulunan Malatya Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumların bu alana yaptıkları inovatif katkı (!) için ödüllendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Mevzu uzun; yazmakla bitmez.

Son olarak Yeni Cami’nin tam 365 günden bu yana, depremde gördüğü hasar nedeniyle ibadete kapalı olduğunu birkaç cümle ile hatırlatalım ve yazıyı noktalayalım.

Yeni Cami olayı, aslında topyekûn Malatya kent yöneticilerinin ve yakınları ya da siyasal yoldaşları için olmazı olduran siyasilerin utancıdır / beceriksizliğidir / duyarsızlığıdır.

Yeni Cami’nin, işin uzmanları tarafından duyarlı bir yaklaşımla en fazla 2 ay içinde bitirilebileceği ifade edilen onarımının / restorasyonunun tam 1 yıldan bu yana bitirilememiş ve ibadete kapalı olması, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, “Yeni Cami en kısa sürede ibadete açılacak” şeklinde açıkça doğru olmayan ifadeler kullanan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, Malatya Valisi Aydın Baruş’un, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın da ayıbıdır.

Burada, okuyucu haklı olarak araya girip, “İyi de Yeni Cami restorasyonu ile Selahattin Gürkan’ın ne ilgisi var diye soruyor” olabilir.

Çok ilgisi var.

Şöyle ki; Selahattin Gürkan’ın en başarılı olduğu ve tüm becerisini odakladığı husus; kendisinin asla ve asla emeğinin olmadığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi ile ilişkisi ve ilintisi olmayan, merkezi yönetim kurumlarının ya da devletin il müdürlükleri tarafından yürütülen her ama her işe “Ben yaptım, ben yapıyorum” diye sahip çıkmak değil midir?

Ee madem öyle; ‘senin tek saniyelik zaman ve tek gramlık emeğinin olmadığı’ devlet kurumlarının tüm işlerine, projelerine, icraatlarına sahip çıkıyorsan, devlet kurumlarının yapamadığı işlerin başarısızlık faturasına da ortak olmalısın, değil mi?

Malatya’nın simgesel değeri ve anlamını da yüklenen Yeni Cami’nin / yapayalnız / cemaatsiz / duasız / Kur’an’ın yankılanmadığı / ezanın yoksunluğu ve karanlıklar içinde koca bir 365 gün geçirmesi; yukarıda andığım tüm kurumların duyarsızlığı / ayıbı / beceriksizliğidir; hatta ekmeğini yedikleri, suyunu içtikleri Malatya’ya karşı nankörlüktür.

Farkında mısınız bilmiyorum ama akşam saatlerinde karanlıklara gömülen Yeni Cami üzerine çöktürdüğünüz bu karanlık, Malatya üzerine de yaydığınız ve insanlarda ölü toprağı etkisi yaratan bir kasvete dönüşüyor.

Malatya’nın, yüzyılı aşan bir tarihe sahip Yeni Camisi, şehir için sadece bir ibadethane değil, aynı zamanda bir mihenk mekânıdır. Malatya’yı Malatya yapan / merkeze yerleşip, diğer bütün mekânların bu merkeze göre konum aldığı mihenk taşının adıdır Yeni Cami.

Dolayısıyla şu önermede bulunmaktan kaçınmayacağım: Yeni Cami’nin bir yıldan bu yana adeta bir metruk yapı görüntüsüne bürünmesinden rahatsız olmayan Malatya kent yöneticilerinin ve siyasilerin Malatya adına en ufak bir kaygısı / tasası yoktur.

Onların bütün derdi gelecek seçimlerde yeniden seçilmek ya da daha iyi makamlara tayin olunmaktır. Hepsi bu / gerisi içi boş nutuklar…

Ha, unutmadan; yazının sonuna kadar gelip, “iki satırını da devletin, depremzedeler için yaptırdığı konutlara ayırsaydın hakkaniyetli davranmış olacaktın” diyecekler için 1 gün önce malatyahaber.com’da yayınlanan, http://malatyahaber.com/haber/jandarmadan-konteynerdeki-depremzedelere-ziyareti/ linkini hatırlatmakla yetineceğim.

24 Ocak 2020 – 24 Ocak 2021: Koca bir yıl / 365 gün / iki kara kış…

İnsanlar / insanlarımız hala konteynerlerde…

______________

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Selçuk AÇIKGÖZ (3 yıl önce)
    Niyazi Bey kardeşim kalemine sağlık. Sizin gibi cesur ve objektif düşünen ve yazan cesur insanlara çok ihityacımız var. Selamlar ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Necatin (3 yıl önce)
    Selo başkan bu duvara ne olmuş da bu hale gelmiş diye bakıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Kusura bakmayın iktidar kim olursa olsun yine de Devlet vatandaşının afet anında hep yanındadır. Ecevit zamanında da böyleydi şimdi de öyle gelecekte de öyle olacak. Adapazarı kent merkezi başka bir yere taşındı, şehir neredeyse yeniden inşa edildi. Öyle uykusunda olan hiç bir devlet görevlisi de yoktu, askeri, polisi, bakanları, cumhurbaşkanı hep oradaydı. Konuşanlar Adapazarını depremden önce ve depremden sonra gördümü, görüntülü cep telefonunu bile siyasal iktidara bağlayan abla gibi kendinize bakmadan bide seçtiklerinizden iş bekliyorsunuz.İslam dünyasının en büyük zaafı, okumayan, düşünmeyen içtihat yapmayan düşünceden ve bilimden uzak toplum yapısı. Allah rızası için İslam ın ilk emri bu ya okuyun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (3 yıl önce)
    Devlete sırtını dayayıp dünya maaş alarak zenginleşen bir kuru kalabalıktan ibaretsiniz halkın sorunlarıyla küçücük bir alakanız yok sırf reklam peşindeler bunca zamandır esnaf perişan kısıtlamalar esnafı batma noktasına getirmiş nerelerdesiniz hangi esnafın derdini soruda çare oldunuz işsizlik aldı başını gitti millet evine ekmek götüremiyor nerelerdesiniz sokakda yüzü gülen ne mutlu bir esnaf kaldı ne emekli, nede vatandaş en azından halkın dertlerini bir dinleseydiniz yazık çok yazık bu perişan Malatya halkının yanında olamayyan seçtiğimiz insanların haline bakarmısınız hepsi korumalarla hepsi grantualet sırf göstermelik hareketler ancak zengine yandaşa yakınınız 2023 de bittiniz artık Malatya esnafları ve işsizleri ve hatta emekli mağdurlarımız size gereken cezayı sandıkda verecekler bu defa Malatya halkı Malatya esnafı bunu haketmedi ellerimiz kırılaydıda sizlere oy vermeyeydik
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut güllü (3 yıl önce)
    fotodakiler aşı mı yapılmışlar? hiçbirinde maske yok
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bir dahaki seçimde yine bu yöneticileri bu halk başarılı bulur ve seçer aynı terane böyle yürür gider. Niyazi bey boşuna kendinizi yormayın. Bir halk nasıl yönetilmek istiyorsa öyle yönetilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • HARALILAR (3 yıl önce)
    Niyazibey Kalemine yüreğine sağlık 3 aya yaklaştı bizleri sapa sağlam evlerimizde ağırhasarlı diye dışarı attıllar işletme müdürü kendisine Ankara yoluna manzaralı özel konteynir yaptırdı bizler sabah ezanında malatya merkerzden işe gitmek için evlerimizden toplu taşıma ile gitmek için evlerimizde çıkıyoruz mesaiden de akşam 18 00 de servisle gitmek zorundayız bu pandemi dönemimdende buna zorlanıyoruz esnek çalışmayı uygulayan yok.Mhp Milletvekilimiz ve Akp li vekillere sesleniyoruz sayın bakan yardımcısı hanıma sesleniyoruz inşaatlar ne zaman başlayacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Çok yazıp yormak istemiyorum. Özetle, deprem fay kuşağındaki şehirlerimizin dönüşümlerini en naif haliyle Japon tekniğine göre yapabiliriz. Daha geniş ve ucuz çözümlerimiz de var En az bin beş yüz çözüm. Hamdamdolsun. Rabbim arazinin en güzelini bahşetmiş bize.. Hakkariden bin trene, Edirneden in. 24 saat uçsuz bucaksız meralar, yemyeşil dağlar, dümdüz ovalar, altından ırmaklar akan yüzlerce köprülerden geçeceksin. At üstündeki yorgun ezber iihanetini. Ve bir şey söyle! Allah aşkına söyle! Her metrekaresi helal. Yeter ki planlayalım ve çalışmada olalım. Yeterince yetişmiş teknik adamlarımımızla bilimsel davranıp deprem master planına göre mega şehirler ve devasa binalar yapabiliriz. Deprem fay kuşağından kaçıp başka bölgelere göç eden ilkel kabileler gibi '' Tanrılar bizi burada istemiyor'' gibi kaçma mazeretimiz hiç yok.... Yanlışsam lütfen itirazda olun
    0
    0
    Yanıtla
  • Caddebostan (3 yıl önce)Ali Kaya isimli kullanıcı yorumuna
    On tane hastanenin içine hizmet binası yapan belediye imarı ne bilsin. Orman bakanlığı sayesinde bostanbaşında iki boş arsa kaldı ama mesele reklam olunca hepsi "yatay mimari destanı" anlatıyor. Hata bizde, beklentimiz çok yüksek.
    0
    0
    Yanıtla
  • halil (3 yıl önce)
    Yatay mimari demişlerdi gelin bakın bostanbasina.kendi kendimizi kandırıyoruz. Bu böyle gider.beton yığını oldu malatya.herkes müteahhit oldu. Yeşil kalmadı. Umudumda kalmadı malatya için
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Bu durum parti-purti meselesi değil. Toplam kalitemiz çok düştü. Hemen her parti belediyesinde durum neredeyse aynı. Malatya yalnız değil. İstisnai diyebileceğimuz ve yerelde her şeye rağmen iyi niyette olup icrada görev alan adamlarımızı da harcıyoruz. Bir şehrin imarını düşünün. Kim yapar? Yereldeki erk ihtiyaçları tanımlar ve talebi merkezi erk ile paylaşır.Yetkisine göre bazısını yapar bazısını merkeze havale eder. Merkezi erk yani '' planlama dairesi'' öncelik sırasına göre işleri sıraya koyar ve kredilendirir. Neye göre? Bilimsel ve jeopolitik tavra göre. Yetkin ve etkin kişilerle plan geliştirilir ve teknik bu durum anlaşılır haldedir. Ama bizim yaşadığımız ne? Kaos. Şehirlerin imarında en az 4 kurum imarda yetkili kılınmış iken bu keşmekeşte kişilerden ve kurumlardan ziyade tam merkezdeki icranın vasatlığı yüzümüze çarpar.l Bu karmaşa yerelde bir çok kaliteli adamımzı da imar suçuna iter. Güya kamu yararına , tasarrufta bulunan her proje kadük doğar ve her kurum çıldırmįş olur. Belediyenin başına evliya koysan hata yapar, Suça ortak olur. Merkezden vurulur belediyeler. Bu kabile düzeni ile maalesef hep birlikte hukuk içinde mücadeleen başka yolumuz yok. Yol uzun değil. Zira durum milli güvenlik meselesidir ...Bana gõre, keşke abartmış olsam
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Bırakın yapsınlar, meselenin orası ile ilgilenmiyorum.Bu kadronun hemen hepsini tanırım. Çoğu ile gençlik ve çocukluk yıllarında yollarım kesişmiştir. İdarede olan bir çok isim İmam Hatip'den dönem arkadaşımdır .Çok ağır abiler idik. Felaket ağır abi paltosu sırtımıza atılmıştı. Sallasan ortalık 'dava adamı' kaynıyordu. 80 darbesinden 7-8 yıl geçmiş ve bize yeni roller biçilmişti. O paltoyu solculara kaptırdık. Onlar kendilerini hiç bozmadılar. Çıscıbıldak kaldık biz. Tabii saldırganlaştık haliyle.. Masum ve imanlı bir çocuktan, yahudileşme temayülü göstererek kapitalist tavırla kamu malını, yani beyt-tül malı talan etmekle işe koyulduk. Kendi burjuvamızı oluşturuyorduk. Ve militanca yer altından mahrem ilişkilerle,imar talanlarıyla mülkleri nüfusumuza geçirdik. Çok zengin olduk ama adam olamadık. İşte bunu içime sindiremiyorum. Ve gencecik ''islam fıtratının'', nasıl doymak bilmeyen ''inşaat rant sarmalında'' gayrimenkul tanrıları savaşında abideleştiklerini sorgulamadan bu doğa ve şehir katliamı nunesini anlayamayacağımızı düşünüyorum. . Herkesi sorgulamaya davet ediyorum. Mesele kişisel değil ama kişilerle direkt alakası olan tarafı beni yiyip bitiriyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Tedaşa gidip gelmek için ondört milyon yol parası veriyoruz, ne zaman haber yapacaksınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Otobüsler akp il teşkilatının belirlediği yerlere çalışıyor, geri kalan yerler dolmuşçulara emanet, pazar sabahları ve kar yağınca çalışmaz, sonuçta minibüsçüler de oy veriyor, işine gelmiyorsa sen oy vermezsin olur biter
    0
    0
    Yanıtla
  • İşine gelmiyorsa oy vermezsin olur biter
    0
    0
    Yanıtla
  • Eray (3 yıl önce)
    Müthiş tespitler kaleminize sağlık. Memlekette tarım arazisi mi kaldı her tarafı betonlaştırdılar.Hasar olmayan yerleri bile yıkıp özelleştirme yolunda çaba sarfediyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYAPLATFORMU (3 yıl önce)
    Üstat kalemine ağzına sağlık. İlk seçimde herkes ağzının payını alacak ben çok umutluyum bu defa...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sunullah (3 yıl önce)
    Harika bir değerlendirme yazısı olmuş , tarım alanlarını imara açarak yeşili katlettiler,sonra yağmur neden yağmıyor diyorlar , yağmur duası doğrudur lakin bu ülkede yağmur duası yapanların belediyeleri ve müteahhitleri ıslah duası yapması gerekir ,şehir yönetmek kentli bir bilince sahip entelektüel insanların işidir, yeşili katleden beton zihniyetin değil...
    0
    0
    Yanıtla
  • Eco (3 yıl önce)
    Elazığ 3. Cevre yollarını yapıyor bizimkiler hala Kuzey çevre yolu nu yapacak. Bunlar iş yapma derdide değil milletin malına gözdikme derdindeler. Ama iyi reklam yaparlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Niyazi beyin bu makalesi çoğaltılmalı, bildiri şeklinde evlere dağıtılmalı ve günde 5 kez ezandan önce camii hoperlörlerinden tüm Malatya'ya duyurulmalıdır. Birinci derece deprem bölgesinde yapılacak onlarca iş dururken Çöşnük dağlarının sağlam zeminine, partililere ve zenginlere villa yapmak için hemen organize olan ve o kocaman kayaları delen bu ''iman rantı veya rant imanı'' zihniyetini' kökünden kazımadıkça , hukuk önünde ve kamuya açık halde yargılayıp hesap sormadıkça içimizdeki öfkenin sönmesi mümkün değil...
    0
    0
    Yanıtla
  • Taha (3 yıl önce)
    Güzel haber olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Anlayana
    0
    0
    Yanıtla
  • Gurbetçi (3 yıl önce)
    Depremin üstünden koca 365 gün geçti deprem sonrası imsak horozu gibi öten siyasiler hemen işi ranta döküp kupon arazilere çöreklenmek için alt yapı çalışmalarına başladılar genelde de başarılı oldular kız meslek dışında nereye göz koydularsa hepsi gitti. Battalgazi öğrenci yurdu, Sultan suyu harası, Kubilay lisesi depreme feda edilen yerlerden bazıları ellerinde gelse yeni camide harfiyat kamyonlarina doldurulur yerine ne residance yapılır amma haaa. Malatya'da belediyeler belediyecilik değil müteahhitlik yapıyorlar işleri güçleri rantiye şantiye villa ve bağış! ticareti peki buna itiraz eden herhangi bir vatandaş bir sivil toplum kuruluşu veya siyasi parti var mı yok. Pandemi bahane edilerek malatyadaki tüm merkez belediye çalışanlarının maaşları kçö den ödeniyor sigortaları da yarı yarıya ödeniyor bunu dillendiren yazan gazete var mı yok. Parayla gazetecilik yapan Malatya gazeteleri ne kadar güvenilir mesela. Verasli kelam süt neyse kaymak odur çalıyorlar ama çalışıyorlar diyen bir halkın böyle antika yöneticileri ve medyası okur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (3 yıl önce)
    Yazının ana fikri "Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, Battalgazi Belediyesi’nin, Yeşilyurt Belediyesi’nin her ay toplanan belediye meclis toplantıları gündem maddeleri" GÖNÜL Belediyeciliği diye başladılar RANT Belediyeciliği yapıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Çok güzel bir yazı,kutluyorum sizi..Bu yazınızda yapacağım yorum sizin yazınızı tekrarlamak olacaktır..
    0
    0
    Yanıtla
  • Yağmur apartmanı (3 yıl önce)
    Sivas caddesinde ağır hasarlı olduğu için ilk yıktırılan Yağmur apt.Ergen ve Atmaca apt. oturanları çaresizce binalarının yerinde,yeniden yapılmasını bekliyor. Şimdi hepsi kiracı.Malatya basını bunların haber yapmak için neyi bekliyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (3 yıl önce)
    Yaşanmış olan büyük acının yıl dönümünde muhasebe içerikli güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Fakat kendimce bir kaç ekleme yapılması gerektiği düşüncesindeyim. Yazınızda "merkezi yönetim kurumlarının ya da devletin il müdürlükleri tarafından yürütülen her ama her işe “Ben yaptım, ben yapıyorum” diye sahip çıkmak değil midir?" diye sadece bir siyasetçiyi söylemek haksızlık olur belkide. Merkezi yönetimin kurumlar vasıtasıyla illere yaptığı yatırımları vekiller biz yatırım planına alırdık, ödeneğini biz çıkardık demiyorlar mı? Merkezi yönetimin illere yaptığı yatırımları merkez iki ilçe belediyesi yada diğer siyasetçiler yapmıyor mu? Akla ilk gelen geçmiş dönem büyükşehir belediye başkanı yeşiltepe spor kompleksi diye tabela asmadı mı? Battalgazi her hafta farklı bir vekil ile hanımın çiftliği gençlik merkezi, battalgazi futbol sahası diye DSİ nin derme deresi ıslah çalışmalarını, çevre bakanlığının konutlarını gezmiyorlar mı? Yeşilyurt okuma salonları diye bakanlık bütçesi ile yapılan yerleri, gündüzbey sahaları, Yeşilyurt güreş alanını hangi bütçe ile yapıyor. Örnekleri çoğaltılabilir. Bu konuda sadece büyükşehir yapıyor demek yada gündeme getirmek haksızlık olur kanısındayım. Ama siyasetçiler yapılan yatırımları takip ediyoruz ve bütçesini çıkarıyoruz diyorlar haklılık payları olabilir. Yoksa hergün vekiller milyonlarla ifade edilen yatırımlar kazandırdık diye bülten yayınlamazlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    20 yıl iktidarda olup türkiye 'nin ortasındaki malatyaya çevreyolu yapmayanlardan deprem duyarlılığı beklemek kimin hatası
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Aslında bu ülkeye Ahmet Necdet Sezer ve Bülent Ecevit gibi siyasetçiler gelecek çünkü Marmara depreminde uykusundan kaldırılmayan bir başbakan ve kendi memleketi Afyon'da Olan depreme 1 hafta sonra giden Ahmet Necdet Sezer e sarılıp ağlayan bir belediye başkanı vardı bunlar lazım çünkü iyiler beğenilmez sevilmez bunları unuttuk herhalde
    0
    0
    Yanıtla

Niyazi Doğan yazıları