SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'3 Harflilerden Kurtulmak İsterken, Devlet PTT'yi Market Yaptı!'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, PTT’nın sanal alışveriş merkezi kurmasına tepki göstererek, “PTT gibi bir kurumunun çıkıp alışveriş merkezi kurması sosyal devlet anlayışı değil, tüccar devlet anlayışıdır. Esnaf camiası olarak 3 harfli marketlerden (AVM'ler, 101, BİM, ŞOK vs. kastediyor) kurtulmak isterken, devlet yine 3 harfli olan PTT’yi resmi hizmete mahsus market haline getirdi.” dedi.

-“Market zincirleri ve gıda toptancıları konsolosluk gibi, kurumlar içine giremiyor”

Keskin yaptığı açıklamada, “Yıllardır resmi kurumların ekmek ve çiklet satmasının engellenmesini bekliyorken, artık devletin diğer kurumları da esnaf ve sanatkara rakip olmaya başladı. Esnafın en sıkıntılı dönemin de devletin PTT gibi bir kurumunun çıkıp alışveriş merkezi kurması sosyal devlet anlayışı değil, tüccar devlet anlayışıdır. Esnaf camiası olarak 3 harfli marketlerden  kurtulmak isterken, devlet yine 3 harfli olan PTT’yi resmi hizmete mahsus market haline getirdi. Gıda denetiminin yasal çerçevesi bellidir, kurumların yetkisi bellidir, ama maalesef aylardır ifade ediyorum şimdiye kadar piyasalarda olmamış bir belirsizlik ve başıboşluk var. Anadolu’daki haykırışlarımız, sokağın sesi maalesef Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilmiyor. Nihayet 1 yıldır dile getirdiğimiz sokaktaki feryadı bütün basın, bilim insanları, uzmanlar ve Sayın Cumhurbaşkanımız da gündemine almıştır. Bu durum halkımız için olumlu bir gelişmedir. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bilim insanlarına teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz hafta gıda fiyatlarına ilişkin açıklaması, küçük esnaf için değil, market zinciri ve gıda toptancısı ağalar içindir. Resmi kurumlar o konuşmayı yanlış anlayıp esnafımızın üzerine gelmesin. Kamu kurumları görevini yapıyor görünmek içinde küçük esnafın üzerine gidiyorlar. Devletin kurumları, yabancı devletin konsolosluğuna giremediği gibi, gıda toptancılarına, gıda depolarına, market zincirlerine, yani yabancı sermayenin konsolosu olan 3 harflilerin içine girip denetim yapamıyor, yüksek fiyatın hesabını soramıyor.” diye konuştu.

-“Her yer tıklım tıklım, bu virüsü esnaf mı yayıyor?”

Pandemiden dolayı lokantaların ve yiyecek içecek sektörüne yönelik yasak düzenlemesinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Keskin, “Yazın sahiller ve turistik oteller doluydu, şimdi kış ayında kayak merkezleri kalabalık, oteller tıklım tıklım, otobanlardaki ve yollardaki işletmeler ana baba günü, ama yasaklar esnafın üzerinde. Bu virüsü esnaf mı yayıyor? Ortada adil olmayan bir durum var. Zengine kısıtlama yok, gariban esnafa kısıtlama var. Sayın Cumhurbaşkanımızdan en azından karekod uygulaması ile lokanta ve içecek sektörüne yönelik iyileştirme yapılmasını talep ediyor, bu konuda müjdeyi bekliyoruz.” ifadelerini kaydetti.

-“Devletin bir bankası yapıyor, iki bankası kaçıyor”

Keskin, “Esnaf ve sanatkar tezgahını çalıştırmak, boşalan rafını doldurmak, biten hammaddesini temin etmek, durmuş kontağını çalıştırmak için erteleme değil, hibe bekliyor. Çünkü esnafın sermayesi eridi. Yine; Halkbank, esnaflara kolaylık sağlarken, devletin diğer iki bankası olan Ziraat Bankası ve Vakıfbank herhangi bir iyileştirme yapmıyor. Ziraat Bankası ve Vakıfbank ticaret kredilerini faizsiz olarak ertelemeli. Özellikle bu iki bankamız özel halk otobüsü işletmecilerinin almış olduğu kredileri en az 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelemelidir.” dedi.

Keskin, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şimdiye kadar vermiş oldukları destekler için teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki, mevcut sorunlarımızın çözümü içinde müjdelerini verecektir.” dedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Rıza (3 yıl önce)
    Ptt'nin katkı sağlaması çok güzel , bakkal ve ufak çaplı marketlerin geneli fahiş fiyat ve kalitesiz ürün satıyor ,, kimseyede tavsiye etmem ... Tercihim her zaman Bim vb büyük marketlerdir , Büyük marketlerin artısı , aldığınız her ürünün fişini kesiyorlar ve devlete gelir vergisi ödenir , bakkallar , fırınlar ve manav , kasapların çoğu fiş kesmez!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ayhan (3 yıl önce)
    Esenlik belediyenin marketi değilimi düşürsün fiyatları bakın digerleri nasıl düşürüyor ya bunlar milletin aklıyla dalga geçiyor arkaşlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ayhan (3 yıl önce)
    Başkanım ertelemelerden bahsediyorzunuz iyi de esnaf odasın da icralık olan arkadaşların evleri dükkanları icrada buna bir çözüm bulun bi yapılandırma yapın faizlerini silin esnaf bitmiş zaten elindeki üç kuruşluk malında icrada temerrüt faizine gitmesin saygılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan (3 yıl önce)
    Fiyatların neden yükseldiğini konuşmuyorsunuz millete yazık değilmi ayçiçek yağı 85 lira önceki fiyatı 50 liraydı başta olmak üzere keyfi aç gözlülükle toptancılar zam karaborsa yapıyorlar suçlu arıyorsanız bu karaborsayı yapanlardır
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı (3 yıl önce)
    Normalde ben de ulusal market zincirleri yerine yerel esnafın iş yapmasını isterdim. Ama çapanın küçük bir kaporta işi için sanayiye gittim ilk sorduğum yer 100 lira dedi. İkinci yer 15 lira dedi, Şuan keşke üç harfli ulusal sanayi zincirleri olsa diyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)Kaysıcı isimli kullanıcı yorumuna
    Çok haklısın ilimizde iki esnafa aynı musluğu sordum biri 140 diğeri 200 TL dedi aynı musluğu internet üzerinden başka bir ilden 100 TL ye getirttim , böyle çok örnek verebilirim,sayın başkan söğütlü camii yanındaki ayakkabıcı esnafı kaç lira fiyat çekiyor sonunda kaça satıyor .
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (3 yıl önce)
    Geçenlerde bir medyada bu üç harfli marketin ayçiçeği yağını diğer marketlerden %21 pahalıya sattığını yazdılar.Demekki mevzu bildiğimiz gibi değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Cenk (3 yıl önce)
    Küçük esnaf pahalı satıyor diye mi iş yapamıyor, yoksa iş yapamadığı için mi pahalı satıyor? Tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan çıkar sorusunda olduğu gibi gel de çık işin içinden! Bence her türlü market zinciri piyasaları dengeleme amaçlı belli yerlerde ve sayıda açılmalı. Ancak şimdi olduğu gibi neredeyse her sokakta Esenlikte olmak üzere ona yakın market açılırsa bakkala, kasaba, manava, şarküteriye,fırına kısaca hiç bir küçük esnafa yaşam hakkı kalmaz. Boğulur giderler. Ha bir de esnafın halkın derdini her akşam haberlerine taşıyarak gündemde tutan FOX haberde üç harfli. Demekki üç harflilerinde hayırlı olanları varmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • pütürgeli (3 yıl önce)
    sayın başkan çok doğru söylemiş. ayrıca başınız sıkıştığında mahalle bakkallarına koşmayı biliyorsunuz. şimdi alayım sonra vereyim, maaşta vereyeim, emanet bırakayım , emanetimi bıraksınlar, koli lazım, kutu lazım, şu lazım bu lazım vs. demeyi biliyorsunuz.işiniz düştüğünde komşu demeyi biliyorsunuz.komşuluk işiniz düştüğünde deil her zaman olmalı. bunları neden üç harflilerden isteyemiyorsunuz . çünkü onlar mahallenizdeki bakkal deil, istesenizde yardımcı olmazlar. nakör olmayın kendi esnafınıza sahip çıkın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Devletle iktidarı ayırın iktidar dış sermaye diyerek faizcilere mutahitlere bu milleti boğduruyor insanları inanç ,milliyetçilik, dayanışma gibi üstün değerlerini kullanarak kandırıyor kanmayın bu iktidarın tek ilkesi gemisini kurtaran kaptan başka bildikleri bişey yok yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Sayın.Şevket bey siz esnaflar odası başkanısınz o koltuk size ne diye verildi marketler başını almış gidiyor bir de bakalım a.101 ve bim kalksın diyorsun neden sorusunu cevep ver ptt ye bizlerde karşıyız ama sizde vatandaşın geçimini düşünün yeter artık sıvı vs diğer gıdalar bunları düşünün yazık olmuyormu bu millete denir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Başkanla hiç tanışmadım ama bu adam sayesinde millet ekonomi uzmanı oldu. Marketler nereye bağlı kardeşim kime bağlı esnaf odasına mı bağlı bas bas bağırıyor adam denetim yapın marketlere diye. Marketler ticaret odasına bağlı hani şu üst geçitte afiş varya esnafına sahip çık diye ticaret odası hem millete esnaf diyor hem marketlere ağzını açamıyor. Zenginin yanında olsa kimse eleştirmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa44 (3 yıl önce)
    O üç harfliler olmasa sizler vatandaşın ümüğüne çökersiniz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kızılelma (3 yıl önce)mustafa44 isimli kullanıcı yorumuna
    Allah kimseyi beş harflilerin eline düşürmesin.E- - - F
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Sayın başkan 3 harfi marketler diyorsun ama bir git bak küçük esnaf nasıl insanı emiyor sadece bir ekmek ile sigara ve cips parası aynı onun dışında örnek vereyim sana küçük esnaf Beypazarı maden suyunu 1 lira 25 kuruşa verirken Malatya'nın ve ülkemizin o 3 harfli diye bahsettiğin marketleri 85-90 kuruşa veriyor bu sadece küçük bir örnek mesela maden suyu değil ama şunu kimse düşünmüyor o market kira veriyor işçi çalıştırıyor küçük esnaf işçi bilene çalıştırmıyor kirası bile yok çoğunun ülkemizde marketlere karşı esnaf odalarının çok büyük baskısı var şimdi bu yazdıklarıma eleştiri gelecek küçük esnaf kendini nasıl geçindirecek bu pandemi sürecinde küçük esnaf hep pahalı asıl onların düzeltilmesi lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa bey küçük esnaf toptancıdan alıyor toptancı denetlenmiyor esnaf pahalı veriyor diye esnafı eleştiriyorsunuz da esnaf da toptancıdan alıyor. Stok yapıyorlar. Stok yapanlara denetim olmuyor. Vay efendim sonrasında da esnaf pahallı veriyor. Başkanın dediğini anlayın ya. bu adam bakın çok önemli noktalara temas ediyor. Farkında değilsiniz. Cumhurbaşkanı 1 gün sonra Tüccarlara milleti ezdirmem diye açıklama yapıyor. Başkanla aynı şeyleri söylüyor .Olay bambaşka stokçuluk gizli zamlar kartelcilik denetimsizlik vs.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Dolar çıkarken zam yapanlar dolar inerken seyrediyorlar dolar bir müddet sonra çıkmaya başlıyor bahane hazır zamlar yine başlıyor ,bugünlerde ise süt ürünleri ve yağın yanına yaklasilmiyor yayık tereyağı bulmak zaten zor normal tereyağı kilosu 50 TL 30 TL altında beyaz peynir yok zeytin füze gibi fırlamış et ve et ürünleri yanına yaklasilmiyor bir ekonomi düşünün faiz almış başını gitmiş döviz bir iniyor bir çıkıyor yani istikrar yok taşıt ve daire fiyatları çok aşırı derecede artmış eve bir elektrik doğalgaz faturası geliyor yarsi tüketim dışındaki vergilerden oluşuyor bütün bunlara rağmen enflasyon hiç artmıyor enflasyon artmadigi için memur ve emekli zam alamıyor ve sürekli dar gelirlinin alım gücü düşüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Allah bin.101.şok tan razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali aslan (3 yıl önce)
    İyide adama günaydın demezmiler pttavm platformu yaklaşık 10 yıldır var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (3 yıl önce)
    Bankacılık yapan PTT neden Marketçilik yapmasın Başkanın dediği gibi sonuçta değişen yok bir 3 harfli gitti başka bir 3 harfli gelmiş sonuçta PTT de 3 harfli
    0
    0
    Yanıtla
  • Serhat (3 yıl önce)
    Aynen öyle, Zengine kısıtlama yok fakire var. Zenginler dilediği gibi geziyor eğleniyor. Ülkede bu denli sınıf farklarını ortaya çıkaranlara selam olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Keşke sanayiye de 3 harfli şirketler gelse..
    0
    0
    Yanıtla