SON DAKİKA
SON DEPREMLER

350 Yıllık Kızılcık Ağacı İçin Yol İptali

0
Güncellendi - 2019-10-03 02:27:12
350 Yıllık Kızılcık Ağacı İçin Yol İptali
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Meclisi, Barguzu’da bulunan 350 yıllık Kızılcık ağacının bulunduğu bölgede mevcut imar planında yer alan yolu iptal etti. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Yol güzergahı üzerinde 350 yıllık kızılcık ağacının da olduğu görüldü. Kızılcık ağacını korumak ve anıt niteliğindeki bu ağacı ilçemize kazandırmak için vatandaşın talebini haklı gördük ve yolu kaldırdık” dedi.

Yeşilyurt Belediye Meclisi, Ekim ayı çalışmalarına dün yaptığı birinci oturumla başladı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar başkanlığındaki toplantıda gündemdeki konular görüşülerek karara bağlandı.

Bağlık-bahçelik alandaki yapılaşmalara onay verilmedi

Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin toplantısına, bağ-bahçelik alanlara yapılaşma izin verilmemesi, Dilek Karakaya Baraj Gölü Kıyısına turistik ve sosyal tesisler kurulması, Samanköye Güneş Enerjili sera kurulması, İŞGEM’in sermayesinin 16 milyona artırılması ve bu ödeneğin, Park Bahçeler ile Fen İşleri Müdürlüğünden karşılanması gibi gündem maddeleri damga vurdu.

Stratejik plan onaylandı, bütçe ve tarifeler cetveli komisyona havale edildi

Mali Hizmetler Müdürlüğünün teklifi doğrultusunda; Yeşilyurt Belediyesinin 2020 Mali yılına ait Bütçe Teklifi ve Tarife Cetveli, Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilirken, Yeşilyurt Belediyesinin 2020-2024 yıllarını içeren stratejik planı ise oy çokluğu ile kabul edildi.

İŞGEM’in sermayesi artırıldı

Sermayesi 6 milyon 200 Bin Lira olan Belediye şirketi İŞGEM’in sermayesinin 10 Milyon Lira artırılarak 16 Milyon 200 Bin Liraya çıkarılması oy çokluğu ile, Park Bahçeler Müdürlüğü bütçesinden 2 Milyon, Fen İşleri Müdürlüğünden de 8 Milyon Lira olmak üzere toplam 10 Milyon Lira İŞGEM’e aktarılması, oyçokluğu ile kabul edildi.

Sermaye artırımına ilişkin gündem maddesi üzerinde söz alan CHP Sözcüsü Günnur Tabel, neden bu artışa gerek duyulduğunu sordu. Başkan Çınar ise “Şirketimiz büyüyor. İştigal alanları da çeşitleniyor. Marketçilik ve İnşaat sektöründe faaliyetleri olacak” sözleriyle cevap verdi.

Büyükşehir Belediyesi Şirketlerinden MOTAŞ’ da Yeşilyurt Belediyesinin uhdesinde bulunan 329 bin hissesinin Büyükşehir Belediyesine bedelsiz devri oyçokluğu ile,mevcut planda ayrık nizam 4 kat olan Koyunoğlu Mahallesi 655 ada 481 parsel için istenen ayrık nizam 5 kat talebi oyçokluğu ile, Bostanbaşı Semti (Mahallesi) için hazırlanan 1. Etap Uygulama İmar Planın (UİP) askı süresi içinde yapılan 3 itirazın 1’inin kabul ve 2 sinin reddi oybirliği ile kabul edildi.

“Kızılcık ağacını korumak için”

Yeşilyurt Belediye Meclisi, Bostanbaşı mahallesinde bulunan 300 yıllık Kızılcık Ağacının korunması adına bu bölgede ki imar yolu güzergâhında değişiklik yapılması ve Kızılcık Ağacın bulunduğu alanının genişletilerek park alanı olarak ayrılmasına ilişkin İmar Komisyonu Raporunu oybirliği ile kabul etti.

CHP Sözcüsünün konuyla ilgili bilgi istemesi üzerine açıklamalarda bulunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Bostanbaşı mahallesinde bulunan 300 yıllık Kızılcık Ağacının korunması ve gelecek kuşaklara taşınması için Mimarlar Odası ile birlikte ÇEKÜL Vakfı başta olmak üzere ilgili yerlerle görüşüp gerekli adımlar attık ve projelerimizi sunduk. Bugün ki toplantımızda ise tarih kokan 300 yıllık ağacımızın bulunduğu bölgedeki yol güzergâhını değiştiriyoruz. Ağacımızın bulunduğu alanı genişleterek park alanı olarak değiştirilmesini sağlarken, yapacağımız yenileme ve çevre düzenleme çalışmalarıyla bu tarihi ağacımızı muhafaza ederek gelecek nesillere taşıyacağız. Mimarlar Odasına da projemize verdiği destekten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. 300 yıllık Kızılcık Ağacımızı, iç ve dış turizme kazandırmak adına gerekli adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.

Bahçelik alanlara yapılaşmaya red

Yine Bostanbaşı Semti (Mahallesi) hazırlanan plana vatandaşlar tarafından yapılan itirazların “Bağlık- bahçelik alanların çok katlı yapılaşmaya yönelik olduğu ve talebin; bölgenin estetik, doğal görünümünü bozacağı gerekçesiyle reddi oy birliği ile, merkez ilçe olduktan sonra Gedik Mahallesi 204, 427, 383, 374 ve 380 nolu adaları kapsayan bölge için hazırlanan uygulama imar planının uygulanabilirliği olmadığı gerekçesiyle reddi ve ilçe belediyesi iken hazırlanan planın devamının kabul edilmesi oy birliği ile,

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünün görev-yetki ve sorumluluk yönetmeliği ile, Disiplin Amirleri Yönetmeliğinin güncellenmesi oybirliği ile,

Mülkiyeti Belediyeye ait Turgut Özal Mahallesi Osmanlı Caddesi No: 62 adresinde bulunan binanın bodrum katının Gül Ağacı Sosyal Yardımlaşma Derneğine 10 yıllığına tahsis oy çokluğu ile kabul edildi.

Mülkiyeti Belediyeye ait Samanköy Mahallesi 241 ada 5 nolu parselde bulunan 29 bin metrekarelik alanın sera yöntemiyle doğal tarım ürünleri yetiştirilmesi ve ihtiyacı olan enerjisinin karşılanması için yap-işlet –devret modeli ile Güneş Enerji Santralinin (GES) kurulması oy birliği ile, Yine mülkiyeti Belediyeye ait Dilek Semti Gölpınar Mahallesi 141, 145 ve 638 nolu 50 bin metrekarelik alanın (Karakaya Baraj Gölü kıyısı), yap-işlet-devret modeli ile turistik ve sosyal tesisleri ile altyapı işlerinin yapılması karşılığında 10 yıllığına kiraya verilmesi, Hıroğlu Mahallesi 249 ada 156 nolu parsele yap- işlet-devret modeli GES kurulması ve 10 yıllığına işletilmesi hakkının pazarlık usulü yöntemi ile kiralanması iş ve işlemleri için encümene yetki verilmesi oybirliği ile kabul edildi.

Belediye Meclisi'nin 2. Oturumun 18 Ekim Cuma Günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra 1. Oturum sona erdi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi / Malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Eroll (4 yıl önce)
    Haberi okurken dedim ülkemizin sırtı yere gelmez nasıl güzel şeyler yapılıyor.Kızılcık ağacı yaş itibariyle bundan sonraki evrede yaşlılık ve kurumalar olacağında randımanda olmayacak kurumaya yüztutacak bunun için şirin görünmeye gerek yok yol güzergahı değişmesin.Sizin yapacağınız liyakatınıza uygun hak hukuk yemeden işinizi doğayıda hayvanıda insanıda koruyarak mantıklı olanı yapmanızdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    Onbinlerce ağacı ,binlerce bahceyi katlettiniz. Geriye kalan bu zavallı tek ağaç için show yapıyorsunuz. Sizi ve bu günah cikartmanizi gören gözler var. Görmeyen Körlere anlatamayabiliriz ama biz sizi ve oyunlarinizi çok iyi görüyoruz. Merak etmeyin. NEREDE YEŞİL MALATYA ??? Kaldı mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Bu anıt ağacı nasıl görebiliriz sahibi kim? Keşke bir adres verseydiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Oğuzhan (4 yıl önce)
    Tam olarak nerede bu ağaç bilen varmı acaba? Gidip görmek isterim
    0
    0
    Yanıtla