SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Durum Bu Kadar Ciddi.."

0
Güncellendi - 2021-02-28 22:59:36
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Ahtapot gibi Türkiye’nin her yerine yayılan market zincirleri, vücuda yayılan kanser hücreleri gibi küçük esnaf ve sanatkarı bitirme noktasına getirmiştir. Kimse unutmasın; sokakta esnafın lambası sönerse devletinde lambası sönük kalır. Durum bu kadar ciddi.” dedi.

-“Avrupa Birliğindeki kurallar Türkiye’de de uygulansın”

Keskin yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’de yıllardır perakende ticareti plansız, yasasız, kuralsız ve kontrolsüz bir şekilde yürütülüyor. Haksız rekabet ve yasa boşluğundan yararlanan AVM’ler ve market zincirleri, küçük sermayeli Anadolu esnaf ve sanatkarını bitirme noktasına getirmiştir. Bir market zinciri, nerede iki bakkal, bir manav, bir kasap gördüğü zaman şube açma rahatlığını artık yaşamamalı. Hükümetimiz tarafından Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde bir çalışma olduğu bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan küçük esnaf ve sanatkarı AVM ve zincir marketlere karşı koruyacak düzenlemelerin yasalaşarak biran önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Avrupa Birliğinde uygulanan kuralların aynısı Türkiye'de de uygulanmalı. AVM ve büyük marketler Cumartesi günü öğle saatinden Pazartesi mesai saatine kadar kapalı kalmalı. Esnafımız bu uygulama ile nefes alacaktır” dedi.

-“Sokakta esnafın lambası sönerse devletinde lambası sönük kalır”

Keskin açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bir il ve ilçeye nüfusun yoğunluğuna göre de market zinciri açılmalı. Marketler için zorunlu imar planlaması ve proje şartı getirilmeli. Marketler şehir trafiğini etkilememeli. Otoparkı olmayan, yangın tahliye çıkışları, depo giriş ve çıkışı bulunmayan marketlere izin verilmemeli. AVM’ler kesinlikle şehir dışına çıkarılmalı. AVM’lerin ve market zincirlerinin, 3 harflilerin, gittikleri illere hiçbir faydası yoktur, sadece çöplerini illerimize bırakıyorlar, paraları toplayıp götürüyorlar, istihdama da önemli bir katkısı yoktur. Ahtapot gibi Türkiye’nin her yerine yayılan market zincirleri, vücuda yayılan kanser hücreleri gibi küçük esnaf ve sanatkarı bitirme noktasına getirmiştir. Kimse unutmasın; sokakta esnafın lambası sönerse devletinde lambası sönük kalır. Durum bu kadar ciddi.”

-Normalleşme için esnaf Cumhurbaşkanı'ndan müjde bekliyor

Keskin, “1 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısından esnaf ve sanatkarlar camiasının normalleşme beklentileri ve iş yerlerinin açılmasına yönelik müjdeler bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bütün dal ve iş kollarının açılmasını bekliyoruz. Bu virüsün sadece esnafın yaymadığı ortadadır. Esnafında kurallara uyacağına yürekten inanıyorum. Artık esnafımız son noktaya geldi. Esnafımızın nefes almasını zamanı gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan müjde bekliyoruz.” diye konuştu.

Keskin, okulların açılması nedeniyle kırtasiyeci esnaflar için Cumartesi-Pazar günleri izin verilmesini istediklerini de kaydederek, “Esnafı kapatacaksın, esnafın sattığı ürünleri AVM ve marketler de sattıracaksın. Böyle bir şey olamaz. Kırtasiyeci şarküteri malzemesi satamıyor, ama marketler kırtasiye ürünü satıyor. Oto malzemecisi gıda reyonu açamıyor, ama marketlerde otomobil malzemesi satılıyor. Esnafın ayakta kalabilmesi için bazı meslek grupları için marketlere satış sınırlandırılması da getirilmeli.” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Esnaf (3 yıl önce)
    Servet yukarda üç beş kişide toplandı alttaki ler iş göremez hale geldi burdan bakmak lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Küçük esnafın fiyat politikası, müşteri ilişkileri standardı, şeffaflığı, güvenilirliği, iade prosedürleri, sürekli kaliteli hizmet hedefi, ürün güvenilirlik garantisi yoktur. Olsaydı zaten o zincir marketler iş yapamazdı. Oysa tüm bu nitelikler 3 harflilerde vardır. Onlar yasaklansın halk bize muhtaç kalsın demek esnaflığın hangi kitabında yazıyor? Emin olun 3 harfli dedikleri yasaklansa enflasyon 2 katı daha fazla artardı, küçük esnaf büyük büyük fiyatlar çeker, enflasyon katlanırdı. Şimdi vatandaş hem 3 harflilerin rekabeti sayesinde ekonomik mal temin ediyor hem de ister fakir olsun ister zengin, insan gibi muamele görüyor. Küçük esnaf adamına göre muamele eder... Başkan istihdam demiş, Türkiye geneli 3 harflilerde çalışan insan sayısı Malatya merkez nüfusundan fazla, bu mu az katkı? Esnaf yanındakini uzun saatler, sigortasız, iş güvencesiz, sosyal haksız sömürüyor, çok örneğini gördük. Bu mu istihdama katkı? Bu düpedüz büyük sermaye yerine küçük sermayeye arka çık demektir ama toplum menfaati yoktur. Esnaf 3 harflilerle rekabet edemiyor, edemez çünkü 3 harfli 10. 000 şubesine 100'er adet mal sipariş eder, esnafın rüyasında göremeyeceği fiyattan o malı rafına dizer. Küçük sermaye sahibi esnafsa o kadar indirimli mal alamaz, bayi veya bilemedin ditribütörden alır, üstüne kendine mecbur kalan halk var diye vicdanına göre fiyat çeker. Başkan bunu da izah etsin, beceremeyen esnaf da kapatsın gitsin 3 harflilerde kasiyerlik yapsın. Bu kadar basit. Esnaf çağa ayak uydursa, çalışmayı göze alsa yine iş yapar, yapan da yapıyor zaten ama çoğu beceremiyor. Tek öğrendikleri parayı basıp malı dükkana dizip müşteri beklemek. Beklemeye devam öyleyse, ağlamak yok er meydanında...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sade malatyalı (3 yıl önce)Has Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Bulunduğun konuma göre konuşuyorsun devlet memurusun memnunsun üretici esnaf olmadığın için bilmeden konuşuyorsun elindeki maaş kartını devlet elinden alsın çık piyasaya gör bakalım para nasıl kazanılıyor, yerini bir başkasına bırak gel hodri meydan,devlet memurluğu da ölene kadar olmamalı en fazla yedi yıl yedi yılda bir değişmeli oh ne rahat hafta sonu tatil yıllık bir aya yakın izinler gidersin kahvaltısını evde yapmamış beyefendiyi bekle kahvaltısını yapsın mesaide okey oynasın vatandaşı azarlasın ,kredi çeksin araba ev alsın parayı bol bol harcasın ondan sonra üç harflileri istesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rekabet ortamı kalkarsa Kartel oluşur. Maalesef oraya doğru gidiyoruz. Üç harflilerin piyasaya tamamen hakim olduğunda aralarında anlaşıp piyasaya yüksek fiyat çekmeyeceklerinin garantisi var mı? Geleceğimizi karartmayalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (3 yıl önce)
    Vallahi sayın başkanım ülkemizin iki yüzü var bir yüzüne bakıyorum müreffeh yaşam koşulları iyi bir kesim var ,ne kadar iyi diyecekken,ülkemizin diğer yüzünün olduğu insanlarimizla karşılaşıyorum yokluk,sefalet, işsizlik diz boyu , kısacası rahmetli Özal'ın orta direği yok olmuş özellikle bu durumda belediye,valilik,kaymakamlık ve hayırseverlerin yardimlari,aile içi yardımlaşma bizi ayakta tutuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Market gıda işi yapsın ,defter kalem yorgan battaniye ayakkabı züccaciye satmamalı, yerel küçük esnaf küresel sermayeye karşı korunmalı, bu işlerle iştigal eden küçük esnaf desteklenmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Halk nerede ucuz ise ordan alışveriş yapıyor. Neden aynı ürüne fazla versin ki? Ayrıca faturası olduğu halde "Gardaş ben değiştirmem, satılan mal geri alınmaz, İstediğin yere şikayet et!" gibi cümlelere de muhattap olmuyor. Serbest piyasa ekonomisi. Isteyen istediği yerden alır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatura kesen kac esnef varki.mubarekler vergiden muaf sanki.fatura istersen de dovecek gibi bakiyorlar suratina.sonrada a101 ve bim i elestiriyorlar.bim ve a101 1 sise su satsa faturasini kesiyor.esnaf ettigini cekiyor.durumlari da kotu degil ayrica.vatandasin sirtina yukluyorlar en ufak zammi.eskisi kadar kazanmiyorlar belki ondan sikayetciler
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Başkanım senin düşündüğün küçük esnaf ölümüne AKP'yi savunuyor.Kendi düşen ağlamaz ?
    0
    0
    Yanıtla