SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sultansuyu'nun 7 Aylık Yıkım Projesini Hâlâ Anlamaya Çalışıyormuş

0
Güncellendi - 2021-03-12 04:55:23
Sultansuyu'nun 7 Aylık Yıkım Projesini Hâlâ Anlamaya Çalışıyormuş
A- A+ PAYLAŞ

SORULUNCA "İHALENİN DERHAL İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR?" DEDİ.. Malatya tarımını korumak, geliştirmek ve ileriye taşımakla sorumlu olan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan; Malatya’nın en nitelikli tarım topraklarını barındıran ve şehir ekonomisi bakımından son derece kârlı bir kamu işletmesi olan Sultansuyu Harası’nda yürütülen yıkım ve özelleştirme sürecine dair bugüne değin tek kelime konuşmayarak, yıkım ve özelleştirme sürecine ‘sessizlikle’ destek verirken, dün ER TV’de katıldığı bir programda, konuyla ilgili soruya verdiği cevapta; henüz, “Konuyu anlamaya çalıştığını” söyledi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Gazeteci Hülya Kaya’nın ER TV’de hazırlayıp sunduğu ‘Güne Bakış’ programında, fikri takip niteliğindeki sorularını devam ettirmesi üzerine, nihayetinde, özelleştirme ihalesinin bir acilen iptal edilmesi gerektiğini söyledi.  Özcan, “Kamuoyu bu noktaya gelmişken bu kadar tartışma varken bu ihalenin acilen iptal edilmesi gerekiyor. Eğer bu mümkün görünmüyorsa bu ihaleyi alan firmanın bu ihaleden çekilmesi gerekiyor” dedi.

Ramazan Özcan, ihalenin iptal edilmesiyle birlikte, ihaleyi alan şirkete yakın olduğu iddia edilen siyasilerin de rahatlayacağını söyledi.

7 aydır anlamamış, detaylı çalışmaya girecekmiş…

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 11 Mart Perşembe günü Gazeteci Hülya Kaya’nın sunduğu ‘Hülya Kaya ile Güne Bakış’ programına katıldı.

Programda, Gazeteci Hülya Kaya, Ramazan Özcan’a; Sultansuyu Harası’nda Eylül ayında başlatılan yıkım ve Hara arazisinin bütün varlıklarıyla, parsel parsel, kamuoyunda yerel siyasilere yakın olduğu ileri sürülen özel şirketlere satılmasının yolunu açan kiralama ihalesine ilişkin, bugüne değin neden suskun kaldıklarını sordu.

Ramazan Özcan, Hülya Kaya’nın söz konusu sorusunu cevaplandırmak yerine, tam olarak ne anlama geldiği belli olmayan cümleler kurdu.

Hülya Kaya’nın “Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın ile ESOB Başkanı Şevket Keskin’den başka kimse Sultansuyu’ndaki özelleştirme ve yıkıma karşı ses çıkarmadı. Yıkıma ve özelleştirmeye operasyonuna sessiz kalan kurumlar arasında sizin başkanı olduğunuz Malatya Ticaret Borsası da var. Malatya kamuoyu, ‘ortada bir yıkım süreci var ve atanmışlarımız, seçilmişlerimiz, STK’larımız Sultansuyu konusunda sessiz kaldı’ diyor. Sahi siz bugüne kadar Malatya’nın Osmanlı’dan miras bu büyük değerinin yok edilme sürecine neden sessiz kaldınız?” şeklindeki sorusuna Ramazan Özcan, uzun süre lafı dolaştırdıktan sonra şu sözlerle cevap vermeye çalıştı:

“Şimdi tabi arsa pahalı kıymetli ya, yer çok kıymetli. Ben hep diyorum. Bazen Türkiye ile ilgili bir cümle kullan dedikleri zaman ‘bu ülke yüz yıldır niye terörle mücadele ediyor, arsası pahalı olduğu için. Oturduğumuz yer pahalı bir coğrafya.  Dört tarafı denizlerle çevrili, kıymetli bir yer. Şimdi uzun zamandır bu yani, Sultansuyu ile ilgili bir tartışma var. Bu tartışma ne ile başladı? Bu tartışma depreme dayanıklı olmayan ve böyle bir rapor tahsis edilmiş binaların yıkım kararı ile başladı. Bu yıkım kararının altında bu bölgenin geçmişte de bir özelleştirilmesi ile ilgili bir tartışma yaşanmıştı. Sonra tabi bir süre sonra burası rafa kalktı. Şimdi bura yeniden acaba özelleştirilmeye mi çalışılıyor? Yani bu alanda başka planlama ile zarara uğratılıyormuş gibi gösterilip de böyle o noktaya mı götürülüyor diye bir tartışma var. O, deprem, dayanıklı binaların tartışmalarından sonra burada belli bir bölümün kiraya, 5 yıl süre ile bir firmaya kiraya verildiğini bu kiralamanın ve giren firma ile ilgili bir takım tartışma var. Kamuoyunda herkes benimle ilgili şunu bilir. Ben biraz dinlerim önce. Bir beklerim, takip ederim bakarım.  Burada endişe ve kaygı duyan arkadaşlarımızın Şevket Keskin ve İhsan Akın'ın kaygılarını anlıyorum. Onların kamuoyunu yanlış bilgilendirmek, yanlış yönlendirmek gibi bir hedeflerinin olduğunu da düşünmüyorum. Onlar burada böyle bir problemin olduğunu ifade ettiler kamuoyuna…”

Kendi suskunluğunu unuttu, “Tarım Bakanlığı’nın bir açıklama borcu var” dedi

Sultansuyu Harası’nın tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binalarının yıkımının gerçekleştirilmesine ve özelleştirme sürecinin bir hayli ilerlemesine rağmen, Gazeteci Hülya Kaya’nın programda sorduğu soruya kadar, başkanı olduğu kurumu doğrudan ilgilendiren konu hakkında sessiz ve seyirci kalan Ramazan Özcan, asıl muhatabın Tarım ve Orman Bakanlığı ile TİGEM Genel Müdürlüğü olduğunu ve onların konuşması gerektiğini savunarak, “Şimdi tabi burada asıl konunun muhataplarının gerek Tarım Bakanlığı, Tarım Bakanı Yardımcısı, TİGEM Genel Müdürü’nün özellikle kamuoyuna şu anda bir açıklama borcu var” dedi.

“Ortada bu kadar tartışma varken endişe ve kaygı varken kimsenin ve özellikle muhataplarının sessiz kalması çok manidar olur” diyen Özcan, ihaleyi alan firmanın Malatyalı bazı siyasi kişilerle ilişkilendirilmesini hatırlatarak, “Malatyalı bir firmanın bu ihaleyi almış olması veya firma sahiplerinin başkaları ile ilişkilendiriliyor olması kamuoyunda bir takım soru işaretlerine sebep oluyor. Bu acilen siyasi otoritenin de, siyasi muhataplarının da bu konuyla ilgili kamuoyunu sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi, teknik açıdan da konunun muhataplarının kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“İşletme Müdürüne, ‘kamuoyundaki algının buranın zarar ettirildiği’ olduğunu söyledik

Malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi’nin konuya ilişkin haberleri üzerine isim vermeden Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü (Mustafa Kasap) ile görüştüğünü açıklayan Ramazan Özcan, İşletme Müdürü’nün, özelleştirme bağlamındaki uzun vadeli, 55 dönüm arazi üzerindeki tüm sosyal tesislerin arazi ile birlikte kiraya verilmesinin gerekçesini sorduğunu belirtti.

Ramazan Özcan; Hülya Kaya’nın “Sultansuyu Müdürü orada bir zarar edildiği için mi özelleştirildiğini söyledi?” şeklindeki sorusunu, “Kurum müdürümüz bize böyle bir şey ifade etmedi ama biz kamuoyunda algının, buranın zarar ettiğini ve bu zarara istinaden böyle bir karar verildiğini, burayı karlılığa dönüştürecek özel sektöre verip…” diye cevapladı.

“Kamuoyu bu noktaya gelmişken ihalenin derhal iptal edilmesi gerekiyor”

“Peki, siz Sultansuyu İşletme Müdürü’nün bu açıklamasıyla ikna oldunuz mu?” yolundaki soruya karşılık Ramazan Özcan, “Hayır ikna olmadım. Bu yüzden, kamuoyu bu noktaya gelmişken bu kadar tartışma varken bu ihalenin acilen iptal edilmesi gerekiyor. Eğer bu mümkün görünmüyorsa bu ihaleyi alan firmanın bu ihaleden çekilmesi gerekiyor. Bu tartışmaların bitmesi için yapılması gereken bu. Çünkü Malatya bundan zarar görüyor. Siyasetçilerimiz de kamuoyunda zor durumda bırakacak bir konu. Tarım Bakanlığı da, TİGEM Genel Müdürlüğü’nün de bu konuya el atacağını düşünüyorum.  Bu kaygıları ve endişeleri giderecek tek hamle buranın ihalesinin derhal iptal edilmesi gerekiyor” şeklindeki cevabıyla, özelleştirme ihalesinin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

“Gider o bölgede de yatarız” dedi ama…

Sultansuyu Harası’na yönelik özelleştirme operasyonunda, asıl meselenin, ihalede usulsüzlük değil, ihalenin bizzat kendisi olduğunu ve hiçbir surette Sultansuyu’nun devlet kurumu olmaktan çıkarılmaması ve varlıkları ile arazilerinin özel şirketlere peşkeş çekilmemesi olduğunu gözden kaçıran Ramazan Özcan, “Biz burada herhangi bir usulsüzlük, herhangi bir aymazlık görürsek teknik açıdan da muhakkak daha detaylı bir çalışmaya gireceğiz, planlı bir çalışma veya burayı geleceğe dönük olarak başka planlara alet edilecek bir şey görürsek,  sesimizi yükseltmeyi bırakın, gider o bölgede de yatarız” dedi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Nuri (3 yıl önce)
    Malatya içi boşaltılmış, Sahipsiz bir il oldu.Aslında şehirde olan biten ne varsa bundan böyle direkt cimere yazacağım.Çünkü milletvekillerinin ve şehirdeki yöneticilerin Malatyadan haberi yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan Öztan (3 yıl önce)
    Malatyamızın değerleri bir bir elden gidiyor.Sizler uyumaya devam edin.Sultansuyu harası verimli topraklar üzerinde kurulu belli ki bazılarının gözü buralarda harayı yok edip başka yere taşırlarsa bu arazilerde gözü olanlara gün doğar ve imara açarlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • DİLAVER GÜR (3 yıl önce)
    Atı alanlar Üsküdarı geçmiş Beyefendi hala uyanamamış..Daha anlamaya çalışıyormuş.sahipsiz Malatyam seni kimler yönetiyor. Bu kadarına da pes doğrusu..tek kelime ile yazıklar olsun..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Peygamber efendimiz haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.diye buyurmuştur.Maalesef STK temsilcileri hiçbir siyasi yönü olmayan kuruluşlardır fakat bu teşkilatlar oy deposu olarak görülmekte iktidar bu yönde baskı yapmaktadır.Bundan dolayı bu kurumların temsilcileri koltuk kaygılarından dolayı halkın menfaatine olan şeyleri görmezlikten gelmektedirler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (3 yıl önce)
    Hepsi aynı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bek (3 yıl önce)
    Herkesin bir önceliği vardır. herkesin her şeyi cebine kadardır.Sultansuyu değil Malatya tümden kalksa kimsenin umurunda olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan (3 yıl önce)
    ağlanacak halimize gülüyoruz artık yazık çok yazık yıkım başlamış halen anlamaya çalışıyormuş madem anlayamıyorsanız bu kurumları işgal etmeyin yada hakkıyla çıkın malatya değerleri için korkmadan açıklamanızı yapın Şevket keskin ve ihsan akın gibi bir kaç adam daha olsa burası bu hale gelmezdi bu saatten sonra çıkıp ta malatyanın değerleri falan demesin kimse. Çünkü herkes kendi çıkarları derdinde malatya kimsenin umrunda değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Bizde sultansuyu haramiz varken neden HIPODROM un elaziga yapıldığıni anlamaya calisiyoruz ?
    0
    0
    Yanıtla
  • GÖKTÜRK (3 yıl önce)
    sayın ramazan özcan bulunduğu makam ve siyasi istikbalini düşündüğü için gevelemiş.oysa kendiside biliyor ki eleştiride bulunsa incinir incitirler
    0
    0
    Yanıtla
  • erdal (3 yıl önce)
    Pardon.. derler borsa başkanına Şevket başkan 4 ay önce herkesi duyarlı olmaya çağırdı. Vekilleri sizleri.. bizzat okudum yani.. neyi anlamaya çalışıyorsunuz .. kayısı yemekten herhalde şekeriniz çıktı.. az korkmayın dik durun ya.
    0
    0
    Yanıtla
  • eren (3 yıl önce)
    allah aşkına ne bekliyosunuz bu arkadaştan ne biliyorki ne söyleye malatyalı kendini acınacak hale düşürmüş yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • kağan öztürk (3 yıl önce)
    Yav he he
    0
    0
    Yanıtla
  • Akçadağlılar. (3 yıl önce)
    Vay be. Şu memlekette bak herkes sus pus ne oldu bizim değerlerimize duyarlılığımıza adam borsa Başkanı aradan 7 ay geçmiş sağır sultan duymuş herkesin haberi olmuş bizim başkan yeni uyanmış uykuda konuyu araştıracakmış, ilgilenecekmiş, gerekeni yapacakmış, falan mış filanmış mış mış muş muş yazık lisanslı depo ile ilgili neredeyse her hafta bir haberi çıkan bütün siyasilerin elinde tutup depoda doğru dürüst poz verecek kayısı bile yokken ayarlayıp siyasiler ile sürekli poz veren başkanım bir de Akçadağlılar için Malatyalılar için haramın önünde yıkılmadan önce talan edilmeye özelleştirme işine girilmeden önce sultan suyu harası binalarının önünde yada sürekli açıklama yaptığın binanda bir açıklama yapabilirdin bu ülkenin buraların başına ne geliyorsa sizin gibi cak cak cek cek mış mış muş muş cuların yüzünde cesaret buluyorlar ve öz değerlerimizi bitiriyorlar Sayın başkan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vekiller atını dönderiyor 20 senedir bu şehirde. Birinden açıklama duydunuz mu? Bu şehrin herseyini sattılar çevre illere yıllardır. Kimsenin sesi çıkmadı. Şimdi Tarım Bakanlığı'nı ilgilendiren bir konuyla ilgili kayısı borsası başkanı suçlanıyor. Neymiş haberi yokmuş. Herkesin haberi var tabiki. İyi de adamı neden ilgilendirsin ki bu konu. STK larin vekiller varken sesi çıksa ne olur ki. Düne kadar rekorlar kıran şeker fabrikamız Malatya halkı ses çıkarmasaydi kapanacaktı. Şimdi vekiller gidip fabrikada bu sene de rekor kırdık diye boy boy resim çektiriyorlar. Kime neyin hesabını soracağını iyi bilmeli insanlar. Ne Ticaret borsasını, ne Ticaret sanayi odasini ilgilendirmez bu konu. Tek ilgilendiren kurum Tarım Bakanlığıdir. Sultansuyu yıllardır rekorlar kıran bir nokta iken kimlere peşkeş çekilip, para yedirilecek onun hesabı sorulsun öncelikle.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Sayın Ramazan Özcan hala konuyu anlamaya çalışıyormuş. Yıkım başlamış iken daha neyi anlayacaksınız. Yıkılıp yok edildikten sonra anlasanız ne olacak. Bu sizin Malatya nın bir sivil toplum örgütü yöneticisi olarak konuya ne kadar ilgisizliğinizi veya hangi taraftaa olduğunuzu gösterir. Burada şu konu akıldan çıkarılmamalıdır. Kişilerin değil, Malatya nın menfaatleri öncelikli olmalıdır. Müteahhitleirn değil halkın menfaatleri öcelikli olmalıdır. ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇTİKTEN SONRA ANLASANIZ NE OLACAK.
    0
    0
    Yanıtla