SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sultansuyu'nda 'Deprem Hasarı'nı Gösteremediler, Tarihi Bina Yerine Bu Enkazı Fotoğraflattılar!

0
Güncellendi - 2021-03-13 03:01:51
Sultansuyu'nda 'Deprem Hasarı'nı Gösteremediler, Tarihi Bina Yerine Bu Enkazı Fotoğraflattılar!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya halkına ait 27 bin dönümlük son derece nitelikli tarım arazisi üzerinde kurulu olan ve dünyaca ünlü Arap tayı yetiştiriciliğinin yanı sıra, süt sığırcılığı faaliyeti, boğa ve at spermi satışı ile çeşitli tarım ürünlerinin üretiminden devletin kasasına her yıl milyonlarca lira gelir akıtan Sultansuyu Harası’nın, birkaç özel şirkete peşkeş çekilmesini amaçladığı ileri sürülen ve Eylül ayında başlatılan yıkım – özelleştirme sürecinde, Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nden gerçekleri perdelemeye yönelik yeni bir algı operasyonu geldi.

Depremden aylar sonra, ‘sipariş’le deprem ağır hasarlı raporu alınarak, yıkım süreci başlatılan, ancak bu raporla ilgili eleştiriler ve raporun gerçek dışı olduğu yolundaki haberlere rağmen, süreçte sessiz kalan, binanın depremden ağır hasar gördüğüne dair tek görüntü ve görsel paylaşamayan hara yöneticileri, yıkımdan sonra, tarihi binaların yok edilişini gizlemek için, yıkımına hiç kimsenin karşı çıkmadığı özelliksiz lojmanlara ait enkazı görüntülettirerek, algı operasyonuna girişti.

MHP Milletvekili Fendoğlu’nu aldatmışlardı

Sürecin ilk günlerinde yıkıma şiddetle karşı çıkan, ancak kısa süre içinde bir anda sessizliğe gömülen MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, TBMM’de yıkımı eleştiren konuşmasından hemen sonra Sultansuyu Harası’na giderek, yıkımına karar verilen tarihi binaları bizzat görmek istemişti.

Sultansuyu İşletmesi Müdürü Mustafa Kasap, bu ziyaret sırasında, Mehmet Fendoğlu’na yıkımına karar verilen ve önceki gün yıktırılan tarihi binaları göstermek yerine, Fendoğlu’nu aldatarak, zaten harap ve metruk haldeki iki-üç betonarme binayı göstermiş, bu metruk binalarda doğal kullanımdan kaynaklı yıpranmaları ‘deprem hasarı’ diye, Fendoğlu’na göstermişti.

Mehmet Fendoğlu, Sultansuyu Harası Yönetimi’nin kendisini aldatmaya yönelik bu tutumunun malatyahaber.com tarafından ortaya çıkarılmasına rağmen sessizliğini ve Malatya’nın bu büyük değerine ait en önemli unsurların yok edilmesine yönelik operasyona tepkisizliğini ısrarla sürdürmüştü.

Bir aldatma girişimi daha! Yıktırılan tarihi binaları gizlemek için özelliksiz lojman enkazlarını servis ettirdiler

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Mustafa Kasap, bu defa da yaptığı yıkımdan sonra, yok ettiği tarihi binaları gizlemek için, yıkımına hiç kimsenin itiraz etmediği köhne ve özelliksiz birkaç lojmanın enkaz fotoğraflarını servis ettirdi.

Osmanlıdan Cumhuriyet dönemine miras kalan Sultansuyu Harası, erken Cumhuriyet döneminin en özgün mimari örneklerini oluşturan ve 24 Ocak 2020 depreminden 10 ay sonra depremden etkilendigi “fark edilen” binalarının yıktırılması kararı sonrasında, içinde yerel siyasilerin ve kent yöneticilerinin olduğu ileri sürülen bir operasyonla parsel parsel birkaç özel şirkete satılma sürecine sokulmuştu.

Sultansuyu Harası’nın doğal dokusunun ve silüetinin en önemli unsurları olan, tarihi taş binalar, parayla hazırlatılan sipariş bir raporla ağır hasarlı olarak gösterilmiş, Malatya’nın uluslararası üne sahip bu mekânının en önemli unsurları, AKP Malatya Milletvekilleri ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın bilinçli bir tercihle sessiz ve seyirci kalması sonrasında, Elazığlı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin talimatı ile önceki gün yıkılmıştı.

Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Mustafa Kasap, tarihi binaların yıktırılması sonrası oluşabilecek kamuoyu tepkisini önlemek ve tarihi binaların yok edildiğini gizlemek amacıyla, yıkımına hiç kimsenin karşı olmadığı, özelliksiz ve ekonomik ömrünü tamamlamış lojman binalarının enkazını, servis ettirerek, ikinci bir algı operasyonu girişiminde bulundu.

Servis ettirilen yıkım ve enkaz fotoğraflarında, Sultansuyu’nun yok edilen tarihi ve kültürünü barındıran özellikli taş binalara ait herhangi bir görüntü bulunmazken, fotoğraflar eşliğinde,  basından kimsenin girmesine izin verilmeyen haraya sokulan muhabire yazdırılan haberde, yıkılan binaların tarihi özelliğinin bulunmadığı, ayrıca 55 dönümlük arazi üzerindeki tüm sosyal tesislerin bir şirkete uzun vadeli olarak kiralanması da savunuldu.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

FOTOĞRAF: İhlas Haber Ajansı Muhabiri Hasan Eryılmaz imzasıyla servise konulan 'Sultansuyu Harası'nda depremde hasar gören binanın yıkımına başlandı' başlıklı haberin aynı muhabir tarafından çekilen fotoğrafları

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • kerim (3 yıl önce)
    akp yapar herkes bakar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Milletvekillerine soruyorum? Malatyayı saglik ussu konumuna getirdik diyorsunuz Şehir Hastanesi elaziga yapılıyor... Malatyayi ulasim ussu haline getirdik diyorsunuz... yepyeni sivil havalimanı elaziga yapılıyor... Malatyayi yht getircez diyorsunuz... hızlı tren proje de dahi yok... olan da yazihan dan ayrilip elaziga gidiyor... Malatya da yaris ati yetiştiriliyor sultansuyu hara bizde diyorsunuz... Hipodrom elaziga yapiliyor... hara yida yikiyorsunuz... Malatya da ulasim agi super yol kopru yaptik diyorsunuz... Çevreyolu dahi yok... kömürhan köprüsüne bakin beylerderesine bakin hizmet ortada... siz kendinizi cokmu uyanik saniyorsunuz yoksa bu halki aptal mi görüyorsunuz merak ediyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ. (3 yıl önce)

    Yazık oluyor ,Malatyamıza ,Kendi değerlerimize sahip çıkamıyoruz çok yazık.

    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (3 yıl önce)
    Bu haramileri bir türlü doyurmadık MALATYA halkının en nadide kurumunu da peşkeşe kurban gitti
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bu yıkımın, yok etmenin, talanın ve rantın arkasında kimlerin olduğu gün gibi ortaya çıktı. Bu siyasiler ve yöneticiler yarın oy için kapınızı çaldığında suratlarına bu yıkımları, yok etmeleri, rant müteahhitlerini tek tek sorun. Koca Malatya yı 3-5 müteahhit nasıl peşkeş çektiklerini sorun. Malatya nın değil müteahhitlerin hakkını neden aradıklarını sorun. Çevre yolunun neden yapılmadığını, bölge müdürlüklerinin komşu ile neden taşındığını, şehir hastanesinin neden Malatya nın elinden alınarak komşu ile verildiğini, neden at yarış hipodromunun Malatya ya yapılmadığını, neden Malatya nın hızlı tren güzergahına dahil edilmedğini sorun. O kadar soracak şey varki buraya yazmakla bitmez. VEKILLERE MALATYA NIN HAKKINI NEDEN GASBEDİLDİĞİNİ SORUN. VEKİLLERE VE BLD BAŞKANLARINA MALATYA YA NEDEN İHANET EDİLDİĞİNİ SORUN.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ. (3 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna

    Helal olsun size ,Gerçek Malatyalılık böyle olur,yüreğinize sağlık, bende aynı görüşteyim.

    0
    0
    Yanıtla
  • Bek (3 yıl önce)
    İnsan aldanmak isterse aldanır.vicdani rahatlatmak çok kolay
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Bu yazılanlar ve anlatılanlar bilerek ve tasarlayarak suç işlemek olmuyormu. Zira gerçek dışı belge düzenlenmiş, yetkililere yanlış bilgi ve belge verilmiş, hukukî olmayan bazı iş ve işlemler yapılmış. C. Savcıları re'sen harekete geçemezmi? Veya bu kamu görevlileri hakkında idari işlem yapılamazmı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Nazım (3 yıl önce)
    Bunları yapanlar kendilerine "muhafazakâr" diyor. Şimdiye kadar neyi muhafaza ettiler. Yıktılar, sattılar, peşkeş çektiler.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan Öztan (3 yıl önce)
    Sultansuyu Tarım İşletmesinde bir fırıldaklar dönüyor.Başta Milletvekilleri olmak üzere Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin sessiz kalması hayra alamet değil.Belli ki büyük baskı altındalar.Tarım işletmesindeki tarihi binalar sapasağlam olmasına rağmen yıktırılması akla bazı şüpheler getiriyor.Yoksa Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü ilimizde kurulmuş iken bir kararla iptal edilip komşu bir ile verildiği gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (3 yıl önce)
    Yazıklar olsun sectiklerimize iki tane bürokratla baş edemediler güzelim memlekete ve değerlerimize sahip çıkamadılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • haci (3 yıl önce)
    Kimsenin kimseyi aldattigi filan yok! Al gülüm ver gülüm! Herkes biliyor ama devekusu misali kafalar kuma gömülü!Yenimi uyandiniz sultansuyu peskes cekilirken? Sümerbank arazisi? Tekel? Satilmadik yer kalmadi ama hala seciyorsunuz! Hic kusura bakmayin ama aglamak icin cok gec kaldiniz! Gecmis olsun!
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (3 yıl önce)
    Bu yıkım işlemi göstermiştir ki AKP Malatya Milletvekilleri ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan kendi akılları ile karar verecek yeterlilikte değiller. MHP Milletvekili de buna dahildir. Zerre kadar Malatya sevgileri olsaydı. Zerre kadar Malatya Milletvekili olsalardı Zerre kadar Malatya B:Belediye başkanı olduğunun farkında olsaydı. Bu ihanet yıkımına sessiz kalmazlardı. Hepsine yazıklar olsun  Gün ola harman ola inşallah bir gün hesap günü onlara da gelir.

     Bu, hesap günü için size vadolunandır. (38/Sâd 53)

     Çünkü onlar hesaba çekileceklerini ummuyorlardı. (78/Nebe 27)

     O, kolay olan bir sorguyla hesaba çekilecektir. (84/İnşikâk 8)

     O gün, (bazı) yüzler korku ve zillet içindedir. (88/Ğaşiye 2)

     O gün, (bazı) yüzler korku ve zillet içindedir. (88/Ğaşiye 2)

    0
    0
    Yanıtla
  • Akçadağlılar. (3 yıl önce)
    Şu yalan ömürde geçiçi bir makamda geçici olan bir hayatta neyin peşindesiniz? vebali bilen, liyakat sahibi; idareci, yönetici, siyasetçi, kurum ve kuruluş temsilcileri STK lar iş başında olmazsa, olacağı bu; önce konuş sonra nerede yapmışlar benim haberim yok, ben araştıracağım, bakacağım, konuşacağım, döneceğim, öğreneceğim, takipde kalacağım. ğım ğım mış mış muş muş cek cek cak cak vah vah memleketim. Malatya yam sana yazık oldu, sahipsiz Malatyam. sahipsiz Akçadağım, Allah sonumuzu hayır etsin inşallah, ne diyeyim inkar, yalan, çıkar ilişkisi, menfaat bağlantıları, alt ıslaklığı, abdest şüpesi olunca, dün dünde kaldı azizim, bügün bügüne gel diyen. maddiyatçılar, kişisel menfaati için; kurum aşındıranlar, hiçbirinize hiçbir yer baki değil kimler geldi kimler geçti bu alemde sanamı baki kalacak sandın, Allah için değerlerimize sahip çıkalım herkes sorumluluğunu bilsin.
    0
    0
    Yanıtla