SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ayağa Kaldırılması Gerekiyordu"

A- A+ PAYLAŞ

KİLİSE RESTORASYONUNDA SONA DOĞRU.. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan ve uzun yıllardır kendi haline terk edilen Taşhoron Kilisesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Tarihi ve kültürel mirasları, evrensel değerler haline getiren Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya’da bulunan yapıları gelecek nesillere taşımak için çalışmalarını sürdürüyor. Malatya’da uzun yıllardır atıl durumda bulunan Taşhoron Kilisesi’nde restorasyon çalışmalarına 2020 yılının Mayıs ayında başlayan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda restorasyonun sonuna geldi. Taşhoron Kilisesi’nde yapılan çalışmaların 2020 Mayıs ayında başladığını ve 2021 Mayıs ayında çalışmaların tamamlanacağını söyleyen Kültür Varlıkları ve Projeler Şube Müdürü Gökçek Poyraz, Mayıs ayından sonra dekorasyonu ve tefrişi ile ilgili işlemlere devam edileceğini belirtti.

Taşhoron Kilisesinin daha önce restorasyon çalışma sürecinin yapıldığını ancak yarım kaldığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay, “Taşhoron Kilisesi’nin daha önce restorasyon çalışmaları başlamıştı ama mahkemelik bir süreç yaşanmış ve yarım kalmıştı. Bizler mahkeme sürecinin tamamlanması, projenin yeniden çizilmesi ve ihale sürecinin yeniden başlatılma çalışmalarını yaptık. 2020 yılının Mayıs ayında başladığımız çalışmaları 2021 yılı Mayıs ayında tamamlayarak Taşhoron Kilisesi’ni açmış olacağız” dedi.

Taşhoron Kilisesinin tekrardan aslına uygun bir şekilde yapılmasından dolayı memnun olduklarını dile getiren Malatyalı Ermeni vatandaşlardan Serdar Boyacı ise, “Malatyalı bir Ermeni vatandaş olarak uzun yıllardan buyana harabe bir şekilde şehir merkezinde Taşhoron veya Surp Yerrortutyun Kilisesi’nin restorasyonunun başlamasında emeği geçen ve bu konuda hiçbir özveriden sakınmayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kültürel miras ve inanç değerleri açısından Taşhoron Kilisesinin tekrardan ayağa kaldırılmasının önemli olduğunu söyleyen Başkan Gürkan, “ Taşhoron Kilisesi yıllardır kendi haline terk edilmiş ve metruk bir haldeydi. Özellikle tarihi ve kültürel mirasımızın korunması noktasında şimdiye kadar olduğu gibi Taşhoron Kilisesi’nin de kültür mirasımız olarak ve inanç değerleri açısından da ayağa kaldırılması gerekiyordu. Bu anlamda yapılan restorasyon projeleri kapsamı içerisinde Sivas Koruma Kurulu’nda gerekli işlemler yapılıp onaylandıktan sonra ihale süreci başladı. İhale süreci geçtiğimiz yıl Mayıs ayında başlamıştı. Bir yıl içerisinde restorasyon çalışmalarını tamamlayarak çevre düzeniyle birlikte kilise restorasyonu da tamamlanmış olacak. Ermeni vatandaşlarımızın da kiliseye gelip kilisenin restorasyon süreci içerisinde yapılan işleri yakinen takip ediyorlar ve onların görüş ve düşüncelerini de alıyoruz. Yaşlılar varsa onların kilise ile ilgili daha önceki duymuş olduğu hatıralar varsa buraya nakşedilmesi noktasında neler yapılabilir konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Taşhoron Kilisesi’nin aslına uygun bir şekilde restorasyonunun yapılıp halkımızın hizmetine sunmak noktasında gayretlerimiz devam ediyor. Çalışmaları yapan ilgili müellif firmaya ve teknik arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Murat (3 yıl önce)
    başkan onudami ben yaptım diyor. Dünyada ilk, gezegende tek ifadesi eksik bu sefer))))
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayrettin (3 yıl önce)
    Eski eserlerimizi onarmak güzel de, burasının hangi amaçla kullanılacağını kimse söylemiyor. Eğer burası tekrar kilise olacaksa cemaatinin olması lazım. Cemaati yoksa İstanbuldaki Kariye Camiinde olduğu gibi gibi, burası da camiye çevrilebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar Boyacı (3 yıl önce)Hayrettin isimli kullanıcı yorumuna
    Hayrettin bey Malatyada yaşayan ve bu Klise yi kullanmayı bekleyen Ermeni ve Süryani cemaat var siz rahat olun yapılan işler boşuna gitmez
    0
    0
    Yanıtla
  • Banazili (3 yıl önce)
    Sultansuyu ne olacak selahattin başkan seçildin geldin kasa da 20 bin tl para var dedin milyona yaptirdiklari ihaleyi 100 bin tl ye yaptirdik dedin ne oldu senin de sesin çıkmaz oldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim (3 yıl önce)
    Ramazana yetiştirseler bari
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)Selim isimli kullanıcı yorumuna
    ???
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Sehire su ana kadar 1 tane proje getiremeyen zihniyet anca cicek bocek eski yapi tadilatlari kovalasin ne tramvay var ne tekeferik ne fark yaratacak bir proje!!! Milletin de pek bir tepkisi yok memnun musunuz Selahattin baskandan
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Sayın Selahattin Gürkan Sultansuyunu neden ayağa kaldırmıyorsunuz? Elazığlı bakan yardımcısı, Elazığlı Sultansuyu tigem müdür yardımcısı meydan okuyor Malatyalılara. YIKACAĞIM BURAYI diyor. Neden bu konuda sesiniz çıkmıyor. NEDEN MALATYA NIN HAKKINI SAVUNMUYORSUNUZ? Neden bu konuda sus pus oldunuz? Kimlerin çıkarı var burada? Kimlerin rantı var burada? Adam Elazığdan gelmiş tigemde meydan okuyor Malatyalılara. Bu mu Malatya ya sahip çıkışınız?
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (3 yıl önce)
    sultansuyuna neden susuyorsunuz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaynarcalı (3 yıl önce)
    Gürkan, Taşhoron Kilisesi yıllardır kendi haline terk edilmiş diyor. Bu dogru değil. Genel Sekreter yardımcısı Latif Okyay ise açıklamasında "Taşhoron Kilisesi’nin daha önce restorasyon çalışmaları başlamıştı ama mahkemelik bir süreç yaşanmış ve yarım kalmıştı." demiş. Çok dogru. Bu konuda malatyahaber de daha önce haber yapmıştı. ( https://malatyahaber.com/haber/niye-kaderine-terkedildi/ ) Hatta sadece belediye, kamu değil bizim mahallede (Kaynarca) Cami derneğimiz dahi Kilisenin restorasyon işlerini yapmaya talip olmuştu.Yine malatyahaber bunu da haberleştirmişti. Babam da bu işe ön ayak olanlardan biriydi. ( https://malatyahaber.com/haber/kiliseyi-onarmak-istiyoruz/ ) Diyeceğim kimin emeği geçtiyse sağolsun, ama sanki kimse düşünmemiş, etmemiş gibi acıklama yapmak dogru değil. Mahkeme süreci olmasaydı orası 10 defa bitmişti. Bu arada ben camları beğenmedim. Tarihi dokuyla örtüşmemiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (3 yıl önce)
    Bir de pvc cam yapsaydınız bari. Eski Malatyadaki surların trajikomik restorasyonunu hatırlattı. Restorasyondan anladığınız bu mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Pala (3 yıl önce)
    Yeni. Cami 1.5 senedir bitmedi
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman (3 yıl önce)
    Başkanım Aşağı şeherdeki Ulu Caminin halini gördükçe içim sızlıyı. Mübarek Ramazan geldi, hala ne olacaği belli değil. Yeni Cami sehrin göbeğinde boynu bükük duruyu. Birazda oralarnan ilgilensen iyi olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Turhan Benli (3 yıl önce)Süleyman isimli kullanıcı yorumuna
    Belediye ile ne alakası var
    0
    0
    Yanıtla
  • Bek (3 yıl önce)
    Ulucami yede bir el atsanız
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeni Camiye de el atsanız
    0
    0
    Yanıtla