SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İnönü'de Arguvan Müzik Kültürü Merkezi

0
Güncellendi - 2021-03-17 10:06:27
İnönü'de Arguvan Müzik Kültürü Merkezi
A- A+ PAYLAŞ

 İnönü Üniversitesi bünyesinde, Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Gelecekte kurulması öngörülen Arguvan Müzik Kültürü Meslek Yüksekokulu’nun da bir bakıma altyapısını oluşturacak nitelikteki Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Yönetmeliği de Resmi Gazete’de yayımlandı.

Arguvan türkülerinin içerik ve biçim açısından özüne uygun olarak yaşatılması yolunda akademik çalışma

Söz konusu Yönetmelikte, Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin; başta, Arguvan müzik kültürünün oluşmasında etkili olan türküleri ve deyişleri, özüne ve otantik yapısına uygun, bilimsel yöntemlerle derleyip koruyarak, gelecek kuşaklara kaynak olarak aktarmayı amaçladığı belirtilerek, “Arguvan türkü kültürünü oluşturan temel etken ve etmenleri araştırmak, eserlerin kaybolmaması için bu kültürü bilimsel anlamda desteklemek, ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmak” yolunda faaliyet yürütüleceği kaydedildi.

Arguvan türküleri hakkında çalışan lisans ve lisansüstü öğrencilere destek 

Akademisyenlerin, lisans ve lisansüstü programlarında okuyan öğrencilerin saha eğitimi faaliyetleri, gezi programları ve araştırma faaliyetlerini organize etmeyi de amaçladığı belirtilen Yönetmelikte; Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, Arguvan yöresine ait türkü kültürünü akademik düzeyde araştıracağı, bu konuda eserler hazırlayacağı ve Arguvan türküleri ile ilişikli olarak, Arguvan müzik kültürüne ilham kaynağı olan sosyo-kültürel yapıyı yerinde inceleyeceği ifade edildi.

Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’nde merkezin faaliyet alanları sıralanırken, bu bağlamda Arguvan türkülerinin özüne uygun biçimde yaşatılması, yayılması, tanıtılması ve bilimsel bir çerçevede incelenmesi için çok sayıda faaliyet yürütüleceği belirtildi.

Arguvan türküleri için festival, sempozyum, konferans ve kongreler yapılacak

Yönetmeliğe göre; Arguvan türküleri ve müzik kültürü ile ilişkili yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarla ortak çalışmalar ve işbirliği yapılması, Merkezin faaliyet alanını oluşturan konularda festival, konferans, panel, seminer, sempozyum, kongre ve benzeri bilimsel ve kültürel etkinlikler hayata geçirilecek.

Yerel ve ulusal kitle iletişim araçlarında Arguvan türküleri ile ilgili programlar düzenlemesine katkıda bulunmak ve danışmanlık hizmeti vermeyi de hedefleyen İnönü Üniversitesi Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Arguvan ve civarı türküleri ve kültürü ile ilgili bülten, dergi, kitap gibi süreli yayın etkinlikleri de yürütecek.

Arguvan yöresinin müzik kültürü ile ilgili yurt içi ve yurt dışı projeler yapmak veya yapılan projelere ortak olmak gibi faaliyetlere imza atacak olan İnönü Üniversitesi Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, Arguvan müzik kültürüne dair işitsel, görsel, etnografik materyal toplamak, arşivlemek, notalamak ve müzik repertuarını tarz, fonetik ve teknik olarak aslına uygun icra edilmesini sağlamak konusunda çalışmalar yapacağı belirtildi.

Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi ayrıca, Türkiye’nin diğer yörelerine ait türkü kültürü ile benzer başkaca kültürlerin araştırmasını yapmak, Arguvan yöresiyle ortak yönlerini ve farklılıklarını tespit etmek için bölgesel saha çalışmaları yapacak.

Arguvan Türkü Geceleri Malatya halkından büyük takdir almıştı

Prof. Dr. Cemil Çelik’in Rektörlük döneminde (2009-2016) Arguvan Türkü Geceleri başlıklı bir etkinlik düzenlenmeye başlanmıştı. İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve öğretim elemanlarının sahneye koyduğu bu geceler, Malatya halkından büyük ilgi görmüş ve Arguvan türkü geceleri geleneksel hale getirilmişti.

Prof. Dr. Kızılay, Arguvan Müzik Kültürü MYO kurulmasına, sıcak bakıyor

Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş’ın girişimleri ile Arguvan’da, Arguvan Müzik Kültürü Meslek Yüksekokulu kurulması için bir dizi çalışma başlatılmış, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da bu çalışmaları desteklediğini, imkânların elvermesi, uygun planlanmanın yapılması ve Yükseköğretim Kurulu’nun da onay vermesi halinde Arguvan Müzik Kültürü Meslek Yüksekokulu’nun kurulabilmesi için çalışma başlatılabileceğini açıklamıştı.

Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanan Arguvan Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, kurulması planlanan Arguvan Müzik Kültürü Meslek Yüksekokulu’nun altyapısını oluşturmak açısından büyük önem taşıyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • M.Bahadır ALTAŞ (3 yıl önce)
    Malatya ve Arguvan adına atılmış çok güzel bir adım umarım amacına uygun bir merkez olarak hayata geçer ve dünya markası olmayı hak eden Arguvan Türkülerimiz gerçek değerini bulur. Yaklaşık 4 yıl önce bu konuda yazdığım ve gerçekleşmesini arzu ettiğim bir konun gerçekleşmesi adına emeği geçenlere teşekkür ederim. https://malatyahaber.com/haber/turkulerin-gozyaslari-ve-de-malatyadaki-iptal/
    0
    0
    Yanıtla