SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bir de Sulama Birlikleri Sorunu Eklendi"

0
Güncellendi - 2021-03-22 20:30:55
A- A+ PAYLAŞ

"AKP BUNU DA YANLIŞ ANLADI.." CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’nın en önemli sorunlarının başında sulama geldiğini belirterek, “Su sorunlarına sulama birliği sorunları eklendi.Çözüm için kurulan birlikler üreticinin kabusu haline geldi”dedi.

Ağbaba yaptığı açıklamada; “Malatya tarım kenti. Çok önemli ürünler yetişiyor. Ancak yaz ayları gelince üreticinin her derdine ilave bir dert daha ekleniyor, sulama. Milletvekili olduğum günden beri hem mecliste hem de değişik platformlarda sulama sorununu gündeme getiriyorum. Kanalizasyonla sulama ayıbını haykırıyorum. Yıllardır devam eden sulama sorunlarına bir de Sulama Birlikleri sorunu eklendi. Aslında birlikler seçilmişler tarafından yönetildiğinde de ciddi krizler yaşanıyordu. Ancak bu sorunlara şimdi bir de atanmışlar tarafından ‘borç bitirme hırsı’ eklendi. Biz ‘sulama birlikleriyle ilgili çarpıklıklar düzeltisin’ dedik, AKP her şeyi yanlış anladığı gibi bunu da yanlış anlayıp,2018 yılında birlikleri DSİ’ye devretti. Başlarına DSİ’de çalışan mühendisler getirildi. Birliklerde seçilmiş başkanlar varken olan sulama ücreti, mühendisler atandıktan sonra bazı yerlerde 1,5 bazı yerlerde 2 kat arttı” İfadelerini kullandı.

“Sorun sadece sulama ücretlerinin artması değil” diyen Ağbaba, “Battalgazi ve Derme Sulama birlikleri 31 Aralık 2020’de 1 yıllık borç vadesi dolan üreticileri 15-20 gün sonra icraya verdi. 200-300 Liralık borçlar için bile icra kağıdı gönderildi. Gelen tepkiler üzerine lütfedip avukat ücreti ödenmemesi kararlaştırıldı. Çiftçi kendi bahçesine 40-50 bin lira para vererek su kuyusu açtırıyor, elektrik parasını kendisi ödüyor. İşte sulama birlikleri bu kuyulardan para istiyor. Kendi emeğinle, kendi paranla kuyu açtıracaksın, üstüne bir de sulama birliğine her yıl para ödeyeceksin." dedi.

Birliklerin birleştirilmesinin de ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Ağbaba, “En çok şikayet gelen yerlerin başında Yazıhan geliyor. Yazıhanlı üreticiler dertli. Yazıhan Sulama Birliği’nin 2018 öncesi 1 kuruş borcu yokken ve kasasında da parası varken şimdi çok yüksek miktarda borcu var. Battalgazi Sulama Birliği’nin ise  kötü yönetimden kaynaklı 10 milyon liraya yakın borcu vardı. Yazıhan ve Battalgazi Sulama Birliklerini birleştirildi. Battalgazi’nin borcunu Yazıhan’a da ödettirdiler. Yazıhan çiftçisinin suçu ne? Madem birleştiriyorsun Battalgazi Sulama Birliği’nin SSK-Maliye borçlarını silseydiniz. Bu borçları üreticinin üzerine neden yıkıyorsunuz? İşini iyi yapan birlik kötü yapan birlik tarafından cezalandırılıyor. Birleşme sonrası çiftçilerin su ödemeleri arttı. Sistemli çalışan birlikler  de bu uygulamadan rahatsız .Bu şartlarda nasıl  iş yapsın, nasıl kanal açsın, boru döşesinler? Hem üreticiler hem birlikler çıkmaz içinde. Bu soruna mutlaka çözüm bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Çiftçi mehmet (3 yıl önce)
    Ya kimi kime şikayet edecen.birlige beyanname verilmemiş diye ceza kesiyorlar salma su ile sulanması gereken bahçeler başkaları tarafından arık ları keyfî kapatan ları su saka sına söylüyorsun ilgilenmiyorlar gecikme faizi ceza olmayan kuruyan sulama kuyularına su faturaları kesmelerine hangi birini yazayım böyle gelmiş böylede gidiyor insanlarımızda bu zihniyet olduktan sonra
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 yıl önce)
    Sayın ağbaba daha öncede size yazdım icra müdürlüğü atgv araçları ticari taksinin 10 TL ye gittiği yere 75 TL ye gidiyor ve buda borçlunun hesabına ekleniyor. Başka araçla icraya gidilmesine müsaade edilmiyor. Yazık günahtır. Aynı apartmanda 2 ev düşünün 150 TL veriliyor. Bu vebaldir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Admin (3 yıl önce)
    Bunada alışırız sıkıntı olmaz bence
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhtar (3 yıl önce)
    Bu konu gerçekten çiftçi için çok önemli bir konu. Ben Battal Gazi sulama birliği sorumluluk bölgesinde çiftçilik yapıyorum. Bu bölgede A.B.C kanalı diye üç adet kanal buranın sulama ihtiyacını karşılıyor. A kanalı Şahnahan kanalı B kanalı tohmada elektirikle motor pompala atılan suyla hizmet veriyor dekar fiyatı yüksek C kanalıda tohmada suyunu alıyor ama kendi akış cazibesiyle hizmet veriyor ve dekar ücreti düşük . Benim bahçem bu C kanalının tam bitişiğinde bahçeme fiskiye döşemişim ve suyumu bu C kanalında traktöre pompa takarak üstüne üstlük yıllık on binlira da mazot parası vererek sulamamı yapıyorum bana C kanalından değil B kanalindaki fiyatı yüksek olan kanaldan sulama ücreti yazıyorlar itirazda bulun dum dedim Bunu düzeltin beni götürüp icraya verdiler, gidip icraya parayı ödedim, kısacası benden kullanmadığım suyun bedelini icra yoluyla tahsil ettiler. Çok yazık benim gibi bir sürü çiftçi bu sorunu yaşıyor çiftçi şamar oğlanına döndü , çiftçi sahipsiz hiç bir birliği yok hakını savunan yok ziraat odaları var o da çiftçinin sırtında bir kambur sadece çiftçiden harcırah alıp çiftçinin emeğini sömürmeden başka bir işe yaramıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Berâyâ (3 yıl önce)
    Derme Sulama Birliği hakkaniyetli davranmıyor. Bazı arazi sahipleri sulama kanalları kullanmadıkları söyleyerek kayıtlarını birlikten sildirdiler fakat kanaldan su sulamaya devam ediyorlar üstelik ücret ödeyenlerden daha çok su kullanıyorlar. Bazıları da bahçesini kuyusuyla suladığını söyleyerek sadece yarı ücretini ödüyor oysa bahçesinin tamamını kanaldan gelen suyla suluyor. Birlik sahada aktif değil, kimin suyu kullanıp kullanmadığını, kullananın ne kadar kullandığını bilmiyor.Bilmediği gibi seneler boyu düzgünce ücretini ödemiş, hakkıyla arazisini yazdırmış kişileri icraya verdiler.Bir an önce bu yanlışlardan dönülüp kapalı sisteme geçilmeli ve herkesten kullandığı kadar suyun parası alınmalıdır. Böylece hem bir damla suyun bile önemli olduğu şu dönemde israfın önüne geçilmiş olur hem de herkesten hakkı kadar ücret toplanmış olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (3 yıl önce)
    Kuyularda kullanılan elektrik geçen yola kadar çiftçinin ödeyebileceği fiyatlarda idi.Geçen yol tarımsal sulamada kullanılan elektriğe %100 ün üzerinde zam geldi.Suyu bahçesine elektrik enerjisi kullanarak getiren çiftçiler elektrik giderini ödemekte zorlanıyorlar.Kayısını olmadığı yıllarda elektrik giderini karşılayamazlar ya icralık olacaklar yada kayısı ağaçları kuruyacak. Önceleri tarımsal sulamada kullanılan enerji indirimli idi.Yetkililer kısa zamanda buna çözüm getirmelidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Selçuk Işleyen (3 yıl önce)
    Ben Darende den yazıyorum bizde de sorunlar var bahçelerimiz sulama kanalının altında olmasına rağmen proje dışı diyerek bizden 2 katı fazla para alıyorlar proje içi yerler dönümünü 60 tl den sularken biz 120 tl den suluyoruz bu nasıl adalet lütfen buna bir çözüm bulunsun
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (3 yıl önce)
    Bahçenden hiç bir gelirin olmasa da, su birlikleri ödenmeyen sulama parasını icraya verip alıyor. Bu adalet mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim44 (3 yıl önce)
    Çok doğru konuşuyor derme sulama Birliği bu konuda bizi çok mağdur ediyor. Kuyumla sulama yapıyorum elektrik parası ödüyorum. Birlik diyor banada ödeme yapacaksın bunlarda Allah korkusu yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sondaj suyunu kullananlardan ücret alınması Cumhurbaşkanlığı kararı ve resmi gazetede yayınlanmış. Ancak Derme Sulama Birliği sondaj suyunun da ücrete tabi olduğu konusunda çiftçiyi bilgilendirmeden direkt icraya vermiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Vallahi doğru demiş sayın vekil.tebrikler.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)mlx isimli kullanıcı yorumuna
    mlx, yanlız doğru söyleyeni bu memlekette kimse sevmez. Bence yanlış yapmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet yazılanların hepsi doğru. Bende bu durumu yaşadım. Birgün baktım merkezde oturduğum eve icra kağıdı geldi eşimin adına sulama birliğinden eşimin babasından kalan bahçesinden biz zaten hiç gidip gelmiyoruz hiçbir getirisi yok ağaçlar kurumuş bize 550 tl su bircu yazmışlar .hadi ödüyelim dadik bize 1100tl borç çıktı bune dedik avukat parası.itirazda bulunduk kabul etmediler biz buparayı emekli maaşımdan zornan ödedik.duyrulur.
    0
    0
    Yanıtla