SON DAKİKA
SON DEPREMLER

30 Yıllığına Aldılar, Sonunda 'Rant' İhalesi Açtılar!..

0
Güncellendi - 2021-04-02 07:28:08
30 Yıllığına Aldılar, Sonunda 'Rant' İhalesi Açtılar!..
A- A+ PAYLAŞ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN U DÖNÜŞÜ.. ESKİ YİMPAŞ YERİNİ 29,5 YILLIĞINA DEVİR İÇİN İHALE DÜZENLENDİ.. Malatya Büyükşehir Belediyesi; mülkiyeti Hazine'ye ait olan, ancak irtifak hakları (kullanım hakkı - yararlanma hakkı) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 30 yıllığına kendisine devredilen, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın da, "Gençlik merkezi, kütüphane, halkın ücretsiz yararlanacağı kültürel ve sosyal tesisler" inşa edileceğini açıkladığı, YİMPAŞ AVM ve Otel inşaatının bulunduğu araziyi; üzerinde, "ticari tesisler yapılmak üzere" 29,5 yıllığına kiraya vermek amacıyla bir ihale düzenlediğini duyurdu.

Söz konusu ihale ilanına göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, kullanım haklarını, kamu yararına kullanılmak üzere Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği 17 bin metrekarelik YİMPAŞ arazisi, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın, açıkladığı kullanım amacının tersine, ticari tesisler inşa edilmek üzere, “30 ayı yapım, 27 yılı işletme olmak üzere toplam 29 yıl 6 ay süre ile yatırım  ve işletme hakkı (kullanım hakkı)”, özel sektöre kiralanacak.

Gürkan, “Kültürel ve sosyal tesisler yapılacak” dedi ama..

İhale ilanına göre, yaklaşık 30 yıl için özel sektöre kiralanacak 17 bin metrekarelik YİMPAŞ arazisi ve üzerindeki yapıların, 1 milyon 585 bin TL muhammen bedelle, 8 Nisan 2021 tarihinde ihaleye çıkarılacak.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, göreve geldikten sonra, uzun yıllar atıl vaziyette bulunan YİMPAŞ AVM ve Otel inşaatının üzerinde yerleştiği 17 bin metrekarelik taşınmazın, Malatya halkına hizmet vermek amacıyla, "kültürel ve sosyal mekanlar" inşa edilmek üzere Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi için bir dizi girişimde bulunmuş, bu girişimlerin sonucunda, söz konusu taşınmaz ve üzerindeki binaların kullanım hakları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmişti. 

"Malatya’nın çıkarlarına ne uyarsa orayı o şekilde değerlendireceğiz” demişti

Başkan Selahattin Gürkan, 8 Haziran 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, söz konusu taşınmazların henüz Belediye'ye devredilmediğini, ancak devredilmesi halinde, 17 bin metrekarelik taşınmazı ve üzerindekileri "En hayırlı biçimde değerlendireceklerini" belirterek, "Binayı aldığımız takdirde ne olarak kullanacağımıza karar vermedik. Onun da araştırmasını yapacağız. Malatya’nın çıkarlarına ne uyarsa orayı o şekilde değerlendireceğiz" demişti.

Ekim 2020’de, ‘kütüphane, kültürel ve sosyal tesis” vaadi..

Gürkan, 17 bin metrekarelik YİMPAŞ arazisinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanım haklarının Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinden sonra ise, Ekim 2020’de bağlayıcı bir açıklama yaparak, YİMPAŞ arazisi üzerinde, Malatya halkına ücretsiz hizmet sunmak üzere, başta kütüphane olmak üzere kültürel tesisler, özellikle genlere yönelik sosyal tesisler ve işletmeler kurulacağını söylemişti.

Gürkan, YİMPAŞ’ın Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesinden sonra yayınladığı sosyal medya mesajlarında da, “Yıllardır atıl vaziyette bulunan Yimpaş binası Büyükşehir Belediyemiz uhdesine geçmiştir. Pek yakında bu alan hemşehrilerimizin istifadesine en güzel şekilde sunulacaktır” vaadinde bulunmuştu.

Derin çelişki!

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın, üzerinde kamu yararına kültürel ve sosyal tesisler yapılacağını açıkladığı 17 bin metrekarelik YİMPAŞ arazisi ve yapılarının özel sektöre 30 yıllığına ve sadece 1 milyon 585 bin TL muhammen bedelle kiraya verilmesi için ihaleye çıkarılması, vaad edilenle – yapılan arasında derin ve ciddi bir çelişki olarak değerlendiriliyor.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

FOTO: YİMPAŞ binası ve konumu

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

35 yorum yapılmış

  • Nurettin (1 yıl önce)
    Allah in hesabı şaşmaz bizim hakkimizi peşkeş çekenler zinhar perişan ve sürüm sürüm sürünür inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • BANAZILI (2 yıl önce)
    selahattin başkan diğer seçimde bağımsız girde alacağın oyu gör ....
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (2 yıl önce)
    hiç şaşırmadım...
    0
    0
    Yanıtla
  • Aak (2 yıl önce)
    Bu binalarda biterse korkarım sırada okul binaları olacak. Bir bir okul binalarına çökecekler. Herkes kendine, kendi olmazsa çevresine çalışıyor. Çevreside dolaylı olarak kendisi oluyor. Bir ilin değerleri ve mal varlığı böyle yangından mal kaçırır gibi yağmalanmamalıdır. Hele bunu yapan belediyeler hiç olmamalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • bayram (2 yıl önce)
    Malatyanın doğusu ölü halde her tesisi şeker fabrika alanına sıkıştırdılar yazık lar olsun selahattin başkan sözde pütüreli ama doğuya hiç bir yatırım yok şehri rezil perişan ettiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Bir işinizi de RANT için değil HALK için yapın.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (2 yıl önce)
    çok çok uzun zaman önce yazmıştım burada bu tesis için 1- Battalgazi Devlet Hastanesi Yapılabilirdi. 2- Battalgazi Belediye Başkanlığı Yapılabilirdi. ve daha birçok alternatif üretilebilirdi. ama ne oldu R.A.N.T. yine işin içine girdi. belirttiğim tesisler inşa edilmiş olsa yeni bir merkez olarak yatırımların o bölgede önü açılırdı. maalesef malatya'ya hizmet değil ihanet her daim birinci sırada.
    0
    0
    Yanıtla
  • Önder44 (2 yıl önce)
    Kim oraya gidip kitap okuyacak, ders çalışacak, okullarda ödüllü ve okuma saatleri ile zorla kitap okutuyoruz. Mevcut kütüphane ile sosyal tesislere giden yok. Yıllardır boş olarak duruyor ticari işletme olarak kullanılsın. Yüzlerce kişiye ekmek kapısı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sizin kim gidecek oraya zihniyetiniz yüzünden Malatya iki alana sıkıştı kaldı. O bölgede en az 10 okul var, üniversitede aynı güzergahta. okula ve üniversiteye nasıl gidiyorlarsa öyle de giderler. Altı esenlik market, üstü kütüphane ve etütü merkezi olmalıdır. Millet bahçesinin içine beton yapmaktansa kütüphane buraya yapılmalıdır hem sessiz hem okullar burada hem de hazır bina.
    0
    0
    Yanıtla
  • MEHMET DEMİR (2 yıl önce)Önder44 isimli kullanıcı yorumuna
    gidin inönü üniversitesinin kütüphanesine tıklım tıklım pandemi dönemi dışında. herkes oraya gidiyor neden şehir içinde kütüphane yok. o yüzden yandaşlık yapayım derken memlekete saygısızlık etmeyin. şehrin en büyük eksiği modern bir kütüphane. malatyada son yıllarda bağımlılık bu kadar artmış iken eğitim seviyesi bu kadar düşmüş iken ne demek ticari işletme olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet haklısın kiraya versin millete ekmek kapısı olsun ama dükkan kirası parasına onca yer verilirmi??????? Kışla caddesinde 15 m2 dükkanın yıllık kirası 1.5 milyon... Bunun adı kiraya vermek değildir, ama göreceksiniz verecekler. Öyle şart şurt koyacaklar ihaleye kimse de giremeyecek. Seneye de kimin aklında kalır ki....
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (2 yıl önce)
    Tek kelime ile "REZALET" Batan geminin malları gibi haraç mezat beytülmalı yandaşlarına satıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • murtaza (2 yıl önce)
    hani acıbadem hastanesi olacaktı..:)))
    0
    0
    Yanıtla
  • Tecdeli (2 yıl önce)
    Benim Selahattin Başkana güvenim kalmadı. Neden diyecek olursanız aldığımız aile terbiyesi ve kültürümüz bizlere devleti hep baba olarak tanıttı. Yine aynı terbiye ve kültür bize yanımızda calışanları kendi ailemiz gibi görmeyi, onları koruyup kollamayı öğretti. Büyükşehir Devletin (yani devlet babamızın) pandemi sürecinde özel sektörün yaşadığı sıkıntılara kısmi destek icin baslattığı kisa çalışma ödeneğini kendi personeline (yani evlatlarına, kardeşlerine) uygulayarak tam zamanlı çalışan personeli yarı zamanlı çalışmış gösterdi. Böylelikle hem devlet babanın iyi niyetini suistimal ettiler hemde evlatlarının emeğini, alın terini hiçe saydılar. Maaşlarını, yemek paralarıni eksik yatırdılar. Aynı anlayışın bugün yaptıkları bundan farksız ve hiç şaşırmıyorum. Devlet babalık yapıyor, evladım al şu atıl tesisleri şehre kazandır, milletimize sosyal, kulturel, sportif tesisler yap diyor. Evlat ise babanın bu iyi niyetini suistimal ederek, kendisine verilen imkanları milletin hizmetine sunmak yerine hayırlı bir evladın asla yapmayacağı bir şekilde özel sektöre vererek kendine yakışanı yapıyor. Ve burda yazıyorum, orası OTEL yapılacak. Minareye kılıf aranıyordu, o da bulundu.
    0
    0
    Yanıtla
  • memleket sevdalısı (2 yıl önce)
    Gürkan, “Kültürel ve sosyal tesisler yapılacak” dedi sonuç hep farklı oluyor!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı (2 yıl önce)
    Yimpaş binasının Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli olarak kullanılması düşünebilir.Tabi Malatya'da bunu hayata geçirebilecek kimse var mı orası meçhul. En son Mimarlar Odası binada incelemede bulunmuştu. O incelemenin sonucunda ne çıktı merak ediyoruz. Sultansuyunda yapılan incelemeyi aratmaz inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Beyler batan geminin mallari kaçırmayın elde kalmasın kamunun elinde satila satila bir şey kalmadı bu kadar mirası bize bırakan Cumhuriyeti kuran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hepsini saygı ve minnetle anıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • zom (2 yıl önce)
    sosyal tesis yapılsa ne olacak ticari işletme olursa yüzlerce hatta binlerce kişi ekmek kapısı olacak sizde çarşı grubu gibi her şeye karşısınız
    0
    0
    Yanıtla
  • 1.5 milyon iyi paraymış.. belediye fahri kayahanda 1 daire alabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    1,5 milyona dersaneler dükkan kiralıyor. Yimpaş kimin umrunda, alacaklar belli kimse hiçbirşey de yapamaz. Oturup izleyin seneye herkes unutur gider. Benim payıma düşenin hesabını mahşerde sorarım, başkada elimden bişey gelmez. Bide haram zıkkım olsun. .
    0
    0
    Yanıtla
  • sezgin (2 yıl önce)
    Sizde heşeyin altında bişe arıyorsunuz ! Bu kadar zalım olmayın .farz edin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı na devredilecekmiş ! Bu vakıf bize dinimizi öğretecek...Bi seferde bişeeee olmaz.!!!.siz çok fenasınız canım...!!!!! Nasıl olsa yurdum insanı sevdi bu işleri !!! Alışkanlık yapıyor !!!!
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    Arkadaşlar belediyeden nemalananlar vardır herhalde, onlara da para lazım, lütfen. Bu ihaleler yapılmazsa büyük, en büyük, daha büyüğü olmayan sayın malatyalı, en malatyalı, öz be öz malatyalı başkanımız ödemeleri nasıl yapacak? AKP böyle işte, vatandaşa verir talkını kendileri yutar salkımı, pardon yimpaşı :) Satmak ve paraların hesabını vermemek konusunda bir dünya markası oldular. Bu arada, Selahattin Başkan'ın en başkan, en harika başkan olduğunu söylemiş miydim?
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (2 yıl önce)
    Bizde cek cak yok. Yaptık bitti ama duyuracak zamanımız yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Delibattalgazi (2 yıl önce)
    Biz bunların hangi entegrasyon zihniyeti ile çalıştığını biliyoruz. Amma gücümüz sözümüz ile yetmiyor. Olan yine MALATYA mıza oluyor. Muhtemelen de minyatür anlamda dediklerini yapar, yine bildiğinden şaşmazlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • BAŞARAMAYAN (2 yıl önce)
    Güler hanım öncelikle böyle bir haberi yakaladığınız için sizi tekrar ayakta alkışlıyorum. Ben de bu ilanı 3 gün önce gördüm, bunu haber yapsa yapsa malatyahaber yapar dedim. Hatta sitenizde bir mail adresinizi bulamadım, bulsaydım size mail atacaktım. Benim dikkatimi çeken bir nokta da şu oldu ki, Malatya Büyükşehir Belediyesi 28.10.2020 tarihinde pazarlık usulü (davetiye usulü) bir ihale ile (ihale kayıt numarası : 2020/575850) 11.641.000 TL yaklaşık maliyetli YİMPAŞ binası güçlendirme ve tadilat işi ihalesini 10.974.000 TL'ye MESTON firmasına %5,7 tenzilat ile verilmiş.   Benim sorularım şu; 1-) Her şeyden önce Büyükşehir Belediyesi neden açık ihale usulü ile ihale yapmaktansa belli firmalara davetiye gönderip davetiye usulü ile ihale yapıyor.   2-) Büyükşehir Belediyesine ait olan ESENLİK VE MESTON gibi firmalar bu ihaleleri aldıktan sonra alt yüklenici olarak bu işleri hangi firmalara veriyorlar.   3-) 6 ay önce başlanan güçlendirme ve tadilat için MESTON şirketine ne kadar ödeme yapıldı.   4-) Bu irtifak hakkı ihalesi için 6 ay önce yaptıkları ihaleyi feshettiler mi?   5-) Malatya Büyükşehir Belediyesi gibi büyük bir kurumun neden böyle bir planlama hatası yaptığını merak ediyoruz.   Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    28 Ekim 2020 de “ESKİ YİMPAŞ BİNASI 1. ETAP TADİLAT VE GÜÇLENDİRME YAPIMI” diye pazarlıkla ihaleye çıkıldı, ihaleyi Meston 11 Milyona almıştı ve sözleşme imzalamıştı. Ne oldu yani o ihale iptal edilip yeniden bu şekilde mi çıkılmış. Mestonun bu sözleşme için yatırdığı mecburi paraların(damga vergileri, kik payları) hesabını kim verecek peki. Demek ki bu iş kimseye o şekilde yaren olmadı ki bu şekle çevirdiler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fehmi (2 yıl önce)
    Selahatyin Başkan hani her fırsatta benim en büyük projem sosyal entegrasyon diyor ya. Biz anlayamıyoruz başkanı. Başkan özel sektörle kamuyu entegre ediyor. Maksat yarenlerin boynu bükük kalmasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü44 (2 yıl önce)
    Bence başkanın kapasitesi ve toplumsal fayda niyetinin test edildiği muhteşem bir imtihan... Bakalım böyle bir alanı toplumsal faydayı gözeterek nasıl tasarlayacak? Türkiye’de İlklerin ve teklerin başkanı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (2 yıl önce)
    Malatya Haber e ve Güler Hazar hanımfendiye, kamunun yani milletin, memlketin hak ve hukukunu koruyan haberlere jmza attıkları için bir Malatyalı olarak teşekkür ediyorum. Bu haberleri yapabilmek için kimseyle göbek bağınızın olmaması gerekir, 2 reklama, 2 hediyeye, 2 gülücüğe, 2 baskı, matbaa işi altında ranta ve hatta bazen hatırlı (!) kişilerin arabuluculuklarına, yapmayın, etmeyin, biraz da görmeyin demelerine kapı kapatmanız gerekir. Komşunun camına taş atıyorsanız evinizin camdan olmaması gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerim (2 yıl önce)
    Sultansuyu gibi burayıda aynı şirket alır demedi demeyin. Gerçi malum iki firma (adları veriliyor) var, fark etmiyor ikisi de veya yan bir sürü firmaları vardır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Buraya yazayım dursun. Selahattin Gürkan Yimpaş binasına kutuphane ve sosyal tesis yapacak ama. Bir oda kadar kutuphane olacak. Bir çocuk oyun grubu olacak. Belki küçük bir yeşil alan da olacak. Sadece göstermelik. Bak sözümüzde durduk diyecek. Battalgazideyken Trafik Park yaptim dedi. Halbuki Kafe olarak vermisti. Ama adı Trafik parktı. Halbuki yanıbaşında yeşilyurt belediyesi servisle bölgedeki bütün çocuklara trafik eğitimi verdi. Malatya bunu hak etmiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    yimpaş miletin parasını buraya gömdü,kim alırsa alsın elinde kalır.20 yıl önce iyi bir yapı olabilirdi.bugün ticari yapılaşma içerisinde hantal bir yapıdır.sadece alt katı magaza olur.diğer katlar zarar oluşturur.orada o bina olmasa yeri daha değerli olurdu.belediye baktı zarara girecek elden çıkarmaya çalışıyor.çünkü bu binayı dahi işletmek belediyeye yıllık en az 10 milyon tl maliyet çıkarır.girişimci burayı ancak bedavaya yakın bir fiyata kiralayabilir.artık çok katlı iş merkezlerinin ticari hayatta yeri yok.cadde avm işletme maliyeti olarak daha avantajlıdır.park avm tek tabanca olduğundan şimdilik yoluna devam ediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • BAŞARAMAYAN YAREN (2 yıl önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    O binalar zaten yıkılacak.İhale, şehrin göbeğindeki 17 bin M2 arazi için yapılıyor. 17 bin M2 arazi 1,5 milyon TL'ye veriliyor yani, bedavaya 30 yıllık kiralama yapılacak. 30 yıllık kiralama ne demek, "o arazi senindir artık demek, sıfırdan otel, sıfırdan AVM mi yaparsın ne yaparsan yap... Devletin malı deniz.." demektir.... Bu ihale ile şu anlaşıldı: Selahattin Gürkan, 2 yıl boyunca o arazinin Belediyeye devredilmesi mücadelesini Malatya halkı için yapmamış. "Velev ki tanıyorum" dediği, yakınındaki şirketler için yapmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    selahattin gürkan başkanının maşallahı var. adam ne söylemişse yerine getirir. hele heleTV kanallarına ve radyolara çıkıp reklamını hayatta yapmaz. 3. km asvalt döküp 30 km asvalt dökdük demez.. yapmadıklarını yaptık diye mümkün değil söylemez.. küçücük projeyi devasa proje diye hayatta göstermez. ahmet münir erkal.. mehmet yaşar çerçi ve ahmet çakır sizler malatyaya harika hizmet ettiğinizi selahattin gürkanı görünce anladık
    0
    0
    Yanıtla
  • Hilmi (2 yıl önce)
    Sultansuyundaki işi alanlar burayı da alır memleketimizin aşığı bir firma maşallah
    0
    0
    Yanıtla