SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir'in Şirketleri 30 Milyonluk İhaleyi Aldı, Aynı İş İçin 10 Bin TL Sermayeli Şirket Kurdu!

0
Güncellendi - 2021-04-06 10:09:19
Büyükşehir'in Şirketleri 30 Milyonluk İhaleyi Aldı, Aynı İş İçin 10 Bin TL Sermayeli Şirket Kurdu!
A- A+ PAYLAŞ

MİLLET KÜTÜPHANESİ DİYE AÇIKLANDI, SONRA ADI DA DEĞİŞTİRİLDİ!. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin yaptıracağı Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi'nin ihalesini kazandığı açıklanan ve her ikisi de Belediye'ye bağlı olan MESTON A.Ş. ile Esenlik A.Ş.'nin; 30 milyon TL bedelli bu işi yapmak amacıyla, ortak bir işletme kurduğu ve bu işletmenin sermayesinin sadece 10 bin TL olduğu öğrenildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin son zamanlarda düzenlediği yüksek tutarlı birçok ihaleyi, Belediye'ye bağlı MESTON A.Ş.'nin kazandığı açıklanırken, ihale kapsamındaki işlerin daha sonra, MESTON A.Ş. tarafından resmi olmayan yollarla alt yüklenici formülüyle özel şirketlere aktarıldığı iddia ediliyor.

Bu iddiayı güçlendiren örneklerden birinin, geçtiğimiz Eylül ayında, eski Atatürk Kız Lisesi binası yerine 'Büyükşehir Belediyesi Millet Kütüphanesi' adı altında inşa edileceği açıklanmışken, daha sonra adı Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi olarak değiştirildiği anlaşılan yapım işine ait ihale olduğu iddia ediliyor.

Bu iddiaya dayanak olarak; ihaleye davet ilanı yayınlamaksızın ve pazarlık usulü ile MESTON A.Ş. - Esenlik A.Ş. ortak girişimine 30 milyon TL bedelle verilen Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi yapım işi ihalesinin hemen akabinde, 'her iki şirketin, bu işi yapmak amacıyla sadece 10 bin TL sermayeli yeni bir işletme kurması' gösteriliyor.

Yaklaşık maliyeti 32 milyon TL olan ihaleye 2 teklif sunuldu; çünkü...

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayında düzenlediği 'Millet Kütüphanesi' adı altında yapılan Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi Yapım İşi ihalesine sadece 2 teklif sunuldu.

İhaleyi, MESTON A.Ş. - Esenlik A.Ş. İş Ortaklığı'nın kazandığı açıklandı.

Yaklaşık maliyeti 32 milyon 786 bin TL olan ihaleye bu kadar düşük katılımın olması ve rekabet ortamından yoksun gerçekleştirilmesinin nedeni ise, Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi ihalesinin Kamu İhale Kanunu'nun, 21. maddesinin b fıkrasına göre kurgulanmış olmasıydı.

Söz konusu maddenin b fıkrası; "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması"nı öngörüyor.

30 milyon liralık işi 10 bin lira sermayeli işletme ile yapacaklarmış

Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi'nin 30 milyon TL teklifle ihaleyi kazandığı açıklanan MESTON A.Ş. - Esenlik A.Ş. Eyül ayında yapılan ihaleden hemen sonra, her iki şirketin ortaklığı ile "ihale kapsamındaki işin yapılması amacıyla" Ekim ayında Esenlik A.Ş. - MESTON A.Ş. Ticari İşletmesi kuruldu.

İhale kapsamındak işin alt yüklenicilere daha rahat aktarılması için üretilen formül mü?

Ancak, Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan her iki şirketin, 30 milyon TL tutarındaki ihale kapsamında yer alan işi yapmak için, iş ortaklığı sözleşmesi çerçevesinde kurdukları Ticari İşletme'nin sermayesinin sadece 10 bin TL olarak gösterilmesinin, yeni işletmenin işi yapmak amacından çok, ihale kapsamındaki işin resmi olmayan yollarla alt yüklenicilere aktarılmasının kolaylaştırılmasına hizmet eden bir formül olarak üretildiği ileri sürülüyor.

İhaleleri MESTON A.Ş'nin kazandığı açıklanıyor ama...

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin son zamanlarda düzenlediği yüksek tutarlı birçok ihaleyi, Belediye'ye bağlı MESTON A.Ş.'nin kazandığı açıklanırken, ihale kapsamındaki işlerin daha sonra, MESTON A.Ş. tarafından resmi olmayan yollarla alt yüklenici olarak özel şirketlere aktarıldığı iddia ediliyor.

Başkan Gürkan Millet Kütüphanesi olarak açıklamıştı

Bu arada, ihalesi yapılan Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi projesinin yerine, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından Millet Kütüphanesi kurulacağı açıklanmıştı. Ancak, projenin finanse edilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan 20 milyon TL destek alındığı, bu nedenle, Millet Kütüphanesi projesinin adının Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi olarak değişitirildiği öğrenildi.

"Malatya Büyükşehir Belediyesi işadamları için emlakçılık mı yapıyor?" sorusu gündemde

Malatya Büyükşehir Belediyesi, YİMPAŞ binaları ve 17 bin metrekarelik arazisine 11 milyon TL harcadıktan sonra, 1 milyon 585 bin tahmini bedelle özel bir şirkete devretmek amacıyla 8 Nisan'da yapacağı ihale ile ve "Malatya Büyükşehir Belediyesi iş adamları için emlakçılık mı yapmaya başladı?" sorusuyla da gündemdeki yerini koruyor.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

ARŞİV GÖRSEL: Malatya Büyükşehir Belediyesi, eski Atatürk Kız Lisesi yerine, 'Millet Bahçesi' bünyesi içerisinde 'Malatya Büyükşehir Belediyesi Millet Kütüphanesi' yapılacağını, bu görselle birlikte yayınladıkları basın bülteniyle duyurmuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Necatin (3 yıl önce)
    Hani bu başkan çok dürüsttü şeffaf belediyecilikti birleştiriciydi hak hukuk gözetirdi noldu selocular nerdesiniz niye sesiniz çıkmıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulkadir (3 yıl önce)
    Eğer resimdeki bina yapılacaksa, bu paraya baban bile sana bu binayı yapmaz. küçük bir okul binasının bile maliyetine 33 milyon yazmışlardı. kazılan temeli gördüm galiba iki yada üç kat bodrumu ya da otoparkı olacak. belediye başka mütaahhitleri zengin edeceğine kendisi yapsın. Malatya Belediyesi bunu yapabilecek güçtedir. Yalnız Eğitimi arka plana atmalarına üzülüyorum. Bu şekilde bir bina yapıp Atatürk Kız Anadolu Lisesi'ne verselerdi Malatya için daha iyi olurdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turan (3 yıl önce)
    Malatya haber gerçekten gazetecilik yapıyor. Yerelde de ulusalda da böyle kimse kalmadı. Nasıl cesaret edebiliyor nasıl ayakta duruyor hayret ediyorum. Helal olsun, başarılarının devamını dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • YUSUF CENGİZ (3 yıl önce)
    Sayın Malatyhaber.com Selahattin Gürkan düne kadar iyidide bu gün neden kötü oldu yoksam sizin menfaatleriniz mi engellendi istediğiniz bir şey bugün olmadımı bir anda muhalefet kesildiniz siz kimin kaleminden yazıyorsunuz zamanın belediye başkanlarının yaptığı akla uygun olmayan projeleri görmedinizde bu gün Selahatin GÜRKANI ELEŞTİRİYORSUBUZ soruyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (3 yıl önce)
    Kur topu gibi betonlarımız oluyor eleştirmeyin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğanşehirli (3 yıl önce)
    Bu belediyenin işlerinden bir şey anlamıyor insan. Doğanşehir’e kaymakamlığın yanına kültür merkezi yapılacaktı. Ahmet Çakır zamanında temeli atıldı. Selahattin Gürkan geldi Doğanşehir ilçesi kültür merkezine temeli atılmış betonu dökülmüş işi durdurdu iptal etti. Bu nasıl hizmet anlayışı. Biz Doğanşehirlilerin Malatyalıların parasına yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet başkanın Doğanşehir kültür merkezi için temelini attıkları yer şahıs arazisi çıktığı için iptal edilmiş olabilir mi gidip şahsın yerine temel atmışlar kimse bunun söylemiyor. devletin parası ile şahıs yerine yer mi yapılır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıfat (3 yıl önce)Rmz isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın rmz bey, dediğiniz durum erkenek kültür merkezi için olan bir durumdu. Doğanşehir kültür merkezi devlet e ait bir arazi. Biz Doğanşehirliyiz, bi temel attılar, sonrada belediyenin keyfi olarak işi iptal ettiğini söyüyor buradaki yetkililer.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mimar Akif (3 yıl önce)Rmz isimli kullanıcı yorumuna
    Ya kardeş ne şahıs arazisi, arsanın karşısında esnafım ben. Araziye belediye kütüphane yapıyor nesi şahsın. Burayı iptal ettiler 2 ay sonra meston üzerinden birilerine verecekler işte
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa44 (3 yıl önce)
    Birincisi Millet bahçesinin içinde beton yığını olmaz, ikincisi orası kütüphane için hiç uygun yer değil şehrin en işlek ve trafiği en yoğun yerlerinden biri yarın Millet bahçesi bittiğinde gürültü ve yoğunluk daha da artacak. Kütüphane her yere yapılır ama yeşil alan her yere yapılamıyor maalesef orası yeşili ve suyu bol Millet bahçesi olarak kalmalıydı eski yimpaş binası da kütüphane ve gençlik merkezi olmalıydı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (3 yıl önce)
    Büyükşehir Belediye başkanı ağzını her açtığında 'şeffaf belediyecilik' deyip durur. Ama öyle olmadığı her gün yeni bir örnekle ortaya çıkıyor. Daha önce vardı ama şimdi Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde projeleri yer almıyor. Ne yaptıklarını, ne yapacaklarını orada göremiyoruz. Sebebi belli. Projeler gizleniyor. Önce YİMPAŞ, şimdi bu kütüphane işi. Gürkan'ın başta açıkladığından kamuoyuna duyurulduktan sonra bambaşka bir hale dönüşmüş. Devlet ciddiyeti hak getire. Yarı yolda kafalarına göre değiştirmeyi alışkanlık haline getirdikleri anlaşılıyor. Bunun için gizli- saklı tutmayı tercih ediyorlar galiba.
    0
    0
    Yanıtla