SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Milletin Elinden Alınan Ne Varsa Geri Vereceğiz"

0
Güncellendi - 2021-04-08 19:07:16
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak​​​​​​​, borçlanarak değil üreterek zenginleşen bir ülke olmamız gerektiğini belirterek, "Dolayısıyla iç ve dış tasarrufları betona değil üretime ve döviz kazandıran faaliyetlere yönlendireceğiz." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Ekonomi Masası Başkanı Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Akın ve  Malatya Veli Ağbaba,  Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, İstanbul Milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Turan Aydoğan ve Gökan Zeybek, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Uşak Milletvekili Özkan Yalım, İzmir Milletvekili Bedri Serter’den oluşan CHP Ekonomi Masası üyeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini ziyaret etti.

CHP Ekonomi Masası Heyetine ziyaretlerinden ve esnaf camiasına yönelik ilgilerinden dolayı teşekkür ederek yaptığı konuşmasında, “Küçük esnafın kapısında koronavirüss bağdaş kurmuş gelen müşteriyi bekliyor. Ne yazık ki başka yerlere koronavirüs gitmiyor. Tüm siyasi partiler için söylüyorum, siyasi partilerin toplantılarına da gitmiyor. Ama esnafın kapısında koronavirüs bekliyor, bizim müşterimiz geldiği zaman hemen yakalıyor. Türkiye’de sanki bütün koronavirüsü esnaf ve sanatkar kesimi yayıyormuş gibi bir algı oluşturuldu, onun için esnafın işyerleri kapanıyor. Gerçekten de esnaf ve sanatkar kesimi bilim kurulunu tüm önerilerine uyuyor. Bize diyorlar ki, ‘Sosyal mesafeyi koruyun, yüzde 50 çalışın’. Müşteri yok ki yüzde 50 ile çalışalım, müşteri olsa da yüzde 50 ile çalışsak, gerçekten yok.” dedi.

Keskin şöyle konuştu:

“Esnaf ve sanatkar kesiminin mutlaka aşılanması gerekiyor. Bazı esnaf gruplarını aşılamada öncelik tanınmalı. Hani koronavirüsü esnaf yayıyor ya, ondan dolayı aşılama da bazı esnaf gruplarına öncelik tanınmalı.   Esnaf ve sanatkar kesimine hükümetimiz büyük destek verdi, kredi verdi, ama krediler geri dönmeye başladı, iş yapamaz duruma geldik, ödeyemiyoruz, ödememizde çok zor. Uzun vadeli, 1 yıl ödemesiz bir kredi imkanı verilmeli, Belki böyle bir kredi ile esnaf ayakta kalabilir, yoksa biraz zor. Yarın turizm bölgesi açılır da oralara kısıtlama verilmez, esnafımıza kapama verilirse o zaman esnaf ve sanatkar kesimine yazık olur.”

Öztrak, burada yaptığı konuşmada, ekonomiyi nasıl gördüklerini anlatmak ve ekonomiyle ilgili sorunları dinlemek üzere kenti ziyaret ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin hedeflediği büyüme rotasından çıktığını savunan Öztrak, "TÜİK büyüme rakamlarına göre, 3'er yıllık ortalamaları aldığımız zaman 2017'de yüzde 5,6 olan üç yıllık ortalama büyüme, 2020'de yüzde 1,9'a düşmüş. Bu tabii çok hızlı bir aşağıya doğru gidiş. Türkiye'nin uzun yıllar ortalaması ise yüzde 4,8. Milli gelirimiz ise 2013'te 958 milyar dolarmış şimdi 717 milyar dolara düşmüş." dedi.

Öztrak, Türkiye'nin son günlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında kontrolü kaybettiğini iddia ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hindistan'ın arkasından dünyada günlük vaka sayısında ikinci olmuşuz. Bu gerçekten çok büyük bir illet ama bu illetle ciddiye alıp mücadele etmek lazım. 1 Mart 2021'de Türkiye haritasında kırmızı renkli sadece 17 il var, onun dışındaki iller sarı, mavi ve turuncu. Bir ay sonra 6 Nisan 2021 tarihinde her yer kırmızı. Bu arada ne var? AK Parti'nin kongresi var. Biz kongremizi her bir delegenin arasına sosyal mesafe koyarak yaptık. Bizim kusurumuz neydi? Biz de lebalep doldururduk ama biz lebalep doldurmadık. Çünkü biz lebalep doldurursak, o zaman milletimiz de bize bakıp diyecek ki 'Bu korona o kadar da önemli değilmiş, muhalefet partisi bu salonları böyle dolduruyorsa biz de her yerde istediğimiz gibi bir araya gelip baş başa sohbet ederiz' derdi. Nitekim öyle oldu. Hükümetin partisi kalkıp salonu böyle doldurduğu zaman insanlarda bu işi ciddiye almadılar ve sonunda bu kıpkırmızı tabloyla karşı karşıya kaldık."

- "Üreterek zenginleşen bir ülke olmamız lazım"

Kapanan iş yeri sayısının hızla arttığını ileri süren Öztrak, "aslında esnafı da milleti de virüsün değil, sahipsizliğin öldürdüğünü" savundu.

Öztrak, Türkiye'nin ekonomi politikasını eleştirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'yi içerisine düşürüldüğü buhrandan çıkarmak için güvene ve ülkenin küresel arenada yarışma gücünü artıracak yapısal değişime ihtiyaç var. Bunun için de yeni kurallar, yeni kurumlar ve yeni kadrolara ihtiyaç var. Türkiye derhal yeni ve güçlü bir demokratik parlamenter sisteme geçmeli. Borçlanarak değil, üreterek zenginleşen bir ülke olmamız lazım. Dolayısıyla iç ve dış tasarrufları betona değil, üretime ve döviz kazandıran faaliyetlere yönlendireceğiz. Dijital ve yeşil ekonominin sunduğu yeni fırsatları kullanacağız. Eğitim politikasını paydaşlarla yeniden oluşturacağız. Bu buhranın üreten sektörler üzerinde yarattığı tahribatı giderecek büyük bir dönüşüm ve destek programını buhranın hemen arkasından başlatacağız. Neden? Bu savaşın kazananı olmak için. Esnaf dükkanını açacak, çiftçi tarlasını sürecek, işsiz işine kavuşacak. Şu dönemde bu milletin elinden alınan ne varsa hepsini geri vereceğiz, hepsini telafi edeceğiz."

Toplantıya Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Ahmet Akın ile CHP millletvekilleri Akif Hamzaçebi, Abdurrahman Tutdere, Mehmet Güzelmansur, Çetin Osman Budak, Özkan Yalım, Turan Aydoğan, Bedri Serter, Gökan Zeybek ve Okan Gaytancıoğlu de katıldı.

Heyet daha sonra kent merkezinde kahveci esnafıyla bir araya gelerek sorularını dinledi. Bu sırada bir grup kahveci esnafı, pandemi nedeniyle sektörlerinde uygulanan kısıtlamaları protesto etmek için oyun kağıdı ve okey takımı yaktı.

AA- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Sayın Ağbaba milletin elinde ne kaldı ki? Hepsi rantçıların, müteahhitlerin bir de siyasilerin elinde.
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (2 yıl önce)
    aman siz iktidara geldiğinizde elimizdekiler de gitmesin istediğiniz kadar sokaklarda dolaşın size zerre güvenimiz yok terör yanlılarıyla haraket eden chp asla iktidar olamaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Elimizde bişey kalmadı gitmez merak etmeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kızılelma (2 yıl önce)
    Her iş bitti bir tek derdimiz kahve haneler kaldı.Ben 1yıl oldu kahveye gitmeyeli,evime huzur geldi.Çocuklarla çok güzel vakit geçirmeye başladık.Her akşam kültablası gibi kokan elbiselerim şimdi çiçek gibi kokuyor.Sigarayı da bıraktım.Bir daha açılmasını hiç istemiyorum.Bazıları diyebilir zorlamı götürüyolar kahveye seni kardeşim.Evet zorla götürüyorlardı arkadaşlarım.Grubu bozana diğerleri gönül koyardı.Maalesef kahvehanede hiçbir oyun tek başına oynanmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nazım (2 yıl önce)
    İşte böyle sokağa çıkın, milletin derdini dinleyin, sorunlarını nasıl çözeceğinizi anlatın. Karşınızda üfleseniz devrilecek bir hükümet var ama siz çoğunlukla sadece tweet atmakla yetiniyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Üfürüğün kuvvetli galiba dayı
    0
    0
    Yanıtla
  • uffurukcu dayi
    0
    0
    Yanıtla