SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısı İhracat Gelirinde Ciddi Artış Söz Konusu'

0
Güncellendi - 2021-04-09 01:51:39
'Kayısı İhracat Gelirinde Ciddi Artış Söz Konusu'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'dan 8 ayda 105 ülkeye 65 bin 620 ton kuru kayısı ihraç edilerek, 216 milyon dolar gelir elde edildi.

Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescili alınan üçüncü ürün olan Malatya kayısısında dış satım, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen hız kesmedi.

En fazla kuru kayısı ihracatı yapılan ülke 9 bin 238 tonla ABD olurken, 5 bin 259 tonla Almanya ikinci, 5 bin 134 ton ürün ile Fransa üçüncü sırada yer aldı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, ihracat rakamlarının sevindirici olduğunu söyledi.

Kuru kayısı ihracatından elde edilen dövizin hem ülkeye ekonomisine hem de üreticiye katkı sağladığını anlatan Özcan, üreticinin şu anki fiyatlardan memnun olduğunu ifade etti.

- İhracat 10 bin ton azaldı, gelir 20 milyon dolar arttı

1 Ağustos 2020 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasındaki ihracat sezonunda kuru kayısıda elde edilen döviz girdisinin önemine işaret eden Özcan, şöyle devam etti:

"Kuru kayısıda 8 ayda 65 bin 620 ton ihracat gerçekleştirerek, 216 milyon dolarda gelir elde ettik. Geçen sezonun aynı döneminde 75 bin 720 ton ihracat gerçekleştirerek, 197 milyon 43 bin dolar da gelir elde etmişiz. Kıyasladığımızda 10 bin ton daha az kuru kayısı ihracatımıza rağmen 20 milyon dolar daha fazla ülke ve kent ekonomisine gelir eldi etmişiz. Bunlar önemli ve sevindirici rakamlar."

- Mart ayı ihracatı 5 milyon dolar arttı

Ramazan Özcan, mart ayı ihracat rakamlarının da sevindirici olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Mart ayında 8 bin 228 ton kuru kayısı ihracatına karşılık 28 milyon 145 bin dolar da gelir elde ettik. Bu sevindirici, özellikle pandeminin sosyal hayattaki kısıtlamalarından dolayı mart ayı ihracatı merak konusuydu. 2020 yılının mart ayında ise 8 bin 836 ton ihracat gerçekleştirerek, 23 milyon 411 bin dolar gelir elde etmişiz. İhracat rakamımızda kısmı bir gerileme olmasına rağmen, ihracat gelirimizde ciddi anlamda artış söz konusu. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla kuru kayısı sektörüne lisanslı depo yatırımı ve TMO'nun ürüne müdahale alımı gerçekleştirmesi sonucu ihracat rakamlarımızda ciddi bir artış söz konusu. İster istemez bu yatırımlar kuru kayısı fiyatlarına yansıdı. Geçen yılın mart ayına göre yaklaşık 600 ton daha az ürün ihraç ettik ancak gelirimiz yaklaşık 5 milyon dolar arttı."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Yasin Bikriye (3 yıl önce)
    Geçen yıl 2,65 USD/KG olan kayısının bu yıl 3,29 USD/KG değere ulaşması kayısımızın değerini bulduğu anlamına gelmez. İnşallah bundan sonrasında hak ettiği değeri bulup fiyatını bulması için gayret etmeye devam etmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • MAMSURLU (3 yıl önce)
    güzel kayısımız
    0
    0
    Yanıtla