SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeşilyurt Komisyonlarında CHP'ye Artık Yer Yok!

0
Güncellendi - 2021-04-10 10:15:41
Yeşilyurt Komisyonlarında CHP'ye Artık Yer Yok!
A- A+ PAYLAŞ

"CHP'NİN MUHALEFETİ VE SORULARI NEDENİYLE ENGELLEME Mİ?".. Yeşilyurt Belediye Meclisi, Nisan ayına ilişkin toplantısının 2. oturumunda başkan vekillikleri ile ihtisas komisyonlarının üyelerini belirledi. Bazı komisyonların üye sayısı düşürüldü ve CHP'li üyeler bu komisyonlara alınmadı. CHP'den "Yeşilyurt gibi büyük bir ilçenin komisyon üyeliğinden neden bizi düşürme gereği duydunuz? Komisyon sayımız 5’ti. Neden 4’e düşürme gereği duydunuz? 5 olsa muhalefetten üye almak zorundasınız. Korktuğunuz ve bazı kararlara ret verdiğimiz için üye sayılarını 4' düşürdünüz. 4 kişi nasıl karar alacak? İki- iki olunca oylama eşit olacak. Gerekçesi nedir?” tepkisi, AKP'li başkan Mehmet Çınar'dan ise “Bir sıkıntı yok, bize kanunlar 3 ya da 5 diyor. Bizde ortasını tercih ettik. Şu an için bir sıkıntı yok" yanıtı geldi.

Yeşilyurt Belediyesi Gedik Kültür Merkezi Toplantı Salonunda Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar Başkanlığında gerçekleşen toplantıda açılış ve yoklamanın ardından Mart Ayı 1.Toplantının karar özeti oy birliğiyle kabul edildi.

CHP'LİLERİ KOMİSYONLARA ALMAMAK İÇİN..

Komisyon üye sayıları düşürüldü ve Nisan Ayı 1. Oturumunda CHP’lilerin komisyona alınmaması yönünde AKP'li  üyesinin önerisi karşılık buldu. CHP’liler Plan ve Bütçe, İmar komisyonları da dahil olmak üzere hiçbir komisyona alınmadılar.

Meclisin gündeminde Başkan vekilliği ile Encümen, kâtip, İmar, Plan ve Bütçe ile Meslek Odaları ve Sivil Toplum, Kent Kültürü ve Estetiği, Kadın ve Aile, Eğitim Komisyonu, Gençlik ve Spor ve Hukuk İhtisas Komisyonu üyeliklerinin belirlenmesi maddeleri yer aldı. Komisyon üye sayılarının belirlenmesi konusunda Başkan Çınar’ın “Plan ve Bütçe ile İmar Komisyonlar 3- de olur 5 olur komisyon üye sayısını 4 olarak belirledik” ifadeleriyle 5 olan komisyon üye sayısının 4 olması yönünde karar aldıklarını belirtti.

Alınan kararla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Günnur Tabel; “Yeşilyurt gibi büyük bir ilçenin komisyon üyeliğinden neden bizi düşürme gereği duydunuz? Komisyon sayımız 5’ti. Neden 4’e düşürme gereği duydunuz? 5 olsa muhalefetten üye almak zorundasınız. Korktuğunuz ve bazı kararlara ret verdiğimiz için üye sayılarını 4' düşürdünüz. 4 kişi nasıl karar alacak? İki- iki olunca oylama eşit olacak. Gerekçesi nedir?” sorusunu yöneltti.

Başkan Mehmet Çınar, “Sıkıntı olmaz, çalışırlar. Herhangi bir olumsuzluk yok, 3 de olabilirdi 5 de olabilirdi. Ama biz 4 olarak düşündük” ifadeleriyle CHP’li Tabel’i yanıtladı.

Başkan Çınar’ın bu yanıtına CHP’li Tabel, “İlçe meclisleri komisyonları bile 3 olmuyor. Yeşilyurt Malatya’nın en büyük ilçesi!” sözleri ile tepki gösterdi.

Tabel’in tepkisine Başkan Çınar, “Bir sıkıntı yok, bize kanunlar 3 ya da 5 diyor. Bizde ortasını tercih ettik. Şu an için bir sıkıntı yok” dedi.

"CHP'NİN MUHALEETİ VE SORULARI NEDENİYLE ENGELLEME.."

Komisyon üye sayılarının düşürülmesi hakkında söz alan CHP’li Meclis Üyesi Avukat Tayfun Çakır, “Sayın Başkanım, buna kanun müsaade ediyor diyorsunuz. Ancak buradaki niyetin kanunun tanımış olduğu bu yetkinin açıkça Cumhuriyet Halk Partisi Grubunu yapmış olduğu muhalefet ve sorular nedeniyle komisyonların sayısının özellikle düşürülerek, muhalefetin komisyonlarda yer almasını siyasi bir kararla engellenmek istediği çok açık. Kanunda böyle yazdığını söylüyorsunuz ancak buna ilişkin yargı kararları da mevcut komisyon sayılarının grup başkanımızın da söylediği gibi 400 bin nüfuslu ilçenin belediye meclisi çalışma komisyonunun en alt sınırda belirlenmesi açıkça muhalefetin bu gruplara alınmasına engel olmaktır. Bunu da bütün Yeşilyurt halkı ve Yeşilyurt kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Bu girişimin iyi niyetli bir girişim olmadığı kanaatindeyiz, bunu da belirtmek istiyoruz. Bir hukukçu olarak da bu işin hukuka uygun olmadığını komisyonlarda özellikle muhalefetin bulundurulmaması için komisyon sayılarının alt sınırlarda belirlenmesinin hukuka aykırı olduğunun için de onlarca yargı kararı var. Bunu sizin ve kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Teşekkür ediyorum” ifadeleriyle alınan kararın iyi niyetli olmadığını belirtti.

CHP’li Çakır’ın ifadeleri üzerine söz alan, CHP'lilerin komisyonlara alınmaması fikrinin sahibi AKP’li Meclis Üyesi Nebi Yiğit ise, “Meclis üyeleri muhalefetin kendi görüşlerine göre haklılıkları olabilir. Ama ben Hekimhan Belediyesi’nde mecliste hiçbir komisyonda yer alamadım. Şimdi diyorlar ki 3 kişi yapamaz. Bir tane Genel Başkanınız parti yönetiyor, 3 kişi meclis üyesi yönetemez mi? Allah aşkına! 5 olunca ne olacak?” diye konuştu.

AKP’li Yiğit’in sözlerini CHP’li Tabel “Sen istememişsindir. Bizim CHP belediyeleri hepsi alıyor. 3 kişi yönetemez. Şeffaf ve demokrat olun bu adil olmaz” ifadeleriyle karşılık verdi.

Başkan Çınar da son olarak “İlk 2 yıl 5 olarak da uyguladık, 3 de olur 5 de olur. Herkes bir şekilde kararını açıklayabilir” şeklinde konuştu.

Yaşanan bu tartışmalar ve konuşmalardan sonra organların seçimine geçildi, başkan vekillikleri AKP ve MHP'lilerden oluştu.

27’si AKP, 6’sı CHP, 3’ü MHP ve 1 Bağımsızla birlikte 37 kişiden oluşan Yeşilyurt Belediye Meclis Organlarına seçilen AKP ve MHP’li üyeler şöyle;

1 ve 2. Meclis Başkanvekillerine Ramazan Yakıcı ile Vahap Murat (MHP)seçilirken,

Meclis Katip Üyeliklerine: İsmail Caner Kaymaz ile Baran Yıldız asil üyeliğe, Mehmet Akif Karaca ile Mehmet Nakir ise yedek üyeliğine,

Encümen Üyeliklerine: Mehmet Naci Şavata, Nebi Yiğit ve Oktay Özveren,

Plan ve Bütçe Komisyonuna: Esin Tanrıverdi, Battal Tuncay, Nusret Aslan, Burhan Kılıç (MHP),

İmar Komisyonuna: Memet Özen, Kadircan Esen, Habip Ahmet Şahin, Hasan Karagöz

Meslek Odaları ve Sivil Toplum Komisyonuna: Murat Gümüş, Ramazan Yakıcı, Vahap Murat, Hasan Basri Yüksel (MHP)

Kent Kültürü ve Estetiği Komisyonuna: Selim Pilten, Süleyman Bayram, Habip Ahmet Şahin, Hamit Ilıcak,

Kadın ve Aile Komisyonuna: Esin Tanrıverdi, Bekir Karakuş, Şahin Özer, Mehmet Mirza Dinçer,

Eğitim Komisyonuna: İbrahim Aydoğan, Baran Yıldız, Esin Tanrıverdi, Mehmet Akif Karaca,

Gençlik ve Spor Komisyonuna: Süleyman Bayram, Nevzat Diri, Mehmet Nakir, Numan Özcan,

Hukuk İhtisas Komisyonuna: Mehmet Mirza Dinçer, İsmail Caner Kaymaz, Ali Palancı, Vahap Murat (MHP).

Gündemdeki beş maddenin ertelenmesine karar verdikten sonra Nisan Ayı çalışmalarını tamamlayan Yeşilyurt Belediye Meclisi, 5 Mayıs 2021 Çarşamba günü saat 14:00’de Gedik Kültür Merkezi Toplantı Salonunda bir araya gelerek Mayıs ayı toplantısını gerçekleştirecek.

CHP'NİN" YURT DIŞINA 45 KİŞİ GİTTİ, 43'Ü DÖNMEDİ.. NİYE?" SORUSUNA YANIT YOK

Bu arada, CHP’li meclis üyeleri Günnur Tabel, İsmail Aydın ve Önder Öztürkoğlu'nın, Nisan toplantısının ilk oturumunda, geçtiğimiz yıl planlanan bir yurt dışı gezisine Yeşilyut Belediyesi aracılığıyla gönderilen 45 kişiden 43’ünün geri dönmediği iddialarını içeren yazılı soru önergesine bir yanıt gelmedi.

Soru önergesi şöyleydi:

“Geçtiğimiz yılın Şubat ayı meclis oturumunda; Almanya’nın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketi tarafından “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” adlı proje kapsamında 15/02/2020 ile 27/02/2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan çevre, eğitim ve kültürel inceleme gezisine Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri ile birlikte düzenlenecek olan ve 53 kişilik bir kafilenin katılmasının planlandığı gezi için belediyemizi de temsilen bir heyetin gönderilmesine, yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masrafların ilgili firma tarafından karşılanacağı inceleme gezisine belediyemizi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’un katılmalarının kabulüne yapılan oylamada katılanların oy birliği ile karar verilmişti. Ardından bu karara dayanarak, belediyemizin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 03.09.2020 tarihinde Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdığı yazıda 24.08.2020 tarihinde ilgili dernekle belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde bu geziye katılacağı, bu nedenle de bu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istenmiştir.

1) Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir?

2) Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir?

3) Bu geziden iki belediye elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur?

4) Eğer dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?”

Çınar'ın ilk toplantıda önergenin daha sonra yazılı olarak yanıtlanacağı açıklamasına karşın, CHP'ye henüz bir yanıt ulaştırılmadığı öğrenildi.

Bu arada, söz konusu yurt dışı gezisiyle ilgili Valilikçe bir idari soruşturmanın da sürdürüldüğü öğrenildi.

malatyahaber.com- gazetemalatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Artık avrupaya istediğiniz kadar adam taşıyabilirsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (3 yıl önce)
    demokrasiiiiiiiiiiii! neredesin?
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet44 (3 yıl önce)
    rezalet, demokrasiye yakışmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    Milletten gizli saklı ne işler çeviriyorsunuz acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • ömür (3 yıl önce)
    doymak bilmez nefis
    0
    0
    Yanıtla
  • ismail (3 yıl önce)
    Geri dönmeyen 43 kişinin isimlerini açıklayın ki vatandaşda bilsin kimler gitmiş dönmemiş resmen insan kaçakçılığı yapılmış hemde belediye eliyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa BULUT (3 yıl önce)
    Yanılmıyorsam, komisyon üye sayıları tekli olmalı. Yani: 3,5,7,11 gibi. Çiftli komisyonlarda eşitlik olasılığı yüksektir. Bu nedenle karar almak her aman zordur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hıc mi hukukçu yok.koca belediyede, kanun acik 3 ya da 5 yani tek sayı, başkan ortasını buluyor sanki sire pazarında alisveris yapiyor, ortasını bulalım diyor, evet kurul, heyet olarak çalışan tüm organlarda uye sayıları tekli rakam olmak zorunda, başka turlu karar alınmaz,
    0
    0
    Yanıtla
  • kündübekli (3 yıl önce)
    Kolay mı yeşilyurt adı gibi betonlaşırken, imar planları pat pat değişirken muhalefe ne gerek var biz yapıyoruz mis gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (3 yıl önce)
    Aslında çok ileri demokratik bir uygulama.Bunu normal bir vatandaş anlayamaz!
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Adalet ve demokraside çok ileri gittiğimiz için artık muhalefeti de komisyonlardan yok ederek rantçıların yolunu dolu dizgin açmış oluyoruz. Ülkemizin 19 yıl sonra geldiği nokta burasımı olacaktı. Muhalefetsiz yönetim. Hani her seferinde tek parti yönetimleri eleştirilir ya doğal olarak. Ancak yapılan uygulamalar ile yavaş yavaş muhalefetsiz tek parti yönetimine doğru son hızla gidiyoruz. Sebebi de yaptıkları yanlışların muhalefet tarafından dile getirilmesi soru sorulması. Cevap istenmesi. Bazı şeylerin de muhalefet ve kamuoyundan gizlenerek yapılması. Geldiğimiz nokta sonsuz bir kibir. Yani biz ne yaparsak doğrudur, kimse bizden hesap soramaz mantığı. Allah bu kibir abidelerinin yanında bizlere yardım etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Hoş olmamış ama ileri demokrasilerde normal. En ileri, akp tipi demokrasi böyle. Mecliste oturacak koltuk bulduklarına şükretsin chp'liler :)
    0
    0
    Yanıtla