SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Alman Polisi Onların Peşinde.."

0
Güncellendi - 2021-04-14 16:56:06
A- A+ PAYLAŞ

İDARİ SORUŞTURMA NE AŞAMADA, ADLİ İŞLEM YAPILIYOR MU? BİLİNMİYOR!.. Yeşilyurt Belediyesi'nin kamu görevlilerine verilen 'Gri pasaport' sağlayarak 1 haftalık süre için Almanya'ya gönderdiği 45 kişiden yurda dönmeyen 43 kişi için Almanya'da da soruşturma başlatılacağına yönelik bilgiler geliyor.

Almanya'da gazetecilik yapan Ali Varlı, merkezinde Yeşilyurt Belediyesi'nin yer aldığı skandalın Almanya ayağındaki gelişmeleri anlatırken, Almanya’da bulunma sürelerinin dolmasından sonra Türkiye’ye dönmeyen 43 kişi için Alman Polisi’nin soruşturma başlatmasının beklendiğini söyledi.

Odatv.com'un youtube yayınına katılan Gazeteci Ali Varlı, Serdar Cebe'nin sunduğu, 'Saklı Gündem' programında konuya yönelik soruları cevaplandırdı.

Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonunun benzerini Çinliler de yapmıştı

Almanya’ya gelen kalabalık turist gruplarından bazılarının bir anda ortadan kaybolarak, vize ya da bulunma sürelerinin dolmasından sonra ülkelerine dönmeyen gruplara karşı sık sık operasyon yaptığını vurgulayan Gazeteci Ali Varlı şöyle konuştu:

“Bundan 12 yıl önce, Çin’den 150 kişilik bir kafile gelmişti Berlin’e. Bu Çinlilerin 120 kişilik bir grubu, sürelerinin bitiminde Çin’e dönmüyor. Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonuna birebir benzer bir organizasyon yani. Almanya’da geçtiğimiz yıl yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Özellikle AB ülkeleri dışından işgücü temin etmeyi amaçlayan bir yasa sonrasında,  Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bu tür organizasyonların sayısında artış oldu. Bu şekilde, bürokrasiye takılmadan işçi getirebiliyorsunuz. Bunlara yönelik de Alman Polisi’nin zaman zaman yaptığı operasyonlara tanıklık ediyoruz. Sözünü ettiğim Çinli grup turistik amaçlı gelen bir gruptu. Berlin’in turistik yerlerini gezerken yaklaşık 120’si bir anda ortadan kaybolmuştu. Bu durum, Alman Polisi’ni uzun süre meşgul etmişti, ‘Bu Çinliler nerde?’ diye. Sanırım şimdi de ‘43 Malatyalı nerde?’ diye Alman Polisi onların peşinde…”

Sponsor olan şirket 5 yılda 5 müdür 3 adres değiştirmiş

45 kişiyi 'Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek' başlıklı sözde proje için Almanya'ya davet eden Mega Kilit GmbH'nin, Avrupa'daki iş dünyası kurallarına aykırı olarak son 5 yılda 5 şirket müdürü değiştirdiğini belirten Gazeteci Ali Varlı, bu durumun adı geçen şirketin iş ve işlemlerinde kuşku yarattığını söyledi.

"Ortada dönen para yarım milyon euro olabilir"

Almanya'nın insan kaçakçılığı konusunda çok sayıda olaya sahne olduğunu belirten Ali Varlı, bu tür olaylarda büyük paraların döndüğünü ve kişi başına en az 5 -10 bin euro alındığını belirterek, merkezinde Yeşilyurt Belediyesi'nin olduğu olay için, "Eğer bu şirketin, 43 kişiyi bu amaçla buraya getirdiğini düşünürsek, ortada dönen paranın yaklaşık yarım milyon euro olması gerekir" dedi.

"Sponsor şirket televizyon tamirciliği yaptığını söylüyor ama"

Yeşilyurt Belediyesi'nin gönderdiği kişiler için sponsor olduğu belirtilen Mega Kilit GmbH'nin, şirket tüzüğünde uğraş alanı olarak "Televizyon tamirciliği" bulunduğunu da ifade eden Gazeteci Ali Varlı, "Almanya'da televizyon tamirciliği yapmak anlamlı bir şey değil. İnsanlar, Almanya'da aldıkları asgari ücretle 2-3 televizyon satın alabilecek iken neden televizyon tamir ettirsinler. Şirketin böyle bir uğraş alanı belirtmesi de ilginç" diye konuştu.

"Kişi başı 20 bin euro iddiası var"

Bu arada Habertürk.com yazarı Sevilay Yılman Haberturk TV'de Veyis Ateş'in konuya dair sorularını cevaplandırırken, "Bu olayda bir para alış - verişi var mı sizce?" sorusuna karşılık, "Olmaz mı yani... Şimdi iddialar, kişi başı 20 bin euro, temiz para... Para kimlere veriliyor? Bunlar daha soruşturuluyor" cevabını verdi.

"1000’in üzerinde insanın yurt dışına çıkarıldığı iddia ediliyor"

Sevilay Yılman, Haberturk.com.'daki yazısında ise Yeşilyurt Belediyesi ile Kişisel Gelişim Dünyası Derneği arasında imzalanan "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" Projesi'nin, tek örnek olmadığını, belirterek, "Şu an elimde var olan belgeler, Tokat - Erbaa, Van - Tuşba, Elazığ - Arıcak, Elazığ - Üçocak ve Bursa - Yıldırım belediyelerinde Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile aynı yöntemle Almanya’nın değişik şehirlerine vize gerektirmeyen hizmet pasaportu, gri pasaportla yüzlerce insanın Avrupa’ya kaçırıldığını ispatlıyor" diye yazdı.

Yılman, "Kaynaklarım; 'Çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek', başlığı altında hayata geçirilen bu skandal organizasyonun boyutlarının sanılandan ya da bilinenden çok daha fazla olduğunu ve bu yolla da bugüne kadar 1000’in üzerinde insanın yurt dışına çıkarıldığını öne sürüyor" dedi.

Dernek Başkanı, "Üye yapılanları üyelikten attık"

Bu arada, olayın taraflarından biri olan Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği Başkanı Mehmet Sait Aytekin, Almanya'ya gönderilmek amacıyla Derneğe üye kaydı yapılan 43 kişinin üyeliklerinin, başlatılan soruşturma sürecinde silindiğini açıkladı.

Bu Sabah Gazetesi'ne konuşan Mehmet Sait Aytekin, "Ben, Valilikle ilgili Dernekler Masası’na durumu anlattım. Hatta mülkiye başmüfettişi gelmişti oda gördü durumu. Onları tekrar üyelikten attık" demişti.

Olayın ortaya çıktığı ilk gün konuşan Dernek Başkanı, daha sonra kendisine bazı sorular yöneltmek isteyen gazetecilerin telefonlarına cevap vermedi.

'Sahte UNESCO ödülü' olayı KRT TV'de gündeme geldi

Yeşilyurt Belediyesi'nin, belediye personeli, Malatyalı olmayan ve Başkan Mehmet Çınar'ın "Ben de tanımıyorum" dediği 43 kişiyi Almanya’ya göndermesi ve bu kişilerin yurda dönmemesi olayı, ulusal TV tartışmalarının ana gündem maddesi olurken, ilave olarak, Halk TV'de Gazeteci Murat Ağırel, Yeşilyurt Belediyesi'nin "Sahte UNESCO Ödülü"nü de gündeme geldi.

Geçtiğimiz yıl, malatyahaber.com'un ortaya çıkardığı "Sahte UNESCO Ödülü" olayında, bir reklam ve danışmanlık şirketinin para karşılığında Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'a UNESCO tabelasının olduğu bir binada bir plaket verilmiş ve bu plaket "UNESCO Yeşilyurt Belediyesi projelerine ödül verdi" şeklinde lanse edilmişti.

Ödülün UNESCO ile hiçbir ilişkisi olmadığını ortaya çıkaran malatyahaber.com'un haberlerinden sonra, UNESCO Türkiye Temsilciliği, Yeşilyurt Belediyesi gibi UNESCO'dan ödül aldığın ilan eden birkaç belediyenin bu konudaki açıklamalarını yalanlamış ve "Biz böyle bir ödül vermedik. UNESCO adını bu tür işlerinizde kullanmayın" uyarısında bulunmuştu.

Milletvekilleri suskun

AKP'li Yeşilyurt Belediyesi'nin merkezinde olduğu ve Türkiye gündemine oturan skandalla ilgili olarak, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır ve Hakan Kâhtalı bugüne değin herhangi bir açıklama yapmaması da dikkat çekiyor. Olayla ilgili, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu da şimdiye dek görüş açıklamadı.

Ne görevden alınan, ne istifa eden var?

Bu arada, Yeşilyurt Belediyesi'nin karıştığı skandalın ortaya çıkması ve ülke çapında tartışılmasına karşın, buna karışan belediye görevlileri, diğer kamu personeli, dernek yönetimi, organizatörlerle ilgili idari işlem başlatılmış olmasına karşın, henüz bir görevden alma vb. gibi bir işlem yapılmadı, hepsi de görevlerinin başında.

Adları ortaya atılan belediye yöneticilerinden de istifa girişimi bulunmuyor. Olayın basında yer alması ve 'İnsan Kaçakçılığı' suçlamalarına rağmen henüz bir adli işlem de başlatılmadığı öğrenildi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Taylor (2 yıl önce)
    Bitmedi şu ülkenin hainleri,kalleşleri,ahlaksızları,vicdansızları.... Hemde kendi içimizde EEE!!!! boşuna dememişler " Kale içerden fetedilir"
    0
    0
    Yanıtla
  • Birol (2 yıl önce)
    Malesef durum bu kadar vahim bu işin içinde de rant varmış yasaki daha neler göresin
    0
    0
    Yanıtla
  • Adil (2 yıl önce)
    Rezillik, kokuşmuşluk, ne ararsan var.
    0
    0
    Yanıtla
  • kündübekli (2 yıl önce)
    Plan yapıp gitmişler en onemli plan aşaması belediye planı tutmuş, alamanyaya geçmişler orda kalma ihtimalleri yok hangi ulkede ler acep şuan.Yeniçağ yazarı murat ağırel haberturk yazarı sevilay hanım adam başı 150 bin verip kaçtıkları iddia ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (2 yıl önce)
    Sayın Gazeteci bacım. çok güzel haberler yapıyorsun. Bu çizgini bozma ve bozdurma. İt izi at izine karışalı çok ama çok zaman oldu. Malatyadaki siyasilerin tamamı aynı. Afişlere versinler anca kendilerini. Peki yarın Huzuru Mahşerde yani Arasat Meydanındaki afişte acaba ne yazılacak bu siyasilere çok merak ediyorum. 3 günlük dünya için ahiretlerini heba eden zavallılar....
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar Kaplan (2 yıl önce)
    Bu derneğin Malatya başkanı yıllardır belediye personelini eğitmek için tutuluyordu. Son dönemde belediye ile çalıştım bilmiyorum. Verdiği eğitim hakkında sadece şunu söylemek istiyorum kendisini dinleyenlerden olmadım. İş korkum yoktu. Dinlemedim diye tutanak tutuldu, ben haklı çıktım. Ama program sonunda miktarları ve ödülü alan o oldu. Yayınlanır yayınlanmaz içeriği anlatmıyorum. O dönemler bu adama gönül veren kim varsa üst düzey yönetici hepsi belediye tarafından işten çıkarıldığını da söylemek istiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent Celiloğlu (2 yıl önce)
    Bu skandal Yeşilyurt Belediyesi ile sınırlı değildir. Kanaatimce çok fazla sayıda Belediye yapmış olabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (2 yıl önce)
    Mehmet Çınar, kamuoyunu tatmin edecek bir acıklama yaomak yerine, bunca hengamenin arasında İstanbulda stüdyo kurup Ramazan programi yapıp arzı endam ediyor. Yeşilyurt TV yi kaç kişi izliyor ki milyonluk programlarla milletin parası çar çur ediliyor. Istanbuldaki Ramazan Programı için ihale yapıldı mı? Sunucuyla kaç TL ye anlaşıldı? Canlı Yayın ortağına ne kadar ödenecek? Konuklara ücret ödeniyor mu? Bu organizasyonun Belediye ve şirketlerine toplam maliyeti ne kadar? Mütahhitlerden alınan bağislar resmi işlem görmeden bu tür organizasyonlara aktarılarak maliyetler düşük gösteriliyor mu? Ben bir vatandaş olarak, esnafın kan ağladığı, vatandaşın 2 kg sebze meyve alırken on defa düşündüğü bir dönemde şovdan başka bir amaç gütmediğine inandığım bu programa harcanan her kuruş için hakkımi helal etmiyorum. 
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    tuz kokmuş tuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Safas (2 yıl önce)
    Sahipsiz malatyam Kimsemin birbirinden haberi yok yazık çok yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet4420 (2 yıl önce)
    Bizim ülkemizde istifa diye bir olay yok, usulsüzlükler ise iktidar partisine mensupsa gorevden almada olmaz. Grurlu insan hatasını kabul eder ve gereği neyse yapar ama bizlerde koltuk, mevki, hastası insanlsr olduğumuz icin ne istifa ederiz nede ayrilmak isteriz. 400 bin nufuslu bir ilcenin baskani bu denli basit bir kandirma yoluyla kandırmalari sahsen benim zoruma gidiyor. Bir reklam yada üç beş kuruş karşılığında susmadiginiz icin siz malatyahaber.com'u ve muhabiriniz güler hanımı kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla