SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çınar Hakkındaki Kararı İçişleri Bakanı Verecek

0
Güncellendi - 2021-04-16 17:45:56
Çınar Hakkındaki Kararı İçişleri Bakanı Verecek
A- A+ PAYLAŞ

BAKANLIK, KAMU PERSONELİ OLMAYANLARA GRİ PASAPORT İŞLEMLERİNİ DE DURDURDU.. İçişleri Bakanlığı, Malatya Yeşilyurt Belediyesinde hizmet pasaportu konusunda usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşma kapsamında, ilgili vali yardımcısı, nüfus ve vatandaşlık il müdürü ile 2 kamu görevlisinin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde kamuoyuna, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde belediyenin derneklerle çevre duyarlılığını geliştirme konulu ortak projeler yaparak kamu görevlisi olmayan kişilerin hizmet pasaportu almalarını sağladığı ve bu kapsamda yurt dışına gönderilenlerin bir kısmının yurda dönmediği iddialarının yansıdığı kaydedildi.

Hizmet pasaportlarının kimlere verileceğinin 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14/B maddesinde düzenlendiğine işaret edilen açıklamada, konunun ayrıntılarının ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 9 Mart 2018'de yayımladığı "İkinci Nesil Pasaport Uygulama Talimatı"nın 25 ve 26'ncı maddelerinde açıklandığı ifade edildi.

26'ncı maddenin 6'ncı fıkrasının anımsatıldığı açıklamada, belediyelerin sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştireceği iş birliği çerçevesinde kamu görevlisi olmayan kişiler için hizmet damgalı pasaport talebinde bulunabilmesi için sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği protokolü yapması, belediye meclisi kararı alması, alınan bu kararı mahalli mülki idare amirine onaylatması, belediye başkanı ya da yetki vereceği kişi tarafından imzalanmış hizmet damgalı pasaport talep formu ile valiliğe başvuruda bulunması gerektiği aktarıldı.

- Suistimallerin önüne geçebilmek amacıyla genelge veya talimat yazıları hazırlandı

Bakanlık tarafından bu konuda oluşabilecek suistimallerin önüne geçebilmek ve hassasiyetlere dikkat çekmek amacıyla 2016, 2018 ve 2020 yıllarında olmak üzere birçok kez genelge veya talimat yazıları hazırlanarak valiliklere bildirildiği, valiliklerce de ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli duyuruların yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Örneğin Bakanlığımızın 22 Haziran 2016 tarihli genelgesinde, resmi görevleri olmayan bazı kişilerin hizmet damgalı pasaport temin ederek yurt dışına gittikleri, sürekli kalabilmek için iltica talebinde bulundukları, bu durumun devletimizin itibarına gölge düşürebileceği belirtilerek belediyelerce kendi personeli olmayan kurum dışı kişilere yurt dışı görevlendirme yapılmasının ancak istisnai olarak uygulanması ve bu durumda valilik oluru alınması talimatı verilmiştir. Ayrıca 10 Aralık 2020 tarihli yazımızda son zamanlarda valiliklerden alınan geri bildirimlerden bazı belediyelerin kültürel etkinlikler adı altında ilgisiz kişileri belediye meclisi kararı alarak valilik oluru ile görevlendirdikleri, bu kişilerin yurt dışına çıkmaları halinde ülkemize geri dönmeyerek iltica talebinde bulunacakları yönünde bilgiler elde edildiğine vurgu yapılarak yurt dışı görevlendirmelerde suistimallerin önlenmesi amacıyla valiliklerce gerekli hassasiyetin gösterilmesi için talimat verilmiştir."

Gelinen aşamada birçok yerel yönetim tarafından bu konuda gerekli hassasiyet gösterilerek kendilerine yapılan taleplerin reddedildiği, şüpheli bazı taleplerin ise nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerince önlenebildiği ifade edilen açıklamada, aynı şekilde kötü niyetli bazı girişimlerin de emniyet birimlerinin çalışmalarıyla engellenerek konunun adli makamlara intikal ettirildiği ve Ankara Emniyet Müdürlüğünün "kültür turu" gerekçesiyle yurt dışına insan çıkarılmasını sağlayanlara yönelik 4 Mart 2020'de gerçekleştirdiği operasyonun buna örnek olduğu kaydedildi.

- "Mülkiye müfettişi görevlendirilerek soruşturma başlatılmıştır"

Açıklamada, Malatya Yeşilyurt Belediyesinde yaşanan olaya ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Belediye ile bir dernek arasında düzenlenen protokol uyarınca, çevre duyarlılığını geliştirme konulu proje kapsamında, hizmet damgalı pasaport alarak yurt dışına giden bazı kişilerin yurda dönmediğine dair iddialar, Malatya Valiliğince Bakanlığımıza intikal ettirilmiştir. Bakanlığımızın 12 Mart 2021 tarihli onayı ile Mülkiye Müfettişi görevlendirilerek, soruşturma başlatılmıştır.

Elde edilen bilgi ve bulgularda; Yeşilyurt Belediyesi görevlilerinin, işbirliği projeleriyle ilgili meclis kararı alınması, pasaport alacak kişilerin belirlenmesi, pasaport başvurularının alınması ve ilgili makamlara iletilmesi; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, söz konusu Belediyenin talebinin alınıp incelemesi ve Nüfus Müdürlüğüne iletilmesi; Nüfus Müdürlüğünün hizmet pasaportlarının hazırlanmasında; vali yardımcısının ise vali uhdesinde olan onay işlemini kendisinin gerçekleştirmesi sebebiyle sorumluluklarının bulunduğu değerlendirilmiştir.

Bu sorumluluklar çerçevesinde başlatılan soruşturma tüm yönleriyle devam etmektedir. Soruşturmada bu aşamada sorumlulukları bulunduğu değerlendirilen ilgili Vali Yardımcısı ile Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü, Bakanlığımızca; 2 kamu görevlisi de valiliklerince olmak üzere; 4 personel görevden uzaklaştırılmıştır.

Soruşturma sonucunda; İçişleri Bakanı tarafından Belediye Başkanı ve diğer belediye görevlileri hakkında, İl Valisi tarafından da Vali Yardımcısı ve diğer kamu görevlileri hakkında 4483 sayılı Kanun uyarınca karar verilecektir. Ayrıca Devlet Memuru olan görevliler hakkında disiplin yönünden de işlem tesis edilmektedir.

Ayrıca son günlerde benzer şekilde gündeme gelen diğer yerel yönetimler hakkında da inceleme ve soruşturma çalışmalarımız devam etmekte olup, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 16 Nisan 2021 tarihli yazısıyla suistimallerin önlenmesi amacıyla tedbirleri arttırıcı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, mahalli idarelerce yurtdışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştur."

- Uygulama geçici olarak durduruldu

Son günlerde benzer şekilde gündeme gelen diğer yerel yönetimler hakkında da inceleme ve soruşturma çalışmalarının devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 16 Nisan 2021 tarihli yazısıyla suistimallerin önlenmesi amacıyla, tedbirleri artırıcı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar mahalli idarelerce yurt dışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştur." bilgisi paylaşıldı.

Ankara, AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

39 yorum yapılmış

  • Erhan (2 yıl önce)
    Büyük bir ihtimalle görevden alınacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Cirmiktili (2 yıl önce)
    İşi, kim liyakatli ise ona teslim etmek gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Suat adelet hukuk olsaydi bu olaya onay verenler imza atanlar gorevden alinirdi
    0
    0
    Yanıtla
  • Alarga (2 yıl önce)
    Topu taca atmaya çalışıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • pakistanlı cumali (2 yıl önce)
    nerden cıktı simdi bu 43 kişi,,oysaki ne güzel afiyetle yeyip gidiyodunuz..yazık oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • zafer (2 yıl önce)
    imzası varsa derhal istifa etmeli etmese görevden alınmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    En ufak bir sorumluluğu varsa derhal görevden alınmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Suat (2 yıl önce)
    Bakalım Adalet ve Kalkınma Partisi ismi gibi ADALET,li davranacak,mı bekleyip göreceğiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Furkan 34 (2 yıl önce)
    Ak partiye oy vermis vatandas olarak sn belediye baskani pardon siz ne ise yariyorsunuz boyle bir sacmalik nasil olur sn cumhurbaskani isi gucu birakip sizimi takip etsin beceremiyorsan istifa edersin takim elbise giyip luks barabaya binip caka atmakla olmaz bu isler kendinize gelin
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumali duran (2 yıl önce)
    Çınar'ın istifa etmesi gerek.başkanı olduğu bld.olan bir durumda haberim yoktu demek saçmalık.bakanlık belki görevde almaz ama halkın gözünde iyi görünmeyecektir.kahtalı gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğrular (2 yıl önce)
    Bu olayı başka birileri yapsa idi ne yapılması gerekiyorsa o yapılmalı. Şuç işleme torpil olmaz. Büyük bedel ödersiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    Bence görevden almayın. Alırsanız suçu kabul etmiş olursunuz. Dava için! din için!, vatan için !, bayrak için!, ezan için!, anam için, babam için almayın... TÜİK'e havale edin bir hal çaresi bulur.
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (2 yıl önce)
    lamı cimi yok derhal görevden alınmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdi (2 yıl önce)
    Bence kararı HALK verecek...
    0
    0
    Yanıtla
  • Carbon (2 yıl önce)
    Sizce bu işten bir şey çıkar mı çıkmayacak soğutulur sonra yola devam..
    0
    0
    Yanıtla
  • Alp44 (2 yıl önce)
    43 kişi için yapılan harcamalar belediye başkanından tahsil edilmeli devletin zararı karşılanmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Dürüst Adam (2 yıl önce)
    Belediye başkanını ve bunun arkasındaki belediye personellerini görevden alın!! savcılığa veriniz!! Bakalım mahkeme kararı ne çıkacak (Tabii bağımsız yargıdan bahsediyorum)
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Müteahhit den belediye başkanı yaparsanız olacağı bu. Ayrıca 5-6 ay önce bu olayı CHP ve zihniyeti bir defa dillendirip geri çekilmişti. Acaba ucu onlarada mı dokunmuştu. (İkinci kez yazıyorum yayınlanmıyor Sayın editörüm seçmece yorum yapmayın.)
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Güneş (2 yıl önce)
    Bu seferde yırtarsa kedi canı varmış diyeceğim
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Alın artık görevden neyi bekliyorsunuz? Partinin lehine olur bu sonuç.Görevden alınmazsa tüm teşkilatın parmağı var bu işte demektir.Ben ak partiliyim Malatya dışından arkadaşlar arıyor Rezil olduk milllete yeter artık.
    0
    0
    Yanıtla
  • tunahanafsar (2 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ak partiye oy veren vatandaş, bugünlerin gelmesinde en büyük pay senin. Bugün ülkede kaşar peynirine, bebek mamasına alarm takılıyorsa suçlu sensin. Bugün gençlerin %90’ı refah için ülkesinden kaçmak istiyorsa suçlu sensin. Vergilerimizle elli küsür kişi Almanya’da yollanıyorsa, kaçırılıyorsa, esnaflar kan ağlıyorsa suç senin. Ben kendi adıma seni affederim. Hakkımı helal ederim Diğer seçim bunları sandığa göm. Yok diyorsan, sana hakkım helal değil Ben bir dönem oy vermedim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Banazili (2 yıl önce)
    Diğer ki seçimde millet vekili demedi demeyin .
    0
    0
    Yanıtla
  • Seyit (2 yıl önce)
    Öznur vekil ne derse o olacak. Kim içeri kim dışarı daha önce olduğu gibi..
    0
    0
    Yanıtla
  • UĞUR TÜRKAN (2 yıl önce)
    Sorarım sayın iç işleri bakanı soylu'ya elinizi vicdanınıza koyun başka bir partinin belediye başkanı bu suça karışsaydı ne yapardınız ? Hemen söyleyeyim ne vatan hainliği kalırdı,ne teröristliği kalırdı ne de adamlığı kalırdı top yekün saldırmazmıydınız bu suça karışan belediye başkanı ve partisine ? Siz adaletinizi yitirmişsiniz NOKTA.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    Güzel Yeşilyurdumuz Ulusal medya ya çok kötü bir durumla dillere düşmüş durumda.Yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Bu işin sosyal medyada dile getirilip gündem olması hâlinde belki birşeyler olur ?
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA PLATFORMU. (2 yıl önce)
    Derhâl istifa etmeli...
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    derhal istifa etmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Ben şunu anlamıyorum vatandaşın yoklukla mücadele ettiği bu dönemde belediyelerin bu keyfi harcamaları nedir böyle. Sokaklarda gereksiz reklamlar yok şunu yaptık bunu yaptık hoşgeldin Ramazan. Ramazan hoş geldide belediyenin parasıyla bu mübarek ayın gelişini, kutlamasını yapmak sana mı kaldı kendi cebinizden yapında görelim. Ordu komutanı gibi geziyorsunuz kim size ne yapar bu memlekette yürüyerek gitsen vatandaşla selamlaşsan, hasbihal etsen ne olur. Kusura bakmasınlar ama bizim paramızla bizden kendilerini korumaya, har vurup harman savurmaya çalışıyorlar. Helal etmiyorum. Bizim paramızla müsriflik yapanı, böyle gezi düzenleyenleri, keyfî harcayanları Allah'a havale ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (2 yıl önce)
    Malatyayı Malatyalılar yönetemediği sürece bu şehir rezil olmaya mahkumdur.Yeter artık bıktık usandık Elazığlıdan Adıyamanlıdan bingöllüden.Yeter artık yeter Aslan gibi Malatyalılar varken nedir bu devşirme Malatyalı sevdası.Hamiyetperver vatanperver şehrine sevdalı Malatyalılar neredesiniz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Banazili (2 yıl önce)fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Oy vermeden önce düşünecektin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Seyduna (2 yıl önce)fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Acizliğin yorumu
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    başkandan havalı kalem müdürü geçsin yerine
    0
    0
    Yanıtla
  • Artık istifa et istersen Çınar BEG. (2 yıl önce)
    Malatyamizi rezil ettiniz bütün Türkiye'ye İstifa ette bari azda olsa itibarını kurtar. Senin yüzünden niye Vali yardımcısı, il mudurleri görevden alınsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Bu adamı daha ilk gördüğüm gün Malatyamıza yine yazık oldu demiştim. Malatya’da onca tecrübeli, liyakatli, dürüst bürokratlarımız varken maalesef bu şehrin yönetici koltuklarında yıllarca kayserilileri, adıyamanlıları, elazığlıları gördük. Selahattin başkan da olmasa onlara kimsenin sahip çıktığı yoktu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin Başkanında Malatyalı dan anladığı Aşağışeherli
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (2 yıl önce)
    Hadi baham dürüst olun da görelim şimdi bizde ohhh ohhh çekelim ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (2 yıl önce)
    Aklıma Banker Bilo filmi geldi. Banker Mahmut'un yaptığını, başkan Çınar yapmamış. En azında adamları sağ salim Alamanya'ya, adrese teslim ulaştırmış! Kesin onlara iş, aş da vermiştir. Ne hayırsever bir başkanımız var! Kıymetini bilememişiz. Fakire villa bile yapıyor! Daha ne olsun. ALLAH RIZASI İÇİN, ŞU ADAMI ALIN O KOLTUKTAN.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (2 yıl önce)
    chp bu işin peşine düşmeseydi ne olacaktı acaba. sırf olayı sakladıkları için bile tüm belediye yönetimi görevden alınmalı. chp olayı ortaya çıkarmasaydı, hiç kimsenin sesi çıkmayacaktı, başkanda insanların gözünün içine baka baka insanları kandırmaya devam edecekti. hem imza atıyor hem habeeim yok diyor. imza attığın işlerin arkasında durmayacaksan o koltukta oturmayacaksın. iyi işler olunca ben yaptım, işler kötü gidince yardımcım, müdürüm, memerum suçlu. ohh ne güzel dünya.
    0
    0
    Yanıtla