SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Almanya da Soruşturma Başlattı

0
Güncellendi - 2021-04-24 04:19:29
Almanya da Soruşturma Başlattı
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi’nin gri pasaport çıkararak Almanya’ya gönderdiği 43 kişi geri dönmemesi ile ortaya çıkan skandalın ardından Türkiye’nin ardından Almanya’da da soruşturma başlatıldı. İnsan kaçakçılığının merkezindeki isim ise Ersin Kilit (küçük fotoğrafta sağdaki).

Malatya'da ortaya çıkan, ardından Elazığ ve Ordu'ya sıçrayan gri pasaportla yurtdışına insan kaçırma skandalı uluslararası krize dönüşüyor. Almanya, Türkiye'de hizmete mahsus olarak konsolosluk görevlileri, resmi görevliler ile milli sporculara verilen ve vizesiz seyahati sağlayan gri pasaport olayıyla ilgili soruşturma başlattı.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Türkiye'den kısa süre içerisinde hakkı olmayanlara nasıl gri pasaport verildiğine ilişkin Dışişleri aracılığıyla detaylı bir açıklama isteneceği öğrenildi. Uluslararası hukukun kamu eliyle ihlal edildiği sonucuna varılırsa, Türkiye kaynaklı bütün pasaportlar şüpheli duruma düşecek.

4 ayrı suçlama

43 kişinin Malatya'dan Almanya'ya kaçırılmasında kilit rol oynayan Ersin Kilit ve şirketi Mega Kilit GmbH hakkında da Hannover Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kilit'e sahte evrak düzenlemek, evrakta sahtecilik, yabancılar kanununu ihlal ve uluslararası insan ticareti suçlamaları yöneltildi.

Aşağı Saksonya ve Bavyera Eyaleti'nde de konu meclis gündemine taşındı. Kilit'in sadece Yeşilyurt Belediyesi ile değil, başka belediyelerle de işbirliği yaptığı, bunun için Hannover Belediye Başkanı Belit Onay ile görüştürme sözü verdiği ancak Onay'ın bundan herhangi bir bilgisinin olmadığı öğrenildi.

Türkiye'den kaçırılanlar inşaat ve otomat sektörlerine dağıldı

İnşaat, otomatçılık ve gastronomi ile uğraşan Ersin Kilit'in bütün bu kaçakçılık işlemlerinde merkez olup olmadığı araştırılıyor. Türkiye'den son dönemde getirilenlerin çoğunun Mega Kilit GmbH'nın sahipleri gibi Bingöllü olduğu, bunların inşaat işlerinde ve kumarhanelerde çalıştırıldığı öğrenildi. Bu kişilerin, özellikle inşaatların taşeron işlerini üstlenen Bingöl, Elazığ, Muş kökenliler tarafından kaçak olarak çalıştırıldığı öne sürülüyor.

Türkiye'den kaçırılan kişilerin tek bir şehirde tutulmadığı; Hannover, Wiesbeden, Frankfurt, Münih, Köln, Mannheim, Düsseldorf, Hamburg, Berlin gibi kentlerde inşaat işlerinde çalıştırıldığı belirlendi. Ersin Kilit'in, amcasının oğullarının şirketindeki mührü alarak izinsiz kullandığını ve bu şekilde davetiye çıkardığı da öne sürülüyor.

“İnşaatta çalışıyorum” demişti

Belediye organizasyonu ile gri pasaportla Almanya’ya giden Bingöllü H.B de Habertürk yazarı Sevilay Yılman’a yaptığı açıklamada 6 bin Euro karşılığı Almanya’ya götürüldüğünü açıklamıştı.

H.B. ülkeye gidenlerin pek çoğunun iltica başvurusu yaptığı iddiasının gerçek olmadığını belirterek, kaçakçılık konusunda tek ismin Ersin Kilit olmadığını şu şekilde anlatmıştı:

“Her şehirde ayrı bir kontakları var. Bir kişi değil ki! Siz bir tanesini yazdınız. Ersin Kilit. Ondan başka bir sürü isim var. Uyduruk şirketler kurmuşlar burada. Onlar üzerinden davet yaptırıyorlar. Diyorlar ki; “Gelenlerin tüm masraflarını bu şirket karşılayacak” Belediyeye veriyor listeyi. Belediye de görevli diye müracaat ediyor valiliğe. Alıyor gri pasaportu. Mis gibi. Hiç sorun yaşanmadan getiriyor seni…”

sozcu.com.tr- haberturk.com- indyturk.com

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Eskimalatyalı44 (2 yıl önce)
    Bakıyorum da bazıları yorumda Beddua etmiş . Sizin paranızla mı gitti kardeşim Size borcu mu vardı gidenlerin . Hayırdır yani bu tavırlar ? Burda ki imkanlar demek ki yetersiz onlar için Burada 30-40 sene Hammal gibi çalışıyorsun sırf ev alabilmek için . Geçin bunları abicim Millet zaten boğazına kadar borcun dibinde gidebilene helal olsun ama Vatanını Atasını kötülemesin asla. Biz 4 Milyon Suriyeli sığdırdık içimize 43 kişi bizden gitmiş Çok mu ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilader yorumun cok guzel amena. 4 milyon Suriyeliden bahsetmissin evet onlarda Gri Pasaportla giris yaptilar:))))
    0
    0
    Yanıtla
  • Kritik (2 yıl önce)
    Ya kardesim bu kadar komik bir olay ancak Kemal Sunal filminde olur. Yesilyurt Belediyesi ne amacla yurt disina adam gonderiyor? Bu nasil bir etkinlik? Pasaport daire baskanligi sen nasil oldunda boyle bir olaya inandin ve pasaport verdin? Ulan 50 tane soru soruyon normal pasaporta gri pasaporta bir soru sormadinmi? Bu ne belediye etkinligiymis arkadas YesilyurtSpor macina adam goturmezsin bir otobus kaldirmazsin ama Almanya ya bir ucak dolusu adam gonderirsin. Ha birde 45 kisi basvuru yapmis sadece iki tane belediye calisani, pasaporta basvuru yaparken gostermiyonmu nerde calistigini? Boyle oluyorsa milli takim kafilesine de 50 kisi ekleyek onlarida goturek. Milli takim 24 sporcu + 50 amele:)) Komik olaylar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Boybeyi (2 yıl önce)
    Bir olaya şöyle bakmak gerekmez mi adamlar başarmış insan ihraç etmek KAYiSi ihraç etmekten daha kolay olmuş. Başkan Çınar ve ekibini özellikle o güzide ekibi başaralı buluyorum bu işi şimdiye kadar gizlemisler .başarmışlar sonuçta bu insanları Alamanya ya göndermişler. Bunlar şeytana ters pabuç giydirmişler
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    Almanya işine geleni korur,işine gelmeyeni sınır dışı ederse,yani iltica edenler mecburi geri dönerlerse bu iş daha da farklı boyutlara gelebilir.Allahım sen nelere kadirsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Milliyetçi Malatyalı (2 yıl önce)
    Malatyalı hemşehirlilerim memnun musunuz belediyecilik anlayışından. Bakın ne güzel sizi yurtdışına göndermek için hizmette sağlıyorlar daha ne olsun. Diğer seçimde de %70 verin bunun karşılığı bu :D :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya lılar ıgöndermiş olsalar bir nebze ancak yine de para karşılığı insan kaçakçılığı bu iş. Ancak belediye Malatya nın, Alamanya ya gidenler Bingöl lü. Bu da olmaz ki.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gidenler Malatyalı değil.Malatyalı olsaydı seçimde oy verirdim.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (2 yıl önce)
    Şu Aziz Mübarek Ramazan Ayında.İnşallah Rabbimden Dua Ve Tek İsteğimdir. Bunların Alayını İt ürür kervan yürür ekibini. Alçaklık yapmayın ekibini rabbim kahhar ismiyle kahreylesin.? İnşallah O Almanyadaki Guruhda Sınır Dışı Edilirler...?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Almanya kesin sınır dışı eder hepsini, çünkü orada kanun kural var burası gibi ahbap çavuş ilişkisi yok?
    0
    0
    Yanıtla