SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Kurabiyesi'ne İl Dışından da Talep Var

A- A+ PAYLAŞ

"1 YIL KALSA BİLE BAYATLAMIYOR".. Malatya'da un, yağ ve şekerle yapılan yöresel lezzet "Malatya kurabiyesi" ramazanda da damakları tatlandırıyor.

Kentte geçmişten bugüne yapılan "Malatya kurabiyesi" için ürünleri büyük hamur kazanında karıştıran usta eller, elde ettikleri hamuru bir süre dinlendiriyor. Ardından silindir şekline getirilen hamura, eşit parçalarda kesilip avuç içinde yuvarlanarak şekil veriliyor.

Tepsiye dizilen kurabiyeler, üzerine kayısı çekirdeği yerleştirildikten sonra fırında pişiriliyor.

Tadanların tavsiyesiyle talebin her geçen gün arttığı Malatya kurabiyesinin ustaları, özellikle ramazanda Türkiye'nin dört bir yanından gelen siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai yapıyor.

- "Kurabiye 1 yıl bile kalsa kesinlikle bayatlamıyor"

Kurabiye ustası Mehmet Türkoğlu, AA muhabirine, "Malatya kurabiyesi"nin kentin önemli bir lezzeti olduğunu söyledi.

Kurabiyeyi kayısı çekirdeği unundan da yaptıklarını anlatan Türkoğlu, bu lezzetin coğrafi işaretini almak için başvurduklarını ve sürecin devam ettiğini dile getirdi.

Türkoğlu, çeşitli unlardan "Malatya kurabiyesi" yapabildiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Önce pudra şekeri ile tereyağını karıştırıyoruz, sonra üzerine un ilave ediyoruz. Bunların hepsini kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Ardından hazırladığımız kurabiyeler 230-240 derece sıcaklıktaki fırında 20-25 dakika pişirerek tüketime hazır hale geliyor. Kurabiye 1 yıl bile kalsa kesinlikle bayatlamıyor. İçerisinde katkı maddesi, tatlandırıcı, herhangi bir şey yok. Onun için hem sağlıklı hem de bayatlamıyor. Malatya kurabiyesine ramazanda talep yüzde 30-40 arttı. Normal günlere göre ramazanda yoğunluğumuz daha fazla. Türkiye'nin her tarafına kurabiye gönderiyoruz."

Türkoğlu, kurabiyenin kilogramının 40 liradan satışa sunulduğunu bildirdi.

Fatih Özçelik ise Malatya'nın olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alan kurabiyeyi, il dışındaki yakınlarının kendisinden sürekli istediğini belirterek, "Malatya kurabiyesi ramazanda iftardan sonra çay ve kahveyle çok güzel oluyor, herkese tavsiye ederim." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Gül Berna (1 yıl önce)
    Ben Eskişehir de ikamet ediyorum Komşum Malatyalı. Malatya ziyareti dönüşünde bizim içinde kurabiye almışlar beğeneceğimizi düşünüp. Beğenmek Bi tarafa bayıldık. Ellerinize sağlık. İl dışına gönderme imkanınız var mı öğrenmek istemiştim. Şimdiden teşekkür ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    mimar sinan da koyunoğlu pastanesi çok güzel doğal ürünler katkı maddesiz tek adres
    0
    0
    Yanıtla
  • Refet (2 yıl önce)
    İşyeri adı / Adres : ?
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (2 yıl önce)
    İzmir den istemişlerdi.Gönderdik.Tahminim unun dadır.Ama açık ekmek alırken eve gelene kadar kuruyor.Acaba un değişik mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Helal olsun yıllardır bu meslekteler işini yapana eyvallah. Babamın vazgeçmediği tek esnaf. Allah işini her daim artırsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Adres neresi
    0
    0
    Yanıtla