SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Camide Mimari Görünümü Değiştiren Onarım

A- A+ PAYLAŞ

YAN DUVARLAR 4 'KOLON' PAYANDA İLE GÜÇLENDİRİLDİ.. KURBAN BAYRAMI'NA AÇILMASI PLANLANIYOR..  Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, 24 Ocak 2020 Sivrice Depreminde etkilenen ve başta kubbeleri olmak üzere bazı bölgelerinde hasar meydana gelen tarihi Yeni Cami’nin (Hacı Yusuf Taş Camisi) restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, çalışmaların normal şartlarda yıl sonunda bitmesinin öngörüldüğünü, ancak Caminin Kurban Bayramı’nda  ibadete açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Yeni 4 'kolon' payanda ile mimari görünümü de değişti

1912 yılında ibadete açılan, yerli halk arasında 'Teze Cami' olarak da adlandırılan Yeni Cami’nin restorasyonu ile ilgili olarak malatyahaber.com’un sorularını cevaplandıran Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, Caminin salınımını desteklemek amacıyla, camiye, önceden olmayan 4 payanda eklendiğini belirterek, “Önceden yoktu ama Caminin beden duvarları yüksek olduğu için hocaların 4 payanda yapılması önerisi doğrultusunda bu payandalar yapıldı. Hatta şu anda da kıble tarafına da iki tane payanda yapılması tartışılıyor” dedi.

Ana kubbe yeniden örülecek

Onarımın Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’nün onayı ve Aksaray Üniversitesi’nden 3 öğretim üyesinin görüşleri doğrultusunda yapıldığını ifade eden Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, duvarlarda enjeksiyon çalışmasını bitirdiklerini ve ana kubbeyi söktüklerini söyledi.

Doğan, “Kubbe’deki çalışmalarda alttaki taşlar sökülecek, çelik örgü atılacak ve kubbe tekrar örülecek. Aksaray Üniversitesi’nden 3 tane hocamızın görüşleri doğrultusunda payandalar yapıldı. Statik hesap yaptılar. Depreme karşı bunların yapılması gerektiğini söylediler. Duvarların içerisine enjeksiyon uygulaması yapıldı. Kubbede üst örtü bütünüyle fiber karbonla sarılacak. Bunlar hocalarımızın  ve kuruldaki 9 hocanın görüşleri doğrultusunda yapıldı. Bu bizim önerimiz değil. Hizmet satın aldık ve bu konudaki hocaların uygun görüşü doğrultusunda yapılıyor” dedi.

11 milyon TL açıklandı ama 14 milyon TL harcanacak

Yeni Cami restorasyon işinin maliyetinin KDV dahil 11 milyon olduğunu hatırlatan Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, bu maliyetin 3 milyon TL artışla 14 milyon TL’yi bulabileceğini kaydetti.

Yeni Cami restorasyonunun 2020 yılının Ekim ayında başladığını hatırlatan Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, “Normal şartlarda yıl sonunda bitecek ama bizim hedefimiz Kurban Bayramı’na yetiştirmek” dedi.

Depremden zarar gören ana kubbenin üstü tamamen açılıp yeni kubbe çalışmalarına başlanırken, caminin yağmurdan etkilenmemesi için ana kubbe üzerine geçici olarak bir sundurma da monte edildi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Yeni Cami onarımına ilişkin süreçten görüntüler.. (malatyahaber.com- M.Kayahan)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • burak (2 yıl önce)
    umarım cami gerçek değerine kavuşur malaryanın önemli bir yapısı çevresindeki gece kondu gibi işportacılarda belediye çeki düzen vermesi gerekiyor malaryanın tarihi yapılarının bu kadar sahipsiz gösterilmesi hiç hoş değil umarım sahiplenirler
    0
    0
    Yanıtla
  • Mansur (2 yıl önce)
    Bu restorasyon işinin Mimari projesi yok mu. Ortada ciddi bir sorun var. Malatya haber yöneticilerinden ricam bunu sorsunlar. Ciddi bir restorasyon problemi yaşanacak. Proje nerede.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA PLATFORMU. (2 yıl önce)
    Mimar sinan dönemindede ayasofyaya payandalar yapılmıştır tarih de. Velhasılı kelam payandalar böyle tarihi yapılarda önemli bir mimari destektir yapılar için...
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (2 yıl önce)
    Emeği geçenlerden Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Kanka44 (2 yıl önce)
    24.01.2020 de deprem oldu 1.5 yıldır beklemekteyim bu kadar zaman ne beklendi acaba.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (2 yıl önce)
    bir tarih daha "kurban" ediliyor gibi.
    0
    0
    Yanıtla