SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vay Vay Vay!. İl Müdürünü Tehdit Etmişler..

0
Güncellendi - 2021-05-05 12:08:38
Vay Vay Vay!. İl Müdürünü Tehdit Etmişler..
A- A+ PAYLAŞ

TARIM İL MÜDÜRÜ MACİT'TEN ŞOK EDEN AÇIKLAMA.. Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, kayısı rekoltesi tahmini konusunda tehdit edildiklerini açıklayarak, kurum yöneticilerine; “Bize bunu bunu yapmazsanız, biz size iftira ederiz. Siz 100 derseniz, biz 50 açıklarız.” dendiğini belirtti. Macit, “Hiç tehdit etmesinler beni, doğrusunu yapacağız. Komisyon ne derse o olacak, hiç kimse tehdit etmesin. Hiçbir makamı da korumak için gayretim yoktur. Ben Allah rızası için çalışıyorum, Allah’ı razı etmek için çalışıyorum. O kadar.” dedi.

ERTV’de Hülya Kaya’nın sunduğu “Hülya Kaya ile Güne Bakış” Programına konuk olan Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, kayısı rekoltesini düşük açıklamaları için tehdit edildiklerini açıklarken, tehdidin bazı “paydaşlar” tarafından yapıldığını vurguladı.

Ortaya çıkan açıklamalar sonrasında soruşturma başlatılması beklenirken, Macit, Kuluncak ve Darende ilçesindeki kayısı üretimi için bu yıl ‘Yüzde 90 ürün yoktur” diye açıklama yapanların da bu iki ilçedeki çiftçileri zarara uğrattığını belirterek, o bölgelerde yüzde 90 oranında bir zararın söz konusu olmadığına işaret etti.

Bu yılki tahmini kayısı rekoltesi çalışmaları ile ilgili olarak Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, “Bizim arkadaşlar ekipleri oluşturuyor. 3 ekip oluşturacağız. 15-20 gün sahaya çıkacaklar. Muhtemelen 19 Mayıs’a kadar bu pandemi dolayısıyla yarı kapasitesi ile çalıştığımız için acil işler için personel bulunduruyoruz, sahaya çıkıp rekolte çalışmaları bu sene, 15-20 gün sarktı, çiçeklenme, meyve bağlanma. Sahadayız.” dedi.

-“ Bu rekolteyi ‘Yandı-bitti kül oldu ‘ diyerek çiftçiye zarar mı veriyorlar, fayda mı veriyorlar?”

Macit şu açıklamaları yaptı:

"Geçen yıl rekolteyi düşük açıklayıp bize hakaret ve iftira edenlerin sesi çıkmıyor, niye acaba? Hatta daha fazla çıktı diyenler oldu. Ama şuanda gidişat bizi yüzde 100’a yakın doğruluyor. Kayısı mutlaka zarar görüyor, şimdi ben burada ‘Zarar görmedi’ desem veya ‘Tamamen tuttu’ desem, veya ‘Tamamı yandı’ desem yanlış. Malatya’da 9 milyona yakın, komşu ilçelerle beraber 12 milyona yakın kayısı ağacı var. Bunların tamamı tutsa, 100 kilo verse, 1 milyon 200 bin ton eder, daha aşağı verse 1 milyon ton kayısı kapasitesi demek, mutlaka zarar görüyor. Çünkü don tabanı olanlar var, daha önceki projemizde de bahsettik, zarar gören yerlerimiz var, seyrelen yerlerimiz var, bu sene arı uçuşu yoktu. Benim bahçede 15 kovan var, normalde ben 3 arı bulunduruyordum, başkaları da getirdi 15 kovana çıktı, 3 arıda bir ağacın dibine oturduğunuz zaman arı uğultusu geliyordu, bazı bölgelerde iyi uçtuğunu söylüyorlar, döllenme dönemiyle ilgili biraz seyreklik var, dondan zarar gören bölgeler var. 'Zarar görmedi’ dediğim zaman çok kızıyorlar. Zarar gören bölgelerimiz var, her ilçede taban arazilerde oldu.

Don döneminde çiçek açmamış bölgeler hariç Darende ve Kuluncak’ta Tohma boyunda kışın hafif zarar gören yerler var, orası çok rekolteyi etkilemiyor. Yalnız bir açıklama yapıldı, bazı paydaşlar tarafından, ‘Darende ve Kuluncak’ta tadacak kayası yok’ denildi, ‘Yüzde 90 kayısı yok’ denildi. Yaş kayısı ihraç edenler bizi arıyor, ‘Biz planlamamızı Darende ve Kuluncak’a göre yapmadık’ diyor. Darendeli ve Kuluncaklı üreticilerimiz onlara hesap sorsunlar. Yaş kayısı ihraç edecek olan başka illerdeki ihracatçılar bizi arıyor, Malatya’daki nerede kayısı var, yok biliyor, ‘Biz yaş kayısı planlamamızı Darende ve Kuluncak’a göre yapmıyoruz’ diyorlar. ‘Yüzde 90 zarar görmüş’ diyorlar. Bazı paydaşlarımız çıkıp açıklama yaptılar, ‘Yüzde 90 zarar gördü’ diye. Çiftçiye zararları mı oldu, faydalarımı oldu? Ben size soruyorum.

Çiftçilerimiz hesap sorsunlar; ‘Yüzde 90 niye dediniz’ diye. ‘Yaş kayısı ihracatçısı gelmeyecek’ diye. Biz dil döküyoruz; ‘Biz daha rekolteyi açıklamadık, rekolteyi açıklayınca planlamanızı yapın’ diye, ‘Hiçbir ilçemizi pas geçmeyin.’ diye. Çünkü yaş kayısıda çiftçimiz güzel para kazanıyor. Yaş kayısı satılmazsa kuru kayısımız fazla oluyor, fiyatlarla ilgili sıkıntı yaşanıyor. Bu rekolteyi ‘Yandı-bitti kül oldu ‘ diyerek çiftçiye zarar mı veriyorlar, fayda mı veriyorlar ben karar veremedim. Faydasına mı söylüyorlar, zararına mı? Sosyal medyada paylaşıyorlar; ‘Bizim yüzde 90 kayısımız yok.’ Yaş kayısı satanlar gelmiyor buraya, ‘Malatya’da kayısı yok’ diyor. Kuru kayısı alanlar, Avrupalı planlamalı yapıyor, planlı çalışıyorlar. Diyorlar ki; ‘Malatya’da kayısı yoksa biz başka yerlere yönelelim.’“

-“Rekolte için , ‘Siz 100 derseniz, biz 50 dileceğiz’ diye tehdit etmişler.”

Macit şunları söyledi:

“Ben; ’Hata yaparsam istifa ederim, bedel öderim’ diyorum. Rekolteyi yanlış söyleyenler hata yapıyor. Gelip bizim müdürlüğümüze, ‘Siz 100 derseniz, biz 50 diyeceğiz’ diye tehdit etmişler. ‘Biz size iftira ederiz’ demişler. Ahmet Turan Karaca ve Turan Çolak şahittir buna. Bakın bana zarar vermiyorsunuz, çiftçiye zarar veriyorsunuz. Ben il müdürlüğünde ‘emanetçiyim’, o koltuk devletin koltuğu. Bize emanet edilmiş. Biz bugün varız, yarın yokuz. Bugün alırlar, yarın alırlar, bu siyasi bir kadro. Çiftçiye zarar veriyorsunuz. Bakın Darende ve Kuluncak’ın çiftçileri hesap sorsunlar, ‘Yüzde 90 zarar verdi’ diyenlere.”

"Bahsettiğiniz isimler kim?" sorusuna Macit şöyle cevap verdi:

“Ben isim vermiyorum burada. Sonra farklı algılanır. Şahit olarak söylediğim isimler bizim il müdür yardımcıları. Ramazan Çolak ile Ahmet Turan Karaca. Gelip odasında demişler ki, ‘Bize bunu bunu yapmazsanız, biz size iftira ederiz. Siz 100 derseniz, biz 50 açıklarız.’ Bakın Malatya’ya zarar veriyorsunuz. ‘Tahir Macit gitsin’ veya ‘İl Tarım Müdürlüğündeki müdür yardımcıları gitsin, idareciler gitsin’.

(Yöneticiler neden el koymuyorlar-sorusu üzerine / devamla) Kimse bilmiyor, ilk defa burada açıkladım. Bakın siz istediğinizi alamazsınız, kanuni hakkınızsa alırsınız, kanuni hakkınız değilse alamazsınız. Ben etik davranarak, kendi kayısı bahçem olmasına rağmen 1 lira devletten hibe ve destek parası almıyorum, çünkü etik görmüyorum. Bakın sizlerde 3 kuruş menfaatiniz için, tarımsal faaliyetlerden faydalanıyorlar, bana iftira edenler ahır desteğinden yüzde 50 faydalandı, araç-ekipman desteğinden yüzde 50 faydalandı, makine ekipmanından yüzde 50 faydalandı, gebe düve desteğinden faydalandı, bunlardan faydalanıyor, çiftçiye de anlatmıyor. Şimdi 100 kişi müracaat edecek, 10 kişi alacak ya, yaymıyor ki kendisine çıksın. Eşi dostu herkes faydalandı. Siz faydalanıyorsunuz, vatandaşta faydalansın. Siz çiftçiye zarar vermeyin bu rekolte konusunda."

-“Hiç kimseden korkmuyorum, makamı koruma gayretimde yoktur”

Macit sözlerini şöyle tamamladı:

“Hiç kimseden korkmuyorum. Rekolte için doğrusunu yapacağım. Hiç tehdit etmesinler beni, doğrusunu yapacağız. Komisyon ne derse o olacak, hiç kimse tehdit etmesin. Hiçbir makamı da korumak için gayretim yoktur. Ben Allah rızası için çalışıyorum, Allah’ı razı etmek için çalışıyorum. O kadar.”

Programın yapım ve sunucu Hülya Kaya ise “Hakikaten pes. Yani bu söylenenler, bu yaşanılanlar, bu tablo bu Malatya’ya yakışıyor mu? Malatya bambaşka şeyleri tartışması konuşması gerekirken, biz şuanda neyi konuşuyoruz, neyi tartışıyoruz, hakikaten pes! Bu şehrin yöneticilerini bu işe sahip çıkması lazım.” diyerek programını kapattı.

Bazı çevrelerin rekolte tahminine yönelik eleştirilerine Vali Baruş tepki göstermişti

Malatya'da sahada yapılan çalışmaların ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından açıklanan 2020 yılı kayısı rekolte tahmini, kayısıda 'spekülatif ticaret' yapanların tepkisine yolaçmıştı.

Rekoltenin yüksek açıklandığını, bu nedenle fiyatların düşeceğini öne süren bu çevrelerin tepkisi üzerine Malatya Valisi Aydın Baruş şu açıklamayı yapmıştı:

“2020 yılı kayısı rekoltesi tahmini yaş olarak 381 bin 737 ton olarak belirlenmiştir. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 40 bin 637 ton olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 341 bin 100 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı 85 bin 275 ton olarak tahmin edilmekte. Üreticilerimiz, kayısı ticaretiyle uğraşan ticaret erbabı, hesabını kitabını bu tahminlere göre yapıyor. Şahit oluyoruz ki piyasada farklı gerekçelerle spekülatif amaçlı bir takım açıklamalar yapılıyor. Bu açıklamalara itibar edilmemesini rica ediyoruz. Çünkü bu yapılan çalışma birçok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek ve kayısı üreticilerimizin, üretici temsilcilerimizin bir araya gelerek yapmış olduğu çalışma. Sağlıklı çalışmadır. Spekülatif açıklamalar üreticimize ve diğer ticaret erbabına zarar vermektedir.”

malatyahaber.com- ER Tv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Silivri.. (2 yıl önce)
    Banazının gururu..
    0
    0
    Yanıtla
  • vahap (2 yıl önce)
    Bu şehir sahipsiz diyoruz kızıyorlar Bu şehirde birileri at koşturur inanmazlar ne yapalım Malatya'da Malatyalı kalmadı Elin tenekelerine elmas muamelesi bizim elmaslara teneke muamelesi özü sözü insan Malatya Acilen tüm brokarları Malatyalı yapalım işler çözülür Koltuk için del melmeket için çalışanlarla yola çıkalım kim olursa olsun hak eden olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • NİZAMETTİN OPANOĞLU (2 yıl önce)
    Kale'de kendi köyümde (Kıyıcak) kayısı hemen hemen yok gibi.kısacası geçen yıla göre %95 verim düşüklüğü var.Başka yerleri bilmem.Ancak buyursunlar gelip baksınlar.Terk tük olan kayısı da en ufak rüzgarda sararıp döküldü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Yaptığımız yorumlar neden paylaşılmiyor siz hangi taraftasiniz???... EDİTÖR'den: Sayın Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit'i de, ona saldıranları ve nedenlerini de çok iyi biliyoruz. Kimler, niye saldırıyor, onu da yakında öğrenecek Malatya kamuoyu..
    0
    0
    Yanıtla
  • yazihanli (2 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın editör bazen yorumlarınıza bakıyorum. Hiç sizlere yakışmıyor. Çok sert yazmak zorunda degilsiniz. Merak etmeyin aklımız var. Yumusak yumusakta laf sokulabilir :)
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Neyi doğru yapıyoruz ki bu da doğru olsun. Memleket yap boz tahtasına dönmüş. Liyakat olmazsa olacağı budur. Adalet olmazsa olacağı budur. Hak ve hukukun olmadığı yerden hiç bir şey beklenmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özer (2 yıl önce)
    Bu yıl bazı bölgelerde kayısı rekoltesi düşük. Ekmeğini kayısıdan sağlayan hemşehrilerimizin Allah yardımcıları olsun. Sn. Tahir Macit Malatya ya hizmette elinden geleni yapan Dürüst bir insandır. Görevini yaparken de kimseden korku veya çekincesi olamaz. Tehdit edenler işinize bakın ve bırakın Malatya için hizmeti gaye edinmiş kişiler işlerini yapsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (2 yıl önce)
    Müdürüm doğruları söyler.Konağı da imara açmak için çok uğraştılar onada izin vermemişti.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yunus (2 yıl önce)
    Böyle bir zihniyete virüs dahi az. Bunlar gizli gizli dua edip akılları sıra dolu vursunda fahiş fiatla malı satayım diyenlerdir. Rabbim sen büyüksün. Ne günlere kaldık. Her şey yerle bir. Her şey çıkar üzerine, dünya menfaati üzerine. Sayın yetkili tehdit edenleri açıklasında herkes yüzüne tükürsün bunların.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    geçen sene 80 bin dediniz de 80 bin mi çıktı..bu sene de oturduğunuz yerde 100 bin dersiniz..sonra tüccar da fiyat düşürsün...sezon bittikten sonra rekolteyi açıklayın ..önceden açıklaması çiftçinin aleyhine oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlt44 (2 yıl önce)
    Allah yardımcınız olsun. Belli ki zor bir süreç. Haklıysanız korkmayın Tahir bey. Bir gün herkes yaşayacak; Ya aldığı duaları, Ya aldığı ahları...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Koç (2 yıl önce)
    Acizlik ifadesi böyle bir şey mümkün mü?
    0
    0
    Yanıtla
  • Maruf (2 yıl önce)
    Yoksulun yetimin garibanın hakkını yiyenlere haram zıkkım olsun. Allah'ın rızasını gözetenlere de Selâm olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • HaskuL (2 yıl önce)
    Amuduyla hibeleri beleş paraları götürüp havuzlu villa yapan ziraat odası başkanı basbas bağırıyodu muhalefet ile beraber şov yapıyordu.... Bu ithamlara verecek mantıklı ve makul cevabı gerçek emekçileri çiftçileri üreticileri tatmin eder umarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Sözen (2 yıl önce)
    Helal olsun Tahir Macit'e.İzlemiştim programı.Takır takır doğruları söylüyor Müdürümüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • EnGiiN (2 yıl önce)
    Çiftçinin temsilcilerine söz hakkı doğdu sanırım. Yandık bittik kül olduk derken yangına benzin dökenlere meydan okumuş müdür. Hodri meydan çekmiş. cevapları merakla bekliyoruz. Kimlen nerden nemalanmış neler götürmüüş nelerle tehdit etmiiş. VAAY VAAY Kİ NE VAY??
    0
    0
    Yanıtla
  • hangimiz sevmedik (2 yıl önce)
    Böyle Bürokrata,böyle Müdüre sahip çıkmak lazım,Sayın Valim,Sayın Milletvekilleri,böyle bir aslanı,çakallara boğdurmayın,................lütfen...
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (2 yıl önce)
    kamu görevi yaparken aşağıdan yukarıdan baskılar olmaktadır. bunlar ismen belirlenip gerekenler yapılmalıdır. devlet müdürüne sahip çıkmalı memleket ve insanımızı korumalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    Yağma ve Talan da hiçbir ülke bizimle yarışamaz.Demekki şimdiye kadar sistem böyle işliyormuş.Başkanım size helal olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (2 yıl önce)
    Bu konuda haklı olabilirsiniz ama Sayın il müdürü lütfen Yeşilyurt ilçe tarıma bir el atın adamlar bırakın bilgilendirmeyi sorularımıza bile cevap vermiyor resmen bizi tarım ve hayvancılıktan soğutan bir tarım müdürlüğümüz var.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (2 yıl önce)
    Haklıysan helal olsun Allah yar ve yardımcındır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazihanli (2 yıl önce)
    Kim tehdit ediyorsa hemen açıklanmalı. Malatya düşmanı kişileri bizde bilmek isteriz. Hainler etrafımızda. Kim kimi tehdit ediyor görelim. Köylü emek verecek 3-5 tane zibidi de para kazanacak öylemi. Emek veren köylü. Kim köylüye destek olmuyorsa bunun hesabı sorulmalı. Sayın MALATYALI SİYASETCİLER. ÖZNUR ABLAMIZ 1 AYDIR ORTADA YOKSUN. AÇILIŞTA YAPMIYORSUN.. Sultansuyu ve Yeşilyurt Belediyesi hakkında tek bir söz söylemedin. Bari bunun için söyle. Hı söylemiyorsan istifa edin şehri terkedip gidin. YAZIKLAR OLSUN SİZE. MÜDÜRÜMÜZE SAHİP CIKALIM. BARİ SİYASETCİLERİMİZ DE İŞ YOK. HALK OLARAK SAHİP CIKALIM.
    0
    0
    Yanıtla
  • tehdit edenler kim olacak uzakta arama başta sizin ziraat odası başkanı olmak üzere ziraat odası başkanları ve onların ikna ettirdiği muhalefet parti yöneticileri..
    0
    0
    Yanıtla