SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bilik' Yeniden Sofralarda

0
Güncellendi - 2021-05-14 12:15:35
'Bilik' Yeniden Sofralarda
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın yöresel lezzetlerinden olan ve son dönemlerde unutulmaya başlanan bilik ekmeği, Battalgazi'nin Kalbi Kadın Kooperatifi’nin çalışmalarıyla tekrar üretilmeye başlandı.

Malatya’da asırlardır afiyetle tüketilen bilik ekmeği, son dönemde unutulmaya başlanmıştı. Battalgazi ilçesinde Battalgazi'nin Kalbi Kadın Kooperatifi, bilik ekmeğinin üretimine yeniden başladı.

Kadınlar tarafından doğal un, tereyağı, zeytinyağı, ev sütü ve ekşi ev mayası kullanılarak yapılan bilik ekmeği tandır fırında doğal yöntemlerle pişiriliyor. Bilik ekmeği, il dışındaki Malatyalılardan da oldukça rağbet görüyor.

“Buzluktan çıktığında 5 dakika dışarıda kalınca pamuk gibi oluyor”

Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifi üyelerinden Nuray Bingöl, bilik ekmeğinin buzlukta saklanarak uzun bir süre tüketilebileceğini belirterek, “Bu işi severek yapıyorum, büyük annelerimizin zamanında yapılan nostalji ekmeğini tekrar gündeme getirip, herkesin tatmasını istedim. Komşular hep birlikte birbirimize yardım ederek yapıyoruz. En başta eşim olmak üzere annem, akrabalarım destek oldu. Biz de varız diye sesimizi duyurmak istedik. Buğday alıp değirmende öğütüp, doğal ekmek unu yaptırıyorum. Doğal tereyağı, doğal zeytinyağı, ev sütü ve ekşi ev mayası karışımıyla hamuru yoğurmaya başlıyorum. Hamur mayalandıktan sonra küçük bezeler halinde başlayıp merdane yardımıyla açma işlemini bitiriyoruz. Tandır pişirme işlemine geçiyoruz. Üzerine yumurta, bol susam ve isteyene de haşhaşlı, çörekli yapıyoruz. Pişirdikten sonra maşa yardımıyla çekip soğumaya bırakıyoruz. Ardından da paketliyoruz. Dışarıda en az 5-6 gün dayanma süreci var. Şehir dışına gönderiyorum, isteyenler buzlukta saklıyorlar. Buzluktan çıktığında 5 dakika dışarıda kalınca pamuk gibi oluyor” dedi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • yavuz44 (2 yıl önce)
    Nerde satılacak acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Çocukluğumuzun billikleri tadı damağında ama eski billiklerin tadı yok maalesef
    0
    0
    Yanıtla
  • Reşat (2 yıl önce)
    Editör kardeşim, onun adı gılikdir. Bilik başka birşeye derler. Lütfen düzeltin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Emin yurdakul (2 yıl önce)Reşat isimli kullanıcı yorumuna
    Sen gerçekten Malatya lımısın billik adı çarptırma
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (2 yıl önce)
    yaşatanlardan Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Yahu ne kadar özledim şu biliği, ananem sobanın üstünde pişirirdi, Allah rahmet eylesin. Büyükler gidince geleneksel mutfak kültürü de yok olup gidiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Onun hamuruna birde kuyruk kakırdağı(cızırik) katacaklar.süper oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Turhan Benli (2 yıl önce)
    Allah razı olsun Bacılarımızdan. Yıllardır yememiştik. İnşallah yemek nasip olur. Unutulan Biliği tekrar bu millete hatırlattıkları için çok teşekkür ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla