SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Tarihi Hamleler Gerçekleştiriyor"

0
Güncellendi - 2021-05-17 02:13:36
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, TRT GAP Radyo’da ‘Yöremizden’ programının konuğu oldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmet ve yatırımlar hakkında bilgiler aktaran Başkan Gürkan, Ramazan ayı içerisinde yapılan sosyal yardımlar hakkında da bilgiler verdi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin  Gürkan, TRT GAP Radyo’nun Aslı Hocaoğlu tarafından sunulan ‘Yöremizden’ programına telefon bağlantısıyla konuk oldu. Başkan Gürkan Malatya’da yapılan hizmetler ile birlikte yapılacak olan hizmetler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz yıl hem milli bayramlarımızı hem de dini bayramlarımızı buruk bir şekilde yaşandığını belirten Başkan Gürkan, “ Geçtiğimiz yol olduğu gibi bu yılda bayramlarımızı buruk bir şekilde kutlamaktayız. Hem insanlığın yakasına yapışan Covid virüsü ile uğraşırken, Filistin’de olan hadiseler bizi, İslam dünyasını ve insanca düşünen herkesi üzüntüye gark etmiştir. Temennimiz bu zulümlerin son bulması ve bayramlarında bayram tadında kutlanmasını Cenab-ı Allah’tan temenni ediyoruz.

Biz Malatya’yı tarif ederken insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehir diye tarif ediyoruz. İlk yerleşik hayatın, devlet hayatının, demokrasi hayatının, taş devrinden demir devrine geçişin, muhasebe kayıtlarının tutulduğu, demirin silah olarak kullanılması Malatya’da zuhur etmiştir. Burada geçmişte yaşayan insanlar medeniyet destanları yazmıştır. 1071 yılından 400 yıl önce Anadolu’nun fethi Malatya sancağından başlamıştır. Battalgaziler, Hüseyin Gaziler, Danişment Gaziler, Emir Ömerler Anadolu’nun fetih sürecini başlatmışlardır. O dönende de kahramanlık destanları yazılmıştır. Mevlana, Sadrettin Konevi Şahebe-i Kübra medresesinde İlim irfan destanları yazmışlardır. Malatya hem insanlık tarihi açısından hem de Türk İslam tarihi açısından önemli bir merkezdir. Burada hizmet verirken atalarımızın yaptığı hizmetlere layık hizmetler yapmanız gerekir. Yoksa vebal altında kalırsınız. Tarihin bize bıraktığı mirası günümüze ve geleceğimize taşımakla yükümlüyüz. Bu anlamda da bizler de günümüz Dünyasında ve günümüz Türkiye’sinde hizmet destanları yazmakla mükellefiz. Göreve geldiğimiz andan itibaren hem şehrin kültür rotalarını hazırlayarak hem il azında hem bölgesel bazda kültür rotasını hazırlamaktayız. Ayrıca Altayapı, üstyapı çalışmaları, çevre düzenlemeleri, sosyal belediyecilik, kültürel belediyecilik ve yeşilin korunması ile ilgili Belediyeciliğin temel ilkesi olan ilkeler üzerinde Malatya’yı rol model olacak bir şehir hüviyeti kazandırmak için büyük bir gayret içerisindeyiz. Malatya’ya yapılan hizmetlere baktığımız zaman Malatya tarihi boyunca 1924 yılından bugüne kadar almış olduğu hizmetlerin en az iki katı daha fazla hizmet yapmaktayız. Şu anda bütün hizmetlerimizin temeli atılmış, ihalesi yapılmış veya tamamlanmıştır. Yaşamış olduğumuz 24 Ocak Depremi ve akabinde yaşadığımız Pandemi krizine rağmen Malatya hakikaten tarihi hamleler gerçekleştiriyor. Bize destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve değerli hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum. Malatya’da yeşil alan miktarını iki-üç katına çıkardık.

Sosyal Belediyecilik anlamında geçtiğimiz ramazan ayı içerisinde günlük 5 bin aileye iftar, 1000 aileye sahur yemeği sıcak bir şekilde ekiplerimiz tarafından dağıtımı yapıldı. Pandemi krizinde etkilenen bütün kesim ve kesitlerin yanında olduk. Her zaman şunu ifade etti Malatya’da hiçkimse aç ve açıkta kalmayacak demiştik. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın her türlü ihtiyaçlarını gıdadan ev eşyasına, çocuklarımıza tablet, internet desteği verdik.

Ayrıca Kültürel Belediyecilik alanında ise kültür miraslarımızın kaybolmaması geleceğe taşınması noktasında da çok ciddi çalışmalarımız bulunmakta. Malatya’da Taşhoron kilesisinin restorasyon çalışmalarını başlattık ve çalışmalarda sona yaklaşıldı. Bütün inanç ve değerlere sahip çıkma noktasında tutum sergilemekteyiz. Malatya’da çok güzel bir birliktelik oluşturulmuştur. Malatya’da oluşturulan bu fotoğrafın içinde her düşünceden, her fikirden ve görüşten insan bulunmakta. Huzur şehri Malatya’dır, huzurun adı Malatya’dır diyoruz.

Hizmet Belediyeciliğine baktığımız zaman ise bir taraftan 40 yıldır Malatya’nın batısında bulunan Vagon Onarım Fabrikasının Kızılay’a devredilerek üç yeni fabrikanın yapılması, Yimpaş binasının Malatya ekonomisine kazandırılması. Kentsel Döşünüm Projeleri, Gelincik Tepesinde yeni bir alt merkez oluşturulması, Kayısının daha iyi değerlendirilmesi noktasında Lisanslı Depo yapılması, Şire Pazarı, Bugday Pazarı, Fidancılar Sitesi, 5 bin kişilik kapalı spor salonu, Jimnastik Salonu, Gençlik Kampı, Ekmek ve Yemek Fabrikaları, meydan düzenlemeleri, Kernek Meydanının yeniden düzenlenmesi, Sokak Sağlıklaştırmalarının yapılması, altyapıda 12 arıtma tesisi yapılmakta, yeni bir içme suyu kaynağı Malatya’ya kazandırılarak gelecek 50 yılının su bakımından garantiye alınması, Malatya’nın genelinde, 13 ilçemizde ve 718 mahallesinde hiçbir yerleşim yerinin susuz, kanalizasyonsuz, asfaltsız ve atıksuların kaynak sularına karışmaması noktasında vermiş olduğumuz talimatlar neticesinde geçtiğimiz yıl 2 bin km asfalt yaptık. Yüzde 70 oranında tamamladık geriye kalan yüzde 30’luk kısmı bu yıl tamamlayacağız. Bu Cumhuriyet tarihinin rekorudur.

Şehre bakarken tarihine bakarsınız. Bir şehir değişik insanlık medeniyetlerinin, kültürlerinin ve uygarlıklarının üzerinde barındığı bir şekilde yaşıyoruz. bunun eğitimde, kültürde, mimaride yansımalarının yanında yemek kültüründe de yansımaları bulunmakta. Malatya mutfağı ile ilgili belki yeteri kadar bir çalışma olmamış olabilir. Malatya mutfağı çok zengin bir kültür birikimine sahiptir. Büyükşehir Belediyesi olarak Valiliğimiz ve Fırat Kalkınma Ajansımızla yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Gastronomi mutfağı kuruyoruz” şeklinde konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Ahmet (2 yıl önce)
    Yine dunyada hangi ilk yapildi eyy cemaat
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET ÇELİK (2 yıl önce)
    Her gelen kendi sülalesini devlet kapısına sokuyor. Başkada bir şey yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pütürgeli (2 yıl önce)
    Aynen başkan malatyayı parıs yaptınız kendimizi pariste hissediyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Sanırsam parisi görmediniz parisin sadece adı var eifler kulesinin cevresi biraz temiz gerisi 40 yıl öncesi malatyada daha kötü sadece bilmenizi istedim sizi eleştirmek değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Pütürgeli (2 yıl önce)FFM isimli kullanıcı yorumuna
    Sen çok begenyorsan 20 yıl daha kalsınlar yanlarında ayrılma
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (2 yıl önce)
    Malatya nın tarihi hamleler gerçekleştirdiği şimdiden söyleyemezsiniz, onu zamanla göreceğiz ve tarih yazacak, günahı ile sevabı ile. Cumhuriyet döneminde yapılan ne varsa yıkıp yok ettiniz. Sizin hamlenizle Yok ettikleriniz tarih oldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (2 yıl önce)
    Editör keşke bazı haberlerinizde bazı resimleri görmesek..Adam dolamış diline bir destan gidiyor. Yakında at üstünde ok atarken görürüz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Orduzulu şanĺıkaya (2 yıl önce)
    Yemin ederim orduzu şanlıkaya mahallesinin yolları 15 yil onceden daha kötü şuanda
    0
    0
    Yanıtla
  • El İnsaf (2 yıl önce)
    Kibirlenip de insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Zira Allah; kendini beğenmiş, övünüp duran kimseleri aslâ sevmez.” (Lokmân, 18)
    0
    0
    Yanıtla
  • El İnsaf (2 yıl önce)
    Ben ömrü hayatımda aklımızla gözümüzle kafa bulan bir yönetim anlayışına şahit olmadım yahu el insaf bukadar abartı kibir bencilik sahibi olunmaz Bir ayeti kelime de Yeryüzünde kibir ve şımarıklıkla yürüme! Çünkü sen, ne yeri delebilirsin ne de dağların boyuna erişebilirsin. (17/İsrâ 37) 1924 buzaman kadar gelmiş geçmiş tüm Belediye başkanlarını hiçe saymak hizmetlerini emeklerini hor görmek akla ziyandır
    0
    0
    Yanıtla
  • okan (2 yıl önce)
    Bu da boyle mutlu oluyor demekki bu hizmetleri nereye yapiyorsa artik biz hic görmüyoruz acaba baska bir yerdenmi bahsediyor diye düşünmüyor degilim
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    Vayy o değilde ahmet münir erkalın ve mehmet yaşar çerçinin yaptıkları uçtu gitti. Bu kul hakkına girer sayın gürkan yapma bunu
    0
    0
    Yanıtla
  • Necatin (2 yıl önce)
    Malatyanın çehresini Ahmet Çakır değiştirdi yaptığı hizmetler say say bitmez şuanki malatya onun hizmetleri ile bu durumda ama adam ağzını açıp ben 100 yıllık hizmet yaptım 1000 yıllık sorunları çözdüm tarihi hamleler yaptım dev projeler gerçekleştirdim gibi kelimeler asla kullanmadı...Selahattin başkanda ortada hiç bir icraat olmadan rahatça yaptım ettim başardım diyor bütün konuşmalarına bakın hepsinde taşhoron kilisesini restore ettim diyor başka birşey yok maalesef
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Çakır son iki yıl hariç çok iyiydi..Malatya da ondan önce doğru dürüst standardı olan kaldırım yoktu asfaltı yoktu..Malatya nın yüzde yetmişi Çakır döneminde kaldırım ve standardı olan asfaltla tanıştı..Çakır Malatya yı baştan başa asfaltladı ama çıkıpta Gürkan gibi 300 metreyi asfaltlayıp poz vermedi!!Trambüs sistemi sevilsin sevilmesin maliyeti şuan Gürkan ın hizmet süresinin toplamında yapacağı hizmetlerin üzerinde olacak..Gürkan köy muhtarı gibi büyükşehiri yönetmeye çalışıyor..Malatya kaybediyor bunu bilirim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin Gürkan'ın açılmasına bakıyorum sonra dönüp Ahmet Çakır'ın Malatya'ya hizmetlerine bakıyorum. Açıklamayı nasıl bir ruh haliyle yaptığını anlamıyorum. Yaşar çerçi Ahmet Munir Erkal Cemal Akın Seyhan Semercioğlu hatta bir yıl kalan Hacı Uğur Polat a bakıyorum. Selahattın Gürkan bunların hiçbirinden daha fazla hizmet üretmedi henüz. Ama adam yaptığını idda ediyor. Hakikaten yaptığı bişey yok. Selahattın Gürkan'ı şahıs olarak eleştirmem. İyi bir Malatyalı olduğunu düşünüyorum. Ama hem kendine hem de biz Malatyalılara yazık oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • FFM (2 yıl önce)
    Yeter bee hizmet filan istemiyoruz ALLAHIN bizlere verdiğini almayın yok etmeyin o bize yeter tabiyatı temiz havayı gidalarimizı dahi yok ettiler amarikada gübre geldi Tarlalar yok oldu bütün avurpanın çöpü geldi tabiyat canlilar hava su zehir oldu yakında nefes alamıyacağız GDO lu gıdalar geldi herkeş kanser tansıyon şeker hastası oldu şehir hastahanesi yapıldı çağ atladık sanıldı dedem babam Dr bilmezdi 86 yaşındakı koca hüsein evlilik yapti şimdi 20 yaşındaki genç tüp bebek için servetini veriyor nerde nasıl çag atlamış oluyoruz batmiş bitmiş yok olmak üzere enkaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatan (2 yıl önce)
    Bırakın malatya' yı ülke tarihinin, en büyük yolsuzlukları, kirli pazarlıkların yapıldığı, haksızlığın ,hukuksuzluğun, adaletsizliğin ve ülkenin altının boşaltıldığı yıllar olarak tarihe yazılıyor. Kartellerin eline düşürmüşler ülkeyi.
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (2 yıl önce)
    adamın biri arkadaşına demişki la oğlum çalının dibinde bir yılan gördüm ahaaa 7 -8 metre vardı.. arkadaşıda demişki laa yerii gett okadar yılanmı olur.. yılanı gören 4-5. metreye inmiş bu fefa. arkadaşı yine inanmamış o kadar olmaz. yılanı gören 1- 2 metreye inmiş bu defa. diğeri yine inanmamış burda o boyutta yılan olmaz diye. bu defada demişkki la oğlum nebleyem orda bi ğıcırtı duydum. başkan bizimle eğleniyi heral..
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    selahattin gürkan diyorki. Malatya tarihi boyunca 1924 yılından bugüne kadar almış olduğu hizmetlerin en az iki katı daha fazla hizmet yapmaktayız. bizim malatyalıların meşhur lafı var o aklıma geldi. vaay evin yığıla emii laa gardaş olurda beyle mi olur diyee. yaa gözüm ben 50 yıldan fazla malatyada yaşıyorum ben birşey görmedim yaa haniii haniii ne var ortada ne yapttınız allah aşkına.. bir ara sosyal medyada dolaşan vanın bir köyünde çekilen elektirik panosuyla ilgili bir video vardıo aklıma geldi elektirikçi köye gidiyor elektirik faturası yazması için yaşlı adam diyordu ya laa hanii panooo haniii laa pano nerde.. bende selahattin başkana yaaa haniii hizmett haniii hanii yaa nerde haniii ))))
    0
    0
    Yanıtla
  • Canercan4 4 (2 yıl önce)
    Başkanim hiç gaziantep kayseri eskişehir vs gitmediniz sanirim o illeri görünce nasil belediyenin çaliştiği anlaşiliyor bizim bu iller gibi olmamiz için kaç firin ekmek yememiz lazim Allah bilir malatya o illerin ilçesi gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    1924 ten beri yapılan hizmetlerin iki katı hizmet yaptık diyor kudretli başkanımız. Hakikaten kendisi inanıyor mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Sayın başkan bir de şehrimizin eksiklerini göz önüne alın. 1071 den 400 yıl öncesine gitmeye gerek yok. Bu şehre hızlı tren ne zaman gelecek? Bu şehirdeki bölge müdürlükleri neden Elazığa taşınıyor? Bu şehrin daha çevre yolu yapılmadı. (İnşallah çevre yolunu 3+3 veya 4+4 şerit yapmayı akıl ederseniz) Bu şehirde yarış atı yetiştiriliyor ancak bir Hipodrom yok. Bir atlı sporlar merkezi yok. Bu şehrin içinde bir raylı ulaşım ağı yok. Trafik ve ulaşım sorunu var. Bu şehrin yaslandığı beydağları hala çıplak, meşe gürgen çınar ile giydiremediniz. vs. vs. vs. yaz yaz bitmez. Destan şehir diyerek eskiye atıfta bulunabilirsiniz ancak destan şehrinin sorunlar yumağı ortada duruyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa bunları sen malatyadamı görmek istiyorsun yoksa rüyandamı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Niye gerçek olmasın ki. Eforu harcamayı bilmek gerekiyor. Mesela önce her yeri imara açmayıp yerinde kentsel dönüşüm yapılarak başlanabilir. Beylerderesinden çöşnüğe kadar beton oldu şehir tamamen. Geçen gördüm şimdi de beylerderesinin içini imara açmaya hazırlanıyorlar sınır belirlemişler yol açmaya başlamışlar. Vaziyyet kötü millet sadece cüzdanına el uzatıldığında ses çıkartıyor yapacak bir şey yok bilinç meselesi. Avrupa bu yüzden bizi solladı göremiyoruz bile.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hanifi bey, yazdıkarım rüya değil gerçekten yapılabilecek makul şeyler. Ancak bunun için vizyonu olan, ileriyi gören, liyakatlı yöneticiler gerekiyor. Sayın başkan Sultansuyuna beton santrali kurulmasına sesini çıkarmıyor. Vizyon bu kadar gerisi boş.
    0
    0
    Yanıtla