SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vasiyeti Gibi; Türküyle Toprağa Verildi

A- A+ PAYLAŞ

Almanya'da vefat eden Derdiyoklar Grubu'nun Ali Ekber Aydoğan'ı,  onun türküleştirdiği vasiyetine uygun olarak, Fethiye'nin Yukarı Tenci Obası'nda toprağa verildi.

...

Bir gün mutlak öleceğim

Türkülerle gömün beni

Size veda edeceğim

Türkülerle gömün beni

Sazımı asın duvara

Yalnız kalsın bahtı kara

Vasiyetim tüm dostlara

Türkülerle gömün beni

Derdiyoklar diye diye

Niye doğdum bilmem niye

Götürün doğduğum köye

Türkülerle gömün beni

...

 

İnsanın dünya serüveninin sırrına vakıf olmuş bir tasavvuf dervişinin Hakk'a teslimiyeti ve ruhunun sükuna erişinin hikayesi gibi bu sözlerin sahibi, Arguvan türkülerinin yanı sıra kendi özgün müziği ile memleketi Malatya ve Türkiye'den çok başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde efsaneleşen Derdiyoklar Grubu'nun Ali Ekber Aydoğan'ı,19 Mayıs Çarşamba günü tam da vasiyet ettiği gibi; doğduğu köyde, Fethiye - Yukarı Tenci Obası'nda, kılınan cenaze namazının ardından, kendi yazdığı ve bestelediği türkünün ağıt formundaki söyleyişiyle toprağa verildi.

Türkiye’de ve Avrupa'daki Türk topluluklarında popüler olmuş ve ünlü sanatçılar tarafından seslendirilmiş, aralarında ‘Türkülerle Gömün Beni’ adlı türkünün de bulunduğu çok sayıda müzik eserine imza atan ve Almanya’da yaşayan Malatyalı müzisyen, Derdiyoklar İkilisi’nden Ali Ekber Aydoğan’ın Almanya’da tedavi gördüğü hastanede, kalp krizi sonucunda 14 Mayıs Cuma günü geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etmişti.

Almanya Türk toplumunda ve Türkiye'deki müzik çevrelerinde büyük üzüntü yaratan Derdiyoklar Grubu'nun Ali Ekber Aydoğan'ın vefatı sonrasında, Aydoğan Ailesi, Ali Ekber Aydoğan'ın vasiyetine uygun olarak, cenazesinin Malatya'ya getirilerek, doğduğu köy olan Yazıhan - Fethiye'ye bağlı Yukarı Tenci Obası'nda toprağa verilmesine karar verdi.

Ali Ekber Aydoğan için ilk tören, Almanya - Nürnberg Alevi Kültür Merkezi Cemevi’nde düzenlendi ve cenazesi havayolu ile Almanya'dan Malatya'ya uğurlandı.

Ali Ekber Aydoğan'ın cenazesi, 18 Mayıs Salı gecesi Malatya'ya getirildi ve Malatya Şehir Mezarlığı morguna konuldu.

Çarşamba günü sabah erken saatlerinde ailesi, Fethiyeli hemşehrileri ve sevenleri tarafından Malatya Şehir Mezarlığı morgundan alınan Ali Ekber Aydoğan'ın cenazesi, kalabalık bir konvoyla doğduğu Fethiye - Yukarı Tenci Obası'na doğru yola çıkarıldı.

Yukarı Tenci'nin kadınları; ellerinde çiçekler, hüzünlü ve yaşlı gözlerle karşıladı Ali Ekber Aydoğan'ı...

Önce ağladılar; sonra, omuzlar üzerinden getirilerek, doğduğu evin önüne konulan tabutunun üzerini çiçeklendirdiler hemşehrileri, köylüleri, sevdikleri, Canları Ali Ekber Aydoğan'ın...

Sonra, ağıtlar yükseldi; Ali Ekber Aydoğan için...

"Güzel sesli sanatçım gelmiş... Sen evine böyle mi gelecektin..." diye başladı ağıda ablası Zeynep Öksüz... Göz yaşları sel oldu...

Sonra, dualar edildi; "Hakkınızı helal ediyor musunuz?" sorusuna, çok güçlü bir "Helal olsun" cevabı verildi yüksek sesle...

Derdiyoklar'ın Ali Ekber Aydoğan'ı; doğduğu, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını yaşadığı Baba Evi'nden son kez uğurlandı, bu defa yol doğduğu evin yakınlarındaki köy mezarlığındaki ebedi istinatgâhına gidiyordu.

Burada önce, kalabalık bir cemaatle Ali Ekber Aydoğan'ın Cenaze Namazı kılındı. Cenaze namazını Fethiye Camii İmamı Teslim Poyraz kıldırdı.

Ardından, bir kez daha helallik istendi ve bir kez daha "helal ediyoruz" denildi bütün haklar ve hukuka dair her şey için...

Cenaze Namazı'ndan sonra, bir kez daha omuzlara alındı Ali Ekber Aydoğan.

Çelenkler ve çiçekler Ali Ekber Aydoğan için hazırlanan mezarı çevrelemişti.

Ali Ekber Aydoğan'ın tabutu mezarının yanına indirildiğinde bir kez daha göz yaşları eşlik etti bu sahneye...

Ali Ekber Aydoğan'ın hayatına, müzik kültürümüze yaptığı katkılar, yaşam mücadelesi anlatıldı kısa konuşmalarla;  Halk Müziği sanatçısı yeğeni Sinan Aydoğan bağlamasıyla, mezarının başında, amcası ve müzisyenlikteki hocası Derdiyoklar Ali'yi, türküsüyle son yolculuğuna uğurlamanın hazırlığını yapıyordu hüzünle...

Derdiyoklar Grubu'nda bir dönem Ali Ali Ekber Aydoğan'a eşlik eden İhsan Güvercin kısa bir konuşma yaptı:

"Biliriz ki bugün toprağa vereceğimiz Ali Canımız gibi Hakk'tan geldik, Hakk'a gideceğiz. Bir gün, hepimiz için, taşıdığımız bu can bu tenden ayrılacak. Canlar ! Yarenler ! Yüzümüz yerde, gözümüz dâr'da, elimiz bağlı, yüreğimiz dağlı. Bağrımızda ateş, gözümüzde yaş var. Sizler onu türküleriyle tanıdınız, biz onunla koskoca bir ömrü birlikte geçirdik. Beraber türküler yaktık, beraber türküler söyledik. Acı günlerimiz, tatlı günlerimiz oldu. Darıldığımız, gücendiğimiz günlerimiz oldu. Ama  birbirimizi çok sayıp çok sevdik bir hayat boyu".

Sonra cenaze merasimine katılanlardan razılık alındı: "Bu güzel Canımız bugün aramızdan ayrılırken, erenlerimizin, pirlerimizin himmetine sığınarak sizlerden de sormak istiyorum: "Derdiyoklar İkilisi'nden Ali Canımızdan razı olmayan var mı? Hepiniz razı mısınız?". Üç defa sorulan bu soruya, yine üç defa "Razıyız" sözüyle karşılık verildi.

"Hakk da sizden razı olsun" karşılığından sonra, Derdiyoklar Ali için bir de şiir okundu: "Cismi nur, ismi Ali / Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli / Abdal Musa - Kızıl Deli devrini asan eyleye / Hakkın yolunu sürenler / Hakk'a teslim ettik bir can / Sır içinde sırr-ı nihan / Hakk'tan gelen lutf-u ihsan, devrini daim eyleye / Sırrını tayin eyleye".

Ve nihayet; Derdiyoklar'ın Ali Ekber Aydoğan', kendi yazdığı ve bestelediği 'Türkülerle gömün beni' türküsüyle, vasiyet ettiği gibi toprağa verildi.

Türkü diyoruz ama tam bir ağıttı o anda ve o atmosferde; tüyleri diken diken eden bir ağıt...

Bir gün mutlak öleceğim

Türkülerle gömün beni

Size veda edeceğim

Türkülerle gömün beni

Sazımı asın duvara

Yalnız kalsın bahtı kara

Vasiyetim tüm dostlara

Türkülerle gömün beni

Derdiyoklar diye diye

Niye doğdum bilmem niye

Götürün doğduğum köye

Türkülerle gömün beni.

Deridyoklar Ali'nin sanatsal anlamda kendisinin varisi olarak gösterdiği ve bu yolda nitelikli bir sanatçı olarak yetişmesine katkı sağladığı yeğeni Halk Müziği Sanatçısı Sinan Aydoğan başta olmak üzere, sanatçı dostları İhsan Güvercin, Naki Öksüz, Derdiçok Hasan Özacar, Halk Müziği'nin Malatyalı genç temsilcisi Ali Rıza Gültekin, Hıdır Göksu ve Hüseyin Kaplan, ağıt hassasiyetinde seslendirdi Ali Ekber Aydoğan'ın dillere destan türküsünü...

Doğduğu köyün binlerce kilometre uzağında, gurbette vefat etti Ali Ekber Aydoğan ama vasiyeti üzerine doğduğu köyde, havasını soluduğu, suyunu içtiği, ekmeğini yediği, akranlarıyla oynadığı, koyun-keçi otlattığı, çok sevdiği köyünde, mensubu olduğu Seyyid Ali (Kızıldeli) Sultan Ocağı'nın yanı başında toprağın bağrına teslim edildi.

Fethiye Camii İmamı Teslim Poyraz'ın okuduğu dualar, gülbenk, selamlama ve göğe açılan eller eşliğinde okunan Fatihalarla sona erdi  Derdiyoklar'ın Ali'sinin mezarı başındaki merasim: "Hak la illahe illallah, Hak birsin Muhammedü’n-Resullullah, Aliyyun-Veliyullah, Ehl-i beyt-i Keremullah, şefaat ya Resullullah. Muhammed habibullah, Aliyyun-Veliyullah yüzü suyu hürmetine: Hakka uğurladığımız Ali Ekber Aydoğan kardeşimizin dünyada bilerek ya da bilmeyerek yaptığı günahlarını, -Sen affedicisin - affeyle ya Rabbi... Rahman ve Rahim olan ism-i hakkın için, Ali Ekber kardeşimizi Peygamberimiz Hz. Muhammed'in şefaatinden mahrum eyleme ya Rabbi... Ehl-i Beyt'in katarından, dergahından ayırma ya Rabbi... Hz. Ali efendimizin hürmetine, ruhunu dünya kirlerinden arındır, İlahi nurunla mükafatlandır. Kadir ve mutlak olan yüce Allah'ım, senin huzuruna gelmiş olan Ali Ekber kardeşimizi cehennem narından emin kıl ya Rabbi...".

Ali Ekber Aydoğan'ın cenaze tören ve namazına kardeşleri Ali Yusuf Aydoğan, Ali Asker Aydoğan, oğlu Ozan Aydoğan, ablaları, yeğeni ve Halk Müziği Sanatçısı Sinan Aydoğan, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Malatya Kültür ve Turizm Şube Müdürü Ali Cengiz, sanatçı dostları, müzik arşivcisi Abdullah Ergün, sosyolog Ali Aksüt, Fethiye ve Yukarı Tenci köylerinin sakinleri ve sanatçının çok sayıda seveni katıldı.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Derdiyoklar'dan Ali Ekber Aydoğan

FOTOĞRAFLAR: Ali Ekber Aydoğan'ın cenaze töreninden

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Nuri (2 yıl önce)
    Avrupa ve Almanyada çok iyi tanınan,Mualesef Türkiyede pek bilinmiyen,kendi bulduğu üç kollu gitarı ile Türk folkuna farklı bir yorum getiren ,kendine münhasır yorumları ile çığır açan sanatçımızdı Ali Ekber Aydoğan.Allah rahmet eylesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (2 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Yeri doldurulamayacak bir halk ozanımızı daha kaybettik Allah sevenlerine ve yakınlarına sabırlar versin, İnşallah bundan sonra hayatta olan ozanlarımızın değerini yaşarken biliriz.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet yuksel (2 yıl önce)
    Sevgili editör haberde yapılan her hareket her eylemi noktasına virgülüne kadar en ince ayrıntısına kadar yazmanızın özel bir sebebimi var mesela hellallik istenince gür bir sesin helal etmesi hocanın yapığı duanın tamamının yazılması ve diğerleri
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen benim de dikkatimi çekti
    0
    0
    Yanıtla
  • Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun amin
    0
    0
    Yanıtla
  • oda mı battı nasıl insanlarsınız siz. adam haberi güzel bi şekilde yapmış.her haberde bi tilkilik aramayın....
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin Arabacı (2 yıl önce)mehmet yuksel isimli kullanıcı yorumuna
    Mehmet Yüksel Bey; Öncelikle yorumunuzu iyi niyetli yaptığınızı düşünmek istiyorum ;çünkü farklı bir zihniyet ile yaptıysanız o zaman anlıyorum ki bu kör zihniyetin 21 yüzyılda değişmediğini ve değişmeyeceğini de anlıyorum, ama bu ülke de farklı renkler, farklı sesler ve inançların her zaman var olacağını geçmişte olduğu gibi günümüzde de devam edeceğini ,gelecekte de var olacağını bilmenizi isterim , evet ayrıntılı yazılmış ki kör zihniyetlerin aleviler hakkındaki anlatılan, kötü gösterilen dinsiz ve imansız olduklarını söyleyen kör cahillerin okuması için yazılmıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • uğur türkan (2 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.Malatya'nın yetiştirtrdiği önemli değerlerden biriydi.Sazı yetim kaldı,her daim türkülerle anılacaksın.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergun (2 yıl önce)
    Malatya'yı yıllarca gurbette yaşadı. Bağlamasını eline alıp söylemeye başladığı zaman gözleriyle Malatya'yı görüyor gibiydi. "Türkülerle Gömün Beni" türküsünü söylediği zaman ağlamaklı olmasını ancak gurbette yaşayan Malatyalıla bilir. Türkülerle son yolculuğuna uğurlandın çocupun gibi baktığın sazın doğduğun yerde duvara da asılacak.Yıllarca bunu söylüyordun öylede olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Allah rahmet etsin ozanimiz halk muzigine Emekleri coktu
    0
    0
    Yanıtla