SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bundan Sonraki Amaç Seri Üretim"

0
Güncellendi - 2021-06-06 01:40:03
A- A+ PAYLAŞ

 İnönü Üniversitesi Malatya Teknopark'ta, yüksek hassasiyete sahip sensörlerle donatılmış şarj edilebilir, vücut ve ortam sıcaklığı, kandaki oksijen seviyesi ile nabız değerlerini ölçebilen cihaz geliştirildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde özellikle hastanelerde ateş ve nabız ölçer cihazlarına olan yoğun talep nedeniyle İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Teknopark'ta yeni bir cihazın üretilmesini istedi.

İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince Malatya Teknopark'ta üniversite-sanayi iş birliğiyle çalışma başlatıldı.

Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Teoman Karadağ öncülüğünde Malatya Teknopark'ta faaliyet gösteren Mekatron Ar-Ge firması tarafından yaklaşık 9 aylık çalışma sonucu şarj edilebilir bir cihaz geliştirildi.

Yüksek hassasiyete sahip sensörlerle donatılan ve cep telefonunu andıran ergonomik tasarımlı cihaz, vücut ve ortam sıcaklığı, kandaki oksijen seviyesi ile nabız değerleri gibi 4 farklı değeri aynı anda ölçebiliyor, artan ölçüm değerlerine göre gerekli durumlarda renk ve ses ikazlarıyla kullanıcıyı bilgilendirebiliyor.

İlk etapta geliştirilen 100 cihaz, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde kullanılmaya başlandı.

- "Her şeyiyle özgün bir tasarımı var"

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, AA muhabirine, Kovid-19 sürecinde hastaların ateş, nabız ve kan oksijen düzeyinin ölçümünün temassız olarak tespitinin önem kazandığını söyledi.

Bu nedenle temassız ateş ölçer gibi cihazların fiyatlarının bir anda yükseldiğini anlatan Kızılay, bu ürünlerin ithal edildiği için salgın döneminde fiyatının ikiye, üçe katladığını ifade etti.

Kızılay, Kovid-19 sürecinde hastanelerinin ihtiyacı olan ateş ve nabız ölçer gibi cihazların Teknopark'ta üretilmesi için girişimde bulunduklarını ve kaynak aktardıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

"Üniversite-sanayi iş birliği projesi kapsamında bu çalışmayı hayata geçirdik. Bildiğimiz kadarıyla ülkemizde dizayn edilen ilk ateş ve nabız ölçer cihaz. Ürünü tümüyle proje kapsamında firmamız dizayn etti. Cihazların en önemli özelliği yerli ve milli bir yazılıma sahip olması. Her şeyiyle özgün bir tasarımı var. Ayrıca kendi ihtiyacımızı üniversite-sanayi iş birliğiyle geliştirmiş olduk. Bundan sonraki amacımız cihazımızın seri üretimini gerçekleştirerek tek kullanımlık hale getirmek. Ateş ölçer uzaktan ölçüm yapıyor ama nabız ölçerde temas zorunlu. Hedefimiz bir kaynak bularak bu cihazları tek kullanımlık hale getirmek."

- "Sensörler şu an kullandıklarımızdan çok daha hassas"

Prof. Dr. Kızılay, cihazlardan 100'ünün teslim edilerek üniversite hastanesinde kullanılmaya başladığını aktararak "Cihazlardaki sensörlerin şu an kullandıklarımızdan çok daha hassas çok daha yüksek çözünürlükte olduğunu biliyoruz. Artık sadece kendi hastamız için değil ülkemizdeki hastanelere bunu endüstriyel üretimle sunmak bundan sonraki aşamamız olacak. Ayrıca cihazımız dijital hastaneye geçmek için de yararlı olacak. Cihazın hafızasına kaydettiği sonuçlar, kablosuz olarak merkezi bilgisayara aktarılarak hastanın dijital dosyasına anlık olarak kaydedilebilecek." diye konuştu.

- "Sesli ikazla kullanıcıyı bilgilendiriyor"

Dr. Öğr. Üyesi Teoman Karadağ ise yaklaşık 9 aylık çalışma sonucu cihazı geliştirdiklerini söyledi.

Cihazları piyasadaki muadillerinin eksikleri göz önünde bulundurarak geliştirdiklerini anlatan Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cihaz, donanım, tasarım ve yazılım olarak özgün bir çalışma oldu. Piyasadaki ateş ölçerler AAA ve AA piller kullanırken biz lityum iyon pil kullandık ve cihaz üzerinden şarj edebiliyoruz. Aynı zamanda renkli ekranıyla ateş ölçerken farklı renklerde sesli ikazla kullanıcıyı bilgilendiriyor. Vücut ve ortam sıcaklığı, kandaki oksijen seviyesi ve nabız değerleri artık tek bir cihazdan ölçülebilmektedir. Bildiğimiz kadarıyla piyasada satılan ateş ölçerler ithal ediliyor. Bu cihaz tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiştir."

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur da cihazın en önemli özelliklerinden birinin şarj edilebilmesi olduğunu söyledi.

Cihazın hastanede kullanılmaya başlandığını anımsatan Beytur, ilerleyen günlerde ürünün tüm dünyada kullanılabileceğini kaydetti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • HASAN.. (2 yıl önce)
    Kafayı lityum.. EDİTÖR'den: Aynı IP'den değişik isimlerle, aynı kişiye yönelik gönderdiğiniz eleştirel yorumları, samimi olmayan, güya kurnazca yapılmış bir dezenformasyon çabası olarak gördüğümüz için yayınlamıyoruz. Naylon isimlerinizin bazılarına (örneğin bu yoruma Hasan'dan sonra bir de soyadı eklemişsiniz. Belki bu kullandığınız isimde bir başkasına aittir ve yorumlarınızda suçladığınız kişiyle onu kapıştırmak gibi bir amacınız vardır, kim bilir!) bir de, gerçek olmadığı anlaşılan soyadı da ekliyorsunuz. Belli ki, iddialarınızın muhatabı ile karşı karşıya gelmek istemiyor, başka isimleri töhmet altında bırakıyorsunuz. Eğer yazdıklarınız doğruysa ve bu iddialarınızın arkasında duracak cesaretiniz varsa, bilgilerinizi teyit edebileceğimiz açık adresinizi, telefon numaranızı bildirirsiniz, ondan sonra yorumlarınızı değerlendirebiliriz. Aksi takdirde bu platformu istismar ve bizi de meşgul etmeyin, lütfen!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet E.. (Editör: 'Naylon' HASAN bu kez de Ahmet E.. adıyla yazmış!) (2 yıl önce)HASAN.. isimli kullanıcı yorumuna
    Sen onun savunucusu musun? Bırak Malatyalılar araştırsın onu? Yok samimi değilmiş.Sen herşeyi bilirsin. Sen yaptığın haber başlıklarını unutmadık.Öznur çalık haberlerini.İşine geleni yayınlarsın işine gelmeyeni yayınlamazsın. Sen yok musun sen ! Tarafsız@ malatyahaber :D Editöründe yoruma yorum yapanı ilk bu kanalda
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal (2 yıl önce)
    Elektrik Mühendisliğindeki alımları belirleyen, hergün bir buluş içerisinde. Sonumuz hayır olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haci Memet (2 yıl önce)
    Cep telefonuna entegre edilseydi iyiydi. Bu tür çalışmaları liselerde yapıyorlar. Üniversitelerden daha büyük projeler bekliyoruz. GES ler için bir invertör yapında görelim veya onu yapamasanız da iki tekerli scooter yapın da Malatya'lılar ucuza ayağını yerden kessin.
    0
    0
    Yanıtla