SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O, 'Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk'ten Biri

0
Güncellendi - 2021-06-11 19:42:04
O, 'Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk'ten Biri
A- A+ PAYLAŞ

DÜNYA ÖLÇEĞİNDE REKOR ATIF YAPILAN BİLİMSEL MAKALELERİN MALATYALI YAZARI.. İnönü Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özdemir, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli başkanlığında yürütülen "Altın Molekül - Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk" başlıklı araştırmada, 'Kimya Bilimine Yön Veren 100 Bilim İnsanı' arasına girdi.

Bilim ve ekonomi portalı turkishtimedergi.com için hazırlanan araştırmanın takım liderliğini yapan Prof. Dr. Adil Denizli, çalışmanın kapsam ve yöntemine dair bilgi verirken, "Çalışmada, özellikle uluslararası Web of Science veri tabanında yer alan, bilim insanlarının yıllardır birçok emekle yapmış oldukları yayınlarının hem üretkenliğini hem de alıntı etkisini ölçerek hesaplanan H-indeksi verilerine göre sıralama yapılmıştır. Ayrıca akademik isimlerin SCI indeksindeki çalışmalarına almış oldukları atıf sayıları da göz önünde bulundurulmuştur" dedi.

Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ile aynı listede

Aralarında Nobel Kimya Ödülü (2015) sahibi - ABD North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, Johannes Kepler Üniversitesi (LIOS) Organik Güneş Hücreleri Linz Enstitüsü Öğretim Üyesi Niyazi Serdar Sarıçiftçi, ABD Maryland, National Institute of Standards and Technology (NIST) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miral Dizdaroğlu gibi isimlerin de yer aldığı "Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk" listesinde, İnönü Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi, Malatyalı bilim insanı Prof. Dr. İsmail Özdemir de, Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk'ten biri olarak yer aldı.

"Altın Molekül - Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk" Araştırma ve Listesi'nin Kriterleri

Ulusal ve uluslararası mecrada kimya alanında önde gelen Türk bilim insanlarını tespit etmek amacıyla yürütülen proje;  H-İndeksi değerlerinin yanı sıra, SCI kapsamında taranan dergilerde yayınlanan makalelere, alınan ödüllere, patentlere, araştırma alanlarına, bilime ve insanlığa katkı gibi ölçütlere dayanıyor.

Söz konusu kriterlere göre yapılan değerlendirmede sıralamaya giren Prof. Dr. İsmail Özdemin'in uzmanlık alanlarını; anorganik kimya, organometalik kimya, kataliz (C-H bağ aktivasyonu, C-C- eşleşme tepkimeleri, transfer hidrojenasyonu, amin alkilasyonu, hidrosilasyonu, amit bağ oluşumu, vb..) biyolojik (antikanser, antimikrobiyal) aktiviteye sahip molekül tasarımı ve sentezi oluşturuyor.

Prof. Dr. İsmail Özdemir: Dünya ölçeğinde rekor atıf alan bilimsel makalelerin Malatyalı yazarı

Farklı zamanlarda yurtdışındaki üniversitelerde de araştırmalarda bulunan Prof. Dr. İsmail Özdemir, yurtiçinde ve yurtdışında organize edilen çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlikte yönetici, moderatör ve konuşmacı olarak yer aldı.

10’u uluslararası olmak üzere toplamda 40 projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev alan Prof. Dr. İsmail Özdemir, 2005 yılında TÜBİTAK tarafından Temel Bilimler alanında Genç Bilim Adamı Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. 2007-2013 yılları arasında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daie Başkanlığı (BİDEB) ve 2017-2020 yılları arasında TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Değerlendirme ve Destekleme Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini üstlendi.

2021 yılı itibariyle SCI kapsamında taranan dergilerde 290 makalesi yayımlanan, Google Scholar verilerine göre 6300  atıfı olan Prof. Dr. İsmail Özdemir'in H - İndeksi'nin ise 39 olduğu öğrenildi.

Anti-kanser uygulaması alanında 2 bilimsel patente sahip

Çok sayıda yerli ve yabancı öğrenci ve akademisyenin yetişmesine katkıda bulunan Prof. Dr. İsmail Özdemir, sentezledikleri bileşiklerin antikanser uygulamaları ile ilgili 2 patente sahip bulunuyor.

İngiltere ve Fransa'daki üniversitelerde araştırma projeleri yürüttü

Malatya'nın Hekimhan ilçesinde doğan Prof. Dr. İsmail Özdemir, 1987 yılında İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nü bitirdikten sonra, 1995 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. 2002 yılında Anorganik Kimya alanında doçent, 2007 yılında da profesör unvanı aldı. 1994 yılında İngiltere’nin Sussex Üniversitesi’nde araştırmalarda bulunan Prof. Dr. Özdemir, 1996-2019 yılları arasında TÜBİTAK-CNRS (Fransa) arasında ortak yürütülen projeler kapsamında Rennes Üniversitesi’nde araştırmalarda bulunmuştur.

2008- 2009 yılları arasında İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, 2014-2016 yılları arasında Eczacılık Fakültesi Dekanı ve  Prof. Dr. Cemil Çelik'in Rektörlük döneminde (2009-2016), İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı.

İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kuruculuğunu yaptı

Kataliz Araştırma ve Uygulama  Merkezi'nin kuruculuğunu yapan Prof. Dr. İsmail Özdemir, bu yıl içinde kurulan İnönü Üniversitesi  İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kuruculuğunu yaptıktan sonra bu merkezin müdürlüğünü de üstlendi.

Her iki merkezde çalışma arkadaşlarıyla birlikte başta yeni katalizörlerin dizaynı, sentezi ve uygulamaları olmak üzere antikanser ve antimikrobiyal ilaç adayı olabilecek farklı molekül tasarımı ve sentezi üzerine araştırmalarına devam eden Prof. Dr. İsmail Özdemir ve ekibi, İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin, Türk İlaç Endüstrisi'ne yerli ve milli ilaç bağlamında bilimsel destek sağlayacak projeler üzerinde çalışıyor.

Beyin tümörü tedavisinde kullanılmak üzere geliştirdiği ‘Gümüş (I) N-Heterosiklik Karben Bileşikleri' adlı çalışması, Türk Patent Enstitüsü'nden uluslararası patent alan Prof. Dr. İsmail Özdemir'in bu çalışması, medyada "Bilim dünyasını heyecanlandıran buluş" başlığı ile duyurulmuştu.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • kaya (2 yıl önce)
    Sayın Hocamızı tebrik ederiz , umarım bundan sonraki çalışmaları ile Hekimhan ve Malatya mızın gururu olmaya devam eder. Başarılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (2 yıl önce)
    Allah başarılarının devamını getirsin sayın Hocam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şahin Doğam (2 yıl önce)
    İsmail Hoca hem Hekimhan hemde Malatya'nın gururu... Uluslararası başarılarının devamını dilerim. Şahin Doğan
    0
    0
    Yanıtla
  • Ümit Coşkun (2 yıl önce)
    Allah'tan Hekimhanlılar var, yoksa bilim ilerlemeyecek :)
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz arıkan (2 yıl önce)
    Hocamızın öğrencisi olmakla her zaman gurur duydum.Çalışkanlği ıle hep bızlere örnek olmuştur.Dur durak bılmez 7 24 hep çalışır.Bizlere hep yol gösterici olmuştur.Tebrikler hocam bu gurur bizlere yaşattığın iiçin
    0
    0
    Yanıtla
  • Porgalı (2 yıl önce)
    Kıymetli hocamızı tebrik ederim. Başarılar dilerim. Gurur verici bir hayat. Bilim insanı sıfatını sonuna kadar hak eden bir şahsiyet.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan Can (2 yıl önce)
    Hocamızın öğrencisi olarak hocamızın Rektör olmasını canı gönülden istiyorum ,ünv de eğitim neymiş nasıl oluyormuş görmüş oluruz .
    0
    0
    Yanıtla
  • Yiğit (2 yıl önce)
    Gerçek bir araştırmacı : dürüst, çalışkan, üretken en önemlisi ahlaklı ve vefalı. Alanında zaten tartışılmaz işin rast gelsin Hocam akedemik camiada senin gibi dürüst Çalışkan insanların sayısı inş artar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Levent Aksoy (2 yıl önce)
    İsmail Özdemir kardeşim her şeyin en iyisine layıktır.Başarılarının devamını diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Adam gibi adamdır hocamız çok çalışkandır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Hocamıza helal olsun. Malatyalı olduğum halde adını maalesef bu haberle duydum. Medyatik hocalardan sıra gelmedi desem daha doğru olur. Tekrar tebrik ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • akpolat (2 yıl önce)
    ismail hocamın bilim adamlığı tartışılmaz, öğrencisi iken o içten gülümsemesini hiç unutmam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Umudumuz (2 yıl önce)
    Belki de okunma oranı en düşük haber ama olsun siz ve sizin gibi bilim insanları bu ülkenin ışığısınız. saygılar emeğinize yüreğinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (2 yıl önce)
    Tebrik ederim. İsmail hocamızın başarılarının devamını dilerim. Gençlerimizin hocamızı mütevazı bilim insanı kimliği ile örnek almasını umarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Hanifi Yapar (2 yıl önce)
    Sayın Hocam Malatya'mızın ve Turkiye'nin gururu oldunuz. Tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Değerli hocamıza üniversite eğitimi ve verimliliğinin nerdeyse yok olduğu şu zamanlarda göstermiş olduğu akademik başarıdan dolayı kutluyorum..Gurur duydum
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşilyurt lu (2 yıl önce)
    İsmail Hoca mın işi rast gelsin. Hiç boş durmuyor. Çok çalışkan bir hocamız. Kimya bölümünün bazı prof. ları da okey üzerine çalışma yapıyorlar. Aslında bu okey ciler devletten boşuna maaş aian atm ci prof. lar. Bunlar da halkın içinde prof um diye geziyorlar. İsmail hocamız gibisi üniversite de en fazla 2_3 tane. Allah kolaylık versin hocamıza.
    0
    0
    Yanıtla